Elektromobilita
Re: Elektromobilita
A co nové spalováky ? 
Zase u lodních požáru? To nevím. Zatím nikdo hromadu starých EV na lodi asi nevez. I když vozeji Tesly(nejen ale je jich moc) z USA do východní Evropy, ještě k tomu bourané. Ale tam většinou bývá baterka odpojena pyro-patronou. To mají pak problém to oživit po měsících putování na lodi. I když kecám, když bude odpojena tak to je ok, ale když není tak může se (pod)vybít a pak jsou problémy. Ale bouraná auta je jiná kategorie i u spalovaku.
Pokud budou nove spalovaky hybridy, tak to je to same v blede modrem. Proste moc tuzkovek na palube = problem. Jak se presvedcil ten pilot DHL pred lety. Byl o tom hezky dil poradu "Letecke katastrofy".
Jedna vec je totiz pozar kvuli poruseni kde ceho, jina pozar kvuli tomu, ze jsme se jeste nenaucili tyhle pozary zvladat (o tom je i jeden z odkazu, co jsem daval).
Jedna vec je totiz pozar kvuli poruseni kde ceho, jina pozar kvuli tomu, ze jsme se jeste nenaucili tyhle pozary zvladat (o tom je i jeden z odkazu, co jsem daval).
Jako že požáry umíme na 100% zvládat? Já takové neznám. Třeba požár benzolu v Hustopečích? "Jen zalít pěnou" 
Jinak hasiči samozřejmě hasit elektroauta umí. Musejí mít výbavu a vedet co kde odpojit. Jak to dopadne u jakéhokoliv (nejen EV) požáru, to vám ale nezaručí nikdo.
Kolik let musíme čekat než pořád "Letecké katastrofy" přestane platit?
Jinak hasiči samozřejmě hasit elektroauta umí. Musejí mít výbavu a vedet co kde odpojit. Jak to dopadne u jakéhokoliv (nejen EV) požáru, to vám ale nezaručí nikdo.
Kolik let musíme čekat než pořád "Letecké katastrofy" přestane platit?
Mohu pouze zopakovat vyjádření mluvčí pobřežní stráže, které jsem sem již jednou dával (zvýraznění části odporující Vašemu názoru na průběh událostí jsem provedl já nyní):chaden píše: ↑9.6.2025 13:09:06Pobřežní stráž je tam letounem. Posádka odešla člunem na jinou nákladní loď', která míří do Panamy. Stráž občas to obletí a to je vše. Jak chcete aby to hasila? Jako v "Letadla 2"? Kdy by tam hořela i jen spalovací auta, tak mohlo to dopadnout úplně stejně. A již dopadlo v minulosti několikrát.MPMP píše: ↑9.6.2025 12:51:45 Jaký chcete odkaz? Na lodi vypukl požár poprvé detekovaný na palubě s elektromobily. Posádka použila postupy pro takový případ (čti začala hasit) a zjistila, že to nepomáhá, takže "aby si zachránila vlastní krk", loď opustila. pobřežní stráž tam už dávno je, jen to hašení se pořád tak nějak nekoná. Proč asi? Myslíte, že to je jen pro to, aby mohla media začít herjtovat elektromobily, nebo (nedej bože) proto, že standardní hasební postupy používané na moři použít nelze? Co myslíte?
Takže pokud tam je pobřežní stráž pouze letadlem, kterým nelze hasit (to jste tu napsal), tak si paní/slečna mluvčí vymýšlí a vědomě lže?Nyní kolem lodi krouží hasiči, požár se ale uhasit nesnaží. Údajně proto, že hrozí riziko výbuchu lithium-iontových baterií v elektrických vozech a také hybridech. "Necháváme požár dohořet pod dohledem z bezpečné vzdálenosti," uvedla mluvčí pobřežní stráže Shannon Kearneyová.
2 MPMP : Slečna nebo paní si URČITĚ VYMÝŠLÍ či LŽE !!! Jezdí totiž SPALOVÁKEM 
Paní mluvčí nelže. Vymýšlí paní Eva Srpová.
Pokud to mate z https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/au ... f6b220ee8/
U.S. Coast Guard nejsou hasiči.
Už toho nechte nebo dejte přímý odkaz na veřejný zdroj.
Je tohle pro Vás veřejný zdroj? Já tam čtu pouze to samé, co napsala paní Srpová v češtině. Takže za mne si pí. Srpová nic nevymýšlí, pouze překládá.
Tak co, uznáte, že tu loď američané "nechají napospas osudu" právě proto, že jsou na ní elektromobily s Li-on bateriemi, nebo přijdete s nějakou další výmluvou, proč to neudělat?
Tak co, uznáte, že tu loď američané "nechají napospas osudu" právě proto, že jsou na ní elektromobily s Li-on bateriemi, nebo přijdete s nějakou další výmluvou, proč to neudělat?
Ale no tak. Chcete se trápit dál? Umíte vůbec anglicky?MPMP píše: ↑10.6.2025 18:22:10 Je tohle pro Vás veřejný zdroj? Já tam čtu pouze to samé, co napsala paní Srpová v češtině. Takže za mne si pí. Srpová nic nevymýšlí, pouze překládá.
Jakou že přesně větu z toho odkazu přeložila paní Srpová do věty "Nyní kolem lodi krouží hasiči, požár se ale uhasit nesnaží."?
Já vám ten text na vašem odkazu přeložím deeplem (deepl.com), a nic podobneho tam nevidim, hasiči tam prostě nebyli:
Pobřežní stráž USA a manažer lodi uvedli, že požár na nákladní lodi převážející elektromobily, které obsahují vysoce hořlavé lithium-iontové baterie, hořel u pobřeží Aljašky ve středu večer, více než 24 hodin poté, co vypukl.
Podle jejího manažera, společnosti Zodiac Maritime, se z paluby převážející elektromobily začalo kouřit v úterý odpoledne, když se loď Morning Midas nacházela přibližně 1 200 mil od Anchorage. Posádka, která nebyla schopna ho zvládnout, vyslala o 15 minut později nouzový signál, uvedla lodní společnost se sídlem v Londýně ve svém prohlášení.
Všech 22 členů posádky opustilo 600 stop dlouhou loď na záchranném člunu a bylo zachráněno nedalekým komerčním plavidlem, uvedla pobřežní stráž v prohlášení.
Mluvčí pobřežní stráže uvedla, že nechává požár dohořet a sleduje ho z bezpečné vzdálenosti kvůli riziku, že by lithium-iontové baterie v autech mohly explodovat. Dustin Eno, mluvčí společnosti Zodiac Maritime, uvedl, že v blízkosti nejsou žádná hasičská plavidla, která by pomohla požár uhasit, a že záchranný tým by měl dorazit v pondělí.
Reklama
Agentura plánuje vyšetřit příčinu požáru, uvedla mluvčí, poddůstojnice první třídy Shannon Kearneyová ze 17. okrsku pobřežní stráže na Aljašce. Podle ní je zatím příliš brzy na to, aby se dalo usuzovat, že požár vznikl od elektrických vozidel.
Elektromobily obsahují lithium-iontové baterie, které se mohou přehřát a způsobit požár, který se rychle šíří a produkuje toxické plyny, takže je obtížné a nebezpečné je uhasit.
Loď Morning Midas převážela 3 000 automobilů, včetně 800 elektromobilů, a podle společnosti Zodiac měla 15. června dorazit do mexického přístavu Lázaro Cárdenas.
Podle společnosti Maritime Optima, poskytovatele údajů o lodní dopravě se sídlem v Norsku, loď opustila 26. května čínský Jantaj a před vyplutím přes Tichý oceán se zastavila v Šanghaji a Nansha, dvou hlavních centrech pro vývoz čínských elektromobilů.
Dovoz z Číny dominuje trhu s elektromobily v Latinské Americe. Podle Mezinárodní energetické agentury pocházelo více než 60 % elektromobilů prodaných v Mexiku v letech 2023 a 2024 z Číny.
Nebezpečí požáru baterií může být větší na moři, kde slaná voda může způsobit korozi materiálů pokrývajících baterii a zapálit větší plamen.
V roce 2022 se v Atlantickém oceánu potopila loď Felicity Ace, přepravník automobilů o něco větší než Morning Midas, spolu s přibližně 4 000 vozidly - včetně vozů Bentley a Porsche - poté, co na palubě téměř dva týdny hořelo.
Lithium-iontové baterie představují riziko i pro leteckou dopravu. V posledních měsících zpřísnila společnost Southwest Airlines a několik dopravců v Asii omezení používání a přepravy těchto baterií během letu. Zákazy v Asii vstoupily v platnost poté, co v lednu na letišti v Jižní Koreji zničil požár osobní letadlo.
Mezi přenosnými bateriemi a tímto požárem není jednoznačná souvislost a probíhá vyšetřování.
Translated with DeepL.com (free version)
Já jsem tvrdil, že tam byli hasiči? A můžete mi vysvětlit, co by tam ti hasiči dělali, když je k té lodi nikdo nepustí a nedovolí jim zasáhnout, protože (proč, je řečeno v tom článku).
Takže podle Vás, když U.S Coast Guard rozhodne, že se hasit nebude, protože je to nebezpečné, tak to nic neznamená, protože (Vaše vyjádření) s hašením není žádný problém, jen hasiči ještě nedorazili.
To myslíte vážně?
Takže podle Vás, když U.S Coast Guard rozhodne, že se hasit nebude, protože je to nebezpečné, tak to nic neznamená, protože (Vaše vyjádření) s hašením není žádný problém, jen hasiči ještě nedorazili.
To myslíte vážně?
Na to již nemá smysl nijak reagovat. Teď odporujete sám sobě.MPMP píše: ↑11.6.2025 9:16:34 Já jsem tvrdil, že tam byli hasiči? A můžete mi vysvětlit, co by tam ti hasiči dělali, když je k té lodi nikdo nepustí a nedovolí jim zasáhnout, protože (proč, je řečeno v tom článku).
To myslíte vážně?
A "hasiči", tedy spíše záchranný tým, právě dorazili.
Děkuji, teď jste to sám potvrdil. K této lodi je třeba dopravit speciální "záchranný tým" a proto to trvalo tak dlouho. Standardní "nebateriový" požár by totiž ti "hasiči" už dávno zdolávali standardními prostředky. Jenže to tady jaksi nelze.
A o tom je celá tahle diskuze.
A o tom je celá tahle diskuze.
tak asi ani speciální záchranný tým...
https://www.autoforum.cz/zajimavosti/ob ... la-ke-dnu/
https://www.autoforum.cz/zajimavosti/ob ... la-ke-dnu/
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Jen že již před týdnem to nehořelo. Mohli to odtahnout kdyby vyšlo počasí.
Dokonce i autoforum píše, že za potopení může počasí. Jasně že poškozena požárem a neovladatelná loď' má menší šanci přežít velké vlny.
Dokonce i autoforum píše, že za potopení může počasí. Jasně že poškozena požárem a neovladatelná loď' má menší šanci přežít velké vlny.
Domýšlení o tom že minimální množství paliva je bezpečnější je směšný. Ona skoro prázdná nádrž bude mít krásnou směs benzinových výparů a vzduchu na výbuch
Na rozdíl od plné nádrže. Takže plná u požáru bude prostě dlouho hořet a skoro prázdná vybuchne.
chaden: vzdejte to, jste trapný. Přečtěte si, prosím, ten článek - speciálně vyjádření majitele lodi o požárech spalovacích aut při transportu po moři. A pak, prosím, zkuste dohledat kdy došlo při transportu spalovacích aut po moři k požáru, který měl jako následek výbuchy skoro prázdných nádrží.
Moc prosím, zkuste se snížit k nám obyčejným lidem, věnujte nám těch několik, desítek minut a najděte nám ty případy. Předem děkuji.
Moc prosím, zkuste se snížit k nám obyčejným lidem, věnujte nám těch několik, desítek minut a najděte nám ty případy. Předem děkuji.
Že by to / jako vždy / nedopadlo ?
Jako vždy místním trollům statistiky budou k ničemu. Tak aspoň zábavné video
Chaden zase perlí s odkazy. Buď to neví anebo si neuvědomuje, že spalovací auta jsou při transportech plněna minimálním množstvím benzínu, takže tam těch výparů moc nebude. Takže je to podstatný rozdíl od jeho testu starých pleček s vyježděnou nádrží, kde těch výparů je mnohem víc 
Paul1 perlí se znalostí fizyky. A tak obecně s logikou. Minimální množství paliva znamená maximální místo pro výpary. A je fakt jedno jak starý to auto je, když v nádrži je 5 litrů benzínu tak je to 5 litrů benzínu. No a hoří ten benzín právě tak že se nejdřív odpaří, smíchá se se vzduchem a pak ta plynová směs hoří. Stejně tak hoří v motoru. A také minimální množství paliva tam je ne kvůli bezpečnosti, ale se prostě šetří, to palivo něco stojí.Paul1 píše: ↑28.6.2025 4:41:10 Chaden zase perlí s odkazy. Buď to neví anebo si neuvědomuje, že spalovací auta jsou při transportech plněna minimálním množstvím benzínu, takže tam těch výparů moc nebude. Takže je to podstatný rozdíl od jeho testu starých pleček s vyježděnou nádrží, kde těch výparů je mnohem víc![]()
Vlak Infinity Train
je soběstačný vlak společnosti Fortescue s nulovými emisemi železné rudy, který dobíjí své baterie pomocí gravitační energie, čímž eliminuje potřebu nafty a snižuje emise CO2.
Železniční doprava společnosti Fortescue, kterou zajišťuje 54 lokomotiv, je pro přepravu železné rudy klíčová, ale je spojena s vysokými ekologickými náklady. Jen ve finančním roce 21 spálily 82 milionů litrů nafty, což představuje 11 % emisí společnosti. Abychom do roku 2030 dosáhli čisté nuly, potřebovali jsme revoluční řešení, které by eliminovalo používání nafty v našem železničním parku.
Vyvíjíme první elektrický vlak na železnou rudu s regeneračními bateriemi na světě, známý jako Infinity Train. Cílem této převratné technologie je vytvořit soběstačný železniční systém s nulovými emisemi využitím gravitační energie vznikající při jízdě z kopce.
Vlak Infinity Train využívá energii, která vzniká na úsecích naší železniční sítě při jízdě z kopce, k dobíjení svých bateriových systémů. Tím se eliminuje potřeba externí dobíjecí infrastruktury nebo dodatečné obnovitelné energie, takže vlak je při zpáteční cestě zcela soběstačný a může se dobíjet.
https://zero.fortescue.com/en/case-stud ... nity-train
Tento týden se koncept dostal z rýsovacího prkna do reálného světa, absolvoval 1100 km dlouhou cestu napříč Austrálií a prokázal, že zvládne náročné požadavky masivních důlních provozů společnosti Fortescue.
https://electrek.co/2025/06/21/fortescu ... -charging/