Vize naší dálniční sítě

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
michal

Re: Vize naší dálniční sítě

Příspěvek od michal »

Jaroslav píše: 21.12.2024 11:32:53
Nejsem modrý z ODS, tedy nevím…
S ODS jste zcela mimo mísu.

Tu mapu řešit nejdu, protože se tam mísí věci reálně potřebné s totálními ptákovinami. Vaši vizi Vám ale neberu, od toho tu to fórum je. Snad se brzy stanete premiérem na jednou tak dlouho jako Helmut Kohl kancléřem, abyste ji stihl za peníze z vybraných daní realizovat. Do té doby si dávám od tohoto tématu pauzu, ta plánovaná vize od ŘSD dorazí zhruba ve stejnou dobu... :D :D :D
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

Pane michale, neházejte flintu do žita! Já na dálnici do Vídně čekám jen dvacet let. Co je to v životě člověka?
Hanes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hanes »

Avantime: já už skoro třicet a na území Moravy nepřibyl ani centimetr......
Na konci světa: I/60 a kousek od civilizace: A 94, jinak na cestě mezi nimi.
prof2

Příspěvek od prof2 »

Avantime píše: 21.12.2024 22:22:27 Máte někdo nějaký názor na vedení D19 kolem Zvíkovského Podhradí ve stopě II/121? Ano, úhelný kámen neleží na březích Otavy nebo Vltavy, ten je podle mě někde mezi Blatnou a Miroticemi.
Kdysi jsem takové vedení taky zvažoval, ale nakonec mi přišlo jako takový nešťastný kočkopes, protože neřeší potřeby regionální dopravy. Pro Milevsko směr Praha nepoužitelné, směr Písek zčásti, jedině ve směru Strakonice, ale to asi nebude moc frekventovaná relace. Od Tábora do Písku mi to přijde jako příliš velká odchylka od přímého směru, takže po I/29 by to vyšlo asi o něco lépe.

Buď ať vede ve směru I/19, kde aspoň pokryje potřeby Milevska a tranzitu Humpolec - Plzeň, nebo na Písek, kde zase naroste význam pro potřeby Písku, ale o něco prodlouží cestu pro výše zmíněný tranzit.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Mapa pěkná, jediné co mi zde trošku vrtá hlavou je ta nová silnice Klatovy - Vimperk.
- Úspora oproti Klatovy - Strakonice - Vimperk je pouze cca 20km
- Úplně se mi nezdá trasa, kudy to chcete protáhnout u Sušice a Kašperek.
- Za mě by stačilo zhomogenizovat I/22 a I/4, obchvaty, jižní obchvat Strakonic, místy stoupací pruhy a I/4 přestavět na M4 (3pruhy)
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

prof2 píše: 22.12.2024 14:37:46 Kdysi jsem takové vedení taky zvažoval, ale nakonec mi přišlo jako takový nešťastný kočkopes, protože neřeší potřeby regionální dopravy. Pro Milevsko směr Praha nepoužitelné, směr Písek zčásti, jedině ve směru Strakonice, ale to asi nebude moc frekventovaná relace. Od Tábora do Písku mi to přijde jako příliš velká odchylka od přímého směru, takže po I/29 by to vyšlo asi o něco lépe.

Buď ať vede ve směru I/19, kde aspoň pokryje potřeby Milevska a tranzitu Humpolec - Plzeň, nebo na Písek, kde zase naroste význam pro potřeby Písku, ale o něco prodlouží cestu pro výše zmíněný tranzit.
Skvělý rozbor, souhlasím! :ok:

Ať se na to dívám jak chci, vychází mi z toho severní obchvat Písku, protože je třeba zohlednit i modernizaci I/20 Plzeň - Budějovice a dva paralelní čtyřpruhy v tom prostoru nikdo nezaplatí, společnou trasu Plzeň - Písek už možná ano.
prof2

Příspěvek od prof2 »

Jaroslav píše: 21.12.2024 0:01:56 začal jsem psát odpověď, ale v určitý moment to bylo tak dlouhé, že už to nešlo... a tak jsem raději sedl a namaloval obrázek. To co jsem namaloval je promyšlenější než to podle kvality obrázku vypadá, i tak jsem si vědom několika oblastí které prostě nevím (například oblast Prostějov-Boskovice-Žďár). Republiku mám nicméně nadstandardně proježděnou, tedy ve většině případů myslím, že vím o čem hovořím. Ta mapka vzniká roky, průběžně ji upravuji, není to tedy jenom takové malování čar do mapy.
Líbí se mi:
  • okruh Středočeským krajem, i když si vůbec nejsem jist vedením přes CHKO Křivoklátsko,
  • komunikace spojující Jihlavu a JČK s Hradubickem.
Úplně mimo mi přijdou úseky přes Šumavu.
  • I/39 je jen produktem ambic vedení Č. Krumlova, aby ten ležel na hlavní trase. Pokud vést dopravu z ČB na Strážný, tak ve směru II/145 na Vimperk.
  • Mezi Klatovy a Vimperkem vždy bude provoz tak nanejvýš na lepší silnici II. třídy. Směr I/22 je mnohem důležitější.
prof2

Příspěvek od prof2 »

Avantime píše: 22.12.2024 14:46:47 Ať se na to dívám jak chci, vychází mi z toho severní obchvat Písku, protože je třeba zohlednit i modernizaci I/20 Plzeň - Budějovice a dva paralelní čtyřpruhy v tom prostoru nikdo nezaplatí, společnou trasu Plzeň - Písek už možná ano.
Relaci Č. Budějovice - Plzeň by výrazně zrychlila i dálnice zhruba ve směru I/19. Osobně bych porovnání celkové prospěšnosti mezi těmito dvěma variantami nechal na někom, kdo je schopen ho spolehlivě vypočítat.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

D19 i kdyby vedla defakto ve stopě I/20 až k Písku, ten obešla severně, pak v trase 29 a 19 do Tábora, vykřížila D3 a pak podél 19 k D1, tak bude nejrychlejší možností jak pro Plzeň-ČB, tak pro ČB-Brno a i Plzeň-Humpolec.
Takže není úplně nutné ji tahat tolik severně pořád podél 19. Lepší je jít trochu jižněji a obsloužit Písek a právě relaci Plzeň-ČB.

A úplně přesně jak píše Avantime, je to takhle lepší kvůli ekonomické stránce D19. Protože modernizace 20 by byla potřeba tak jako tak. Dost možná i té 29. Takhle se zabijí dvě mouchy jednou ranou. Obchvaty na 19 mezi Táborem a D1 se holt bohužel už asi stihnou postavit jako 2-pruhy.
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

Přesně tak. :ok:

Z těch obchvatů na I/19 mezi Táborem a Pelhřimovem bych zastavil přípravu obchvatu Čížkova kvůli těm křižovatkám a poloměru oblouku, jinak asi v pořádku, jen kdyby existovala nějaká vize...
PetrN

Příspěvek od PetrN »

V případě vedení "D19" od Blatné k Miroticím (D19xD4) a dále kolem Zvíkova na Tábor by se spojení Plzeň-Budějovice realizovalo právě přes D19+D4+I/20, v tomto by problém nebyl. Hlavním nedostatkem by bylo jen vynechání Písku (30tis.), takže jsem asi taky zastáncem vedení severním obchvatem Písku jako zde většina, navíc rozdíl ve vzdálenosti je poměrně zanedbatelný. NullDeVoid to teda táhne severněji úplně mezi I/19 a I/20, což mi nepřijde vhodné..

*Jinak pro relaci Strakonice-Tábor jsou použitelné obě varianty trasování, už před rokem 21 (před zahájením dostavby D4) mi vždycky vycházelo rychlejší jet ze Strakonic přes Mirotice a II/121 k Milevsku, hlavně kvůli minimálnímu provozu a možnosti rychlé jízdy na II/121.

No a jak u Tábora, navrhujete krátkou peáž s D3 jak nyní, nebo z MÚK 76.km pokračovat dále VJV směrem k Chýnovu?
darwousek

Příspěvek od darwousek »

prof2 píše: 22.12.2024 15:00:13 Úplně mimo mi přijdou úseky přes Šumavu.
  • I/39 je jen produktem ambic vedení Č. Krumlova, aby ten ležel na hlavní trase. Pokud vést dopravu z ČB na Strážný, tak ve směru II/145 na Vimperk.
  • Mezi Klatovy a Vimperkem vždy bude provoz tak nanejvýš na lepší silnici II. třídy. Směr I/22 je mnohem důležitější.
S úsekem Klatovy - Vimperk s vámi souhlasím, to fakt nemá budoucnost, trasování je absolutně nemožné a intenzity tam nebudou, za mě by stačilo zhomogenizovat na slušné parametry II. třídy
II/171 Janovice - Běšiny (I/27) - Sušice - Vacov - Čkyně (I/4)
II/187 Číháň (I/22) - Sušice
udělat
z II/169.II/188,II/174 silnici 1. třídy v úseku od hypotetické D19 cca od Bělčic do Sušice neboli moje oblíbená I/72 neboli staronová I/30

Ideálně postavit obchvat Sušice v celé délce (viewtopic.php?p=273148#p273148) teď už bych měl možná i vizi jinou, nutné podotknout že tyhle malůvky jsou rok a půl staré.

A samozřejmě na závěr
Zhomogenizovat
I/22 - Postavit obchvaty všeho, zároveň někde trasu napřímit
I/4 - přestavět na M4, Ano stále si stojím za tím že má být I/4 až na hranice 3-pruh,
no a samozřejmě obchvaty s čímž souvisí i
Postavit "okruh" kolem Strakonic Okruh je možná hodně nadnesený pojem, ale něco takového https://mapy.cz/s/felarojana bych si jako okruh dokázal představit. S tím že bych si představoval
- Východní část (I/4) - 2+2 pouze MÚK a myslím to opravdu vážně
- Jižní část (I/22) - 1+1 pouze MÚK, u Kapsové Lhoty tím vzniká patová situace
- Severovýchodní část (II/173) - V podstatě to co to je teď, tohle nemá být 1. třída nýbrž 2. třída, jako 2. třídu a za předpokladu jižního obchvatu si tohle dokážu představit.

I/39 přes Č.K. Taky souhlasím, opět narazím na I/4 a na její důležitost, I/39 bych nerušil, jako trasa co napojí Č.K. a Lipensko moc pěkná silnice 1. třídy, ale pro mě to pořád bude taková ta "Jednička druhé třídy" (doufám že tento pojem chápou všichni) místo I/39 by se proto měla homogenizovat spíše
I/4 ano hádáte správně na 2+1 M4 s MÚK, s obchvaty, tunelem pod Kubovkou a ačkoliv to zní megalomansky tak s homogenizací Vimperkem/ obchvatem Vimperka,kde však úplně nevím kudy trasovat, bez tunelu to ale asi fakt nepůjde.
II/145 Silnice v lepších parametrech než I/4.... Fakt mě na téhle silnici mrzí ty díry jako jsou Vícemily, Šumavské Hoštice, Kosmo a Žárovná kde je MPR 70 nebo dokonce i 50..... Obchvaty jsou tady zbytečnost, řešením, alespoň pro mě jsou nadchody.... Většinou to je co jsem tak pochopil kvůli zastávkám busu, a vjezdy přímo do vozovky bych řešil nějakými zadními příjezdy/ sběrnými MK. Husinec už bude mít velice v dohledné době obchvat. Netolice jsou další závada, opět bych to řešil nadchody, snížená MPR je tady fakt pouze kvůli přechodům
- OK v trase, ty mě taky dost mrzí, doufám že časem přestaví tu OK II/145xII/141 na MÚK, u Stopařky už je to horší, ale možná kdyby se nad II/145 začalo přemýšlet jako nad tranzitní silnicí tak ji taky přestaví na MÚK.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

PetrN píše: 22.12.2024 18:30:43 No a jak u Tábora, navrhujete krátkou peáž s D3 jak nyní, nebo z MÚK 76.km pokračovat dále VJV směrem k Chýnovu?
Pokud by vyhledávací studie D19 nenabídla úplně nějaké jiné trasování, a přivedli bychom D19 u Tábora opravdu doslova ve stopě 29+19, tak určitě ano, exit 76 bych přestavěl na trojlístek s polopřímou rampou Humpolec>ČB, a pokračoval severně od Hlinice, po okraji lesa nebo trochu v lese.
Tohle je jeden z nejhorších úseků, co se týče případného prosazení a povolení. Protože to bude jeden z mála úseků, které půjdou úplně jinde než současná jednička. Druhý bych viděl pravděpodobně mezi Plzní a Blatnou, nezacházel bych s dálnicí až k Nepomuku a raději se to snažil trasovat víc příměji. Oříšek možná bude i ten severní obchvat Písku.

Ono i na mnoha jiných místech (kromě té Hlinice) to bude blízko zástavby, to tak bohužel je když máme obec na obci. Jinak to nepůjde. D55 jde kolikrát taky kousek od baráků a postavila se. Holt zářezy, valy, PHS, i nějaký ten hloubený tunel možná bude potřeba na odhlučnění. Myslím ale, že ta D19, když se bude stavět jako zkapacitňování současných jedniček a tvořících obchvaty obcí, tak má šanci. Mělo by se toho využít. Jakmile se postaví obchvaty samostatně, tak už pak nikdo dálnici vedle chtít nebude.

Jinak myslím, že se tu shodneme, že jediná šance je plánovat ji jako 4-pruhovou silnici první třídy, kategorie S 21,5/110 nebo nanejvýš S 26,0. Potřebujeme, aby se mohla i trochu více klikatit než původní déčka když bude potřeba kvůli lepšímu vyhýbání sídlům.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Aram96 píše: 23.12.2024 0:31:53 Oříšek možná bude i ten severní obchvat Písku.
Tak zrovna Písek má severní obchvat zanesen v územním plánu, jen teda asi jako klasickou dvoupruhovou jedničku s MÚK, a to přibližně v této trase včetně následného pokračování přes Dobev k I/4: https://mapy.cz/s/hasavukula
Výkres ÚP zde: https://www.mesto-pisek.cz/assets/File. ... enty=24766
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

Když máme toho Silvestra, tak něco zábavného. :) Všechno dobré do roku 2025!

(Verze ve větším rozlišení zde.)
Přílohy
mapa-velka.png
mapa-velka.png (242.62 KiB) Zobrazeno 5275 x
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Tak to je hodně dobrý. :lol: :ok: :ok:
V D0 popravdě věřím i dříve. Možná i v tu D3.
Jinak bych se asi nezlobil, kdyby to ve zbytku takhle nějak odpovídalo. D38 hodně potěšila. :)

Tak přeju hlavně zdravíčko do nového roku a kolečkama dolů všem.
A přejme si i hodně nových km a hlavně bezbolestné tendry, především na 1108. :)
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Vlastně jsem nikdy pořádně neviděl mapku, až bude síť kompletní. Jojo, až se to bude blížit, pak si už opravdu můžeme hrát :-)
Když už jsi se tak rozjel v těch SMV, tak kde mám Hradubickou dálnici? :-) A když už to fantazírování, tou dobou snad zvítězí rozum a D35 a D49 bude dotažena do konce namísto třípruhů.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

13 by měla být až do Liberce.
38 od odpojení od 9 až za Jihlavu.
Propojit ty 2 úseky 35 u Liberce.
Chybí mi tam nějaká 16 a 20. Ale to asi nebudou dálnice.
Jinak ale pěkný. Pokud by se to stalo realitou, nezlobil bych se. Až na to naprosto zbytečné přečíslování 11tky.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Zkus si to při přípitku na Nový rok přát, třeba se to splní :-)
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Tomas 1975

Příspěvek od Tomas 1975 »

Krásné...
Potěšila mě I/73... :ok: :ok: :ok:
Tak doufám, že až budeme bilancovat za pět let tak Svitávka - Bořitov bude v provozu...
Doufejme, že Moravská Třebová - Svitávka ve stavbě...
Bořitov - Kuřim alespoň prokácený průsek lesy...
Pokud by to vyšlo tak by to bylo super... :ok: :ok: :ok:
Trupman

Příspěvek od Trupman »

Jsem rád za takovou krásnou mapu. Protože když se na to kriticky takhle přehledně, ilustrativně, podíváme, tak nám může dojít, jaká zbytečnost je pro současný (tj. ne z roku 1943) provoz I/73 v její severní části
Aneb z Pardubic do Brna přes Moravskou Třebovou.... :-)

Mimochodem, mrkněte na dálniční mapu střední Evropy a představte si severojižní spoj Českem v kontextu polské S3 směrující Štětín-jiho(východní) Evropa...
Buď to budeme směrovat z hradeckopardubicka přímo na Brno (s částečným využitím D35)
anebo přímo na jih k Jihlavě, kde se proudy rozdělí na Znojmo a Brno(D1).

Dostavba A88 kolem Jevíčka k MT je, napíšu to na plnou hubu, brnocentrický šotoprojekt.

Inspirativní rok 2025 :ugeek: :idea:
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
NullDeVoid

Jen se ještě zeptám, kde je nějaká editovatelná verze téhle mapy? V čem je to dělaný?
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

Veřejně nikde, je to dělané v QGISu, samotný formát se jmenuje Shapefile (SHP).
NullDeVoid

Avantime píše: 31.12.2024 14:55:00 Veřejně nikde, je to dělané v QGISu, samotný formát se jmenuje Shapefile (SHP).
Absolutně netuším, co to je. Ale rád bych si s tím hrál.
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

Honey72 píše: 31.12.2024 12:34:41 Když už jsi se tak rozjel v těch SMV, tak kde mám Hradubickou dálnici? :-)
Ono to bylo myšleno jako taková sice silvestrovsky ujetá (vizte i ty Strakonice) hříčka, ale přece jenom v duchu těch vizí, které tady diskutujeme. Čtyřpruh až k Chrudimi by už v té době měl být minimálně ve výstavbě. Označit ho kromě průtahu Pardubicemi jako dálnici by podle mě bylo klidně možné, jen to tak není v té mapce. :)
Trupman píše: 31.12.2024 14:45:22 Jsem rád za takovou krásnou mapu. Protože když se na to kriticky takhle přehledně, ilustrativně, podíváme, tak nám může dojít, jaká zbytečnost je pro současný (tj. ne z roku 1943) provoz I/73 v její severní části
Aneb z Pardubic do Brna přes Moravskou Třebovou.... :-)

Mimochodem, mrkněte na dálniční mapu střední Evropy a představte si severojižní spoj Českem v kontextu polské S3 směrující Štětín-jiho(východní) Evropa...
Buď to budeme směrovat z hradeckopardubicka přímo na Brno (s částečným využitím D35)
anebo přímo na jih k Jihlavě, kde se proudy rozdělí na Znojmo a Brno(D1).

Dostavba A88 kolem Jevíčka k MT je, napíšu to na plnou hubu, brnocentrický šotoprojekt.
Pokračováním S3 a D11 jižním směrem by v mém pojetí měla být "Transvysočina" vedoucí z výjezdu 76 D11 jako západní tangenta Pardubic někam do prostoru Heřmanova Městce, vedoucí podél I/17 k tunelu Podhořany, před Vrdy se stáčící jižně a končící na I/38 (D38?) někde za Horkami. Pravda, v mapce zakreslená není...

D73 slouží jako pokračování S5 a S8 jižním směrem.

Dále je třeba si představit moderní silnici I. třídy ve směru dnešní I/11 mezi D73 u Štítů a D44 u Postřelmova, ta bude sloužit pro směr z S8 na Olomouc a D49.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“