Jižní tangenta České Budějovice
Re: Jižní tangenta České Budějovice
Už jsem to tu kdysi psal, ale zřejmě přímo v tématu k obchvatu Strážkovic.
Před stavbou obchvatu vedla ke Strážkovicím S9,5 od Nové Vsi a za nimi S9,5 k Veselce. Obchvat se ale postavil jako S7,5! Ze strany od Nové Vsi je to trochu maskováno tím stoupacím pruhem, ale i tak je vidět, že jsou tam ty pruhy úzké a zpevněná krajnice je minimální.
Před stavbou obchvatu vedla ke Strážkovicím S9,5 od Nové Vsi a za nimi S9,5 k Veselce. Obchvat se ale postavil jako S7,5! Ze strany od Nové Vsi je to trochu maskováno tím stoupacím pruhem, ale i tak je vidět, že jsou tam ty pruhy úzké a zpevněná krajnice je minimální.
Holt se šetří, ať to stojí co to stojí...
Od otevření D3 jsem tudy teď celkem jezdil a zajímalo by mě jestli se mi to zdá, nebo je ta OK u Včelné fakt divná. Nájezd a výjezd mi přijde strašně nepřirozený (hlavně od D3 na Planou). Silnice na něm je dost úzká. Proč není v celém profilu a je uprostřed vyvýšená? A od D3 očekávám, že to tam brzo někdo pošle rovně, až ke kolejím, pěkně v rychlosti, protože v jednom okamžiku to vypadá, že tam silnice pokračuje rovně (když by přehlédl tu obří značku). Ač nemám OK u Benešova rád, tak tady se mohli inspirovat.
Projížděné je prostě maximum, co tam šlo v rámci pozemků a místa nacpat, lepší to už nikdy nebude.
Nevěřím, že to nešlo udělat líp. Hlavně výjezd směr ČB i Včelná je tak ostrý (a úzký), že řidiči MHD musí najíždět do protisměru, jinak by orvali bok autobusu o svodidla. Projektanta bych nechal doživotně řídit (místní) linku 7. Jestli je tohle podle norem, tak i toho, kdo ty normy dělal...
Všude jinde na novostavbách máme předimenzovaný nesmysly, tady OK jako kráva a dopadne to takhle... Fuj.
Všude jinde na novostavbách máme předimenzovaný nesmysly, tady OK jako kráva a dopadne to takhle... Fuj.
Když už ste to zde nakousli, tak to vyvýšení vnitřku OK je k čemu ? Věděl by někdo ?
Některé OK jsou vyvýšené, jiné ne. K čemu tento paskvil má sloužit ? Všude okolo nás staví OK naopak dost široké jak pro NA, tak pro plynulejší průjezd, jen u nás jsou nejen maličké, ale i ty maličké mají zvedlý střed, aby tam náhodou ty OA nenajely. NA ty na to najedou samozřejmě vždy a musí jet znatelně pomaleji. K čemu se to někde dělá ? To záleží na tom, jak se který projektant vyspal ?
Nám na I/43 naštěstí při rekonstrukci střed snížili a vyasfaltovali, kde byly kostky, ale proč se to takhle nedělá rovnou, mi hlava nebere ..
Některé OK jsou vyvýšené, jiné ne. K čemu tento paskvil má sloužit ? Všude okolo nás staví OK naopak dost široké jak pro NA, tak pro plynulejší průjezd, jen u nás jsou nejen maličké, ale i ty maličké mají zvedlý střed, aby tam náhodou ty OA nenajely. NA ty na to najedou samozřejmě vždy a musí jet znatelně pomaleji. K čemu se to někde dělá ? To záleží na tom, jak se který projektant vyspal ?
Nám na I/43 naštěstí při rekonstrukci střed snížili a vyasfaltovali, kde byly kostky, ale proč se to takhle nedělá rovnou, mi hlava nebere ..
Holt jsme v Česku...
Ještě méně povedený kruhový objezd je na zanádražce mezi 4. a 5. etapou na silnici mířící k MÚK Pohůrka, rozšišatěný napříč hlavním směrem, přiznám se že bych tudy chtěl vidět projíždět kloubový autobus. 
Tak to jsem rád, že nejsem blázen. Ty vjezdy a výjezdu určitě nemuseli být tak ostré, tohle prostě někdo neodhadl. Ten střed by stačilo zmenšit na polovinu a průjezdu by to výrazně pomohlo.
Tehdy tam byly politické tlaky, původní návrh tuším počítal s úrovňovým přejezdem, ale pak to museli předělat a zahloubit na cca stejném půdorysu.
Což nic nemění na tom, že některé věci se mohly řešit (lépe - průjezd bus, případně také - napojení cyklistů od Roudného)
Což nic nemění na tom, že některé věci se mohly řešit (lépe - průjezd bus, případně také - napojení cyklistů od Roudného)
0310/II kolem Malše
Mám alespoň částečně prsty v: 1104/II, 4704, 4705, D48 Bělotín-Rybí, I/19 obchvaty Obrataň a Kámen, II/114 Dobříš, II/602 Vysočina a dalších...
Mám alespoň částečně prsty v: 1104/II, 4704, 4705, D48 Bělotín-Rybí, I/19 obchvaty Obrataň a Kámen, II/114 Dobříš, II/602 Vysočina a dalších...
Původní návrh počítal s kruhovým objezdem západně od stávajícího, mimo železniční trať. Úrovňově trať měla křížit Lidická-5.května, stejně jako původně a ta se křižovatkou T se měla napojovat do jedné větve okružní křižovatky. Ta měla mít myslím jen 4 větve (dálnice, I/3, Honskondlovka a Lidická/5. května).
Projektant by to i udělal větší, ale často bývá požadavek Policie na to, aby se zmenšili poloměry kvůli snížení vjezdové či výjezdové rychlosti. DI PČR zastává názor, že menší rychlost = lepší a také "auto které stojí, nebourá...". Vidět je to na prvním velkém kruháči u Globusu - tam byly na přání PČR tak malý poloměry, že se na vjezdech I/20 musely za provozu přidělávat srpky do krajnice (bylo to tam vidět 20 let až do loňské frézy).
Ale na Tangentě vs. Lidická nejde jen o rychlost, ale hlavně o to, že tam řidič MHD musí vybočovat do protisměru, aby z OK vůbec vyjel. Na to snad platí nějaké normy, nebo ne? U novostavby mi to přijde jako těžký fail.
Dvě nedaleké OK na sjezdu u Roudného tento problém i při menším poloměru nemají, protože jsou výjezdové pruhy i samotný pruh na OK znatelně širší.
Dvě nedaleké OK na sjezdu u Roudného tento problém i při menším poloměru nemají, protože jsou výjezdové pruhy i samotný pruh na OK znatelně širší.
Jen taková teoretická, jako co bude značena 2. část tangenty ? Pokud jako II/143 po vzoru 1. části tak by pak dávalo smysl přeznačit na II/143 i zbytek II/156 do Nových Hradů.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
D4 Má být minimálně do Strakonic.
To bych tedy spíš nechal od kruháku tangenty do Nových Hradů II/156 a vymyslel nové jméno úseku od kruháku na zanádražce k napojení na II/156 nad Novou Ves. Proč to dělat složitě a přejmenovávat 40 km cesty, když to jde jednoduše a přejmenovat stačí 4 km ? 
Jižní tangenta získala čestné uznání poroty Ceny inženýrské komory
Porota se po OK asi neprojela za volantem autobusu
Porota se po OK asi neprojela za volantem autobusu
Kdysi zde diskutovaná nemožnost dostat se po cyklostezce od OK do Roudného bude snad časem vyřešena s novým ZTV "Za tangentou".
Podrobněji zde https://www.vcelna.cz/aktualne/novinky/ ... 654cs.html
Podrobněji zde https://www.vcelna.cz/aktualne/novinky/ ... 654cs.html
Dnes mě při příjezdu po I/3 od jihu na kruháči napojujícím Jižní tangentu praštily do očí ukazatele: Doprava II/143 na Roudné a příjezd na dálnici na Prahu... rovně po I/3 přes město. Mě snad omejou! Teď, když je provoz skoro nulový, je průjezd přes město o 4 minuty delší (bez využití Husovky a Pražské o 5 minut) - a přes den, kdy se ve městě tvoří kolony - obzvlášť teď, když je tolik uzavírek najednou - to určitě bude daleko víc. Tohle značení mohlo vyhovovat do otevření dálničního obchvatu ČB, ale teď už opravdu ne!
Tak teď je rozdíl 13 minut ve prospěch tangenty + dálničního obchvatu.
Asi jen nějaký dočasný cedule. Na Vidovský estakádě je údržba, je uzavřená půlka a druhá 1+1. Podle webkamery to tam jede. Chudák ten, jehož by napadlo jezdit v těchto hned přes město - odedneška k tomu všemu uzavřená Pražská u Unihobby (oprava mostku přes Dobrovodský potok).
Dočasnost známe z délky pobytu rusáků u nás...