Špatné značky
Re: Špatné značky
Na střížkově - https://mapy.com/s/jogosaloke
- podle bližší značky nesmí autobusy, nákladní vozidla a traktory těžší než 3,5 tuny, mimo zásobování a BUS vpravo i vlevo.
- podlé vzdálenější značky ale doleva nesmí odbočit autobusy, nákladní vozidla a traktory (symboly jsou ještě navíc na obou značkách jinde), mimo zásobování a BUS MHD, a vpravo všechna vozidla nad 6t, mimo zásobování a MHD.
reálně zas další místo, kde prostě aby řidič ideálně zastavil a studoval, kam teda muže jet.
O 50 metrů zpátky je ještě lepší klenot. https://mapy.com/s/mupudatufu Takže když si řidič nákladního vozidla těžšího než 6 tun a nejsi dopravní obsluha, tak máš na místě zastavit, když nesmíš ani odbočit a ani rovně.
- podle bližší značky nesmí autobusy, nákladní vozidla a traktory těžší než 3,5 tuny, mimo zásobování a BUS vpravo i vlevo.
- podlé vzdálenější značky ale doleva nesmí odbočit autobusy, nákladní vozidla a traktory (symboly jsou ještě navíc na obou značkách jinde), mimo zásobování a BUS MHD, a vpravo všechna vozidla nad 6t, mimo zásobování a MHD.
reálně zas další místo, kde prostě aby řidič ideálně zastavil a studoval, kam teda muže jet.
O 50 metrů zpátky je ještě lepší klenot. https://mapy.com/s/mupudatufu Takže když si řidič nákladního vozidla těžšího než 6 tun a nejsi dopravní obsluha, tak máš na místě zastavit, když nesmíš ani odbočit a ani rovně.
Zákaz vjezdu bus, mimo bus. Takovou kombinaci jsem ještě neviděl 
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Na tabulce někomu uniklo dopsat MHD 
Každopádně, já tyto zákazové značky s šipkami do boční ulice nesnáším https://mapy.com/cs/letecka?q=vysokov&s ... z=19&ovl=8 Z dálky se děsíte zákazu a až u značky vám dojde, že to platí jen pro odbočení. Zakázal bych jejich užívání, od toho přece máme různé návěstní. Ke všemu, jak tu mbmat dával odkaz, ta značka by úplně stačila na tabuli s vyznačením jízdních pruhů.
Podobná krávovina je označování tímto stylem https://www.google.cz/maps/@50.3847463, ... FQAw%3D%3D Fakt je "zábavné", když před vámi cizinec začne zmatkovat, protože navigace mu říká odboč, ale značka ho nutí pokračovat přímo, pokud si ty nápisy rychle nepřeluští.
Každopádně, já tyto zákazové značky s šipkami do boční ulice nesnáším https://mapy.com/cs/letecka?q=vysokov&s ... z=19&ovl=8 Z dálky se děsíte zákazu a až u značky vám dojde, že to platí jen pro odbočení. Zakázal bych jejich užívání, od toho přece máme různé návěstní. Ke všemu, jak tu mbmat dával odkaz, ta značka by úplně stačila na tabuli s vyznačením jízdních pruhů.
Podobná krávovina je označování tímto stylem https://www.google.cz/maps/@50.3847463, ... FQAw%3D%3D Fakt je "zábavné", když před vámi cizinec začne zmatkovat, protože navigace mu říká odboč, ale značka ho nutí pokračovat přímo, pokud si ty nápisy rychle nepřeluští.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Souhlas. Prožívám to stejně. Z dálky vidíte zákaz vjezdu a až kousek před značkou zjistíte, že to platí jen pro odbočení. To je jedna z nejvíc matoucích značek.
Honey72: tohle je teda neskutečný plevel. Fuj, tohle patří fakt uříznout a zahodit do škarpy. Musím říct, že takové absurdity jsem naštěstí dlouho nepotkal. Prásknout do očí příkazovou značku a pod to malinkým 6t a další 2 dodatkovky, to chce teda fištróna. K čemu asi jsou tebou zmíněné návěsti s pruhy...
-
andremarek
Měl bych dotaz na označení dálnice již na přivaděči - na příjezdu k nové D49 - od Holešova po II/490. Po vyjetí z kruhového objezdu je značka dálnice (IZ1a), myslím si, že bez dalšího označení, za ní je na vodorovném značení přerušovaná čára, nikde ale žádné upozornění na obousměrný provoz - nemělo by tam něco být?
Jak jsem normálně u nás spíše naštvaný na přemíru regulace předjíždění, proti třeba Rakousku, kde mají přerušované čáry skoro všude, i přes horizonty a zatáčky, tak tady mi to přišlo dost nebezpečné. Na to, jak je ten přivaděč dlouhý, může to svádět k předjíždění, navíc je to takový táhlý, pravý oblouk, do kterého není moc vidět a po otevření úseku z Fryštáku, ten kdo tam bude na Holešov sjíždět může jet i dost rychle proti.
Jak jsem normálně u nás spíše naštvaný na přemíru regulace předjíždění, proti třeba Rakousku, kde mají přerušované čáry skoro všude, i přes horizonty a zatáčky, tak tady mi to přišlo dost nebezpečné. Na to, jak je ten přivaděč dlouhý, může to svádět k předjíždění, navíc je to takový táhlý, pravý oblouk, do kterého není moc vidět a po otevření úseku z Fryštáku, ten kdo tam bude na Holešov sjíždět může jet i dost rychle proti.
(zrovna jsem našel v jiné diskusi, k tématu: )
Dvojité kombo, jednak zákaz pouze pro odbočení, a druhak zákaz bus mimo bus.
https://mapy.com/s/cahubedolu
Ale ani ty návěsti na pruzích se nedaří. Tady pokud řídíte náklaďák, neprojedete nikam.
https://mapy.com/s/nehugogasa
Dvojité kombo, jednak zákaz pouze pro odbočení, a druhak zákaz bus mimo bus.
https://mapy.com/s/cahubedolu
Ale ani ty návěsti na pruzích se nedaří. Tady pokud řídíte náklaďák, neprojedete nikam.
https://mapy.com/s/nehugogasa
Je v tomto označení totiž hokej, je to na každém rohu značeno jinak, někdy je přivaděč značen celý jako dálnice, někdy ne, protože je tam značka dálnice ale s dodatkovkou "200 m/1000m atd." a režim dálnice tak začíná až za rozpletem na jednotlivé směry.andremarek píše: ↑8.6.2025 9:11:32 Měl bych dotaz na označení dálnice již na přivaděči - na příjezdu k nové D49 - od Holešova po II/490. Po vyjetí z kruhového objezdu je značka dálnice (IZ1a), myslím si, že bez dalšího označení, za ní je na vodorovném značení přerušovaná čára, nikde ale žádné upozornění na obousměrný provoz - nemělo by tam něco být?
Každopádně na obousměrný provoz se neupozorňuje.
Je ale pravdou, že často tam bývají plné čáry neb přivaděče nemají nějaké závratné délky.
Myslím, že když člověk opustí kruháč, tak mu musí dojít, že asi není hnedka dálnice a obousměrný provoz tam lze očekávat. A9 se osazuje myslím spíš tam, kde dochází vyloženě v průběhu jízdy ke změně. Každopádně si nevybavuju žádný přivaděč, kde není plná čára, takže osadit by se to tu klidně mohlo ..
V Kosmonosích na I/38 se v souvislosti s přestavbou OK na turbo-OK vyměnilo i dopravní značení, které ale za mně má pár zvláštností.
1) Rozdělení těch cílů - za křižovatkou se normálně pokračuje ve dvou souběžných pruzích, které se rozdělují až asi 100 metrů za touto OK. Neměla by tak ta [38] být u obou cílů? Nebo ještě lépe - neměly by být všechny cíle společně? Pokud by se to ale bralo tak, že se pruhy řadí už zde, neměla by pak vpravo být i červená [10]?
2) Cíl Nymburk tady sice dává smysl, protože je to další cíl na 38, ale podle mapy cílů tady nemá co dělat a na předchozích ani následujících značkách se vůbec neobjevuje. Správně by zde měla být (ačkoliv trochu nesmyslně) Ml. Boleslav.
3) Ten piktogram NA u cíle "Škoda 13. brána" je taky trochu zvláštně použitý, protože jde normálně i o vjezd pro OA.
1) Rozdělení těch cílů - za křižovatkou se normálně pokračuje ve dvou souběžných pruzích, které se rozdělují až asi 100 metrů za touto OK. Neměla by tak ta [38] být u obou cílů? Nebo ještě lépe - neměly by být všechny cíle společně? Pokud by se to ale bralo tak, že se pruhy řadí už zde, neměla by pak vpravo být i červená [10]?
2) Cíl Nymburk tady sice dává smysl, protože je to další cíl na 38, ale podle mapy cílů tady nemá co dělat a na předchozích ani následujících značkách se vůbec neobjevuje. Správně by zde měla být (ačkoliv trochu nesmyslně) Ml. Boleslav.
3) Ten piktogram NA u cíle "Škoda 13. brána" je taky trochu zvláštně použitý, protože jde normálně i o vjezd pro OA.
1) no ale není to tak, že pak z připojováku ze 13.brány vzniká odbočovák na Prahu ? Tudíž je potřeba, aby doprava směřující na Prahu, byla už v pravém ideálně ihned za OK. Mně to rozdělení přijde správně přesně tak jak to zde je. Nevím jak je to tam nyní řešené, zda na Prahu neodbočuje jak ten připojovák, tak původní pravý průběžný. Ale tak jako tak vidím toto značení jednoznačně správné.
1) 38 vede dál pouze po dálnici na Prahu, nikam jinam, takže tohle je za mě správně. Na nějakých 100 m mezi OK a velkou OK netřeba hledět, nebuďme hnidopichové, akorát by to mátlo.
2) Nymburk je správně. Do této doby je od ČL značena MB, tudíž když už ji objíždíš, tak tam logicky nemůže být značena, resp. při objíždění už to chce právě ten následný dálkový cíl, tudíž Nymburk. On by asi byl i na křižovatkách předchozích, ale tam je to vyřešeno pouze zelenou směrovkou k dálnici pro úsporu cílů. Kdyby na nich byl cíl modrý rovně, tak by to byl zajisté právě Nymburk.
3) tohle samozřejmě nevím, bylo to tam takhle před přeznačením, nicméně hned za OK jsou všude piktogramy NA na všech značkách (krom pár malých značek k parkovištím, kde jsou i OA), ani jeden následný směr/pruh není s OA. Ale tohle si netroufám hodnotit.
V budoucnu bych osobně k této značce přidal půlmetr nad tohle všechno a tam by měl přibýt Jičín, šrafovaná 16 a umístěné vše doprostřed, aby to bylo jasně pro oba průběžné pruhy. Vše ostatní by IMHO mohlo zůstat. Ale je možné, že to dají až na následnou návěst za touto TOK a před hlavní velkou OK nad dálnicí.
edit: spíš nechybí na tom značení někde zmínka o té nové komunikaci do hal na druhé straně dálnice.
(nejspíš bude teprve doplněna po zprovoznění, ale na tuto návěst se třeba ani nevejde, až na ty další)
1) 38 vede dál pouze po dálnici na Prahu, nikam jinam, takže tohle je za mě správně. Na nějakých 100 m mezi OK a velkou OK netřeba hledět, nebuďme hnidopichové, akorát by to mátlo.
2) Nymburk je správně. Do této doby je od ČL značena MB, tudíž když už ji objíždíš, tak tam logicky nemůže být značena, resp. při objíždění už to chce právě ten následný dálkový cíl, tudíž Nymburk. On by asi byl i na křižovatkách předchozích, ale tam je to vyřešeno pouze zelenou směrovkou k dálnici pro úsporu cílů. Kdyby na nich byl cíl modrý rovně, tak by to byl zajisté právě Nymburk.
3) tohle samozřejmě nevím, bylo to tam takhle před přeznačením, nicméně hned za OK jsou všude piktogramy NA na všech značkách (krom pár malých značek k parkovištím, kde jsou i OA), ani jeden následný směr/pruh není s OA. Ale tohle si netroufám hodnotit.
V budoucnu bych osobně k této značce přidal půlmetr nad tohle všechno a tam by měl přibýt Jičín, šrafovaná 16 a umístěné vše doprostřed, aby to bylo jasně pro oba průběžné pruhy. Vše ostatní by IMHO mohlo zůstat. Ale je možné, že to dají až na následnou návěst za touto TOK a před hlavní velkou OK nad dálnicí.
edit: spíš nechybí na tom značení někde zmínka o té nové komunikaci do hal na druhé straně dálnice.
Proč jsme ve špatných značkách?
Pro Jičín tam samozřejmě příprava je, PZ Plazy bude značená až na kruháku. Do budoucna tady značení ještě dost zkomplikuje vedení II/610 skrz MÚK.
No vidíš, a nám to přišlo spíš jako UŽ a proto jsme přistoupili k tomuto, aby se ten krátký řadicí úsek využíval pokud možno už co nejméně (i tak se tam budou řadit auta z vedlejších). Ale je to spíše pokus a uvidíme, jestli to lidi budou chápat. Když jsem to ukazoval ve svém okolí, tak mi přijde, že spíše ne...
To by bylo zavádějící, že už se najíždí na dálnici.
Mapa cílů (ani seznam cílů) na tohle úplně nemá detail, takže bych se jí neoháněl. Cíl MB už předtím je značen na odbočení, takže za mě tady dává smysl už určitě Nymburk. Bohužel ale nedošlo ke správné koordinaci, takže na té další značce v MÚK Kosmonosy už je zase MB :/
Pro Jičín tam samozřejmě příprava je, PZ Plazy bude značená až na kruháku. Do budoucna tady značení ještě dost zkomplikuje vedení II/610 skrz MÚK.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Pište česky, prosím!
Díky za další odkazy. ML.Boleslav na návěsti před dálnici je z logiky věci tou špatnou. Dal bych tam rovněž Nymburk. Jestli tam někdo chce i MB, ať to dá do bílého a připíše "-jih".
Jde pořád o značení na běžící 38, potřeba je tam mít alespoň jeden dálkový cíl pro dálkovou dopravu. To MB ve chvíli, kdy jí téměř projíždím, opravdu není.
PZ Škody až v kruháku chápu.
Ano, za mě je to rovněž "UŽ za 100 m". I přesto se tam bude něco proplétat, čím více aut už bude rozřazených, tím lépe.
Mám ale dotaz. Tam to i v budoucnu bude zprovozněné tak, že do velké OK nad dálnicí ústí od ČL pouze ten levý ? Čili jen jeden pruh ?
Nebude to málo ? Myslel jsem, že vstup bude ve dvou pruzích. Pokud jen levý, pak už chápu, proč je na Jičín připraveno pouze takhle.
A teď budu hnidopich já
když už tam má být v budoucnu značena rovnou i silnice 16 od České Lípy, nechce to do zeleného přidat i Mělník ? Nebo se běžně dává i číslo bez cíle ? (znám jedno místo a třeba značená peáž 23 po D1 bez "Rosic" mě vytáčí
)
Jde pořád o značení na běžící 38, potřeba je tam mít alespoň jeden dálkový cíl pro dálkovou dopravu. To MB ve chvíli, kdy jí téměř projíždím, opravdu není.
PZ Škody až v kruháku chápu.
Ano, za mě je to rovněž "UŽ za 100 m". I přesto se tam bude něco proplétat, čím více aut už bude rozřazených, tím lépe.
Mám ale dotaz. Tam to i v budoucnu bude zprovozněné tak, že do velké OK nad dálnicí ústí od ČL pouze ten levý ? Čili jen jeden pruh ?
A teď budu hnidopich já
musíš to brát tak, že Azerbajdždánský řidič litevského kamionu, aktuálně pracující pro polskou pobočku, je schopen rozlišit pouze toto
takže než aby se motal po Boleslavi, tak
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Ježiši Arame věnuj někdy taky trochu víc času čtení na úkor psaní... Vždyť to píšu, že ta Boleslav tam je nedopatření.
Na turbokruhák vjedou dva pruhy, které vzniknou z levého pruhu pod značkou výše.
Mělník by tam být klidně mohl, od Liberce na dálnici nově je.
Na turbokruhák vjedou dva pruhy, které vzniknou z levého pruhu pod značkou výše.
Mělník by tam být klidně mohl, od Liberce na dálnici nově je.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Pište česky, prosím!
Já jsem všechno četl, není potřeba se vzrušovat. Akorát věty "Cíl MB už předtím je značen na odbočení, takže za mě tady dává smysl už určitě Nymburk. Bohužel ale nedošlo ke správné koordinaci, takže na té další značce v MÚK Kosmonosy už je zase MB" jsem pochopil tak, že o vítězi není definitivně rozhodnuto.
Proto ta moje poznámka.. a taky byla rovněž i mým dovysvětlením MHaslarovi.
Proto ta moje poznámka.. a taky byla rovněž i mým dovysvětlením MHaslarovi.
Tohle se smi? A plati teda 10 nebo 20?
- Přílohy
-
- 20250614_123238_copy_1457x1706.jpg (340.74 KiB) Zobrazeno 2148 x
Značka pro sdílenou zónu zná jen variantu s 20 km/h, takže bych tohle ignoroval jako nenormovou značku 
Ne, to se nesmí. A bez ohledu na značku, zákon říká že ve sdílené zóně se smí rychlostí 20 km/h. Rychlost zobrazená na značce na tom nic nemění.
Dnes u nás SÚS Pk měnila dopravní značky P2 (hlavní pozemní komunikace). Na rozdíl od předchozího stavu doplnili i dodatkové tabulky E2a (tvar křižovatky). Na jediné křižovatce, kde se kříží místní a hlavní komunikace je na tabulce klasické jen odbočení vpravo. Ulice vlevo je jednosměrná směrem od hlavní komunikace. Je to správně? Jaké budou značky z druhé strany hlavní komunikace nevím, ještě je nevyměnili,
Já to z toho popisu úplně nechápu, takže nemáte k tomu i fotku?
A platí tedy vůbec ta značka? Tedy v tom smyslu, jestli je tam sdílená zóna s omezením na 20 km/hod?
A nebo taková nenormová značka znamená, že jí mohu ignorovat jako by tam nebyla vůbec?
Tak dnes to "vylepšili":
Tohle mohl někdo vyprojektovat a někdo další schválit? Tak tady by mě zajímalo, kdo je pod tím "podepsaný".
Nějak se mi nechce věřit, že by to tam firma namontovala z vlastní vůle bez jakéhokoli podkladu.
Nějak se mi nechce věřit, že by to tam firma namontovala z vlastní vůle bez jakéhokoli podkladu.
Dnes jsem si hlavní ulici prošel celou. Výsledek výměny je ještě horší, než jsem předpokládal. Oni dali kombinaci značek, jako je na obrázku výše, pouze před každou křižovatku s ulicí zprava. Když je ulice zleva, tak žádné značky nejsou. V pondělí zavolám starostovi a zeptám se, zda značky neinstalovalo město (i když si myslím, že ne, komunikace patří kraji). A podle odpovědi budu vše řešit dál.