Elektromobilita
Re: Elektromobilita
Tahle zima je fakt bída od listopadu svítilo tak, že to za něco stálo, jen 6×, takže ani ta baterka nepomůže.
Spalovací zase škrabou každý ráno svoji auta a dýchají ty zdraví prospívající výfuky. Kdy by dýchali sami tak budiž, ale nutí to dýchat i mne, to už mi nějak vadí.
Pokud EV se rozšíří tak palivo bude stát kolik? Pochybuji že by stálo stejně jako teď'.
Jo benzin nehori, plyn neboucha...jozka píše: ↑23.1.2025 6:57:43 Jo jo, bateriove uloziste, nase spasa. Pokud se z nej nestane spalovaci uloziste.
To proste chces mit. I doma.
normální, slušný člověk...
neobtěžuje odstavením svého majetku na veřejném prostranství
takže ani neškrábe, protože ráno vyjíždí z garáže
2 Avantime :
správný elektroguru, samozřejmě jedete na spotu a domácí baterku nabíjíte v noci zadarmo 
neobtěžuje odstavením svého majetku na veřejném prostranství
takže ani neškrábe, protože ráno vyjíždí z garáže
2 Avantime :
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Pokud se EV rozšíří, tak cena paliva klesne. Je to základ ekonomiky, když po něčem klesne poptávka, tak klesne i cena. Na druhou stranu, výběr ze spotřební daně a DPH klesne. Daň z elektřiny je už roky zavedená, takže hádej která daň se zvedne?
Jo jo... napriklad pitna voda. Tam s poklesem poptavky klesa i cena. Nebo ze by...Je to základ ekonomiky, když po něčem klesne poptávka, tak klesne i cena.
No nevím, že by spotřeba vody nějak výrazně klesala. A hlavně vodu v současnosti nejde ničím nahradit, takže ta poučka tady neplatí. Srovnat by to šlo jedině v případě, kdyby spotřeba vody klesala z důvody zvýšení spotřeby něčeho jiného, co by ji nahradilo
Říkal to někdo kromě Vás? Nevšiml jsem si.
Čeho si ale nelze nevšimnout, je fakt, že s hořícím benzínovým/naftovým autem si hasiči poradí během půl hodiny (od nahlášení), zatímco s bateriemi to budou "řešit" x dní a bude to stát desetinásobek.
Vodu vyrábí vodíková auta, tady jste off topic 
Ale tady nejde o cenu paliva, ale o peníze, které 'stát' potřebuje na udržování a rozvoj infrastruktury. Takže když budu mít 15% elektroaut klesne mi výběr spotřební daně z paliva o 15% a čím to nahradím? Tím že zvednu spotřební daň na palivo? To asi ne, bude se muset najít jiné výkonové zpoplatnění nejspíše odvozené od ujeté vzdálenosti a hmotnosti vozidla.
"elektřina se taky musí vyrobit a zplodiny ze zajištění její výroby taky dýchají všichni" - ano, ale spalovací auta jezdí pár metrů kolem nás a zplodiny dýcháme z první ruky. Nahoře u komínu elektrárny nikdo nebydlí a zplodiny se mnohem lépe rozptýlí. Navíc jeden velký statický zdroj emisí se mnohem lépe "čistí" než miliony malých, mobilních. Plus elektřina vyrobená v vodních, jaderných, solárních a větrných elektrárnách emise neprodukuje. A to vše říkám jako petrolhead.
Jasně, ale:
- díky nemožnosti efektivního skladování a distribuce se musí vyrobit elektřiny více, sice menší emise na jednotku ale více jednotek
- ne každý žije ve městě a proč mám tedy já 'čuchat' zplodiny za někoho kdo je nechce čuchat ve městě
- úmyslně jsem nepsal z její výroby, ale z jejího zajištění a v tom je rozdíl. To že vyrobím elektřinu z vody, ze sluníčka atd. mě stálo mnoho emisí už před začátkem její výroby
A takhle můžeme pokračovat do nekonečna. Mě prostě vadí, že se tady něco tlačí na sílu a podporuje se to vymyšlenými argumenty a já se snažím ty argumenty podrobit kritice případně úplně vyvrátit.
- díky nemožnosti efektivního skladování a distribuce se musí vyrobit elektřiny více, sice menší emise na jednotku ale více jednotek
- ne každý žije ve městě a proč mám tedy já 'čuchat' zplodiny za někoho kdo je nechce čuchat ve městě
- úmyslně jsem nepsal z její výroby, ale z jejího zajištění a v tom je rozdíl. To že vyrobím elektřinu z vody, ze sluníčka atd. mě stálo mnoho emisí už před začátkem její výroby
A takhle můžeme pokračovat do nekonečna. Mě prostě vadí, že se tady něco tlačí na sílu a podporuje se to vymyšlenými argumenty a já se snažím ty argumenty podrobit kritice případně úplně vyvrátit.
"ne každý žije ve městě a proč mám tedy já 'čuchat' zplodiny za někoho kdo je nechce čuchat ve městě" - tak tomu úplně nerozumím...
Klesne jen pokud nabídka bude převážet nad poptávkou.
Pod 50% elektřiny se vyrábí v ČR momentálně se zplodinamy. Pak na elektrárně jsou také filtry a účinnost mnohem větší. Pokud se spalovakem chcete konkurovat kombinaci uhelné elektrárny a EV tak musíte instalovat na spalovak obdobne filtry a snížit spotřebu paliva minimálně o polovinu. Tak do toho.
Chadene čím si vysvětluješ že vloni byl v ČR podíl EV na registracích jen 4%?
Infrastruktura se staví ze všech daní. Spotřební daň z minerálních olejů se nevyužívá účelově na stavbu a údržbu silnic a dálnic. Kolik procent ze všech daní tvoří daň z minerálních olejů? Stát může jak zavést nové daně tak někde ušetřit. A myslím že minimálně 5 let ještě nic takového nebude, takže ježdění s EV bude levnější.Japao Joe píše: ↑24.1.2025 9:50:46
Ale tady nejde o cenu paliva, ale o peníze, které 'stát' potřebuje na udržování a rozvoj infrastruktury. Takže když budu mít 15% elektroaut klesne mi výběr spotřební daně z paliva o 15% a čím to nahradím? Tím že zvednu spotřební daň na palivo? To asi ne, bude se muset najít jiné výkonové zpoplatnění nejspíše odvozené od ujeté vzdálenosti a hmotnosti vozidla.
přesně
není
normální slušný člověk nebydlí v paneláku
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
-
Mosquit
Elektromobily a jejich baterky mají právě potenciál stabilizovat síť a vykrývat odběrové/výrobní špičky. Teď nemám na mysli V2G, do toho půjde podle mě málokdo, aby si ničil baterku v autě tím, že ji bude cyklovat do sítě, ale spíš dynamické řízení spouštění nabíjení, že se bude nabíjet zrovna když je elektřiny přebytek a je levná. To je už někteří dělají dnes, a za pár let to bude běžné.
Jinak po 2 měsících s elektromobilem jsem nadšený a do spalováku se nevrátím.