Vize naší dálniční sítě

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Aram96

Re: Vize naší dálniční sítě

Příspěvek od Aram96 »

mapman píše: 1.4.2025 17:34:15 Za sebe dodám, že to není apríl, ale je to trochu nešťastný leak ze strany ŘSD, protože oficiální představení materiálu ministerstvo teprve chystá a tam už by doufám podklady měly být v pořádku...
Takže je prostě špatná mapka, žejo ?
Však už tu nedávno bylo avizováno, že nějaké S-J propojení D11 a D1 by se tam snad objevit mělo .. :jidlo:

A jedna věc je jasná, kdokoli kdo to vydal, ať už na ŘSD nebo zdopravy, si měl počkat do zítřka. Vydávat takovéhle věci 1.4. je hodně začátečnická chyba. :) Kór, když titulek je: 500 km nových dálnic ! Pokud to ovšem nebyl záměr vyvolat co nejvíce diskuse a zvyšovat tak dosah. Dnes je možné všechno ve jménu marketingu.

Edit: dodám, vzhledem k tomu co je schváleno nebo snad i v přípravě, že bych očekával fialovou komplet celou spojnici 38 Jihlava-státní hranice s Rakouskem. Ať se klidně postaví již připravované záměry ve 2-pruhu (na severnější části), ale ať to dá dalším přeložkám 3-pruhový habitus. :kladivo: Velké přeložky od MB na jih by snad měly být S 15,25/110 (nevím jak moc definitivně je to schváleno).
Michal R

Příspěvek od Michal R »

Já myslím, že to apríl není, to by fakt bylo něco ve stylu "poklepání základního kamene středočeské D3"... mapman to trefil, je to autorský článek Jana Sůry (www.zdopravy.cz), který s docela dobrou znalostí toho, co ofiko dokument obsahu, vytvořil tento článek. Docela bych si tipnul, že ten obrázek - o kterém tu je plamenná diskuze - je samodomo výtvor, a opět s docela dobrou znalostí... asi škoda, že to nepočkalo na oficiální a pravděpodobně podrobnější / přesnější info. Pak bude i více racionální diskuze, jak se věci mají.

Za sebe dodávám, že budu zvědav na názor zástupců iniciativy "Alternativa D3", až uvidí jižní segment D99 přes Posázaví. ;)
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Ten "obrázek" je ve skutečnosti PDF, kde je 31 vrstev, takže to nevypadá, že by to někdo šudlil podomácku kvůli jednomu článku.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Na hospodářkách včera vyšel (kromě dnešního dalšího zamčeného článku) článekna toto téma bez mapy včetně seznamu devíti navržených nových tras s tím že tam jsou dvě dvojice alternativ (okruhy kolem Prahy a Jihlava-Olomouc blíže a dále od Brna)
https://archiv.hn.cz/c1-67680040-jak-pr ... emovitosti
Upřímně z navržených tras fakt nevidím potenciál v tom propojení Jihlavy s Olomoucí, při existenci D35 bude toho východo-zapadního tranzitu přes Brno už velmi málo a zrovna příprava varianty od Domašova na Kuřim by fakt klidně mohla definitivně zablokovat trasu S73 přes Bystrc, což by byl pro Brno fakt problém. Výrazně větší smysl než cokoliv ve stylu severní tangenty Brna by měla JZ a JV tangenta a to říkám z pozice člověka co bude mít 1500m od baráku budoucí MUK D2xD52. Pokud však bez tangent na jihu, tak nevidím potenciál ani v té severní, fakt ne...
Ty trasy sice budou schválené ale realizace klidně půjde velmi postupně s prioritizací těch důležitějších, což bych viděl jako D20, severní polovinu D99, D37/38 a pak asi propojku MB-Jičín což ale není žádná "velká nová věc".
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Vidím jeden velký přínos v té jižnější variantě jižní dálnice ala "D20" namísto "D19". Půjde dojet mezi Prahou a ČB výhradně po dálnici, když od Prahy stojí D4 a z jihu D3. Takhle se to konečně propojí. :) :)

Jinak lehce už se také tedy vyjádřím k novým plánům, i když zatím ne zcela jasným (ano, také jsem četl ten článek s těmi prověřovanými koridory). Také mi připadá ta tranzitní spojka D1 a Olomouce zbytečná, ať už bude vedena kdekoli. Jako pro mě by byla krásná takováto dálnice, ale myslím, že je nadbytečná. A ani terénem by to nebylo vůbec nic příhodného, ta dálnice by byla velmi drahá. Myslím, že z toho zůstanou pouze vlhké sny.
Pokud něco z toho dává smysl, pak je to jen spojka z D1 na S73 někde do oblasti Kuřimi a popravdě bych se vůbec neodvážil ji někam zanášet, dokud nebude postavena celá S73. Nebo by se muselo rozhodnout, že S73 se ukončí u Kuřimi, od Bystrce vznikne napojení na D1, pak vznikne právě tato namalovaná spojka pro napojení na Prahu a z Polska a od Svitav si na jih prostě budete jezdit přes VMO. Tahle spojka má šanci hodit vidle do příprav bystrcké části S73.

Částečně jinak už nahlížím na 2.dálniční okruh kolem Prahy. Myslím, že z některých částí zůstanou taktéž jen vlhké sny - některé úseky totiž považuju za naprostou utopii a to i v porovnání s dnešními blokádami ala D3, D49, S73. Ale na rozdíl od dálnice zmíněné výše by celý ten okruh byl určitě přínosem. A vzhledem k demografii do budoucna prostě bude dávat smysl se jej snažit zrealizovat.

Regionální nové dálnice různě skrz Čechy - to co by měla tato studie přinést PŘEDEVŠÍM - tam až na jižní dálnici prakticky všechny chybí. Takže chybí to nejdůležitější. Tady si s hodnocením počkám.

Co je ale pro mě trochu strašákem, je ten počet km nových dálnic. Jenom ta jižní vezme téměř 200, 2.pražský okruh také bude klidně 150 km, tudíž na další nové dálnice už moc nezbyde. :?
Že by se do plánů dostala ta nakreslená severní dálnice nad Brnem, s tím nepočítám. Když člověk trochu ví, jak je tvořena doprava kolem Brna a co je strůjcem problémů, tak mu dojde, že taková dálnice bude klidně sloužit, ale jestli něco neudělá, tak to rozhodně neodlehčí Brnu. :) Ale i tak nezbývá moc km nových dálnic.
Naposledy upravil(a) Aram96 dne 1.4.2025 21:30:28, celkem upraveno 1 x.
kot

Příspěvek od kot »

Kromě pořádného balíku se toho asi do 2040 - 2045 fakt moc nestihne...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Já myslím, že zrovna třeba jižní dálnice má snad šanci na dokončení do toho roku 2040. Tedy pokud to nebudou od začátku setrvale blokovat kraje v trase.
Pokud nebudou, myslím, že nějaké zahajování prvních úseků by se mohlo odehrávat cirka za 10 let. (pokud se tedy s prvním prosazováním celé dálnice/celé té myšlenky/ začne ještě letos).
U všeho dalšího to vidím tak 2040+ (nepočítaje nějaké ty dálniční spojky ala M.Boleslav - Jičín.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Asi takhle, dálnice mezi Týnem a Bechyní mi přijde....
1. kde přemostit Vltavu
2. Kde přemostit Lužnici....
Nejsem nějaký eko blázen ale za Pískem směr Týn/ Bechyně je ta příroda v podstatě nedotčená většími stavbami a tohle je velký zásah.
Hodně hrubě v mapách.cz je to tažené takhle https://mapy.cz/s/gogudebolo, neboli na sílu k Týnu n. Vlt. Jestli jde o napojení tohohle turistického města, co já vím. To bych si tady spíš představoval nějakou 1. třídou ČB - Týn - Bechyně - Opařany která méně zasáhne přírodu. No a dálnici táhnout od Písku na sever směr Tábor - Pelhřimov - D1/ Pelhřimov - Jihlava - D1 pokud se ŘSD zachtělo napojit i Jihlavu... Ale tohle je prostě území kudy dálnici úplně ne.....

Další věc je propojení D6 - D5 - D4 - D3
D6-D5 ještě jde, sice nechápu jak chtějí prolnout místní terén ale dobře.
D5-D4-D3 cca toto https://mapy.cz/s/huvacumuso už mi přijde jako o poznání větší megalománie/ nereálnost. Mezi předopokládám Vížinou a Mníškem p. B. bude muset vzniknout min. 5km tunel. A od D4 k D3 to bude v podstatě 1 tunel/most. Plus asi nemusím připomínat co již teď tropí ochranáři v rámci D3, natož když jim tam vznikne jeden z hlavních uzlů ČR :roll: Řekněme si to narovinu, 2050 je utopie.....
Do 2050 vznikne max
D20 Plz - Písek
D20 Soběslav - Jindřichův Hradec
D99 D6 - D7 - D8 - Mělník

S D4 do Strakonic se samozřejmě nepočítá, ale tak s tím jsem se už smířil. No a s D13 Ostrov - Chomutov a Ústí - Liberec taky nic ;) Podle téhle koncepce se mimojiné nepočítá ani se severní tangentou v ČB, nebo minimálně ne ve 4-pruhu. Takže pokud je tohle něco směrodatného tak se máme na co těšit

P.S. vysvětlí mi někdo co znamenají ty čárky u Rychnova n. Kněžnou a u Golčova Jeníkova ? To tam vznikne 5km dálnice a okolo nic ? Nebo to bude až v koncepci 2100+ :lol:
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
Tomas 1975

Příspěvek od Tomas 1975 »

Aram96 píše: 1.4.2025 21:24:33 Vidím jeden velký přínos v té jižnější variantě jižní dálnice ala "D20" namísto "D19". Půjde dojet mezi Prahou a ČB výhradně po dálnici, když od Prahy stojí D4 a z jihu D3. Takhle se to konečně propojí. :) :)

Jinak lehce už se také tedy vyjádřím k novým plánům, i když zatím ne zcela jasným (ano, také jsem četl ten článek s těmi prověřovanými koridory). Také mi připadá ta tranzitní spojka D1 a Olomouce zbytečná, ať už bude vedena kdekoli. Jako pro mě by byla krásná takováto dálnice, ale myslím, že je nadbytečná. A ani terénem by to nebylo vůbec nic příhodného, ta dálnice by byla velmi drahá. Myslím, že z toho zůstanou pouze vlhké sny.
Pokud něco z toho dává smysl, pak je to jen spojka z D1 na S73 někde do oblasti Kuřimi a popravdě bych se vůbec neodvážil ji někam zanášet, dokud nebude postavena celá S73. Nebo by se muselo rozhodnout, že S73 se ukončí u Kuřimi, od Bystrce vznikne napojení na D1, pak vznikne právě tato namalovaná spojka pro napojení na Prahu a z Polska a od Svitav si na jih prostě budete jezdit přes VMO. Tahle spojka má šanci hodit vidle do příprav bystrcké části S73.

Částečně jinak už nahlížím na 2.dálniční okruh kolem Prahy. Myslím, že z některých částí zůstanou taktéž jen vlhké sny - některé úseky totiž považuju za naprostou utopii a to i v porovnání s dnešními blokádami ala D3, D49, S73. Ale na rozdíl od dálnice zmíněné výše by celý ten okruh byl určitě přínosem. A vzhledem k demografii do budoucna prostě bude dávat smysl se jej snažit zrealizovat.

Regionální nové dálnice různě skrz Čechy - to co by měla tato studie přinést PŘEDEVŠÍM - tam až na jižní dálnici prakticky všechny chybí. Takže chybí to nejdůležitější. Tady si s hodnocením počkám.

Co je ale pro mě trochu strašákem, je ten počet km nových dálnic. Jenom ta jižní vezme téměř 200, 2.pražský okruh také bude klidně 150 km, tudíž na další nové dálnice už moc nezbyde. :?
Že by se do plánů dostala ta nakreslená severní dálnice nad Brnem, s tím nepočítám. Když člověk trochu ví, jak je tvořena doprava kolem Brna a co je strůjcem problémů, tak mu dojde, že taková dálnice bude klidně sloužit, ale jestli něco neudělá, tak to rozhodně neodlehčí Brnu. :) Ale i tak nezbývá moc km nových dálnic.
Pouze doplním, že je obrovská škoda, že se minimálně v prostoru Brna, potažmo Moravy nepřihlíží k německým a dalším archivním materiálům. Ono je lepší předstírat, že nic nevíme, nic neexistuje než si to vysedět v archivech atd...
Část z tohoto bude v Říše staví dálnici 2 díl... Je to marný, marný, marný....
O víkendu jsem byl severně od Brna na trase dálnice a pouze jsem s ostatními musel konstatovat genialitu/nadčasovost Lorenze....
michal

Příspěvek od michal »

Tomáš Němec píše: 1.4.2025 14:52:02 Vůbec se u tohoto materiálu obávám, že až to uvidí různé protestní spolky třeba okolo D3 v Posázaví, ale i jinde, tak se ještě víc zabejčí ve svých postojích, že tudy to nesmí projít ani náhodou, protože to pak bude vlastně jen první krok k něčemu daleko horšímu :cry:
Napadlo mě, jestli to naopak není taktika? Totiž že ta nově plánovaná dálnice může být brána jako kompromis, jak D3 napojit na dálniční síť, aniž by musela D3 překročit Sázavu...? :D :D :D Jako nacpat další dvě dálnice k Větrovu a k Václavicím, když se D3 táhne už tak dlouho a stále nic, to chce kuráž... :roll: Ale tam určitě nevyjdou vzdálenosti mezi múk a bude po projektu. Leda že by tam nacpali v celé délce kolektory jako na D1 u Lipníka... :lol: :lol: :lol:
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

Tak jsem si to vše prošel a mohu se zeptat co vás tak strašně rozlítilo? Okej třípruh I/73 nesmysl, ale zbytek je za mě ok a je to v souladu s tím co tu bylo avizováno. Absence I/38 je dána návhrem D99, pokud bych měl volit mezi D38 nebo D99 volím D99.
andremarek

Příspěvek od andremarek »

Spojka Jihlava - Veselí nad Lužnicí by vyřešila dost velkou část dopravy jedoucí na jih přes Mikulov.
Už nyní mi navigace nabízí při plánování trasy ze Sev. Moravy do Rakouska, na západ od Lince alternativu přes Pelhřimov - a to ještě není dokončená dálnice D3 a v Rakousku S10. Až se to na hranicích spojí, bude to asi velmi uvažovaná a používaná alternativa. Nyní je to navíc 10km + cca 25 minut.
RS6

Příspěvek od RS6 »

Mě na té mapě teda nejvíc zaráží chybějící kapacitní spojení na Klodzko a budoucí S8. A také jakékoliv kapacitní spojení na Slovensko...
PetrN

Příspěvek od PetrN »

RS6: Vždyť už se tu řešilo že výchozí podklad pro mapu se zaznačenými zelenými a fialovými linkami je zastaralý, takže tam nejsou některé stavby schválené v posledních pár letech. Modré čáry představují nové navrhované koridory, nikoliv to co už bylo před časem třeba schváleno... Na Slovensko jako I/49 je za Vizovicemi schválený nedělený třípruh a ty zjevně v mapě nejsou (jsou tam jen ty dělené viz Turnov-Žernov). Napojení Moravy na polskou S8 je součástí jiné právě finišované studie, která byla zadána separátně a to tuším že až v loňském roce, proto není zde...
Bude fajn, když pak nějaké oficiální mapka zahrne všechny tyto záměry dle aktuálního stavu co již odsouhlasilo CK MD i v posledních letech, např. I/13 mezi Ostrovem a Chomutovem (část dělený třípruh, část čtyřpruh), protože toto je vyvolává velké emoce
PetrN

Příspěvek od PetrN »

JakubMD píše: 2.4.2025 8:34:48 Absence I/38 je dána návhrem D99, pokud bych měl volit mezi D38 nebo D99 volím D99.
Až na to že D37/38 jako navrhované spojení Jihlava-Pce či Jihlava-Chlumec/n/C (D11) má podle mě výrazně větší šanci na projednání a prosazení stavby oproti východní části D99 mezi D3-D1-D11 přes Posázaví. No a jižní část D99 mezi D5-D4-D3 je si myslím totální sci-fi.

Za mě naprostý souhlas se severní částí D99 od D6 po D11 a k tomu tedy raději "D38" od Jihlavy (106.km D1) do Chlumce (60.km D11)
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

Kapacitní spojení na Slovensko? Máme 2 a plánuje se třetí. Stačí se podívat na intenzity na I/68 na hranicích, kde S11.5/S15.25 je naprosto dostačující.
Napojení na S8 je otázkou, momentálně se řeší I/43 mezi státní hranicí a D35, dokážu si představit, že S11.5 s MÚK s možnostní na 2+2 za 30 let by byla dostačující.
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

PetrN píše: 2.4.2025 10:23:22
JakubMD píše: 2.4.2025 8:34:48 Absence I/38 je dána návhrem D99, pokud bych měl volit mezi D38 nebo D99 volím D99.
Až na to že D37/38 jako navrhované spojení Jihlava-Pce či Jihlava-Chlumec/n/C (D11) má podle mě výrazně větší šanci na projednání a prosazení stavby oproti východní části D99 mezi D3-D1-D11 přes Posázaví. No a jižní část D99 mezi D5-D4-D3 je si myslím totální sci-fi.

Za mě naprostý souhlas se severní částí D99 od D6 po D11 a k tomu tedy raději "D38" od Jihlavy (106.km D1) do Chlumce (60.km D11)
To souhlasím, že to bude složitější projednat, zase na druhou stranu se kapacitní spojení mají stavět tam, kde lidé žijí. Pokud se podíváš na hustotu obyvatel v ČR, tak pro obsluhu Středočeského kraje je nutné postavit D99 a ne spojovat 100. km D1 a 60. km D11.
https://csu.gov.cz/stc/projekce-obyvate ... -roku-2080
Za 30 let by v Praze a Stčk mělo žít cca 4 m obyvatel, tedy 30-40% ČR.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

JakubMD píše: 2.4.2025 10:31:03 Stačí se podívat na intenzity na I/68 na hranicích, kde S11.5/S15.25 je naprosto dostačující.
Aktuální přeshraniční intenzity na I/68 jsou kolem 10-11 tis. v pracovní dny, z toho 5500 tvoří těžké nákladní >12t (v drtivé většině klasické návěsovky), což je strašně moc, srovnatelně nákladu na dvoupruhové jedničce najdete jen na I/35 VM-Opatovec a na kousku I/16 mezi D8 a D7 jakožto náhradě za chybějící D0
To by alespoň ten střídavý třípruh v celé chybějící trase zasloužilo, čtyřpruh asi netřeba hrotit když na Slovensku se nic ve stylu R5 neděje a dít nebude vzhledem i k tomu novému ekoduktu bez rezervy.
S dostavbou polské S1 dojde rozhodně k významnému poklesu polského nákladního tranzitu, s dostavbou D35, D0 a slovenské D3 lze ale naopak čekat nárůst dopravy směřující od Žiliny (a dále) na Prahu a dále na západ
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

Petře co znamená aktuální intenzity? Sčítání z bran? Dle sčítání z roku 2020 (jasně covid) je tam pouze 5k.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Ano, mám tím na mysli opravdu aktuální data, konkrétně ze sčítače ŘSD. Zrovna přeshraniční doprava byla covidovým obdobím nejvíce ovlivněna. Výsledky ze Slovenského sčítání 2022 dávají hraničnímu úseku (RPDI = celoroční/celotýdenní) 7769 voz/den z toho 3983 nákladních nad 3,5 tuny, což je celkově o 50% více než CSD2020. https://www.ssc.sk/sk/cinnosti/rozvoj-c ... y-kraj.ssc
Já jsem dával čísla za pracovní dny které jsou o 15-20% vyšší než celotýdenní, pokud chceme RPDI tak to vynásobme cca x0,85. To se pak od slovenského sčítání moc nelišíme (jen asi +1000), u nákladů je rozdíl mezi RPDI a RPDI(Po-Pá) poměrově samozřejmě větší.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

D99 je jak jsem již ve svém příspěvku psal megalománie která se potáhne přes všelijaké eko organizace.

Zkusil jsem to hodit celé do map.cz a vyšlo mi toto https://mapy.cz/s/cutasedacu, snažil jsem se respektovat trasu ŘSD a ideálně i terén (což není slučitelné) pokud tedy nechceme 5km tunel pod Brdy a u Berouna několika km most + tunel..... Dál od D1 jsem to radši ani nezkoušel, za mě je prostě D99 pouze experiment na eko spolky.
JakubMD píše: 2.4.2025 10:46:12
PetrN píše: 2.4.2025 10:23:22

To souhlasím, že to bude složitější projednat, zase na druhou stranu se kapacitní spojení mají stavět tam, kde lidé žijí. Pokud se podíváš na hustotu obyvatel v ČR, tak pro obsluhu Středočeského kraje je nutné postavit D99 a ne spojovat 100. km D1 a 60. km D11.
https://csu.gov.cz/stc/projekce-obyvate ... -roku-2080
Za 30 let by v Praze a Stčk mělo žít cca 4 m obyvatel, tedy 30-40% ČR.
Ano, ale koukal jste na věkový graf ? Většina obyv. je 55+. Tudíž to je právě ta skupina která se většinou vzdává ŘP, proto je za mě lepší v téhle oblasti zlepšovat spíše žel. dopravu. Nějakou středočeskou síť železnic, což už nám naštěstí i vzniká viz. Nové Spojení II v Praze, železnice Praha - Letiště - Kladno, Berounský Tunel a tak dále.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

Ano koukal, ten věk bude ale u všech dalších krajů úplně obdobný, s ohledem na přesun obyvatel do Prahy a Stčk budou na tom tyto kraje nejlépe z celé republiky.
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

darwousek píše: 2.4.2025 13:18:12 D99 je jak jsem již ve svém příspěvku psal megalománie která se potáhne přes všelijaké eko organizace.

...
Za mne je D99 skvělý a racionální navrh který pomůže uchopit celo pražskou aglomeraci dřív než bude cela zastavěná a dopravně zcela nepropustná. Tedy palec nahoru! 👍
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

JakubMD, příp.další:
Brát východní D99 jako náhradu D38 je za mě velmi špatné rozhodnutí.
Neříkám, ať D99 nevznikne (jiná věc je její projednatelnost), ale vůbec to nemá mít co dělat s D38. Tento tah tam za mě opravdu chybí a to hned z několika důvodů.
- další S-J spojka mezi D8+D3 a S73, umístěná někde uprostřed
- sloužila by prosté obsluze velkých kusů území, kde jinak dálnice prostě chybí. Když to nadnesu, tak nehledě na počet obyvatel. Tak jako bude díra zaplněná budoucí D20, tak úplně stejná díra bude tady když nevznikne D38.
- přímá návaznost od severu a od HK+PCE na jih na D1 a na D20 na ČB.
- intenzity na I/38 ! Půlka 38 je na dálnici dnes, natož za 10 let. Od Golčova Jeníkova by se měla 38 stejně zkapacitňovat na 4-pruh. Jsou tam intenzity 11-21 tisíc/24 podle úseku, z toho téměr 2000 kamionů, stavíme dálnice leckdy i pro ani ne poloviční provoz :!: Jasně, D38 by nepřebrala zdaleka vše, ale pořád pro ty kamiony to chce něco kapacitního.
- D38 by navíc stáhla hodně provozu i z I/37, protože zajížďka ke Chlumci by nebyla zase tak velká.
- prosté přímé spojení dvou stotisícových měst s jednou oblastí, která má dohromady vysoko přes 100.000 obyvatel. Prostě Jihlava+HB+okolí by za mě mělo být připojeno kapacitně do všech směrů (podobně takhle bych navrhoval pořádný 3-pruh od Plzně na sever/na KV)
- úplně to samé platí pro Kutnohorsko a přilehlá města - D38 bude dálnice odtud všude na jih
- když porovnáme D38 s takovou D6, S73 a dalšími, tak je naprosto nelogické, aby D38 nevznikla. Z celorepublikového pohledu by byla D38 určitě důležitější a významnější a i vytíženější.
- téměř žádný z bodů nebude plnit východní segment D99, snad kromě propojení Hradubicka s ČB. Ovšem ono to spíš bude taková malá zkratka namísto D0, žádná spojnice těchto krajských měst. Pro všechny ostatní věci bude D99 k ničemu.

ZÁVĚR: 1. Asi bych netrval úplně nutně na 4-pruhu, i když kdyby mělo něco takového vznikat, asi by to chtělo rovnou 4-pruh, ať je to pořádně konkurenceschopné a přebírá to dopravu z odlehlejších silnic a relací. Ale i nějaká nová S38 v 3-pruhu mezi Jihlavou a buď D11 u Kolína, nebo směrem na ten Chlumec, by vzniknout měla. :kladivo: I jako 3-pruhová by se měla ale objevit v takovémto materiálu, v PÚR atd.atd., ať je to jasné a ať se neplánují jednotlivé salámy pro obchvat každé jednotlivé obce. (které stejně dříve nebo později vznikat začnou)
2. Zdůrazňuju, že tento příspěvek není myšlen jako hanění D99, že by neměla vznikat. Jen si myslím, že má účel úplně někde jinde.
3. To do toho vůbec nepočítám nějaké vyhlídky na tyto dálnice. D99 bude mít diametrálně horší vyhlídky na projednání a následnou realizaci, u tohoto projektu si představuju realizaci jednotlivých částí nejdříve 2050. Kdežto taková D38 má násobně větší šance na realizaci daleko dříve, protože bude přebírat provoz z I/38 a z těch obcí. Samozřejmě NIMBY se objeví i tu, ale celkově bude pro veřejnost daleko více pochopitelná než "další okruh pro pražáky/středočechy". ;) Na to vemte jed, stačí pozorovat co se děje kolem 1.okruhu. :) A i dle nějakých prvních ochutnávek z reakcí jihočechů ohledně D20. Český venkov a menší města IMHO chtějí být propojeni dostupnou dálniční sítí, která při větších vzdálenostech vede prostě všude. Na Moravě se toto dá téměř říci, v Čechách ani omylem a nová koncepce to ZATÍM úplně teda nemění.. :(
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

PS: ještě doplním .. plány na dnešní dálnice začaly vznikat někdy mezi 30. - 60. léty a snad se dočkáme dokončení někdy řádově 2030. Tak aby tato nová vize nebyla myšlena taky až na další století. :) Ta D99 k tomu má slušně nakročeno.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“