Tak mám potvrzené že kompletní MÚK Troubsko včetně tunelu má být součástí projektu rozšíření D1, přidalo se to do záměru projektu a dokumentace EIA teprve nedávno na základě rozhodnutí ŘSD.
Mimochodem minulý týden ve čtvrtek bylo k tomu veřejné projednání EIA, kam prý skoro nikdo z veřejnosti nedorazil. Věděl o tom vůbec někdo? pan Sůra byl ale přítomen
Zde příspěvek starosty Bosonoh: https://www.instagram.com/cerny_martin_ ... mg_index=1
PetrN píše: ↑6.2.2025 12:55:30
MÚK D1xS73 má být už součástí rozšíření D1 včetně tunelu Troubsko, nebo jen příprava a napojení budoucích ramp a tunel se pak dodělá? Nebo je v plánu ideálně stavět i komplet úsek S73 od D1 po Starou dálnici společně s rozšiřováním D1? (to asi nevidím reálně z časového hlediska skrz EIA apod?)
Kde by měl být zvažovaný úsek D1-Stará dálnice ukončen? Už někde zde u odbočky účelovky na Žebětín s provizorním úrovňovým napojením: https://mapy.cz/s/hepogahode nebo má být součástí i MÚK Žebětín? a rovnou v plném profilu a návazností na stávající čtyřpruh nebo dočasně od tunelu Troubsko jen v polovičním profilu?
Já vím, moc otázek, na které možná ani neexistuje odpověď
Součástí rozšíření D1 má být úsek od MÚK Bosonohy po MÚK Žebětín (včetně) a má se stavět v čtyřpruhu.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
PetrN píše: ↑6.2.2025 15:23:30
Tak mám potvrzené že kompletní MÚK Troubsko včetně tunelu má být součástí projektu rozšíření D1, přidalo se to do záměru projektu a dokumentace EIA teprve nedávno na základě rozhodnutí ŘSD.
Mimochodem minulý týden ve čtvrtek bylo k tomu veřejné projednání EIA, kam prý skoro nikdo z veřejnosti nedorazil. Věděl o tom vůbec někdo? pan Sůra byl ale přítomen
Zde příspěvek starosty Bosonoh: https://www.instagram.com/cerny_martin_ ... mg_index=1
PetrN píše: ↑6.2.2025 14:39:03
Arame, to jsem právě někde četl že v rámci rozšiřování D1 má být nově už i příprava na MÚK s S73, snad i tady na fóru? Jen nevím jak moc...
No ono to tak je v plánu podle té nové EIA na rozšíření D1, ale já tomu furt tak nějak nemůže uvěřit. V předchozím příspěvku jsem se pousmál právě nad tím, že by to plánovali, když jsem viděl termín S73 - 2035 - 2038. Tak jsem hned začal dost pochybovat, že rozšíření D1 bude MÚK obsahovat, že to spíš z přípravy ještě vypadne. Každopádně by to tak bylo opravdu super.
Edit: ááá martas už to zde uvedl. Neměl jsem posunuto na poslední stránku tématu.
Naposledy upravil(a) Aram96 dne 6.2.2025 17:12:17, celkem upraveno 1 x.
PetrN píše: ↑6.2.2025 15:23:30
Díky za info. Jsou tam doufám i kolektory mezi MÚK Troubsko a MÚK Brno západ?
No .. kolektory .. jakoby ano. Všechno se bude odehrávat mimo hlavní trasu a je to navrženo tak, že se i dokonce všechno mimo hlavní trasu vykříží mimoúrovňově (i rampy mezi sebou) bez klasických průpletů jako v běžném kolektoru.
Každopádně třeba přes MÚK Brno-západ (dnešní stav) ve směru na Prahu nepovede vedle souběžná komunikace - tj. kolektor v pravém slova smyslu nebude. Prvně se prostě odpojí z hlavní trasy rampa na I/23 a posléze až rampa směřující na S73. Ta se však s rampou Brno (I/23)>Praha vykříží právě mimoúrovňově.
Ale zrovna třeba tady ta dvě odpojení z hlavní trasy hned po sobě bych se nedivil, kdyby se v dalších fázích ještě přepracovaly právě na vybudování kolektoru jdoucím i přes křižovatku, protože toto navržené řešení řadu let už nestavíme.
michal píše: ↑5.2.2025 16:02:13
Ještě k tomu měli přidat Jihozápadní tangentu...
Můžou... V Berlíně je studijního materiálu dost.. A času je asi taky dost....
DSCN0757.JPG
Dovolím si menší off topic - na obrázku mě zaujal nákres dálnice, která, čtu-li to dobře, měla procházet zhruba tudy https://mapy.cz/s/julozodoze a měla se na JV od Hajan potkávat s A88 formou MÚK. Zatím jsem o ničem takovým neslyšel, meziválečná Baťová dálnice měla, pokud vím, obcházet Brno ze severu. Podle toho že na mapě vstupuje do údolí Litavy tipuju že možná měla u Zástřizel navázat na rozestavěný úsek přes Chřiby. Tušíš o co šlo?
michal píše: ↑5.2.2025 16:02:13
Ještě k tomu měli přidat Jihozápadní tangentu...
Můžou... V Berlíně je studijního materiálu dost.. A času je asi taky dost....
DSCN0757.JPG
Dovolím si menší off topic - na obrázku mě zaujal nákres dálnice, která, čtu-li to dobře, měla procházet zhruba tudy https://mapy.cz/s/julozodoze a měla se na JV od Hajan potkávat s A88 formou MÚK. Zatím jsem o ničem takovým neslyšel, meziválečná Baťová dálnice měla, pokud vím, obcházet Brno ze severu. Podle toho že na mapě vstupuje do údolí Litavy tipuju že možná měla u Zástřizel navázat na rozestavěný úsek přes Chřiby. Tušíš o co šlo?
Jedná se o Německou plánovací dokumentaci. Přes Chřiby nebylo počítáno s dálnicí, ale pouze se silnicí v režii protektorátu...
U Bučovic se tato odpojovala z dálnice (Reichsautobahn Brünn - Gleiwitz) tedy plánované předchůdkyně D1...
Jižně od Brna se měla soustřeďovat nákladní doprava z východních částí říše, která zde měla pokračovat na průmyslový jih Německa (suroviny, potraviny atd.)
Aby tato doprava nezatěžovala dálniční okruh okolo Vídně byla jižními tangentami vedena okolím Brna dále k Znojmu a na St. Pölten ATD...
Údolím Litavy byla dálnice poprvé navržena ing. Míšou v létě 1938 na základě přepracování Baťových plánů....
Problematiku zpracovávám do ,,Říše staví dálnici - druhý díl....."
Pokračování nové dálnice (Mezi protektorátní dálnicí a říšskou na St. Pölten) navrhnul jako celkové odlehčení Lorenz.
Došlo by stažení dopravy Praha - Vídeň, zcela mimo brněnskou aglomeraci...
D19 - Severní Varianta dálnice kolem Brna
Plánování dálnice D19 od D1 ke Kuřimi ve stopě Kalčíka se ni zdá velmi překvapující. Spíše to dokládá chybné posouzení AZUR Jmk č. 1, kde byla v rozporu se zákony zvolena varianta D43 dnes S73 přes Brno. Zde bylo tvrzeno, že varianta Boskovickou Brázdou (D1 - Kuřim okolo Veverské Bítíšky) je nesmysl neboť by jej nikdo nepoužíval, a v současnosti je doporučovanou doplňkovou Variantou, kterou by výrazně ulevila Brnu, tedy převážně Bosonohám.
Spíše bych se klonil k tomu, aby R43 alespoň v jižní části (od Kuřimi šla stopu kolem Veverské Bítýšský na D1) než přes Brno, spíše bych doporučoval ji zařadit celou, neboť nově plánovaná trasa má mnohem nižší dopady na zdraví obyvatel i životní prostředí než před 100 léty plánovaný koridor. Neboť již nyní KHS Jmk říká, že hluk v obci Bosonohy nebude možné snížit současným rozšířením D1, položením Vrtky Brno - Praha a zakončením R43 dnes S73 kolem Bosonoh a i hluk z letecké dopravy pod hodnoty 68/58dB. V roce 2018 tvrdila, že nebude problém dodržet hlukový limit 60/50dB od všech synergických a kumulativních vlivů pod 60/50dB. Nicméně asi rozsudek soudu, že se hlukem ve vnitřních prostorech domu kolem silnic se stavitelé a KHS nemusí zajímat rychle změní, a přijme tvrzení že se jedná o újmu, za kterou bude muset platit nemajetkovou újmu, když se tímto problémem nezabývá. Navíc zvýšení limitů hluku po zrušení SHZ ani to nepomohlo, neboť když jsou domy stavěné s neprůzvučnosti 30dB, tak bez jejich zabezpečení a přestavby na 42dB splnění vnitřních limitů nezískáme. tj. stát (kraj) bude muset rapidně instalovat okna, nucené větrání či klimatizace, tak aby se v těchto domech dalo žít. Tím se cena takto nesmyslně plánovaných silnic stavěné jak průtahy městy enormně zvýší.
Myslím si, že je v současné době stále možno přiznat chybu, že zvolená varianta přes Brno využívající Hitlerovu stopu je nesmysl, který byl vybrán bez důkladného posouzení obou variant ve stejném měřítku, tak jak od ČR vyžaduje Eu a v některých místech není nemožno docílit 60/50dB, tak nařizovaly tehdejší normy a zvolit tu variantu mimo město Brno. Čímž se nezničí rekreační tichá oblast Brněnské přehrady a nedonutí miliony lidí (kteří ročně tento prostor využívají dojíždět někam jinam).
nezmarxy píše: ↑17.4.2025 10:11:15
D19 - Severní Varianta dálnice kolem Brna
Plánování dálnice D19 od D1 ke Kuřimi ve stopě Kalčíka se ni zdá velmi překvapující. Spíše to dokládá chybné posouzení AZUR Jmk č. 1, kde byla v rozporu se zákony zvolena varianta D43 dnes S73 přes Brno. Zde bylo tvrzeno, že varianta Boskovickou Brázdou (D1 - Kuřim okolo Veverské Bítíšky) je nesmysl neboť by jej nikdo nepoužíval, a v současnosti je doporučovanou doplňkovou Variantou, kterou by výrazně ulevila Brnu, tedy převážně Bosonohám.
Spíše bych se klonil k tomu, aby R43 alespoň v jižní části (od Kuřimi šla stopu kolem Veverské Bítýšský na D1) než přes Brno, spíše bych doporučoval ji zařadit celou, neboť nově plánovaná trasa má mnohem nižší dopady na zdraví obyvatel i životní prostředí než před 100 léty plánovaný koridor. Neboť již nyní KHS Jmk říká, že hluk v obci Bosonohy nebude možné snížit současným rozšířením D1, položením Vrtky Brno - Praha a zakončením R43 dnes S73 kolem Bosonoh a i hluk z letecké dopravy pod hodnoty 68/58dB. V roce 2018 tvrdila, že nebude problém dodržet hlukový limit 60/50dB od všech synergických a kumulativních vlivů pod 60/50dB. Nicméně asi rozsudek soudu, že se hlukem ve vnitřních prostorech domu kolem silnic se stavitelé a KHS nemusí zajímat rychle změní, a přijme tvrzení že se jedná o újmu, za kterou bude muset platit nemajetkovou újmu, když se tímto problémem nezabývá. Navíc zvýšení limitů hluku po zrušení SHZ ani to nepomohlo, neboť když jsou domy stavěné s neprůzvučnosti 30dB, tak bez jejich zabezpečení a přestavby na 42dB splnění vnitřních limitů nezískáme. tj. stát (kraj) bude muset rapidně instalovat okna, nucené větrání či klimatizace, tak aby se v těchto domech dalo žít. Tím se cena takto nesmyslně plánovaných silnic stavěné jak průtahy městy enormně zvýší.
Myslím si, že je v současné době stále možno přiznat chybu, že zvolená varianta přes Brno využívající Hitlerovu stopu je nesmysl, který byl vybrán bez důkladného posouzení obou variant ve stejném měřítku, tak jak od ČR vyžaduje Eu a v některých místech není nemožno docílit 60/50dB, tak nařizovaly tehdejší normy a zvolit tu variantu mimo město Brno. Čímž se nezničí rekreační tichá oblast Brněnské přehrady a nedonutí miliony lidí (kteří ročně tento prostor využívají dojíždět někam jinam).
Jakékoliv návrhy Ing. Kalčíka jsou nekompetentní... předvedl to již při návrzích cca 2005 - 2015...
Evidentně kopete za spolky v okolí přehrady, Kuřimi, Malhostovic či Drásova atd...
Přečtěte si dobře dopravní, podotýkám dopravní možnosti variant... Všechno od Vídně, Blavy atd... se Vám povalí přes městský okruh.... Boskovická brázda Vám dopravě na okruhu nepomůže...