[D1] Mirošovice - Kývalka, rozšíření na šestipruh
Re: [D1] Mirošovice - Kývalka, rozšíření na šestipruh
A budeme dalších 5 až 10 let čekat, než D1 rozšíří.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Ale Lenny, nutno říci, že tvůj termín na rozšíření je docela slušně ambiciózní...Bez ironie.
Teď se nic nepřipravuje. Nicméně kategorizace silnic do roku 2050 počítá s 6-pruhem na celém úseku Praha-Vyškov.
Ovšem .. pravda .. je to vesměs cár papíru.
Je to dobré tak akorát k tomu, že když se na trase vyměňuje nějaký most, tak se musí nejspíš realizovat tak, aby vyhovoval této výhledové kategorii.
V tomto konkrétním případě souhlasím, že se čeká a nepřipravuje se nic, protože taková přestavba se stejně musí dělat až když je potřeba povrch dálnice pořádně opravit. Resp. s normálně použitelnou legislativou by to tak mělo být.
D35 se snad dokončit stihne, takže se projeví. Já bych spíš do rozhodnutí zda 6-pruh ano či ne dal realizaci/nerealizaci jižní dálnice.
Ovšem .. pravda .. je to vesměs cár papíru.
V tomto konkrétním případě souhlasím, že se čeká a nepřipravuje se nic, protože taková přestavba se stejně musí dělat až když je potřeba povrch dálnice pořádně opravit. Resp. s normálně použitelnou legislativou by to tak mělo být.
D35 se snad dokončit stihne, takže se projeví. Já bych spíš do rozhodnutí zda 6-pruh ano či ne dal realizaci/nerealizaci jižní dálnice.
Povrch na to nemá vliv, dobetonuje se vozovka, tj. odstavný pruh.
Jsem žil v domnění že se musí betonovat vždy celá polovina najednou a dobetonovávat nelze... nebo to lze tak udělat jen v případě odstavného pruhu? Pravda že tady by to úplně přesně vyšlo s normovými pruhy tak že by se dobetonovalo akorát 3,0m odstavného včetně vodicího proužku...
Dotaz na znalejší, dělaly se během modernizace některé nové mosty s větší volnou šířkou než 12,5m? Co jsem namátkou koukal na mapy tak mi to nepřijde, a při jízdě jsem se na to nikdy nezaměřoval
Dotaz na znalejší, dělaly se během modernizace některé nové mosty s větší volnou šířkou než 12,5m? Co jsem namátkou koukal na mapy tak mi to nepřijde, a při jízdě jsem se na to nikdy nezaměřoval
I CB vozovka jde betonovat po polovinách. Vždyť i přistávací dráhy se dělají po částech. ("To jen asfaltérské lobby si myslí, že nejde." )
Ne nedělali. Všechny velké mosty mají volnou šířku mezi svodidly 12,5 m, tj. Hvězdonice, Sedlice, Píšť, Koberovice a Velké Meziříčí. Všechny tyto mosty umožňují šestipruh bez odstavného.
Jediná Šmejkalka bude v kategorii D 29,5, tj. volná šířka mezi svodidly 13,25 m.
Ne nedělali. Všechny velké mosty mají volnou šířku mezi svodidly 12,5 m, tj. Hvězdonice, Sedlice, Píšť, Koberovice a Velké Meziříčí. Všechny tyto mosty umožňují šestipruh bez odstavného.
Jediná Šmejkalka bude v kategorii D 29,5, tj. volná šířka mezi svodidly 13,25 m.
Díky za osvětu s betonováním, jsem zvědav jestli někdy bude realizovaná rekonstrukce CB povrchu s DIO v režimu 2+1/1 u kategorií D26,5(25,5) kterých je na Moravě fakt hodně (D1, D2, D35 či D48). Rekonstrukce v režimu 2+1 co se dělala 10let? zpátky Holubice-Vyškov snad už nikoho nenapadne
A díky za doplnění, ta Šmejkalka je zajímavá, že nebude jen 13,0m (D29,0) jako se prověřuje na D5 a D8.
Všechny ostatní mosty tak umožní třípruh 3x3,50m, což je v pohodě, stejně většina řidičů ani nemá šanci pocítit případné zúžení dvou pravých pruhů před mostem z 3,75m na 3,50m.
Stejně tak všechny úseky by teoreticky umožnily pojíždění odstavného pruhu za podmínky zúžení hlavních pruhů na těch 3,50m a samozřejmě přestavby křižovatek...
A díky za doplnění, ta Šmejkalka je zajímavá, že nebude jen 13,0m (D29,0) jako se prověřuje na D5 a D8.
Všechny ostatní mosty tak umožní třípruh 3x3,50m, což je v pohodě, stejně většina řidičů ani nemá šanci pocítit případné zúžení dvou pravých pruhů před mostem z 3,75m na 3,50m.
Stejně tak všechny úseky by teoreticky umožnily pojíždění odstavného pruhu za podmínky zúžení hlavních pruhů na těch 3,50m a samozřejmě přestavby křižovatek...
Já jsem teda názoru, že pojíždění odstavného není pro D1 Mirošovice-Kývalka úplně řešení.
Smysl by dávalo možná tak na úsecích Bíteš-Brno + obdobný předměstský úsek před Prahou. Na zbytku ne, tam nejde ani tak moc o špičkový provoz. Tedy přijde mi to tak pocitově.
A řekl bych, že i kdyby se nerozhodlo o 6-pruhu na celém úseku, tak by se měl postavit třeba na úseku Kývalka-Bíteš. Z jízd mi přijde, že tohle je tak nějak úsek, na kterém se vždy zarvané Brno postupně rozjede, rozdělí se to, každý si najde tu svou rychlost a od Bíteše dál bývá o poznání lepší jízda, než pocaď.
Jinak bych řekl, že pojízdný odstavný by měl největší smysl na úseku Kývalka-Holubice.
Smysl by dávalo možná tak na úsecích Bíteš-Brno + obdobný předměstský úsek před Prahou. Na zbytku ne, tam nejde ani tak moc o špičkový provoz. Tedy přijde mi to tak pocitově.
A řekl bych, že i kdyby se nerozhodlo o 6-pruhu na celém úseku, tak by se měl postavit třeba na úseku Kývalka-Bíteš. Z jízd mi přijde, že tohle je tak nějak úsek, na kterém se vždy zarvané Brno postupně rozjede, rozdělí se to, každý si najde tu svou rychlost a od Bíteše dál bývá o poznání lepší jízda, než pocaď.
Jinak bych řekl, že pojízdný odstavný by měl největší smysl na úseku Kývalka-Holubice.
Souhlas, ten odstavný je nesmysl praktikovat na celou trasu. Na druhou stranu dlouhém úseku za Ostrovačicemi je přidaný stoupací pruh, v tomto kontextu by mi spíš dávalo smysl protáhnout 3 pruhy od Kývalky až za Ostrovačice a celé to stoupání až k Devíti křížům držet v plnohodnotných třech pruzích (netřeba uz rozhodně přidávat čtvrtý) a když už tak to logicky dotáhnout k Bíteši na exit 162, protože jak říkáš, tam už je to docela rozjeté a za největšími stoupáními.
V opačném směru by mi asi dával význam od Bíteše 2 pruhy + pojíždený ostavný ve špičkách, 3 regulérní pruhy od Ostrovačic a od Kývalky 3 + odstavný ve spičkách po Brno-západ
V opačném směru by mi asi dával význam od Bíteše 2 pruhy + pojíždený ostavný ve špičkách, 3 regulérní pruhy od Ostrovačic a od Kývalky 3 + odstavný ve spičkách po Brno-západ
Ano, 6-pruh po to stoupání u Ostrovačic bych považoval za minimum a právě proto jsem napsal až k Bíteši, protože tam navazuje I/37 a celé to tak nějak dává smysl.
Tvoje řešení opačného směru zní suprově.
Tvoje řešení opačného směru zní suprově.
Ja se budu opakovat, ale za mě bohatě stači dělat ty stoupaci pruhy pořadně za horizont. Tedy udělat 4 pruhy na sjezd Kyvalce a kousek za ni aby ty auta a kamiony nabraly rychlost.
Obecně mě štve že většina stoupacich pruhu konči na horizontu kdy auta ještě nemaji rychlost. Druha věc je že majo začínat rychlejši pruhy ale to je o jine diskuzi.
Obecně mě štve že většina stoupacich pruhu konči na horizontu kdy auta ještě nemaji rychlost. Druha věc je že majo začínat rychlejši pruhy ale to je o jine diskuzi.
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Za ty nedokonalé, nuceně zkrácené stoupací pruhy si můžeme sami. Máme moc exitů a odpočívek (benzínek). A jak říkám, než rozšiřování, zaměřil bych se v první řadě na úpravu - prodloužení těchto stoupacích pruhů a přidání dalších. Ono se to nezdá, ale i menší stoupání nemusí zvládnout jeden kamion z dvaceti a ten celou karavanu zpomalí.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Jak řekl můj kamarád, není rozdíl v přípravě větve nebo celé křižovatky.
Stejně se šestipruhu nevyhneme. Bylo by dobré začít s přípravou už teď, dokud je čas. Ne jako obvykle, až už je pozdě.
Stejně se šestipruhu nevyhneme. Bylo by dobré začít s přípravou už teď, dokud je čas. Ne jako obvykle, až už je pozdě.
O sjezdech a odpočívkách to vůbec není. Kdyby se nevymýšlelo v historii kolo a dělaly se stoupací pruhy uvnitř a ne vně, tak není sebemenší problém se sjezdy ani odpočívkami.Honey72 píše: ↑9.2.2025 19:09:08 Za ty nedokonalé, nuceně zkrácené stoupací pruhy si můžeme sami. Máme moc exitů a odpočívek (benzínek). A jak říkám, než rozšiřování, zaměřil bych se v první řadě na úpravu - prodloužení těchto stoupacích pruhů a přidání dalších. Ono se to nezdá, ale i menší stoupání nemusí zvládnout jeden kamion z dvaceti a ten celou karavanu zpomalí.
Ale kapacitu nebo prostě plynulost obecně tam IMHO nezhoršují stoupání, ale prostě vysoký počet kamionů.
Ta dálnice je ve dny bez kamionů celkem vpohodě, když nepočítám vyloženě špičku Němců někam na prázdniny.
-
Honey72
Stoupací pruhy na našich dálnicích se tehdy převzaly z běžných silnic, kde také byly pouze vpravo. V té době to plně dostačovalo. Přídatný pruh vlevo se začal realizovat až v devadesátých letech a na dálnici poprvé na D5.
Pokud vím, tak v zahraničí se stavěly rychlé pruhy vnitřní dávno předtím. Tohle jsem měl na mysli.
-
Honey72
Víš dobře, že jsme dálnice začaly opětovně stavět s desítkami let zpoždění 
Jestli mohu vyjádřit osobní názor k stoupacím pruhům, tak mně přijdou bezpečnější rozšíření vpravo, co se týče rozhledu řidiče, rychlosti, v jaké musím reagovat, tak psychické pohody. A osobně jsem rád, že kudy jezdím a byly vlevo, tak se předělaly vpravo. Samozřejmě neznám žádné statistiky. je to jen má osobní zkušenost.
Jeden poznatek k D1 mezi Prahou a Brnem: velmi blahodárně se projevil zakaz predjizedni NA mimo 3pruhove useky. Dneska projedete v podstate 130kmh mezi obema mesty, maximalne vas pribrzdi nejaka dodavka nebo bus. 5minutove zirani na naves kamionu, ktery predjizdi jiny kamion, ktere zname z jinych dalnic, se tady uz nekona...
... porad kona, ale znatelne mene casto.mts píše: ↑26.2.2025 15:09:12 Jeden poznatek k D1 mezi Prahou a Brnem: velmi blahodárně se projevil zakaz predjizedni NA mimo 3pruhove useky. Dneska projedete v podstate 130kmh mezi obema mesty, maximalne vas pribrzdi nejaka dodavka nebo bus. 5minutove zirani na naves kamionu, ktery predjizdi jiny kamion, ktere zname z jinych dalnic, se tady uz nekona...
Ono se dnes ráno u VM něco stalo, nebo se ta stojící kolona kamionů od 164.km tvoří prostě proto, že už jich je příliš?
https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/ ... oprava_cfr
Že se bohužel D1 nechala dojít do takového stavu, že byla oprava naprosto neodkladná, spíš 10 minut po dvanácté, a proto se nemohlo cca v roce 2011 čekat na přípravu 6-pruhu, na tom se všichni asi shodneme a je to nejspíš fakt.
Nicméně už se všichni určitě neshodneme na tom, že na D1 je potřeba 6-pruh tak jako tak.
Dlouhodobě tvrdím (a nejen já samozřejmě) že tam je 6-pruh potřeba naprosto nehledě na D35 a děkuji tudíž za toto potvrzení nejvyšším z řad ŘSD.
Budiž tento článek takovým zadostiučiněním po několika letech od posledních větších debat o 6-pruhu na D1.
6-pruh na D1 Mirošovice-Kývalka nebude NA NĚKTERÝCH ČÁSTECH potřeba pokud:
1) bude mýto ČR vs Rakousko naprosto srovnatelné, které povede k výraznému úbytku kamionů z D2+D1. Musel by být opravdu výrazný ale.
nebo
2) bude TA ČÁST D1 nahrazena novou D19/D20, která propojí D1 s D5 přímo.
Podle mě na to nic jiného nebude mít zásadní vliv a to ani VRT, protože ušetření pár tisíc osobních aut NEŘEŠÍ problém.
Problém D1 nespočívá ve vysokých intenzitách všech vozidel / 24 h. Zdaleka ne. Spočívá v extrémním množství NA, které v ČR jinde nemá obdoby (myslím na dlouhých úsecích). A tam, kde se intenzita kamionů blíží těm na D1, tak jsou v plánu 6-pruhy nebo více. Proto si myslím, že je 6-pruh potřeba v celé trase nebo musí nastat 1 nebo 2.
Byť tedy, přiznávám, je po velkých zákazech předjíždění NA ta D1 daleko průjezdnější. Ale do pohodové dálniční jízdy na našich poloprázdných dálnicích nebo rakouské A1 to má fakt sakra daleko .. odpovídá tomu samozřejmě i nehodovost, na to se nesmí zapomínat.
Úsek, kde by se měl 6-pruh začít připravovat klidně už i v příštím roce, aby měla příprava dost času, a stavět by se měl ideálně co nejdříve nehledě na stav vozovky, je úsek Kývalka-Velká Bíteš. Záměrně píšu tento směr, protože si myslím, že daleko více muziky přinese právě zkapacitnění ve směru na Prahu. Jako naprosté minimum bych viděl úsek Kývalka-stoupací pruh před exitem Domašov, aby se stoupáky využily.
Opačný směr by to sneslo také, ale nehoří to určitě tolik, jako levá strana. Nicméně i ve směru na Brno je tu prostě cítit hustší doprava od exitu Bíteš oproti předchozím úsekům. Tak to prostě je. Takže klidně obě strany. Pokud plánujeme 6-pruh mezi Prahou a MB, tak tento úsek si to zaslouží určitě také.
U Mirošovic to neznám tolik, ale možná by podobně přínosný efekt měl nějaký přiléhající úsek od Prahy, např. Mirošovice-Psáře nebo Soutice.
Další level bych viděl někdy mezi lety 2035-2038 počátek realizace (i podle vozovky) a to té části D1, která bude mezi Brnem a D20, což by mělo být cca k Jihlavě. Zbývající část vedoucí do Prahy, která by na zkapacitnění byla určitě znatelně dražší než moravská část, by se nejspíš 6-pruhu mohla skutečně vyhnout. Pak by to tak nějak celé dávalo smysl od Prahy až po Ostravu i v souvislosti s připojovanými/odpojovanými jinými dálnice.
A jako třetí level - pokud na tom bude republika dobře s penězi - si můžeme případně dovolit zkapacitnit i úsek Mirošovice-Jihlava.
Že se bohužel D1 nechala dojít do takového stavu, že byla oprava naprosto neodkladná, spíš 10 minut po dvanácté, a proto se nemohlo cca v roce 2011 čekat na přípravu 6-pruhu, na tom se všichni asi shodneme a je to nejspíš fakt.
Nicméně už se všichni určitě neshodneme na tom, že na D1 je potřeba 6-pruh tak jako tak.
Dlouhodobě tvrdím (a nejen já samozřejmě) že tam je 6-pruh potřeba naprosto nehledě na D35 a děkuji tudíž za toto potvrzení nejvyšším z řad ŘSD.
6-pruh na D1 Mirošovice-Kývalka nebude NA NĚKTERÝCH ČÁSTECH potřeba pokud:
1) bude mýto ČR vs Rakousko naprosto srovnatelné, které povede k výraznému úbytku kamionů z D2+D1. Musel by být opravdu výrazný ale.
nebo
2) bude TA ČÁST D1 nahrazena novou D19/D20, která propojí D1 s D5 přímo.
Podle mě na to nic jiného nebude mít zásadní vliv a to ani VRT, protože ušetření pár tisíc osobních aut NEŘEŠÍ problém.
Problém D1 nespočívá ve vysokých intenzitách všech vozidel / 24 h. Zdaleka ne. Spočívá v extrémním množství NA, které v ČR jinde nemá obdoby (myslím na dlouhých úsecích). A tam, kde se intenzita kamionů blíží těm na D1, tak jsou v plánu 6-pruhy nebo více. Proto si myslím, že je 6-pruh potřeba v celé trase nebo musí nastat 1 nebo 2.
Byť tedy, přiznávám, je po velkých zákazech předjíždění NA ta D1 daleko průjezdnější. Ale do pohodové dálniční jízdy na našich poloprázdných dálnicích nebo rakouské A1 to má fakt sakra daleko .. odpovídá tomu samozřejmě i nehodovost, na to se nesmí zapomínat.
Úsek, kde by se měl 6-pruh začít připravovat klidně už i v příštím roce, aby měla příprava dost času, a stavět by se měl ideálně co nejdříve nehledě na stav vozovky, je úsek Kývalka-Velká Bíteš. Záměrně píšu tento směr, protože si myslím, že daleko více muziky přinese právě zkapacitnění ve směru na Prahu. Jako naprosté minimum bych viděl úsek Kývalka-stoupací pruh před exitem Domašov, aby se stoupáky využily.
Opačný směr by to sneslo také, ale nehoří to určitě tolik, jako levá strana. Nicméně i ve směru na Brno je tu prostě cítit hustší doprava od exitu Bíteš oproti předchozím úsekům. Tak to prostě je. Takže klidně obě strany. Pokud plánujeme 6-pruh mezi Prahou a MB, tak tento úsek si to zaslouží určitě také.
U Mirošovic to neznám tolik, ale možná by podobně přínosný efekt měl nějaký přiléhající úsek od Prahy, např. Mirošovice-Psáře nebo Soutice.
Další level bych viděl někdy mezi lety 2035-2038 počátek realizace (i podle vozovky) a to té části D1, která bude mezi Brnem a D20, což by mělo být cca k Jihlavě. Zbývající část vedoucí do Prahy, která by na zkapacitnění byla určitě znatelně dražší než moravská část, by se nejspíš 6-pruhu mohla skutečně vyhnout. Pak by to tak nějak celé dávalo smysl od Prahy až po Ostravu i v souvislosti s připojovanými/odpojovanými jinými dálnice.
A jako třetí level - pokud na tom bude republika dobře s penězi - si můžeme případně dovolit zkapacitnit i úsek Mirošovice-Jihlava.