Jižní tangenta České Budějovice

Odpovědět
prof2

Re: Jižní tangenta České Budějovice

Příspěvek od prof2 »

Už jsem to tu kdysi psal, ale zřejmě přímo v tématu k obchvatu Strážkovic.

Před stavbou obchvatu vedla ke Strážkovicím S9,5 od Nové Vsi a za nimi S9,5 k Veselce. Obchvat se ale postavil jako S7,5! Ze strany od Nové Vsi je to trochu maskováno tím stoupacím pruhem, ale i tak je vidět, že jsou tam ty pruhy úzké a zpevněná krajnice je minimální.
kot

Příspěvek od kot »

Holt se šetří, ať to stojí co to stojí...
NIGKDO

Příspěvek od NIGKDO »

Saljack

Příspěvek od Saljack »

Od otevření D3 jsem tudy teď celkem jezdil a zajímalo by mě jestli se mi to zdá, nebo je ta OK u Včelné fakt divná. Nájezd a výjezd mi přijde strašně nepřirozený (hlavně od D3 na Planou). Silnice na něm je dost úzká. Proč není v celém profilu a je uprostřed vyvýšená? A od D3 očekávám, že to tam brzo někdo pošle rovně, až ke kolejím, pěkně v rychlosti, protože v jednom okamžiku to vypadá, že tam silnice pokračuje rovně (když by přehlédl tu obří značku). Ač nemám OK u Benešova rád, tak tady se mohli inspirovat.
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

Projížděné je prostě maximum, co tam šlo v rámci pozemků a místa nacpat, lepší to už nikdy nebude.
skuby

Příspěvek od skuby »

Nevěřím, že to nešlo udělat líp. Hlavně výjezd směr ČB i Včelná je tak ostrý (a úzký), že řidiči MHD musí najíždět do protisměru, jinak by orvali bok autobusu o svodidla. Projektanta bych nechal doživotně řídit (místní) linku 7. Jestli je tohle podle norem, tak i toho, kdo ty normy dělal...
Všude jinde na novostavbách máme předimenzovaný nesmysly, tady OK jako kráva a dopadne to takhle... Fuj.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Když už ste to zde nakousli, tak to vyvýšení vnitřku OK je k čemu ? Věděl by někdo ?
Některé OK jsou vyvýšené, jiné ne. K čemu tento paskvil má sloužit ? Všude okolo nás staví OK naopak dost široké jak pro NA, tak pro plynulejší průjezd, jen u nás jsou nejen maličké, ale i ty maličké mají zvedlý střed, aby tam náhodou ty OA nenajely. NA ty na to najedou samozřejmě vždy a musí jet znatelně pomaleji. K čemu se to někde dělá ? To záleží na tom, jak se který projektant vyspal ?
Nám na I/43 naštěstí při rekonstrukci střed snížili a vyasfaltovali, kde byly kostky, ale proč se to takhle nedělá rovnou, mi hlava nebere ..
kot

Příspěvek od kot »

Holt jsme v Česku...
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

Ještě méně povedený kruhový objezd je na zanádražce mezi 4. a 5. etapou na silnici mířící k MÚK Pohůrka, rozšišatěný napříč hlavním směrem, přiznám se že bych tudy chtěl vidět projíždět kloubový autobus. :?
Saljack

Příspěvek od Saljack »

Tak to jsem rád, že nejsem blázen. Ty vjezdy a výjezdu určitě nemuseli být tak ostré, tohle prostě někdo neodhadl. Ten střed by stačilo zmenšit na polovinu a průjezdu by to výrazně pomohlo.
JAnD

Příspěvek od JAnD »

Tehdy tam byly politické tlaky, původní návrh tuším počítal s úrovňovým přejezdem, ale pak to museli předělat a zahloubit na cca stejném půdorysu.
Což nic nemění na tom, že některé věci se mohly řešit (lépe - průjezd bus, případně také - napojení cyklistů od Roudného)
0310/II kolem Malše
Mám alespoň částečně prsty v: 1104/II, 4704, 4705, D48 Bělotín-Rybí, I/19 obchvaty Obrataň a Kámen, II/114 Dobříš, II/602 Vysočina a dalších...
MarekL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MarekL »

Původní návrh počítal s kruhovým objezdem západně od stávajícího, mimo železniční trať. Úrovňově trať měla křížit Lidická-5.května, stejně jako původně a ta se křižovatkou T se měla napojovat do jedné větve okružní křižovatky. Ta měla mít myslím jen 4 větve (dálnice, I/3, Honskondlovka a Lidická/5. května).
Nystrom

Příspěvek od Nystrom »

Projektant by to i udělal větší, ale často bývá požadavek Policie na to, aby se zmenšili poloměry kvůli snížení vjezdové či výjezdové rychlosti. DI PČR zastává názor, že menší rychlost = lepší a také "auto které stojí, nebourá...". Vidět je to na prvním velkém kruháči u Globusu - tam byly na přání PČR tak malý poloměry, že se na vjezdech I/20 musely za provozu přidělávat srpky do krajnice (bylo to tam vidět 20 let až do loňské frézy).
skuby

Příspěvek od skuby »

Ale na Tangentě vs. Lidická nejde jen o rychlost, ale hlavně o to, že tam řidič MHD musí vybočovat do protisměru, aby z OK vůbec vyjel. Na to snad platí nějaké normy, nebo ne? U novostavby mi to přijde jako těžký fail.
Dvě nedaleké OK na sjezdu u Roudného tento problém i při menším poloměru nemají, protože jsou výjezdové pruhy i samotný pruh na OK znatelně širší.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Jen taková teoretická, jako co bude značena 2. část tangenty ? Pokud jako II/143 po vzoru 1. části tak by pak dávalo smysl přeznačit na II/143 i zbytek II/156 do Nových Hradů.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

To bych tedy spíš nechal od kruháku tangenty do Nových Hradů II/156 a vymyslel nové jméno úseku od kruháku na zanádražce k napojení na II/156 nad Novou Ves. Proč to dělat složitě a přejmenovávat 40 km cesty, když to jde jednoduše a přejmenovat stačí 4 km ? ;)
skuby

Příspěvek od skuby »

Jižní tangenta získala čestné uznání poroty Ceny inženýrské komory
Porota se po OK asi neprojela za volantem autobusu :D
MarekL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MarekL »

Kdysi zde diskutovaná nemožnost dostat se po cyklostezce od OK do Roudného bude snad časem vyřešena s novým ZTV "Za tangentou".
Podrobněji zde https://www.vcelna.cz/aktualne/novinky/ ... 654cs.html
Za_tangentou.jpg
Za_tangentou.jpg (117.92 KiB) Zobrazeno 946 x
prof2

Příspěvek od prof2 »

Dnes mě při příjezdu po I/3 od jihu na kruháči napojujícím Jižní tangentu praštily do očí ukazatele: Doprava II/143 na Roudné a příjezd na dálnici na Prahu... rovně po I/3 přes město. Mě snad omejou! Teď, když je provoz skoro nulový, je průjezd přes město o 4 minuty delší (bez využití Husovky a Pražské o 5 minut) - a přes den, kdy se ve městě tvoří kolony - obzvlášť teď, když je tolik uzavírek najednou - to určitě bude daleko víc. Tohle značení mohlo vyhovovat do otevření dálničního obchvatu ČB, ale teď už opravdu ne!
prof2

Příspěvek od prof2 »

Tak teď je rozdíl 13 minut ve prospěch tangenty + dálničního obchvatu.
skuby

Příspěvek od skuby »

Asi jen nějaký dočasný cedule. Na Vidovský estakádě je údržba, je uzavřená půlka a druhá 1+1. Podle webkamery to tam jede. Chudák ten, jehož by napadlo jezdit v těchto hned přes město - odedneška k tomu všemu uzavřená Pražská u Unihobby (oprava mostku přes Dobrovodský potok).
kot

Příspěvek od kot »

Dočasnost známe z délky pobytu rusáků u nás... :twisted:
Odpovědět

Zpět na „Jihočeský kraj“