[D1] 01191.C Brno centrum – Brno jih

Praha – Jihlava – Brno – Vyškov – Hulín – Přerov – Lipník nad Bečvou – Bělotín – Ostrava – Polsko
Odpovědět
michal

Re: [D1] 01191.C Brno centrum – Brno jih

Příspěvek od michal »

Rád bych se pletl a byl raději přesvědčení, že jsem dnes měl prostě jen pech. Ale bez toho špuntu u Brna to podle mě přestávají dávat úseky za Brnem ve směru na Prahu.
Kubasssssssss

Příspěvek od Kubasssssssss »

michal píše: 8.4.2025 16:48:05 Rád bych se pletl a byl raději přesvědčení, že jsem dnes měl prostě jen pech. Ale bez toho špuntu u Brna to podle mě přestávají dávat úseky za Brnem ve směru na Prahu.
Včera i dnes (2 nejsilnější dny, na provoz z východu) probíhala oprava povrchu u Velkého Meziříčí a kolony kamionů v pravém pruhu byly až k Rohlence v jednu chvíli. Tedy pro OA okolo Brna zbyl jeden pruh a to bylo málo a i ten se ucpával kvůli častým MUK, kde klasici v pravém nenechali možnost sjet či najet.
Snad už mají hotovo a další dny budou lepší. Je dle mě ještě brzo hodnotit, jak moc to pomohlo.
Jsem zvědav na čtvrtek a pátek ( 2 nejsilnější dny směr na východ) jak si D1 povede. Snad aspoň ta I/52 a D2 se vrátí do normálu před 2mi lety :D
D52, D43 v původní trase!
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

A není teď ta D2 trochu škrcena už na hranicích ? (nemám přehled, jak velkou část kamionů kontrolují/dezinfikují)
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Dneska byla trochu specifická situace, kdy na D2 byla kolem 6:30 ráno v Lanžhotě přes 20km dlouhá fronta prakticky stojících kamionů a nákladní doprava tak byla evidentně dost škrcena (viděno při cestě do Blavy). Při cestě zpět kolem 13:00 na hranicích již nebyl ve frontě jediný kamión, zřejmě nějakou dobu předtím museli zprovoznit více dezinfekčních míst či změnit režim kontrol tak že najednou na Brno valila vlna kamionů, což mělo alespoň dle provozu na googlemaps právě kolem té 13h za následek nastoupání fronty na 5.km D2 před křížením s D1 jako za starých časů a kus i na D1, ale bylo vidět jak se ta vlna posouvá a chvilku na to zčervenalo stoupání před Kývalkou, zatímco D2 kolem Olympie i D1 před muk Brno-jih zase zezelenala. Pak teda od 13:30 byla D2 od exitu 11 uzavřena kvůli nehodě až do 18h a potíže byly spíše křížení Brno-centrum jak se to hodně objíždělo přes zacpaný Rajhrad na Vídeňskou a D2 byla tak samozřejmě skoro prazdná
michal

Příspěvek od michal »

Mně dnes odpo Google ukazoval žlutou od Brna až za VM. A po páté se to úplně zastavilo na obou místech, kde končil pomalý pruh, tedy před sjezdem na Rosice (to nepřekvapí), ale ještě déle jsem stál za prvním (ve směru na Prahu) zeleným mostem směrem k Domašovu. Je faktže dnes jsem oproti jinym dnům zaznamenal více NA nedodržujících zákaz předjíždění.
zesp

Příspěvek od zesp »

Tak jsem si to rozšířenou ranvej č. 1 u Brna konečně projel. Je ale vidět, že to označení vzdálenosti k odpojení toho průpletového, či odbočovacího pruhu tam fakt chybí. Navíc řidiči v tomto uspořádání neumí jezdit. Cpou se hned do středního, ti co odbočují, to nechávají až na poslední chvíli. Ti, co tam zůstanou, do středního přejíždějí hned po první ceduli s info o odbočení pravého pruhu. Pravý je tak téměř prázdný... Viz popis u videa:

https://youtu.be/97Y-egTi8sc
zesp

Příspěvek od zesp »

A ještě průjezd opačným směrem mezi exit\y 194 a 196, a to celou dobu v průpletovém pruhu (na 194 nájezd na D1, na 196 výjezd směr centrum):

https://youtu.be/yCjeETEHuNk
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Přijde mi že ve směru k D2 je pravý pruh využívaný více, což ostatně jen podtrhuje fakt že od Prahy na D2 sjíždí více vozidel než na I/52 ve směru od Vyškova. Směrem k D2 mi přišlo při zatím dvou průjezdech že se kamiony řadily do odbočovacího poměrně hned.
Problém okamžitého řazení (cpaní se) do prostředního) tu ale je, hlavně asi z D2 na Prahu. Spousta řidičů si určitě zvykne, ale když se to nenaučili na připojení kolektoru do hlavního proudu D2 u Avionu nebo i jinde, tak se to podle mě nenaučí ani tady a budou tak zbytečně zpomalovat hlavní pás...
Za mě osobně bych protáhl plnou čáru až někam na most přes Svratku a až tam umožnil připojování/průplet a stejně tak bych přidal alespoň provizorní SDZ s označením že pokračují 3 pruhy jako zde: https://mapy.cz/s/bazakasezo
umožňuje to vůbec legislativa takto označit když se jedná o přídatný pruh?
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

zesp píše: 10.4.2025 6:55:47 Navíc řidiči v tomto uspořádání neumí jezdit. Cpou se hned do středního, ti co odbočují, to nechávají až na poslední chvíli. Ti, co tam zůstanou, do středního přejíždějí hned po první ceduli s info o odbočení pravého pruhu. Pravý je tak téměř prázdný... [...]
Já se nedivím, že všichni hned přejíždějí do prostředního, když je celý pravý označený jako odbočovací. Je tam snížená rychlost na 100 km/h, to odbočování se mohlo vyznačit později, čas na zařazení do prostředního by tam byl. Doufám, že do budoucna to bude značené nějak jinak.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Jak jinak? Podle zákona se jezdí mimo obec při pravém okraji vozovky, tj. pokud bych ten pruh neznačil jako průpletový (připojovací a odbočovací zároveň), tak by VŠICHNI museli povinně předjíždět od tohoto pruhu (pokud nepředjíždějí). Chci-li docílit toho, aby ti, co jedou na Prahu, zůstali v prostředním, tak to musí být vyznačeno takto. Tečka.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Naprostý souhlas s mapmanem že značení průpletem je zde naprosto logické, jen bych to podpořil SDZ a prodlouženou plnou čarou, tady fakt není potřeba aby doprava Kývalka-Holubice a zpět zajížděla do krajního pruhu...
Ono to značení "do budoucna" taky závisí jak bude nakonec ve finálním stavu řešená křižovatka D1xI/52. Budou vytoužené průběžné 3+3 i přes křižovatku a nebo už je dané že to budou jen 2+2 průběžné + 2+2 přídatné (1 do kolektoru k VRT a 1 na rampy)? S ohledem na realizaci JT D52 tu vidím velký potenciální problém v průchozích jen 2+2 (to mi dává smysl logicky jen u D1xD2). I když ten krajní by šel také teoreticky využít jako průběžný skrz kolektor :D :D
Také by záleželo jestli by se pak na Vídeňské zakázal nákladní tranzit, nebo by se jižní tangentou hnala na Vídeň jen doprava od Vyškova, zatímco od Prahy či S73 klasicky jak dnes?
3pa3ck3

Příspěvek od 3pa3ck3 »

mapman píše: 10.4.2025 9:42:24 Jak jinak? Podle zákona se jezdí mimo obec při pravém okraji vozovky, tj. pokud bych ten pruh neznačil jako průpletový (připojovací a odbočovací zároveň), tak by VŠICHNI museli povinně předjíždět od tohoto pruhu (pokud nepředjíždějí). Chci-li docílit toho, aby ti, co jedou na Prahu, zůstali v prostředním, tak to musí být vyznačeno takto. Tečka.
Máte niekde vo vyhláške uvedené, ako sa vodorovným značením vyznačuje manévrovací pruh? Resp. ako to mám ja ako vodič jednoznačne rozlíšiť?
zesp

Příspěvek od zesp »

Ano, to značení toho pruhu jako průpletového asi ano, ale nesouhlasím s Mapmanem v tom, že tam nejsou ty vzdálenosti k odpojení pruhu. Fakt mi to tam intuitivně chybělo. Apropo, může se ten pruh vůbec mezi exity použít v celé délce bez zařazení do "průbežného" ? Přikládám další včerejší průjezd úsekem, měl jsem včera po Brně docela přejezdy. Tentokráte i se zatočením přes tři větve čtyřlístku v exitu Brno jih, jel jsem z Tuřan, tedy jakoby od centra:

https://youtu.be/w4kuKtJjDCw
PetrN

Příspěvek od PetrN »

V případě přechodu ze třech průběžných pruhů na 2 + 1 odbočovací je standard značit vzdálenost k začátku odbočováku (změna VDZ), je to tak například na D2 před Olympií: https://mapy.cz/s/mucusoreho (samotný "odbočovák" má ale pak dalších 700m, počátek se změnou VDZ: https://mapy.cz/s/cepanodete), obdobně na D1xD48 u Bělotína: https://mapy.cz/s/lemeganape (tady má značený odbočovák ale jen 120m). V tomto kontextu je udělané SDZ i zde na D1, tj. bez uvádění vzdálenosti, je to tak ale běžné a správně?
Pak tu totiž máme namátkou dvě místa podobné "našemu" kde přídatný pruh propojuje dvě blízké MÚK. V obou případech je značena vzdálenost již v rámci přídatného pruhu, a to do místa, kde je již stejné SDZ bez vzdálenosti což běžně značí počátek odbočovacího pruhu.
1) na D55 u Hulína: https://mapy.cz/s/detozubava
2) na D10 u Mladé Boleslavi: https://mapy.cz/s/razalulefo
MUK_Hulin.jpg
MUK_Hulin.jpg (65.63 KiB) Zobrazeno 2852 x
MUK_MB.jpg
MUK_MB.jpg (101.03 KiB) Zobrazeno 2852 x
Naposledy upravil(a) PetrN dne 10.4.2025 12:10:24, celkem upraveno 3 x.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Značení přídatného pruhu (i vodorovně) je jednoznačně správně. Tam ani nemá smysl vést diskusi jestli ano nebo ne. 3 průběžné mají x nevýhod v této situaci (než bude 6-pruh okolo)
Vzdálenosti by se za mě měly určitě doplnit, jsou všude v ČR. Takhle prostě vůbec netuším, jestli to bude za 200 metrů nebo za 2 km. To je špatně, neměl bych být v takové neznámé ..
Edit: á, vidím že někdo už přiložil i příklady. :ok:
Mimochodem, já tady jet, tak právě počítám s tím, že odbočení přijde chvilku po najetí na hlavní trasu, protože tam není žádná vzdálenost. Tak z té značky počítám, že odbočení bude cca za 300 metrů, jak bývá zvykem u těchto značek. Tady by to chtělo na první značce 1000, pak 500 a pak je poslední a stejně ještě následuje x set metrů odbočování.
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Ok, uznávám, že na vašich argumentech něco je. Asi jsem se ještě pořád nevyrovnal s tím, že ve skutečnosti nejde o 3+3, ale jenom 4+2 :-)
zesp

Příspěvek od zesp »

Ještě do čtvrtice poslední včerejší průjezd rozšířeným úsekem, tentokráte z centra na exit 194 a pak na 196 a dále na Vyškov v brněnské odpolední špičce. Je tam vidět zvláštní "ucpávání" toho průpletového pruhu těsně před odbočením na Bratislavu, i když tam provozu v podstatě nic nebrání... Možná je to i díky těm chybějícím metrům na cedulích, ta minimalizace informací na nich je už fakt kontraproduktivní. Pro porovnání je zabrán i kus dálnice na Vyškov, kde je ten provoz ve dvoupruhu opravdu hustý. Oproti tomu třípruh s větší intenzitou je až na to odbočení D2 úplně v pohodě:

https://youtu.be/-UVeSw4R5IE
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Díky za průjezd i tímto směrem, zatím jsem bohužel nakonec neměl tu možnost.
Podle mě tvoje zkušenost ukazuje 3 věci.
Už tohle opravdu pomohlo jako blázen.
Navazující úseky potřebují 6-pruh úplně stejně.
Odbočení na D2 to opravdu chce ve dvou pruzích. Jinak to tu bude podobná tragédie jako např.D5>D0 Brno.

Je jedno veliké štěstí - zrovna tato relace Praha>Bratislava je v budoucí MÚK Jih řešena opravdu pořádně kapacitně. :ok: Bohužel zatím jako jediná ze čtyř relací mezi D1 a D2.

K Petrově úvaze ohledně křižovatky Brno-centrum .. myslím si, že 3 průběžné přes křižovatku by ani s novou podobou křižovatky nemusel být problém ve směru na Prahu. Což je rozhodně důležitější. Ve směru na Vyškov se obávám, že se ubrání jednoho průběžného nevyhneme ani po kompletním zkapacitnění. Nicméně když bude ubrán levý průběžný až v samotném průchodu křižovatkou, tak by to IMHO mohlo být snesitelné.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Za mě musím konstatovat že tam prostě chybí jakákoliv informace že pravý původně připojovací pruh pokračuje dále, první portálové značení je až cca 500m od začátku přerušované čáry ve směru na Vyškov, resp. 700m ve směru na Prahu, do té doby řidič nemá žádnou informaci.
I přesto je ale vidět obrovský pozitivní vliv na kapacitu, podle stavu provozu na googlemaps bylo dnes odpoledne vidět naprosto jasně že je v tomto úseku doprava bez problému.
Ukazují se tak ale jiná méně problémová místa, které byly doposud ve stínu hlavního špuntu... Odpoledne docházelo k zahušťování v obou směrech kolem MÚK Brno-západ, odpoledne se do obou směrů připojuje z Pražské radiály poměrně dost aut. Ráno pak je kolem Brno-západ problém spíše jen ve směru na Prahu, ve směru na Brno pak logicky kolem Kývalky. No a jediný odpolední vyloženě špunt klasicky Brno-východ/Rohlenka směr Vyškov, žlutá barva značící zpomalený průjezd sahala až někam ke km198. Na východ od Brna tak samozřejmě vše při starém.
Co se týče proudu z D2 na Prahu, tak ten je občasně zpomalován spíše jen oběma průplety v MÚK Brno-jih, stejně tak bude občas drhnout průplet Ostrava-Vídeň s Vídeň-Praha
kot

Příspěvek od kot »

Jedna vlašťovka jaro nedělá... Tady se to rovněž zlepší dalšími úseky z obou stran.
Vlczech

Příspěvek od Vlczech »

zesp píše: 10.4.2025 7:30:52 A ještě průjezd opačným směrem mezi exit\y 194 a 196, a to celou dobu v průpletovém pruhu (na 194 nájezd na D1, na 196 výjezd směr centrum):

https://youtu.be/yCjeETEHuNk
Mně teda přijde škoda, že se rozšíření ve směru Ostrava na začátku úseku nedodělalo (alespoň provizorně) k 194 B. Z tohoto videa mi přijde aktuálně velký zasekávací bod v 194 B, kdy člověk pojede od Brna směr Ostrava, hned to musí poslat do PJP. Kdyby bylo rozšíření připojeno k té nájezdové větvi z I/52 od Rajhradu (ještě když ji měli zavřenou), mohlo se to udělat jak v protisměru a udělat pro změnu napojení na D1 postupné z obou směrů I/52.
D1-194.png
D1-194.png (402.51 KiB) Zobrazeno 2033 x
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Neříkám, že by to takhle nešlo, ale IMHO zrovna tahle relace to úplně nepotřebuje. Ty připojovací klíny z exitu 194 na obě strany jsou celkem použitelné, veřejnost se tam podle mě už celkem naučila. Byť to má samozřejmě do ideálního finálního stavu sakra daleko a na novostavbě je něco takového naprosto nepřípustné.

Ale teď po dopsání příspěvku trochu měním názor a zas o něco více uznávám, že proč to nenamalovat, když na to místo je. :)
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Místo tam na to rozhodně není že by se dalo "jen něco přemalovat", tam by se muselo komplet rozšiřovat o jeden pruh o délce přes 150m narozdíl od druhé poloviny, těžko tam bude mít ŘSD pozemky když není ani EIA a je to hlavně už za hranicí stavby 01191.C. Doporučuju se podívat na letecký snímek, směr Praha byl už dříve v tomto místě výrazně širší s přípravou na odbočovák. Modrou čárou je hranice stavby, červeně to co by se muselo rozšířit či se rozšiřovalo mezi estakádou a MÚK
rozhrani_staveb.jpg
rozhrani_staveb.jpg (135 KiB) Zobrazeno 2017 x
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Aha, ten rozšiřovaný úsek začínal až vyloženě mostem ? :)
Já měl za to, že přídatnými pruhy křižovatky. :D
Tak pak je to jasné.
Teď si vlastně vybavuji, že v místech, kde by bylo potřeba to rozšířit, tak byl přejezd SDP. Takže pardon za unáhlení.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Na tohle rozšíření je dokonce i samostatné stavební povolení a původně se mělo dodělávat spolu se stavbou, ale někde na ŘSD se to zaseklo a když se to téma znovu otevřelo, tak už bylo pozdě to tam doplňovat. Vzhledem k tomu, že teď už je potřeba zasáhnout do opěry nového mostu, tak se to stejně bude muset ještě projekčně upravit. Pokud vím, tak to teď momentálně nikdo neřeší...
Odpovědět

Zpět na „D1“