Kde sebrat tu studii z roku 2002 a v ní kresbičky a mapičky, netuším. Snand jenom nějaké to video z roku 2004: https://www.youtube.com/watch?v=52oP8icxDI8Vyústění snah o nalezení vhodného koridoru a adekvátního technického řešení představuje technická studie zpracovaná v září 2002 firmou HBH Projekt spol. s r.o. „Rychlostní silnice R 55 v úseku Napajedla - Babice“. V této studii jsou navrženy tři aktivní varianty, které mají společný úsek v km 0,000 - 3,500 a liší se ve směrovém a výškovém vedení trasy na katastrálním území obce Spytihněvi.
Z těchto variant byla projektantem doporučena, po celkovém vyhodnocení (vlivy na životní prostředí, technické řešení, náklady), Varianta 2. Celá technická studie poté sloužila jako podklad pro vypracování třetí změny ÚPD VÚC Zlínské aglomerace.
----------
Varianta 1 - rychlostní silnice vystupuje nad obec Spytihněv dlouhým tunelem (délka pravého tubusu je 1 385 m a levého 1 335 m) a dále je vedena západně od místního hřbitova.
Varianta 2 - rychlostní silnice vystupuje nad obec Spytihněv krátkým tunelem (délka pravého tubusu je 900 m a levého 850 m) a dále je vedena východně od místního hřbitova (mezi obcí a hřbitovem).
Varianta 3 - směrové vedení je totožné s Variantou 1; rychlostní silnice vystupuje nad obec Spytihněv na estakádě (délka pravého mostního objektu je 450 m a levého 440 m) a dále je vedena západně od místního hřbitova.
[D55] 5506 Napajedla - Babice
Re: [D55] 5506 Napajedla - Babice
Jo ono je ještě potřeba zajít do dějin trochu dál. Viz úvod v dokumentaci EIA:
Jaká demagogie?. Doporučuji se vyjadřovat přesně. Centrum města je náměstí a ne nejbližší ulice u Moravy na kraji města.
Dálnice prochází hustě zastavěným územím. Bohužel vždy se někde přiblíží k zastavěnému území. Na provozovaných úsecích je vzdálenost od nejbližšího domu u Otrokovic, Napajedel i Babic 70 m. Stavět cca 3,7 km dlouhý tunel nedává smysl. Na to nemůže nikdy vyjít ekonomika.
V čem je projekt nekvalitní? Byl několikrát v různých stupních projednán ze zástupci města Napajedla. Se zástupci, kteří jsou voleni občany Napajedel. Souhlasili s ním.
Kde byli celou dobu podporovatelé tunelu? Proč se za 20 let co se stavba připravuje neozvali? Ale až teď, když se má příští rok stavba zahajovat.
Ta studie z roku 2002 změnila trasování z východního obchvatu Napajedel na dnešní trasu. A opět kdo s tím přišel, že nechtějí trasu východně kolem Napajedel, zástupci města Napajedla.
Dálnice prochází hustě zastavěným územím. Bohužel vždy se někde přiblíží k zastavěnému území. Na provozovaných úsecích je vzdálenost od nejbližšího domu u Otrokovic, Napajedel i Babic 70 m. Stavět cca 3,7 km dlouhý tunel nedává smysl. Na to nemůže nikdy vyjít ekonomika.
V čem je projekt nekvalitní? Byl několikrát v různých stupních projednán ze zástupci města Napajedla. Se zástupci, kteří jsou voleni občany Napajedel. Souhlasili s ním.
Kde byli celou dobu podporovatelé tunelu? Proč se za 20 let co se stavba připravuje neozvali? Ale až teď, když se má příští rok stavba zahajovat.
Ta studie z roku 2002 změnila trasování z východního obchvatu Napajedel na dnešní trasu. A opět kdo s tím přišel, že nechtějí trasu východně kolem Napajedel, zástupci města Napajedla.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Aha, to by byl 3,7 km dlouhý tunel ? Pokud ano, tak tím může být myslím debata krásně ukončena.
To by nebylo o pár miliard, to by bylo minimálně dvakrát dražší než současné (už tak dost drahé) řešení. To opravdu neobhájíme u nějakého 7000 města.
-
Triklinický
EIA neposuzovala tunel pod Makovou, ale prvotní návrh tunelu v místě nynějšího zářezu u Spytihněvi.S_M_Lomoz píše: ↑23.2.2025 22:49:51 Koukal jsem se do posudku EIA a v rámci EIA se tunelová varianta posuzovala. Brutálně a nekompromisně proti ní vystupovala Spytihněv, protože část trasy na povrchu by vedla mezi obcí a hřbitovem.
Víc tady: https://portal.cenia.cz/eiasea/detail/E ... 65?lang=cs
-
Triklinický
V době, kdy město Zlín uvažuje o silničním dvoutubusové tunelu pod centrem Zlína se dvěma plnohodnotnými jízdními pruhy v každém směru, ŘSD projektuje dálnici D55 zastavěnou částí města Napajedla na estakádě, přitom se zde nabízí varianta obchvatu města tunelem pod Makovou. Dokončená D55 bude nejkratší spojnici mezi Polskem a Rakouskem, která bude výhodná pro kamionovou dopravu svým minimálním převýšením, téměř po rovině. To bude mít vliv na zvýšenou kamionovou dopravu a hlukovou zátěž. Permanentní hukot 24 hodin, který se ponese údolím.
Docela by mě zajímalo, jestli by ta EIA takhle vyšla i dnes, po 20 letech?
-
Vochomurka86
A máme nějaké plánky z D55 na východě Napajedel? Asi si to tam neumím moc představit... možná proto, že jsem "odkojen" západní variantou. A souhlasím s tím, že cokoliv teď přeplánovávat je nesmysl...
Tak hlavně ať tady ty náklady spraše nerozpráší a nedopadneme jak na D8 či Slováci s D1 kolem Ružomberku...
Arame, mluvil jsem o současné trase, která dle mne není úplně šťastná, ale jak vyplynulo z dalších příspěvků, tak si ji prosadilo město Napajedla. Jen jsem upozorňoval na to, že mi přišlo vice logické obejít město z východu po loukách, ale to bylo zamítnuto v r. 2002, což jsem nevěděl. Bylo by zajímavé vědět proč...
Ted to předělávat na tunel pod Makovou je pozdě. A hlavně se s portálem a trasou od Otrokovic trefíte do opravdu rekreační a obytné zóny, to jste se nikdo nepodíval do mapy, že by to šlo přes oblast plnou rodinných domů a chatek? Tam by teprve vzniku to, na co mylně upozorňuje Lynx při současné trase s odporem okolí a urbanizace. Neříkám, že je to ideální, ale zcela evidentně je to kompromis, na kterém se tak nějak asi všichni shodli.
Napajedla a Spytak (pokud mám dobře info) nechtěli estakadu hlavně kvůli hluku, což dokážu pochopit. Mám estakadu 2.5 km od domu, a když se sejde počasí, tak můžu dělat sčítání dopravy kamionů podle přejezdu dilatačnich spár, jak se to nese.
Taky jsem překvapen, co se tam nakonec má stavět, nadšený z toho taky úplně nejsem, ale zase platí totez, co o trase - je to kompromis, kdy nikdy nebudou všichni spokojeni. 100% spokojenost bude s tím, že už většina dopravy nepojede přes obce, to je důvodem, proč se nakonec narodilo tohle řešení.
Ted to předělávat na tunel pod Makovou je pozdě. A hlavně se s portálem a trasou od Otrokovic trefíte do opravdu rekreační a obytné zóny, to jste se nikdo nepodíval do mapy, že by to šlo přes oblast plnou rodinných domů a chatek? Tam by teprve vzniku to, na co mylně upozorňuje Lynx při současné trase s odporem okolí a urbanizace. Neříkám, že je to ideální, ale zcela evidentně je to kompromis, na kterém se tak nějak asi všichni shodli.
Napajedla a Spytak (pokud mám dobře info) nechtěli estakadu hlavně kvůli hluku, což dokážu pochopit. Mám estakadu 2.5 km od domu, a když se sejde počasí, tak můžu dělat sčítání dopravy kamionů podle přejezdu dilatačnich spár, jak se to nese.
Taky jsem překvapen, co se tam nakonec má stavět, nadšený z toho taky úplně nejsem, ale zase platí totez, co o trase - je to kompromis, kdy nikdy nebudou všichni spokojeni. 100% spokojenost bude s tím, že už většina dopravy nepojede přes obce, to je důvodem, proč se nakonec narodilo tohle řešení.
koní pod kapotou není nikdy dost 
Odkud jsou ty informace, že podjezd (pod železnicí) oproti estakádě si vymyslely Napajedla? Protestovaly proti tomu právě Spytihněvští, protože by za domy (směrem k Napajedlům) měly vysokou estakádu a když se ŘSD cukalo, tak Spytihněvští vytasili stavební uzávěru, takže právě oni to celé zdrželi - viz třeba i toto vlákno hned od začátku: viewtopic.php?p=105545#p105545
...a varianty o kterých se uvažovalo, jsou zde: https://www.youtube.com/watch?v=52oP8icxDI8 (dlouhá varianta tunelu je od podjezdu za Spytihněvský hřbitov zhruba tak nějak: https://mapy.cz/s/racosegava - portál těsně před cestou na Makovou a tu přechází po mostě: https://youtu.be/52oP8icxDI8?si=5cT0sdElkWbGSk4Z&t=1307 )
K východní variantě bych dodal, že na jih od Napajedel je to samá vodní plocha https://mapy.cz/s/gupedareju asi sloužící také k rekreačním účelům.
A k variantě tunel pod Makovou. https://mapy.cz/s/nohusabame Tak nejdříve byste museli po estakádě překonat železnici, takže by byla jak vysoko nad zemí? A jak píše Sněhulák, kde byste vytvořili portál?
A k variantě tunel pod Makovou. https://mapy.cz/s/nohusabame Tak nejdříve byste museli po estakádě překonat železnici, takže by byla jak vysoko nad zemí? A jak píše Sněhulák, kde byste vytvořili portál?
-
Triklinický
Výškový profil:
u řeky je 182 m n. m.
trať 189 m n. m.
most nad tratí může být cca 8 metrů, takže 189+8=197 m n. m.
portál 224 m n. m.
Vzdálenost trať - portál cca 240 m
Takže převýšení mezi tratí a portálem je 27 metrů. Bude to na povrchu nebo estakádou?
Pro okolní zástavbu vzdálenou cca 220-250 v pohodě?
u řeky je 182 m n. m.
trať 189 m n. m.
portál 224 m n. m.
Takže převýšení mezi tratí a portálem je 27 metrů. Bude to na povrchu nebo estakádou?
Ano, jestli si to dobře pamatuji, tak takhle nějak se to událo. Tunel pod Makovou Napajedla původně chtěla, ale byl zamítnut hned na začátku, protože to nikdo platit nebude, když dálnice může vest po rovině a kolem železnice. Začala se tedy řešit estakáda kolem Fatry a dále kolem Spytihněvi. S tou úplná spokojenost v Napajedlích nebyla, ale za zahrnutí úpravy okolí před Fatrou a výstavbu nového autobusového nádraží s tím tehdejší radnice souhlasila.
Tato varianta původně počítala s přechodem železnice po estakádě, ale proti tomu se postavila Spytihněv a požadovala vedení pod tratí (Napajedla také preferovala variantu pod železnicí). Dokonce to zašlo tak daleko, že Spytihněv vyhlásila stavební uzávěru, aby nebylo možno se stavbou pokračovat (proto také došlo k oddělení MÚK Babice z této etapy). Přechod železnice byl tedy přeprojektován na stávající stav, Spytihněv zrušila uzávěru a pokračuje se dál.
Ve Spytihněvi jsou tedy ti poslední, kdo by si měl stěžovat, že jim doprava jezdí přes vesnici. Vzhledem k tomu, že došlo v těchto věcech k posunu v myšlení a tunel pod železnicí je potenciální rizikové místo, myslím, že by stálo za to variantu tunelu pod Makovou prověřit
-
Triklinický
Portál může být 198 m n. m. Bude dál od chatové kolonie nacházející se na odvráceném svahu.davidb píše: ↑24.2.2025 11:14:53 Výškový profil:
u řeky je 182 m n. m.
trať 189 m n. m.
portál 224 m n. m.
https://mapy.cz/letecka?mereni-vzdaleno ... 70355&z=15
Zdravím. Nejsem tedy stavař ani geolog ale i mě z lajckého hlediska připadá jít tak nízko pod trať a ještě v místech kde je těsně vedle Morava která je i tak hodne vysoko i když má normální hladinu technický oříšek.
Jestli je ovšem technicky možný tunel, tak mě připadá jediné místo kudy to "prostřelit" https://mapy.cz/letecka?mereni-vzdaleno ... 83974&z=15
Jinak ty návrhy co tu byli odkloňují dálnici úplně mimo trasu směrem hodně na západ.
Cipísekmp.
Jestli je ovšem technicky možný tunel, tak mě připadá jediné místo kudy to "prostřelit" https://mapy.cz/letecka?mereni-vzdaleno ... 83974&z=15
Jinak ty návrhy co tu byli odkloňují dálnici úplně mimo trasu směrem hodně na západ.
Cipísekmp.
Jaká je možnost a případná časová ztráta vrátit se k původně navržené estakádě nad tratí? Myslím že vykoupit těch pár domků na okraji Spyťáku by ušetřilo hodně peněz třeba na úsek Bzenec-Přívoz....
Nejsem stavař, neznám normy, jsem jenom fanoušek 
-
Triklinický
S původní navrhovanou estakádou nad tratí nesouhlasí Spytihněv. Nebezpečný a nákladný zářez ve spraších 16 metrů hluboký, vedle řeky, vozovka pod tratí na úrovni stoleté vody to je chyba ŘSD a projektantů, když se tu nabízel obchvat Napajedel v tunelu pod Makovou.
Tak třeba ty spraše nerupnou a tisíciletá voda na sebe nechá pár století čekat.
Niveleta vozovky je nad úrovní Q100. Není potřeba z projektantů a zástupců ŘSD dělat blbce, co si nechají zatopit dálnici stoletou vodou.
D47 už máme, teď ještě D48
Na to jsem se ale neptal. Přemýšlet dnes nad změnou trasování tunelem pod Makovou nejenže nemá význam, ale oddálí zacelení díry o x let. Myslím, že ti nejbližší domkáři se dali od dálnice nějakým zemním valem, PHS a vhodným osázením oddělit, případně vykoupit. Náklady by nebyly zase až tak drastické jak je navýšení ceny za ten zářez s betonovou pergolou. Škoda že tato část dálnice byla tak nějak mimo mediální zájem (oproti třeba Litomyšli). Estakáda nad tratí se dala prosadit, zvlášť když to RM umí... Při pohledu na mapku mi tady přidou ty miliardy navíc za podjezd vyloženě vyhozené..... https://mapy.cz/zakladni?l=0&x=17.50479 ... 36794&z=16Triklinický píše: ↑24.2.2025 21:48:18S původní navrhovanou estakádou nad tratí nesouhlasí Spytihněv. Nebezpečný a nákladný zářez ve spraších 16 metrů hluboký, vedle řeky, vozovka pod tratí na úrovni stoleté vody to je chyba ŘSD a projektantů, když se tu nabízel obchvat Napajedel v tunelu pod Makovou.
Ptal jsem se, na jakou časovou ztrátu by přišlo znovuprosazení estakády
Nejsem stavař, neznám normy, jsem jenom fanoušek 
Četnost extrémních jevů je v posledním období vysoká, takže není dimenzování jen na Q100 už přežité? Lze to postavit tak, že se toho netkne ani Q1000, bez zářezů u řeky.
To ale není vlastně zas tak hrozné, pokud je předpokládaná cena celého sedmikilometrového úseku 9 mld. Zvlášť pokud byl argument, že tunel nikdo nezaplatí. Pak už by zbývalo jen ca. 2,5 km po povrchu, to by svět nestálo. Ten rozdíl mezi nerealizovatelnou (drahou) a realizovatelnou (levnou) trasou není zdaleka tak velký, jak se na začátku mohlo zdát. Ale pozdě bycha honiti.Avantime píše: ↑9.12.2024 20:54:06To by bylo hodně drahé.michal píše: ↑9.12.2024 9:35:02 To by ale bylo velmi elegantní řešení, severní portál někde tady https://mapy.cz/s/gozecacuja, tunel pod Makovou a jižní portál někde tady https://mapy.cz/s/getolozake![]()
Jestli to chápu dobře, myslíte něco takovéhleho. Tam už ovšem jsme s geologií někde jinde než v (obecně řečeno) Čechách, srovnal bych to se stavbou I/57 Jarcová–Bystřička, jih, kde je navržený tunel délky asi 1200 metrů a dva velké mosty přes Vsetínskou Bečvu. Předpokládané náklady 7 miliard korun.
Tak tenhle tunel (4 km délky) pod Halenkovicemi by stál kolik? Asi (což nevím) to není tak složité území jako Bystřička, tak řekněme šest miliard jenom tunel?
Edit: kdybych počítal vysoutěženou cenu tunelu Homole na D35, kde jsou nepříznivé geologické podmínky, tak by čtyřkilometrový tunel měl stát tak 10 miliard.