Pelc-Tyrolka - Balabenka - Štěrboholská radiála

Odpovědět
Mirek Němčík

Re: Pelc-Tyrolka - Balabenka - Štěrboholská radiála

Příspěvek od Mirek Němčík »

michal píše: 30.5.2025 7:58:12 Jako člověk zde žijící tu změnu projektu vítám, ale zároveň si nedovedu představit, jak to chtějí za provozu postavit. Bohatě stačilo, když byla zavřená Prosecká. Nebo když se vloni rekonstruovala Balabenka, tak to bylo taky veselo. O zavřené Spojovací kvůli havárii vody či čeho nemluvě. A tady se má postavit tunel přes Rokytku, čili totální uzavírka Čuprovy? Demolice estakády a založení milánských stěn + povrchové úpravy na Balabence jsou oproti tomu rozcvička... :roll: Argument, že jsme zvládli Blanku neberu. Blanka na Letné byla leháro, zavřená Patočkova měla objížďku. Ale jak objet Čuprovu?
Stavět se to bude blbě, bude to trvat cca 5 let. Bude to bolet, bude to nepohodlné, ale výsledek bude stát za to.

Samozřejmě že bude obrovské množství lidí co budou nadávat (ale ti nadávají už teď že to ještě nestojí), že jsou nuceni trochu změnit své zvyky a návyky v dopravě.
Na druhou stranu projektanti co to projektují, nejsou blázni a téměř vždy se snaží to udělat tak, aby to co nejméně zasahovalo do různých druhů dopravy.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Mirek Němčík píše: 30.5.2025 7:16:49 Co se týká železničních mostů, tak již existuje studie jak nahradit na většině mostů stávající zábradlí za 1m protihlukové stěny, které by také snížili hluk od projíždějících vlaků.
Tak jen dodejme, že také existuje studie na přistavění dalšího patra železničních mostů. Tím místem má být vedená VRT směr Ústí, a také plánovaná dvoukolejka do Brandýsa.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Mirek Němčík píše: 30.5.2025 7:16:49Ano, zakopáním MO pod zem se nevyřeší železniční mosty, ale celkově to tomu místu velmi pomůže.
Já s tímhle nejsem v rozporu a přeju Vám to zlepšení ŽP. Jak už jsem psal, obecně jsem pro co největší ohleduplnost k obyvatelům. Jen mi to přijde škoda, že když už se investují desítky miliard navíc, že to tomu místu pomůže jen částečně. Přijde mi to jako hodně velký luxus.
ElWapp píše: 30.5.2025 7:20:11 Tunel pod udolim neni nijak paradoxni, stejne tak je stavena Blanka nebo budouci prutah Bilinou. A ostatne cele metro je pod zemi nikoliv proto, ze by prochazelo nejakymi velehorami.
Tunel pod údolím je principálně paradoxní věc. Obvykle se tunely staví pod horami a kopci a ne pod údolími. Je ale pravda, že ve městech je to specifické a staví se někdy i tunely pod údolími.
michal

Příspěvek od michal »

Mirek Němčík píše: 30.5.2025 8:21:22 Stavět se to bude blbě, bude to trvat cca 5 let. Bude to bolet, bude to nepohodlné, ale výsledek bude stát za to.
Samozřejmě že bude obrovské množství lidí co budou nadávat (ale ti nadávají už teď že to ještě nestojí), že jsou nuceni trochu změnit své zvyky a návyky v dopravě.
Na druhou stranu projektanti co to projektují, nejsou blázni a téměř vždy se snaží to udělat tak, aby to co nejméně zasahovalo do různých druhů dopravy.
5 le? No tak to bude hustý... Ale tak snad tu Kbelskou v Hloubětíně budou mít tou dobou už hotovou, to by byla jinak dost drsná únikovka... Hlavně by to ještě chtělo mít jistotu, že po těch pěti letech výstavby a roztančení desítek miliard a megavopruzu v autě i v MHD, bude člověk moct dojet autem z Balabenky na Rohanské nábřeží něčím trochu lepším než je stávající kousek Sokolovské nad Palmovkou... :roll: Protože ano, MO tu dopravní mapu v oblasti dost překreslí, ale nutnost dostat se od východu do Karlína a dál do centra přes Balabenku jaksi nevyřeší.
Mirek Němčík

michal píše: 30.5.2025 11:09:52
Mirek Němčík píše: 30.5.2025 8:21:22 Stavět se to bude blbě, bude to trvat cca 5 let. Bude to bolet, bude to nepohodlné, ale výsledek bude stát za to.
5 le? No tak to bude hustý... Ale tak snad tu Kbelskou v Hloubětíně budou mít tou dobou už hotovou, to by byla jinak dost drsná únikovka... Hlavně by to ještě chtělo mít jistotu, že po těch pěti letech výstavby a roztančení desítek miliard a megavopruzu v autě i v MHD, bude člověk moct dojet autem z Balabenky na Rohanské nábřeží něčím trochu lepším než je stávající kousek Sokolovské nad Palmovkou... :roll: Protože ano, MO tu dopravní mapu v oblasti dost překreslí, ale nutnost dostat se od východu do Karlína a dál do centra přes Balabenku jaksi nevyřeší.
Add1) Vzhledem k situaci, bude ještě před začátkem stavby hotový nejen tunel před Kbelskou, ale troufnu si říci že i severní okruh okolo Prahy.
Add2) Úprava Sokolovské v tomto úseku je v plánu. Vymyšlených variant bylo více, a je otázkou která se nakonec vybere.
Add3) MO nemá za úkol vyřešit "nutnost dostat se od východu do Karlína a dál do centra přes Balabenku". A ani to po něm nikdo nechtěl. Na to jsou jiné projekty a studie.

Postesknutí na závěr: Respektive mě vždy překvapuje ta "nutnost" převážet sebe a malý notebook 1,5t autem do Karlína (nebo centra) na jednání.
Mirek Němčík

Lynx píše: 30.5.2025 10:01:03
Mirek Němčík píše: 30.5.2025 7:16:49Ano, zakopáním MO pod zem se nevyřeší železniční mosty, ale celkově to tomu místu velmi pomůže.
Já s tímhle nejsem v rozporu a přeju Vám to zlepšení ŽP. Jak už jsem psal, obecně jsem pro co největší ohleduplnost k obyvatelům. Jen mi to přijde škoda, že když už se investují desítky miliard navíc, že to tomu místu pomůže jen částečně. Přijde mi to jako hodně velký luxus.
A všiml jste si té drobnosti že MO řeší silnice a né železnici?
Bohužel vyřešit železnici zakopáním aby nehyzdila toto místo téměř nejde. Respektive jde, ale tady se nebavíme o miliardách, ale stamiliardách utracených peněz úplně zbytečně.
michal

Příspěvek od michal »

Mirek Němčík píše: 30.5.2025 11:25:46
michal píše: 30.5.2025 11:09:52
Add1) Vzhledem k situaci, bude ještě před začátkem stavby hotový nejen tunel před Kbelskou, ale troufnu si říci že i severní okruh okolo Prahy.
Add2) Úprava Sokolovské v tomto úseku je v plánu. Vymyšlených variant bylo více, a je otázkou která se nakonec vybere.
Add3) MO nemá za úkol vyřešit "nutnost dostat se od východu do Karlína a dál do centra přes Balabenku". A ani to po něm nikdo nechtěl. Na to jsou jiné projekty a studie.

Postesknutí na závěr: Respektive mě vždy překvapuje ta "nutnost" převážet sebe a malý notebook 1,5t autem do Karlína (nebo centra) na jednání.
K bodu 3. To mi je samozřejmě jasné. Jde mi o nějakou návaznost investiční i dopravní.

K tomu postesknutí: ono to začína tím, že se auto daňově vyplácí firmám jako zaměstanecký benefit. No a když mám auto, přeci ho nenechám doma, že? To samozřejmě není můj případ, auto mám vlastní a jezdím s MHD. Ale každý den tam z tramvaje sleduju, jak se řidiči cpou na Balabence do křižovatky za každou cenu, ale za křižovatkou jsou schopní nechávat odstup na dvě auta... :roll: :crazy:
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Mirek Němčík píše: 30.5.2025 11:25:46Postesknutí na závěr: Respektive mě vždy překvapuje ta "nutnost" převážet sebe a malý notebook 1,5t autem do Karlína (nebo centra) na jednání.
Nevím jak ostatní, ale občas to dělám taky. Když máte být v 9:00 na jednání třeba v tom Karlíně, pak pokračujete do kanceláře a končíte dejme tomu na Chodově a při tom jste přijel (a zase se vracíte tamtéž) od Kolína, tak nějaká alternativa MHD moc neexistuje. Buď necháte auto při vjezdu do Prahy (ale kde v 8:30, že?) a večer se pro něj budete hodinu vracet, nebo pojedete až do cíle.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Mirek Němčík píše: 30.5.2025 11:29:50 A všiml jste si té drobnosti že MO řeší silnice a né železnici?
Bohužel vyřešit železnici zakopáním aby nehyzdila toto místo téměř nejde. Respektive jde, ale tady se nebavíme o miliardách, ale stamiliardách utracených peněz úplně zbytečně.
Toho jsem si právě všimnul a upozorňuji na to. Píšu právě o tomhle celou dobu. Je zarážející, že jste si toho dosud nevšimnul vy a reagujete vůči mě takto zcestně.

Celou dobu píšu o tom, že když už se investují velké peníze do zatunelování okruhu, tak bych to uvítal v místě, které se z dopravního kanálu tou investicí promění na klidné místo. A ne v místě jako je toto, kde se to promění jen tak napůl, protože tam železnice zůstane. Právě proto tuhle investici celou dobu zpochybňuji - stojí to desítky miliard navíc a zásadní proměnu té oblasti na klidné místo to stejně nepřinese. Nevím tedy čemu na tom nerozumíte? Napsal jsem na to téma několik příspěvků a poměrně polopaticky to vysvětloval.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Co se týče náhrady Sokolovské, tak jsem už kdysi viděl několik studií tunelů pod Libní v různých variantách. Už tak před 15 lety. Ale pochybuji, že by cokoliv z toho bylo reálně na pořadu dne - tedy na pořadu v tak příštích 20 letech. Když vidím jak zoufale pomalu jdou jiné stavby, třeba právě MO .....
Mike

Příspěvek od Mike »

michal píše: 30.5.2025 11:09:52 ... Ale tak snad tu Kbelskou v Hloubětíně budou mít tou dobou už hotovou, ...
..., bude člověk moct dojet autem z Balabenky na Rohanské nábřeží něčím trochu lepším než je stávající kousek Sokolovské nad Palmovkou... :roll: Protože ano, MO tu dopravní mapu v oblasti dost překreslí, ale nutnost dostat se od východu do Karlína a dál do centra přes Balabenku jaksi nevyřeší.
a ještě se má někde tady napojit Vysočanská radiála, který zatím nad tou Kbelskou, ční nad propastí....
ale rozumím tomu, že pro venkovana z moravské vísky, který se aktuálně tváří, jak buduje v Praha dopravu, je takový rozsah nepředstavitelný...
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Mirek Němčík

Lynx píše: 31.5.2025 0:01:44
Celou dobu píšu o tom, že když už se investují velké peníze do zatunelování okruhu, tak bych to uvítal v místě, které se z dopravního kanálu tou investicí promění na klidné místo. A ne v místě jako je toto, kde se to promění jen tak napůl, protože tam železnice zůstane. Právě proto tuhle investici celou dobu zpochybňuji - stojí to desítky miliard navíc a zásadní proměnu té oblasti na klidné místo to stejně nepřinese. Nevím tedy čemu na tom nerozumíte? Napsal jsem na to téma několik příspěvků a poměrně polopaticky to vysvětloval.
Moje poslední reakce na toto téma.
Já i mnoho lidí jsme pro zatunelování městského silničního okruhu (investor Hlavní město Praha), ikdyž víme že na povrchu zůstanou 2 vlakové tratě (majitel Správa železnic).

Zatunelování městského silničního okruhu přinese značné zlepšení v dané lokalitě, ale zároveň víme že to nebude ideální a komplexní řešení veškeré dopravy.
Mirek Němčík

Mike píše: 1.6.2025 19:44:05
michal píše: 30.5.2025 11:09:52 ... Ale tak snad tu Kbelskou v Hloubětíně budou mít tou dobou už hotovou, ...
..., bude člověk moct dojet autem z Balabenky na Rohanské nábřeží něčím trochu lepším než je stávající kousek Sokolovské nad Palmovkou... :roll: Protože ano, MO tu dopravní mapu v oblasti dost překreslí, ale nutnost dostat se od východu do Karlína a dál do centra přes Balabenku jaksi nevyřeší.
a ještě se má někde tady napojit Vysočanská radiála, který zatím nad tou Kbelskou, ční nad propastí....
ale rozumím tomu, že pro venkovana z moravské vísky, který se aktuálně tváří, jak buduje v Praha dopravu, je takový rozsah nepředstavitelný...
Vysočanská radiála je ve stavu klinické smrti a nikdo s ní už vážně neuvažuje v příštích 20 letech. V delším časovém horizontu možná ano, ale vzhledem k rozvoji města v tomto prostoru bude v úplně jiné podobě než byla plánována.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Mirek Němčík píše: 2.6.2025 7:44:11Vysočanská radiála je ve stavu klinické smrti a nikdo s ní už vážně neuvažuje v příštích 20 letech. V delším časovém horizontu možná ano, ale vzhledem k rozvoji města v tomto prostoru bude v úplně jiné podobě než byla plánována.
V jaké podobě? Existují nějaké návrhy?
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

MPMP píše: 30.5.2025 14:13:39
Mirek Němčík píše: 30.5.2025 11:25:46Postesknutí na závěr: Respektive mě vždy překvapuje ta "nutnost" převážet sebe a malý notebook 1,5t autem do Karlína (nebo centra) na jednání.
Nevím jak ostatní, ale občas to dělám taky. Když máte být v 9:00 na jednání třeba v tom Karlíně, pak pokračujete do kanceláře a končíte dejme tomu na Chodově a při tom jste přijel (a zase se vracíte tamtéž) od Kolína, tak nějaká alternativa MHD moc neexistuje. Buď necháte auto při vjezdu do Prahy (ale kde v 8:30, že?) a večer se pro něj budete hodinu vracet, nebo pojedete až do cíle.
Zrovna tohle je jednoduchá úloha, jak Karlín, tak Chodov, tak i nádraží jsou krátce dostupná od sebe kapacitním metrem s častými intervaly a minimálním rizikem výpadku/zácpy. Ještě pochopím, když někdo jezdí autem v okrajových oblastech a tangenciální směry, ale ne tohle.
Sám mám na Florenci parkovací místo v podzemkách, a když ho občas musím použít, je to za trest, poskakovat celé ráno od východu v koloně, prakticky od D11 Exit8 až do centra. Vlakem výrazně lepší.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

no, v mém konkrétním případě to je ráno autem poskakování v zácpě 50 - 70 minut a večer zpět domů 25 minut. Zatímco veřejnou dopravou to je v oboyu směrech 80 minut a večer v intervalu "jednou za hodinu a půl".
Asi bydlím špatně, ale tohle je fakt, se kterým nikdo nic neudělá.
kot

Příspěvek od kot »

Ale s bydlením jsi spokojený, jinak by jsi sháněl nějakou výhodnější alternativu, ne ?
Mirek Němčík

Lynx píše: 6.6.2025 14:31:54
Mirek Němčík píše: 2.6.2025 7:44:11Vysočanská radiála je ve stavu klinické smrti a nikdo s ní už vážně neuvažuje v příštích 20 letech. V delším časovém horizontu možná ano, ale vzhledem k rozvoji města v tomto prostoru bude v úplně jiné podobě než byla plánována.
V jaké podobě? Existují nějaké návrhy?
Bylo to v nějaké prezentaci v Campu, kde o tom mluvil nějaký projektant. Oni tam prověřovali různé varianty. Ale už je to pár let zpátky.
Hlavně když se člověk podívá na mapu, kudy by se ta silnice měla vést, tak jiná než podzemní varianta není reálná.
michal

Příspěvek od michal »

Někde byla dokonce mapa, jak to je na Kolčavce napojené do té tunelové varianty MO. Je tam málo místa, malé poloměry, nemůže to fungovat...
Beekee

Příspěvek od Beekee »

Nikdy jsem nezaznamenal nic jiného (novějšího) než toto. To že to bude tunel je jasný.

VR.png
VR.png (743.33 KiB) Zobrazeno 1791 x
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Tohle tunelové řešení je podle mě dlouhodobě platné. Tedy není to novinka. Akorát se bude muset nějak nově upravit napojení na relativně nově zatunelovaný MO na Balabence a je otázka, zda je tam vůbec nějaké reálné řešení. Jak upozorňuje michal výše.
Beekee

Příspěvek od Beekee »

Tak zas takový amatéři to nejsou. Už v té první studii tunelové varianty (2019?) s jejím zaústěním počítali a tunely se na to připravují.

Toto je z DUR:
Vysocanska.png
Vysocanska.png (992.9 KiB) Zobrazeno 1443 x
P_V

Příspěvek od P_V »

Průplet s připojením Libeňské spojky bude hustej. Nebo nebude vůbec?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Nebude vůbec, je to patrné na levé straně obrázku. Libeňská spojka je připojená uvnitř mezi troubami MO, VR zvenčí.
Beekee

Příspěvek od Beekee »

Spojka se připojuje/odpojuje vnitřkem, radiála vně. Vlevo to jde vidět - červená je spojka z centra, do centra je žlutě - ukončovaný pruh.
Hůř to vychází ve vazbě MUK Balabenka - Vysočanská. Tam bude (asi) průplet. Ssi lepší si prostudovat samostatně:
https://mestskyokruh.info/dokumentace-p ... ni-rizeni/
Odpovědět

Zpět na „Městský okruh“