Tunel Praha Smíchov - Beroun
Tunel Praha Smíchov - Beroun
Bude to poněkuď velká stavba tak snad není od věci založit samostatné téma.
Leták SŽDC
Délka 24,7km
ZS 2028
UP 2035
Vmax 200km/h
Stavba v nedávných dnech získala stanovisko EIA
Leták SŽDC
Délka 24,7km
ZS 2028
UP 2035
Vmax 200km/h
Stavba v nedávných dnech získala stanovisko EIA
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
Re: Tunel Praha Smíchov - Beroun
Když vezmete všechny stavby, které se má SŽ (nyní) v plánu zahájit v roce 2027-2030, tak by rozpočet pro pro SŽ musel být tak na 150 mld Kč ročně čistě na novostavby.
Bez veškeré údržby a komplet bez ŘSD.
Ale jinak jsem rád, že se to konečně naplno připravuje. Jedna z mála staveb, kromě VRT, které železnici někam skutečně posunou.
Když člověk vidí tu absolutní tragédii např. s tunely Choceň-Ústí, tak je mu do breku. Asi jako v době největšího řádění prince Miroslava na dálnicích. To nebyl týden, kdy by se nepsalo o nějakém rozkladu či odvolání.
Ale jinak jsem rád, že se to konečně naplno připravuje. Jedna z mála staveb, kromě VRT, které železnici někam skutečně posunou.
Když člověk vidí tu absolutní tragédii např. s tunely Choceň-Ústí, tak je mu do breku. Asi jako v době největšího řádění prince Miroslava na dálnicích. To nebyl týden, kdy by se nepsalo o nějakém rozkladu či odvolání.
Mně teda přijde trošku kontraproduktivní rozšiřovat D5 na 3+3 a zároveň stavět tunel díky kterému budete ze Smíchova v Berouně do 20min...
A ono bude součástí stavby i P+R parkoviště v Berouně pro několik tisíc aut?
vzhledem k tomu, že tranzit ze západu kamkoli na východ a sever jede po D5, která až před Prahou přejde na vnější okruh, tak s tím tunel nic neudělá
s tím udělá jen D19
s tím udělá jen D19
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Místo by tam bylo
S tou 3+3 D5 jsem se unáhlil uznávám, ale zajímalo by mě o kolik to intenzity stáhne/ jaká část z dopravy na D5 je doprava Beroun (a okolí) - Praha centrum
Ta termínová realita bude samozřejmě zcela jiná... už teď SŽ uvádí zprovoznění až 2038...
https://www.spravazeleznic.cz/-/tunel-z ... dalsi-faze
Stavba by měla odstartovat přípravnými pracemi v roce 2028, se samotnou ražbou tunelu se začne v roce 2031. První cestující by se pak po zcela nové trati měli svézt v roce 2038.
https://www.spravazeleznic.cz/-/tunel-z ... dalsi-faze
Stavba by měla odstartovat přípravnými pracemi v roce 2028, se samotnou ražbou tunelu se začne v roce 2031. První cestující by se pak po zcela nové trati měli svézt v roce 2038.
Až teďka jsem si toho teda všiml .. ZS 2028 a UP 2035 .. to je teda hoodně těžký fail. Nemyslím apriori termín ZS .. 2028 je sice mimo... Ale především to rozmezí ZS a UP. Takovýhle tunel se fakt nestihne postavit za 7 let.
Alespoň krásně ukazují, k čemu ty termíny na SŽ jsou.
Proti ŘSD jsou to opravdu hausnumera k ničemu. U drtivé většiny plánovaných velkých staveb.
D5 po Beroun do habitu 3+3 naprosto bez ohledu na nějaké tunely nebo D19.
Z Vídně také vede 6-pruhová A1 i Wienerwald tunnel.
Edit: díky Beekee. Kdyby byl termín zahájení ražby 2031, tak můžeme doufat ve zprovoznění tak 2041. Bez nadsázky a ironie. Takhle dlouhý tunel je přece naprosto nereálné stihnout pod 10 let. A to budeme fakt rádi. 7-8 let minimálně ražba .. Nebo je tam tak příhodná geologie, že tam budou razit min. 5 km ročně ?
Proti ŘSD jsou to opravdu hausnumera k ničemu. U drtivé většiny plánovaných velkých staveb.
D5 po Beroun do habitu 3+3 naprosto bez ohledu na nějaké tunely nebo D19.
Edit: díky Beekee. Kdyby byl termín zahájení ražby 2031, tak můžeme doufat ve zprovoznění tak 2041. Bez nadsázky a ironie. Takhle dlouhý tunel je přece naprosto nereálné stihnout pod 10 let. A to budeme fakt rádi. 7-8 let minimálně ražba .. Nebo je tam tak příhodná geologie, že tam budou razit min. 5 km ročně ?
Ejpák stavěli 5 let a to je 12x kratší
Co mi však "dodává naději" že to za alespoň 10 let stihnou je Gotthardský Tunel, 57km za 20 let. Ale zase nemůžeme v ČR počítat s tempem výstavby jako ve Švýcarsku
Zkoušel jsem ještě dohledat kolikátý na světě bude délkou ten náš Berounský Tunel, našel jsem pouze článek z roku 2005 kde ani není GÚT
V té době by byl 4. nejdelší, dneska už počítám spíš s první 50, určitě někde nějaká tabulka bude.
Edit: Zpětně jsem ještě přes AI našel články z r. 2016 a z roku 2021. 6. místo má 33km.
Zkoušel jsem ještě dohledat kolikátý na světě bude délkou ten náš Berounský Tunel, našel jsem pouze článek z roku 2005 kde ani není GÚT
Edit: Zpětně jsem ještě přes AI našel články z r. 2016 a z roku 2021. 6. místo má 33km.
Naposledy upravil(a) darwousek dne 8.1.2025 22:20:01, celkem upraveno 1 x.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_l ... ay_tunnels
Ta doba je záleží na hodně faktorech, ale tady se počítá se 4xTBM, se dvěma variantami postupu...
Ta doba je záleží na hodně faktorech, ale tady se počítá se 4xTBM, se dvěma variantami postupu...
Naposledy upravil(a) Beekee dne 8.1.2025 22:24:10, celkem upraveno 1 x.
BeeKee děkuji.
Ale jako trochu nevěřím, že budeme stavět dva giga tunely ve stejné době... Krušnohorský by měl mít skoro 30 km. A další 30 km se plánuje pod Středohořím...
https://zdopravy.cz/video-nemci-ukazali ... mi-232577/
https://vrtky.cz/stredohorsky-tunel
https://zdopravy.cz/video-nemci-ukazali ... mi-232577/
https://vrtky.cz/stredohorsky-tunel
Jedno z toho bude muset dostat přednost, otázka co..... Předpokládám že Němci budou tlačit spíše na ten tunel Pirna - Chabařovice....
Ten nákres kde je zmíněný i "portál Branický Most" mě přináší na otázku jestli bude konečně Branický most využit i pro osobní dopravu..... Ale asi s tím počítají když tam stavěli loni druhou kolej.Beekee píše: ↑8.1.2025 22:19:56 https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_l ... ay_tunnels
Krušnohorský tunel se potkat klidně může. Tam budeme platit zlomek tunelu, protože převážná část 30km tunelu leží na německém území. 
A středohorský tunel si myslím, že bude hudba ještě vzdálenější budoucnosti než ten berounský, protože tam se budou ještě dalších 10 let hádat o trasování apod.
Takže ty by na sebe teoreticky mohly navázat.
Třeba EU pošle pořádnou škváru a půjde to oboje. (:D
)
A středohorský tunel si myslím, že bude hudba ještě vzdálenější budoucnosti než ten berounský, protože tam se budou ještě dalších 10 let hádat o trasování apod.
Třeba EU pošle pořádnou škváru a půjde to oboje. (:D
Tak stačí se podívat do jízdního řádu, že přes Most inteligence už se pravidelně jezdí (zřeba i Pendolino). Zejména kvůli stavu Vyšehradského mostu, ale i kvůli rekonstrukci Smíchova.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Pište česky, prosím!
Mě docela překvapilo, že tunel navazující na Branický most je jednokolejný, což bych při snaze nahradit Vyšehradský most z kapacitních důvodů nečekal - jeden by řekl, že projde modernizací i ten tunel.
To se donekonečna diskutovalo na železničních serverech a fórech. Nedostatečný průjezdný profil, nákladné a kvůli geologii velmi náročné rozšíření. To by znamenalo delší přípravu a hlavně výrazně delší výluku ve chvíli, kdy Vyšehradský most za chvíli spadne. Nemělo by to zatím dělat kapacitní potíže, udělá se to, až to bude opravdu potřeba..
Pro zajímavost přidávám videoprůjezd přes Most inteligence, Krč a Kačerov:
Zajímavý je na mostě Inteligence chodníček mezi kolejemi...

Zajímavý je na mostě Inteligence chodníček mezi kolejemi...
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Pište česky, prosím!
Zas tak malý zlomek to není. Je to 18:12 km, tedy 3:2... a 12 km je pořád 3x víc než stávající max.Aram96 píše: ↑8.1.2025 22:59:50 Krušnohorský tunel se potkat klidně může. Tam budeme platit zlomek tunelu, protože převážná část 30km tunelu leží na německém území.
A středohorský tunel si myslím, že bude hudba ještě vzdálenější budoucnosti než ten berounský, protože tam se budou ještě dalších 10 let hádat o trasování apod.Takže ty by na sebe teoreticky mohly navázat.
Třeba EU pošle pořádnou škváru a půjde to oboje. (:D![]()
)
Ten Berounský tunel má teď v přípravě trochu náskok a asi má pro ČR i větší přínos... nicméně to zajištění financí bude jestli hodně zajímavý příběh. Ta fronta projektů začíná být hodně dlouhá...
Tento tunel, NemaŠe a “UCHo” (Ústí - Choceň) by měla být naprostá priorita Správy železnic už dlouhodobě. Tyto 3 projekty, každý v jiné části republiky, na 3 různých koridorech, by konečně vedlo k nějakému zvýšení rychlosti a komfortu na tuzemských železnicích.
V kontextu nyní rychle postupujících prací na dálnicích začíná být železnice na mnoha tratích více a více nekonkurenceschopná.
V kontextu nyní rychle postupujících prací na dálnicích začíná být železnice na mnoha tratích více a více nekonkurenceschopná.
Takové kraťoučké tunely <5 km snad ani nestojí za řeč, to přece musí SŽ zvládat v rámci běžné agendy
Jaké jsou aktuální termíny, nemaše pořád platí 2026? Ucho už trochu výhledových 2030+?
Jaké jsou aktuální termíny, nemaše pořád platí 2026? Ucho už trochu výhledových 2030+?
A přece nezvládají. Zázrak z poslední doby je, že byl vůbec zrealizován ejpovický tunel. I když i tam stále není možné jet 200 km/h v běžném provozu. SrpŽel má zkrátka mentálně zakonzervováno na 160 km/h (2 krátké úseky na koridoru do ČB, kde je rychlost 170 a 185 km/h to nevytrhnou) a to ještě ve většině případů pro klopidla, kterých jezdí všehovšudy 6 ks po českých kolejích.
NemaŠe mají stavebko jen na část úseku (cca 1,2km) a stále neprobíhá soutěž na výběr koncesionáře (první PPP projekt na železnici v ČR).
UCho po 2030, ale tam mám pocit, že po rekonstrukci úseku v původní stopě SŽ nějakou hlubší angažovanost opustila.
Přitom Svoboda dojíždí každý den z Ústí n. O. vlakem do Prahy, tak by tomu mohl dát větší prioritu. Místo toho ale raději řeší výmalbu podchodu v Ústí.
NemaŠe mají stavebko jen na část úseku (cca 1,2km) a stále neprobíhá soutěž na výběr koncesionáře (první PPP projekt na železnici v ČR).
UCho po 2030, ale tam mám pocit, že po rekonstrukci úseku v původní stopě SŽ nějakou hlubší angažovanost opustila.
Přitom Svoboda dojíždí každý den z Ústí n. O. vlakem do Prahy, tak by tomu mohl dát větší prioritu. Místo toho ale raději řeší výmalbu podchodu v Ústí.
Jo tak proto více spojů SC už nestaví na Smíchově, už chápu, dík za objasnění, marně jsem pátral proč tam už SC nestaví.
podle mě tohle je prostor pro PPP
ne nějaké kousíčky dálnice
a splátku pěkně přepočítat na cenu jízdenky
s inflační doložkou
stejně jako u DK
ne nějaké kousíčky dálnice
a splátku pěkně přepočítat na cenu jízdenky
s inflační doložkou
stejně jako u DK