No vždyť to tady píšu už několik let, že D19 je nejvíce klíčová stavba z těch, o které se ještě všeobecně nevíNullDeVoid píše: ↑3.1.2025 19:39:15D19 confirmed?HN píše:„Není to tak, že by se potom nestavělo vůbec. Budeme mít další úkoly,“ řekl Mátl. Naráží tím na plán rozvoje dálniční sítě do roku 2050, kterým se od loňska ŘSD interně zabývá. Mimo jiné navrhuje jižní koridor, který odvede dopravu od Plzně na Brno mimo Prahu, zhruba prostorem kolem Tábora. Ale už to takový boom zdaleka nebude, což pocítí hlavně stavební firmy.
Vize naší dálniční sítě
Re: Vize naší dálniční sítě
V anarchistických kroužcích se o D19 mluví už dlouho, tady ještě za dob starého fóra. Pokud se mi to nezdá a skutečně se D19 dostane do plánů ŘSD a snad i vládního usnesení, bude to pro tento kroužek myslím velké zadostiučinění. Tím nechci říct, že bychom na to měli jakýkoliv vliv. 
Ale co kdyby jo?
Ale co kdyby jo?
Já bych si tipl, že RM si tady po večerech občas začte. Nebo možná ne teď, ale před pozicí GŘ určitě.
Teď už toho času nejspíš tolik není .. i když na druhou stranu .. když si po večerech kreslí DUR pro ochvat Litomyšle ..

Ne .. D19 nebo obdoba musí stát od nynějška tak za 15 let, nanejvýš do 20 let (8 let ZUR, 12 let příprava+realizace)
To by měl být nějaký hmg, jinak to nemusíme ani plánovat. Ta dálnice měla být v plánech klidně od přelomu tisíciletí a dnes se měla stavět, když staré dálnice měly být 2010.
Když tedy staré budeme finišovat 2030, tak D19 to chce tak 2035-2040.
Nějakých 30 let si můžeme plánovat na méně důležité VRT třeba z HK do PL, nové tunely pod půlkou Prahy, na 5. popř. 6.linku metra a na tunel Červenohorské sedlo.
Buď myšlenku D19 postupně přijmou a do pár let prosadí i jednotlivé kraje do ZUR, pak by příprava neměla zabrat více než 10 let, nebo bych se o to ani nesnažil a nevrážel do toho ani korunu.
Jediná cesta, kterou to má šanci projít, je cesta S73 v ZURkách a pak to prostě plánovat jako 4-pruhové přeložky současných jedniček. Samozřejmě někde poblíž současné trasy, někde zcela mimo ni. Ale musí to vždy řešit i problémy současné trasy a pomáhat regionu, jinak se to neprosadí.
Dálnici proto, aby mohl tranzit a hlavně kamiony minout D1, Prahu a D5, nikdo chtít nebude. Přecejen půjde o úplně nové myšlenky v územních plánech atd. To území s tím nepočítá. Což je strašlivá chyba minulých vlád, za mě ještě větší, než že se stavělo hodně pomalu. Alespoň měli trochu aktualizovat plány, když už stavěli to prd.
Závěrem: Raději bych počkal trochu s jásáním, co vlastně opravdu ŘSD prověřuje apod. Vzhledem k tomu, jaké ochutnávky se k nám dostaly z oné studie nových příležitostí k roku 2050 (či jak to bylo
), bych byl dosti rezervovaný.
Ale pokud ti to potvrdí v mailu, tak už to bude něco jiného. Já věřím tomu, že srdcař jako RM opravdu nějakou myšlenku D19 dotáhne přes naprosto tragické strategické plánování MD (dlouhodobě) do konce. 
Ne .. D19 nebo obdoba musí stát od nynějška tak za 15 let, nanejvýš do 20 let (8 let ZUR, 12 let příprava+realizace)
To by měl být nějaký hmg, jinak to nemusíme ani plánovat. Ta dálnice měla být v plánech klidně od přelomu tisíciletí a dnes se měla stavět, když staré dálnice měly být 2010.
Nějakých 30 let si můžeme plánovat na méně důležité VRT třeba z HK do PL, nové tunely pod půlkou Prahy, na 5. popř. 6.linku metra a na tunel Červenohorské sedlo.
Buď myšlenku D19 postupně přijmou a do pár let prosadí i jednotlivé kraje do ZUR, pak by příprava neměla zabrat více než 10 let, nebo bych se o to ani nesnažil a nevrážel do toho ani korunu.
Jediná cesta, kterou to má šanci projít, je cesta S73 v ZURkách a pak to prostě plánovat jako 4-pruhové přeložky současných jedniček. Samozřejmě někde poblíž současné trasy, někde zcela mimo ni. Ale musí to vždy řešit i problémy současné trasy a pomáhat regionu, jinak se to neprosadí.
Dálnici proto, aby mohl tranzit a hlavně kamiony minout D1, Prahu a D5, nikdo chtít nebude. Přecejen půjde o úplně nové myšlenky v územních plánech atd. To území s tím nepočítá. Což je strašlivá chyba minulých vlád, za mě ještě větší, než že se stavělo hodně pomalu. Alespoň měli trochu aktualizovat plány, když už stavěli to prd.
Závěrem: Raději bych počkal trochu s jásáním, co vlastně opravdu ŘSD prověřuje apod. Vzhledem k tomu, jaké ochutnávky se k nám dostaly z oné studie nových příležitostí k roku 2050 (či jak to bylo
I jen pohled na mapu říká ANO ! Po dostavbě základní sítě je / snad / tato stavba PRVNÍ na tapetě ? Nebo ne ?
Pokud myslíme stavbu na zelené louce.
Taková modernizace a homogenizace D13 aspoň od Ostrova n/O po Ústí n/L by stála za úvahu dát někam na začátek prioritních.
Taková modernizace a homogenizace D13 aspoň od Ostrova n/O po Ústí n/L by stála za úvahu dát někam na začátek prioritních.
-
Diaľničiar
- VIP
To jsou nějaké nové spolky? Nebo slovní hříčka, které nerozumim?Avantime píše: ↑3.1.2025 20:41:06 V anarchistických kroužcích se o D19 mluví už dlouho, tady ještě za dob starého fóra. Pokud se mi to nezdá a skutečně se D19 dostane do plánů ŘSD a snad i vládního usnesení, bude to pro tento kroužek myslím velké zadostiučinění. Tím nechci říct, že bychom na to měli jakýkoliv vliv.
Ale co kdyby jo?![]()
Ja se vratim k te otazce zpracovani studie, jejiz vystup zatim neni verejny. Nemam k tomu zadne blizsi informace nez co probehlo tady na foru. Ale z reakci tady jsem vypozoroval, ze RSD je vlastne prekvapeno z toho, co ze studie vyslo. A ja tomu moc nerozumim. Prijde mi zvlastni, ze nekdo vyhraje zakazku, nakresli si dalnice do mapy podle sve predstavy, nejak to zduvodni a predlozi to RSD, ktere s tim pak ma pracovat? To je to zduvodneni tak dokonale, ze RSD musi prijmout jako fakt neco, co se mu nelibi nebo co neocekavalo? Zhotovitel prisel na neco, co do te doby nikoho nenapadlo? Nebo tyhle kroky jen spatne chapu? Ocekaval bych, ze strategie budouciho rozvoje neni neco, co se jen tak necha vytvorit externi firmu, ze jde o nejaky dlouhodoby proces, ze na to maji statni organizace dlouhodobe utvareny nazor podlozeny ziskanymi daty...
Je to ze hry Záskok Divadla Járy Cimrmana:Diaľničiar píše: ↑4.1.2025 11:10:54 To jsou nějaké nové spolky? Nebo slovní hříčka, které nerozumim?
"Seznámili jsme se s několika zvláštnostmi Cimrmanovy kočující herecké společnosti. Osobitých rysů bylo ale víc. Ansámbl například proslul nezvykle rychlými přesuny. V době, kdy bylo jízdní kolo v západní Evropě přepychem horních deseti tisíc, u nás aparátem podivínů a v carském Rusku pouze předmětem vášnivých debat v anarchistických kroužcích, používal Cimrmanův umělecký soubor bicyklu zcela běžně."
https://www.youtube.com/watch?v=v4k5dqISleY&t=1300
Jeste jedna prakticka otazka. Existuje nejaky material, ktery by shrnoval nakladnost staveb dle jednotlivych navrhovych kategorii? O kolik levnejsi by bylo nove tahy navrhovat ve standardu SMV ve srovnani s dalnici? Slo by tim dosahnout dostatecne kvalitnich kapacitnich spojeni za vyrazneji nizsi naklady, nebo ten rozdil neni tak vyznamny?
Tak ono hodně záleží, v jakých kategoriích. Mezi S21.5 a D27.5 může být ten rozdíl klidně i 1.5x až 2x násobek ceny (závisí hlavně na poloze, protože S21 může mít ostřejší zatáčky a prudší stoupání), ale mezi S24.5 a D26 už takový rozdíl asi nebude. Taky záleží, kolik tam bude telematiky, portálů, hlásek a podobně. Rozdíl mezi SMV a D není jen v šířce tělesa..
to je skoro na anketuAvantime píše: ↑3.1.2025 20:41:06 V anarchistických kroužcích se o D19 mluví už dlouho, tady ještě za dob starého fóra. Pokud se mi to nezdá a skutečně se D19 dostane do plánů ŘSD a snad i vládního usnesení, bude to pro tento kroužek myslím velké zadostiučinění. Tím nechci říct, že bychom na to měli jakýkoliv vliv.
Ale co kdyby jo?![]()
jestli bude dřív most přes Vltavu u Suchdola nebo D19 od Plzně po Tábor
jako poučený optimista tipuju tu D19
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Ty stavby 518 a 519 se doufám podaří nějakým způsobem protlačit, protože jinak to bude v Praze a blízkém okolí (třeba Kralupy) dopravní peklo. Svůj názor jsem vyjádřil tady.
Připojuji se k dotazu.ElWapp píše: ↑4.1.2025 11:58:10 Jeste jedna prakticka otazka. Existuje nejaky material, ktery by shrnoval nakladnost staveb dle jednotlivych navrhovych kategorii? O kolik levnejsi by bylo nove tahy navrhovat ve standardu SMV ve srovnani s dalnici? Slo by tim dosahnout dostatecne kvalitnich kapacitnich spojeni za vyrazneji nizsi naklady, nebo ten rozdil neni tak vyznamny?
A z mého pohledu: je jasně vidět neskutečné rozdíly mezi původními Déčky a bývalými eRky a to i přesto, že návrhové kategorie nových eRek jsou např. D26,0/130. Čili vyšší návrhová rychlost, než stará D, ale přesto tam občas vzniknou zatáčky, které prostě na původních D = dálnicích první třídy = neuvidíte. Možná vyjma D1. Ta nákladnost dálnic první třídy tomu musí logicky odpovídat a letmo ze staveb stavěných v posledních 10 letech tomu i tak bylo. Ale jestli to je někde sesumírováno, to bych se také rád podíval.
A pak máme příklad z opačného konce, taková S68 to je prakticky jak stará dálnice. Ale u té netuším ceny.
Zkusím jen posunout diskusi dále, samotného mě to zajímá. Ovšem pokud se tomu chcete věnovat, začal bych tady:
https://sfdi.gov.cz/cenove-databaze/
https://www.rsd.cz/documents/38144/5656 ... 6311979044
Pak si vezměte nějaký "typický" (na rovině, malé množství umělých staveb, nepodstřelená cena) úsek, napadá mě třeba něco na D6 nebo na D55, spočítejte cenu dle katalogu a pak dle místních podmínek pronásobte nějakým koeficientem náročnosti.
Snad neplácám úplné blbosti...
Stavaři na to mají svoje algoritmy, jistě i ŘSD, ale cenový rozdíl mezi S 15,25 a D 21,5, to je trochu oříšek, ne?
https://sfdi.gov.cz/cenove-databaze/
https://www.rsd.cz/documents/38144/5656 ... 6311979044
Pak si vezměte nějaký "typický" (na rovině, malé množství umělých staveb, nepodstřelená cena) úsek, napadá mě třeba něco na D6 nebo na D55, spočítejte cenu dle katalogu a pak dle místních podmínek pronásobte nějakým koeficientem náročnosti.
Snad neplácám úplné blbosti...
Stavaři na to mají svoje algoritmy, jistě i ŘSD, ale cenový rozdíl mezi S 15,25 a D 21,5, to je trochu oříšek, ne?
V pohodě. Psal jsem, že to tam neznám.Michal R píše: ↑3.1.2025 12:41:34 Jinak relace ČR (zde asi myšleno vše západně od Prahy) Mnichov je naprosto dobře obsloužena D5 Rozvadov - A6 Pfreimd - A93 Řezno / Wolnzach - A9 Mnichov, respektive na Norimberk je to ještě větší nesmysl, tam jste kolem Amberku ihned. Ve vaší úvaze vám (krom mnoha dalších trablů) chybí cca 60km kapacitních komunikací v oblasti Horních Falc (Cham - Roding - Bruck - Schwandorf).... do Norimberku se i dnes jezdí z ČB přes Písek a Nepomuk k D5....
Nic osobního, ale myslím, že váš nápad je výstřel hodně mimo![]()
Jen mi padla do oka na mapy.cz "zelená" tedy kapacitnější silnice B20 a dost velká vzdálenost mezi Rozvadovem a Dolním Dvořištěm. A taky relativní průsmyk mezi Šumavou a Českým lesem.
Cenové normativy...
Pro nějaké studie se používá toto:
https://sfdi.gov.cz/cenove-databaze/spk-cn/
Zde je dělení dle šířky dálnice, jejího umístění v území.
Pro odhad cenových nákladů ve stupni DUR a DSP se používá toto:
https://sfdi.gov.cz/cenove-databaze/spk-dur-dsp/
Zde je to počítáno přes m2.
V obou případech se jedná o nějaké odhady, které jsou pak v ZDS zpřesněny přesným výpočtem, rozdíl je pak běžně +-10%.
Pro nějaké studie se používá toto:
https://sfdi.gov.cz/cenove-databaze/spk-cn/
Zde je dělení dle šířky dálnice, jejího umístění v území.
Pro odhad cenových nákladů ve stupni DUR a DSP se používá toto:
https://sfdi.gov.cz/cenove-databaze/spk-dur-dsp/
Zde je to počítáno přes m2.
V obou případech se jedná o nějaké odhady, které jsou pak v ZDS zpřesněny přesným výpočtem, rozdíl je pak běžně +-10%.
-
Diaľničiar
- VIP
Moc děkuji za to vysvětlení. A zasmál jsem se na tom více, než jen tento krátký úsek.Avantime píše: ↑4.1.2025 11:52:38Je to ze hry Záskok Divadla Járy Cimrmana:Diaľničiar píše: ↑4.1.2025 11:10:54 To jsou nějaké nové spolky? Nebo slovní hříčka, které nerozumim?
"Seznámili jsme se s několika zvláštnostmi Cimrmanovy kočující herecké společnosti. Osobitých rysů bylo ale víc. Ansámbl například proslul nezvykle rychlými přesuny. V době, kdy bylo jízdní kolo v západní Evropě přepychem horních deseti tisíc, u nás aparátem podivínů a v carském Rusku pouze předmětem vášnivých debat v anarchistických kroužcích, používal Cimrmanův umělecký soubor bicyklu zcela běžně."
https://www.youtube.com/watch?v=v4k5dqISleY&t=1300
https://podcasty.seznam.cz/podcast/ptam ... str-420937
Čas 10.30 něco málo ke koncepci dalšího rozvoje dálniční sítě (ve smyslu D19)
Čas 10.30 něco málo ke koncepci dalšího rozvoje dálniční sítě (ve smyslu D19)
Naposledy upravil(a) trunda dne 9.1.2025 12:12:04, celkem upraveno 1 x.
Tady je to i s bombastickým titulkem:
Hodila by se nová dálnice z Plzně na Brno, říká Kupka
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audi ... .seznam.cz
Hodila by se nová dálnice z Plzně na Brno, říká Kupka
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audi ... .seznam.cz
oni to tu asi fakt čtou 
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
-
1975
Martin Kupka dostal pod stromeček asi i barvičky:o)
Varianta jižního spojení by mohla vypadat takto…
https://pbs.twimg.com/media/Gg4HkgbWIAA ... name=small
Odkud to je, prosím? Vypadá to na silnou jindřichohradeckou lobby. 
Podle mě ten závlek kolem Jindřichova Hradce neúnosně prodlužuje trasu Plzeň - D1 a neřeší zkapacitnění zatížených úseků, jako je Oltyně - Tábor a Pelhřimov - Humpolec. Ale ano, třeba by pak ani zkapacitňovat nepotřebovaly...
Vzdálenost mezi výjezdem 76 D5 a výjezdem 112 D1: dnes po D5-D0-D1 208,5 km, po hypotetické D19 přes Písek, Tábor a Pelhřimov zhruba 202 km, podle této varianty zhruba 219 km (spíš o něco méně).
Na druhou stranu však varianta přes Jindřichův Hradec zkracuje trasu České Budějovice - "Jihlava", a to na zhruba 122 km oproti dnešním zhruba 131 km. Jihlava v uvozovkách, protože mně jde spíš o spojení České Budějovice - Pardubice - D11. Tam je otázka, co vlastně srovnávat - možná až bod někde za Havlíčkovým Brodem: 141,7 km versus 130,5 km.
Osobně bych řekl, že s prosazením dálnice okolím Počátek by byl velký problém. Do toho krásného kraje bych dálnici netahal. Snazší by mělo být stavět na etapy jako přeložky současných silnic I. třídy, tj. I/20, I/29, I/19 a I/34.
Podle mě ten závlek kolem Jindřichova Hradce neúnosně prodlužuje trasu Plzeň - D1 a neřeší zkapacitnění zatížených úseků, jako je Oltyně - Tábor a Pelhřimov - Humpolec. Ale ano, třeba by pak ani zkapacitňovat nepotřebovaly...
Vzdálenost mezi výjezdem 76 D5 a výjezdem 112 D1: dnes po D5-D0-D1 208,5 km, po hypotetické D19 přes Písek, Tábor a Pelhřimov zhruba 202 km, podle této varianty zhruba 219 km (spíš o něco méně).
Na druhou stranu však varianta přes Jindřichův Hradec zkracuje trasu České Budějovice - "Jihlava", a to na zhruba 122 km oproti dnešním zhruba 131 km. Jihlava v uvozovkách, protože mně jde spíš o spojení České Budějovice - Pardubice - D11. Tam je otázka, co vlastně srovnávat - možná až bod někde za Havlíčkovým Brodem: 141,7 km versus 130,5 km.
Osobně bych řekl, že s prosazením dálnice okolím Počátek by byl velký problém. Do toho krásného kraje bych dálnici netahal. Snazší by mělo být stavět na etapy jako přeložky současných silnic I. třídy, tj. I/20, I/29, I/19 a I/34.
Nemluvilo se o dálnicí okolím Počátek v té dosud utajované studii? Možná je ta mapa z ní.
Ano, vizte mapmanův příspěvek:
mapman píše: ↑23.9.2024 11:23:24 Z toho, co jsem měl možnost zahlédnout, jsou tam úplně nové dálnice někde od Plzně přes Písek k Soběslavi a odtud přes Počátky na Jihlavu. Dál severní obchvat Brna někde od Bíteše na Prostějov. A pak je tam ještě velký okruh kolem Prahy. Nemám to u sebe, tak nevím přesně kudy, ale bylo to zhruba v rámci bodů Benešov-Dobříš-Kladno-Mělník-MB-Kolín-Benešov, dokonce někde i se společným průběhem po už existujících radiálních dálnicích. Místo toho, aby se soustředili na zkapacitnění existujících koridorů, tak z toho vylezly úplně nové trasy obvykle v dopravou nedotčené krajině – jinými slovy v místech, kde lišky chodí dávat dobrou noc. Existující koridory jedniček to prakticky nijak neřeší. To není zrovna něco, co by se v dnešní době dalo prezentovat jako "proveditelné"...
Zaujala mě ta díra uprostřed D55.1975 píše: ↑9.1.2025 21:48:21 Martin Kupka dostal pod stromeček asi i barvičky:o)
Jinak věcně k návrhu .. nevím teda .. když už jsem od Plzně v JH, tak za mě určitě raději mnohem příměji k Brnu. A do Jihlavy poté prostě po I/38.
Navíc Plzeň-ČB stejně využívá na části silnici 20, tak jako v případě D19. Takže za mě těžce převažují nevýhody nad výhodami.
Ale tohle je stejně utopie jako blázen. Jediné co má šanci, tak je vedení dálnic někde alespoň trochu poblíž současných hlavních jedniček. Nikde jinde ne. To by se to muselo kreslit před takovými 30-40 lety.