I/16 Nová Paka - obchvat
Re: I/16 Nová Paka - obchvat
A tady je video od Dobrodronu z celé trasy obchvatu ze 4.7.2025
Zajímavé jsou komentáře pod videem.
https://www.youtube.com/watch?v=amlMcijCSEY
Zajímavé jsou komentáře pod videem.
https://www.youtube.com/watch?v=amlMcijCSEY
Dobrodroní video vždy perfektně doplní tvé detailní fotky zblízka Hary. 
Etan, Dobrodron i já se snažíme o co nejlepší dokumentaci stavby.
Ani se nedivím,že to posunuli.Práce tam je ještě spousty.Montáž svodidel,protihlukovky,oštěrkování svahu v zářezu na Kumburáku,drenážní žebra v zářezu nad estakádou a ohumusování a další věci.
Tak z pohledu těch desítek let, co se čekalo na obchvat je týden naprosto nic. To se už vydrží.
Tak jsem včera oceni nejen to, že malá západní část obchvatu je již zprovozněna (část jen v jedné polovině), ale také to, jak se tam vypořádali s kolonami vozidel diváků ME v autokrosu a zatímco ráno pouštěli přednostně do Paky, večer zase přednostně z Paky. Navím mám pocit, že část strojů upravujících trať (vibrační válec, skrejpr a nakladače a zametač) pocházely ze stavby. Je to fajn, že se obchvat za necelý měsíc otevře. A díky všem neúnavným reportétům sledujícím stavbu!
Myslím,že stroje pracující na obchvatu ve Štikovské rokli nebyly. Válec,pluhy,traktory,nakladače,kropící vůz a další stroje na úpravu trati přímo vlastní packý automotoklub.Když jsem šel do zářezu fotit,tak mě předjížděl traktor John Deere s přední radlicí a vzadu měl minijeřáb na vytahování bugin a to je zase packých technických služeb. 
Dnešní průlet nad částí obchvatu.
Není přece jen škoda, že místo jednoho širokého finišeru jsou tam 3 malé ? Vždy se časem ta napojení objeví a mráz tomu slušně pomáhá...
A na Rajčeti je ještě pár detailnějších fotek z dronu Etana.
Když finišery jedou vedle sebe,tak se to asi stačí spojit.
Když finišery jedou vedle sebe,tak se to asi stačí spojit.
- Přílohy
-
- obchvat 9.7.2025 10.jpg (256.42 KiB) Zobrazeno 1887 x
-
evilcleaner
až na to, že to není technicky možné to položit na širokou lištu. šířka se mění od 10,5 nahoru (třeba i o o 5 m v křižovatkách), na části trasy je střecha - což je všechno sice řešitelné, ale ne kontinuální pokládkou. požadavek na teplou spáru při pokládce více finišery je, že tam mj. nesmí vznikat mezera mezi finišery více, než 50 m, to je na fotce asi v klidu 
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
Dnes jsem si pěkně zafotil,až mě úplně došla baterie.Nejnovější album na Rajčeti je téměř samá zemařina a asi jedny z posledních "akčních scén"na stavbě obchvatu.Koho zemařina nezajímá,ať na to nekouká,protože se bude vyloženě nudit.
Ve Vidochově jsou vyvrtány a zabetonovány všechny piloty.Vrtná souprava je už částečně demontovaná.Pod mostem bagr odtěžovoval zeminu.Nákladní auta to pak navážela před bývalou autobusovou zastávku,kde to rozhrnoval bagr Liebherr se svahovkou.Na deponii ornice u prvního přesýpaného mostu bagr nakládal auta a ta náklad vozila na ohumusování zářezu.Most ve Vrchovině má odbedněné římsy,zbývá dodělat zábradlí. Na 5,5 km je namontována informační tabule.V zářezu se prováděla pokládka betonových žlabů a kolové bagry hloubily příkop na druhé straně.Hlavním tématem dnešního alba je ohumusování největšího svahu na začátku zářezu.Nákladní auta vyklápěla ornici na horní část svahu.Dnes poprvé tam jezdila červená Scania se sklápěčkou.
Strojník z buldozeru je opravdu mistr a vyváděl tam neskutečné věci.Po šikmém svahu jezdil bez problémů,ale občas u zadek trochu ustřelil,jak je vidět na několika videích.Foukal tam silný vítr,takže to trochu ruší natočené záběry.Asi v půli focení strojník vyjel s buldozerem za hranu svahu a upravoval nebo opravoval 3D nivelaci.Ono vůbec chlapi od Skansky co tady dělali na stavbě byli páni strojníci,ať to byl z velkého bagru Volvo,přes strojníka z velkého buldozeru až po tohoto,co upravuje svahy načisto.
Na estakádě se dokončuje montáž svodu na dešťovou vodu.Na svršku mostu probíhala montáž zábradlí s protihlukovou stěnou.Bohužel víc jsem nenafotil,protože došla baterie.

Ve Vidochově jsou vyvrtány a zabetonovány všechny piloty.Vrtná souprava je už částečně demontovaná.Pod mostem bagr odtěžovoval zeminu.Nákladní auta to pak navážela před bývalou autobusovou zastávku,kde to rozhrnoval bagr Liebherr se svahovkou.Na deponii ornice u prvního přesýpaného mostu bagr nakládal auta a ta náklad vozila na ohumusování zářezu.Most ve Vrchovině má odbedněné římsy,zbývá dodělat zábradlí. Na 5,5 km je namontována informační tabule.V zářezu se prováděla pokládka betonových žlabů a kolové bagry hloubily příkop na druhé straně.Hlavním tématem dnešního alba je ohumusování největšího svahu na začátku zářezu.Nákladní auta vyklápěla ornici na horní část svahu.Dnes poprvé tam jezdila červená Scania se sklápěčkou.
Strojník z buldozeru je opravdu mistr a vyváděl tam neskutečné věci.Po šikmém svahu jezdil bez problémů,ale občas u zadek trochu ustřelil,jak je vidět na několika videích.Foukal tam silný vítr,takže to trochu ruší natočené záběry.Asi v půli focení strojník vyjel s buldozerem za hranu svahu a upravoval nebo opravoval 3D nivelaci.Ono vůbec chlapi od Skansky co tady dělali na stavbě byli páni strojníci,ať to byl z velkého bagru Volvo,přes strojníka z velkého buldozeru až po tohoto,co upravuje svahy načisto.
Na estakádě se dokončuje montáž svodu na dešťovou vodu.Na svršku mostu probíhala montáž zábradlí s protihlukovou stěnou.Bohužel víc jsem nenafotil,protože došla baterie.
- Přílohy
-
- P1150397.jpg (265.02 KiB) Zobrazeno 1689 x
Pane Karfík, vy nás ale zásobujete !!!! 302 ks na album. Není se co divit, že ti chcípla baterka... 
Byl jsem rád,že jsem mohl nafotit to nahrnování ornice na začátku zářezu,ty ostatní úseky u posedu jsem prošvihl.
Takže jsem se nechal unést a fotil a natáčel.Asi největší spotřebu energie má natáčení videí. A to jsem ještě 30 fotek vymazal.
Musím využít poslední zemní práce,protože za méně než měsíc má být hotovo. Samozřejmě i po tom budou práce pokračovat,ale v menší míře. Bagrista ve Vidochově mě říkal,že v pondělí by měli odvážet pásový bagr Volvo 300 EL.
Zítra má být den otevřených dveří na obchvatu,ale počasí to pravděpodobně zkazí - celý den má pršet.
Takže jsem se nechal unést a fotil a natáčel.Asi největší spotřebu energie má natáčení videí. A to jsem ještě 30 fotek vymazal.
Musím využít poslední zemní práce,protože za méně než měsíc má být hotovo. Samozřejmě i po tom budou práce pokračovat,ale v menší míře. Bagrista ve Vidochově mě říkal,že v pondělí by měli odvážet pásový bagr Volvo 300 EL.
Zítra má být den otevřených dveří na obchvatu,ale počasí to pravděpodobně zkazí - celý den má pršet.
Když jen trochu vyjde počasí, tak se zítra pojedu podívat. Agentura JPP říkala, že v sobotu bude na čumendu otevřena jen půlka obchvatu.
Dnes jsem byl dofotit to,co jsem včera nedokončil.Na estakádě se finišuje v montáži protihlukových stěn,aby zítra nikdo z návštěvníků nespadl.Na severní opěře řádil buldozer a ohumusovával svah.Před estakádu jezdily návěsy a navážely štěrk,který bude potřeba na OK Štikov.Když jsem obešel celou estakádu a byl opět na nadjezdu,tak jeden vysypával náklad,tři další čekaly před estakádou a čtvrtý byl na nadjezdu.Ohumusování svahu na začátku zářezu je hotové.Byly tři hodiny a buldozerista zrovna končil.Vyjel nahoru a odmontoval přijímače na 3D nivelaci a pak jel domů.Prohodili jsme pár slov a kroutil hlavou proč projektanti kreslí takové prudké svahy.Pro strojníky buldozerů to není zrovna bezpečné,ale všechno je to opět o penězích.Čím menší úhel,tím větší zábor a víc peněz za vykoupení pozemků.
Pod nadjezdem ve Štikově už se chystají stánky na zítřejší den otevřených dveří.Velice mě překvapilo,že OK ve Štikově už má hotové podkladní vrstvy a když jsem to fotil,tak to hutnil válec.Na opěře mostu přes rybník je doděláno obložení kameny.Konec alba zachycuje pár pohledů na most přes trať,zaparkované finišery a válce a nakonec detail dilatačního prahu na opěře mostu přes rybník.
Pod nadjezdem ve Štikově už se chystají stánky na zítřejší den otevřených dveří.Velice mě překvapilo,že OK ve Štikově už má hotové podkladní vrstvy a když jsem to fotil,tak to hutnil válec.Na opěře mostu přes rybník je doděláno obložení kameny.Konec alba zachycuje pár pohledů na most přes trať,zaparkované finišery a válce a nakonec detail dilatačního prahu na opěře mostu přes rybník.
- Přílohy
-
- P1150768.jpg (207.79 KiB) Zobrazeno 1391 x
Ráno trochu pršelo,ale pak přestalo,tak jsem vyrazil na tu slávu.Lidí bylo opravdu hodně,celkový počet za celý den bych odhadl na několik tisíc.
Před mostem u pneuservisu byl bagr Liebherr a grejdr.Byli tam hasiči,dobrovolní hasiči z Vrchoviny,policie ČR,udržba silnic s technikou a další věci.Před nadjezdem debatoval Radek Mátl a o kousek dál ministr dopravy M.Kupka.Fotky jsou jak jsem šel po trase od mostu u pneuservisu,přes estakádu,zářez až k protihlukovce ve Vrchovině.Počasí žádná sláva a když jsem byl na mostu přes rybník začalo dost slušně pršet,tak jsem to vzal ještě po mostě přes trať a rychle domů. Akce to byla pěkná,lidí bylo hodně a myslím,že každý si to užil jen škoda toho počasí.
Na fotce poslední akce bagru Volvo 300 EL na stavbě obchvatu.Odtěžování materiálu pro retenční nádrž před mostem přes trať. V pondělí má být převezen na stavbu někam k Praze.
Před mostem u pneuservisu byl bagr Liebherr a grejdr.Byli tam hasiči,dobrovolní hasiči z Vrchoviny,policie ČR,udržba silnic s technikou a další věci.Před nadjezdem debatoval Radek Mátl a o kousek dál ministr dopravy M.Kupka.Fotky jsou jak jsem šel po trase od mostu u pneuservisu,přes estakádu,zářez až k protihlukovce ve Vrchovině.Počasí žádná sláva a když jsem byl na mostu přes rybník začalo dost slušně pršet,tak jsem to vzal ještě po mostě přes trať a rychle domů. Akce to byla pěkná,lidí bylo hodně a myslím,že každý si to užil jen škoda toho počasí.
Na fotce poslední akce bagru Volvo 300 EL na stavbě obchvatu.Odtěžování materiálu pro retenční nádrž před mostem přes trať. V pondělí má být převezen na stavbu někam k Praze.
- Přílohy
-
- P1150974.jpg (262.72 KiB) Zobrazeno 1234 x
Ano, kolem poledne bylo opravdu lidí nespočet a cyklistů ještě více. Škoda počasí, sice nepršelo, ale sem tam nějaká kapka spadla.Prošli jsme to s mojí lepší polovičkou od mostu přes trať až skoro do Vrchoviny, vlastně tam a zpátky.
Díky té "nějaké kapce" jsem se vrátil domů totálně durch, jen hlava pod deštníkem byla suchá.... 
Vzhledem k rozpracovanosti si nemyslím, že (vyjma kruháku) bude 4.8. vše hotovo. Obchvat bude pro většinu obyvatel fajn, ale osobně si myslím, že v těchto bodech se celkem dost nepovedl:
1) Úrovňová křižovatka na Valdov - zde měl být minimálně kruhák (když už ne MUK). Za mě naprosto trestuhodné. Situace podobná křižovatce u Kobitu JC, kde došlo ke třem smrťákům.
2) Odbočka od Jičína na Paku - tohle se extrémně nepovedlo a řidičům kamionů a autobusákům vůbec to "100stupňové" odbočení kolem ostrůvku nezávidím.
3) Protihluková stěna na estakádě směrem k Pace je velmi výrazně poddimenzovaná.
4) Nájezd z polí od Vidochova na zatočenou estakádu, zatočený most nad rybníkem a u Kumburáku bude v zímě podmrzlý a hned první zima "ukáže" následky.
5) Obyvatelé Heřmanic a zejména Štikova jsou Ti, ke kterým se hluk a emise přesunul.
Každopádně díky za to a hlavně velký dík nejvěrnějšímu profi-přispěvateli v tomto fóru.
Vzhledem k rozpracovanosti si nemyslím, že (vyjma kruháku) bude 4.8. vše hotovo. Obchvat bude pro většinu obyvatel fajn, ale osobně si myslím, že v těchto bodech se celkem dost nepovedl:
1) Úrovňová křižovatka na Valdov - zde měl být minimálně kruhák (když už ne MUK). Za mě naprosto trestuhodné. Situace podobná křižovatce u Kobitu JC, kde došlo ke třem smrťákům.
2) Odbočka od Jičína na Paku - tohle se extrémně nepovedlo a řidičům kamionů a autobusákům vůbec to "100stupňové" odbočení kolem ostrůvku nezávidím.
3) Protihluková stěna na estakádě směrem k Pace je velmi výrazně poddimenzovaná.
4) Nájezd z polí od Vidochova na zatočenou estakádu, zatočený most nad rybníkem a u Kumburáku bude v zímě podmrzlý a hned první zima "ukáže" následky.
5) Obyvatelé Heřmanic a zejména Štikova jsou Ti, ke kterým se hluk a emise přesunul.
Každopádně díky za to a hlavně velký dík nejvěrnějšímu profi-přispěvateli v tomto fóru.
4.8. se má zprovoznit hlavní trasa obchvatu.OK Štikov bude hotový až na podzim.Původní projekt trasy vypadal jinak,ale za ministrování Víta Bárty došlo k seškrtání a přepracování projektu a tím ušetření peněz.Je v tom politika. Až provoz ukáže co se povedlo a co by se mělo případně předělat.(pokud to půjde)
Úrovňová křižovatka v Heřmanicích je problém a to vědí úplně všichni. Stavba se musí dokončit podle projektu a pak to případně předělat na kruháč.Jeden známý mě říkal,že se s tím už počítá a stavbaři už udělali nějaké přípravy.
Práce na trase bude ještě dost a snad to moc neomezí provoz.
Pokud to poděkování patří mě,tak za něj děkuju a budu se nadále snažit dokumentovat stavbu.
Úrovňová křižovatka v Heřmanicích je problém a to vědí úplně všichni. Stavba se musí dokončit podle projektu a pak to případně předělat na kruháč.Jeden známý mě říkal,že se s tím už počítá a stavbaři už udělali nějaké přípravy.
Práce na trase bude ještě dost a snad to moc neomezí provoz.
Pokud to poděkování patří mě,tak za něj děkuju a budu se nadále snažit dokumentovat stavbu.
Naposledy upravil(a) Jirka L dne 15.7.2025 18:11:36, celkem upraveno 1 x.
Důvod: odstraněna nadbytečná citace
Tak já šel domů o trochu dříve, tudíž opravdu jen pár kapek.
1) Křižovatka v Heřmanicích je průser, o tom žádná. Úprava na kruháč je asi jen otázkou času, snad se do té doby tam nestane žádný smrťák.
2) Mohlo by to být řešený jistě líp, ale chlapi od volantu jsou zvyklý na ledacos. Synovec jezdí s kamionem po Evropě a když někdy vypravuje co kde je, člověk jen poslouchá s hubou dokořán.
3) Na estakádě žádná protihluková stěna není, jen běžný zábradlí a svodidla.
4) Proč by měly mosty promrzat? To s tím projektanti nepočítají?
5) Vždycky bude někdo spokojenej a jinej nespokojenej. Nejde to udělat tak, aby byli všichni spokojení.
Sám bych měl taky pár dotazů.
Na jednom zaparkovaným válci bylo namontovaný zařízení na posyp štěrkem. K čemu to je u válce dobrý?
V sobotu jsem sešel pod most přes rybník a tam jsem zahlédl záhadnou věc. Ze shora asi tak desítka šroub a proti němu zabetonovaný zemnící drát, mezi nimi několik centimetrů mezera.
Taktéž mě pod mostem překvapilo ložisko mostu, ani ne tak rozsahem pohybu, ten je psán +- 130mm, budiž, asi to tak bude. Ovšem guma mezi kovem je krásně měkká.Když si člověk uvědomí, že na tom leží celej most, měla by být guma stlačená co to jde.
Bohužel byla pod mostem trošku tma a fotka je malinko máznutá.
1) Křižovatka v Heřmanicích je průser, o tom žádná. Úprava na kruháč je asi jen otázkou času, snad se do té doby tam nestane žádný smrťák.
2) Mohlo by to být řešený jistě líp, ale chlapi od volantu jsou zvyklý na ledacos. Synovec jezdí s kamionem po Evropě a když někdy vypravuje co kde je, člověk jen poslouchá s hubou dokořán.
5) Vždycky bude někdo spokojenej a jinej nespokojenej. Nejde to udělat tak, aby byli všichni spokojení.
Na jednom zaparkovaným válci bylo namontovaný zařízení na posyp štěrkem. K čemu to je u válce dobrý?
V sobotu jsem sešel pod most přes rybník a tam jsem zahlédl záhadnou věc. Ze shora asi tak desítka šroub a proti němu zabetonovaný zemnící drát, mezi nimi několik centimetrů mezera.
Taktéž mě pod mostem překvapilo ložisko mostu, ani ne tak rozsahem pohybu, ten je psán +- 130mm, budiž, asi to tak bude. Ovšem guma mezi kovem je krásně měkká.Když si člověk uvědomí, že na tom leží celej most, měla by být guma stlačená co to jde.
- Přílohy
-
- IMG_20250712_113755_272.jpg (246.3 KiB) Zobrazeno 890 x
-
- IMG_20250712_114743_789.jpg (151.38 KiB) Zobrazeno 890 x
-
- IMG_20250712_114359_183.jpg (137.5 KiB) Zobrazeno 890 x
Naposledy upravil(a) Jirka L dne 15.7.2025 18:12:08, celkem upraveno 1 x.
To běžné zábradlí je skleněná protihluková stěna 
Ten posyp se provádí těsně po položení finální vrstvy a pak se to zaválcuje - jsou tam poté menší póry.
Ten posyp se provádí těsně po položení finální vrstvy a pak se to zaválcuje - jsou tam poté menší póry.
MOJEJMENO píše: ↑13.7.2025 11:35:32 Díky té "nějaké kapce" jsem se vrátil domů totálně durch, jen hlava pod deštníkem byla suchá....
Tak já šel domů o trochu dříve, tudíž opravdu jen pár kapek.
Naposledy upravil(a) Jirka L dne 15.7.2025 18:22:25, celkem upraveno 1 x.
Důvod: odstraněna zbytečná citace
Důvod: odstraněna zbytečná citace
-
evilcleaner
na estakádě je PHS vysoká 1,2m z polykarbonátu
podrcení předobalenou směsí se provádí pro zlepšení počátečních protismykových vlastností, po čase když se obrus ojezdí to vyjde na stejno
most skutečně není položen na gumu
to je jen těsnění
podrcení předobalenou směsí se provádí pro zlepšení počátečních protismykových vlastností, po čase když se obrus ojezdí to vyjde na stejno
most skutečně není položen na gumu
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.