Elektromobilita

Odpovědět
chaden

Re: Elektromobilita

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 24.7.2025 8:24:53 V tom pripade je to asi prvni pripad v historii, kdy se lepsi a levnejsi technologoie neprosadila kvuli predsudkum, zpatecnictvi a obavam. Zatim to bylo vzdy tak, ze kdyz to bylo lepsi, tak se to prosadilo i kdyz se to nekdo pokusil zakazat ci regulovat.

Jestli voni to nebudou spis kysely hrozny...

Perlicka z webu:

SVN napsal:
...

Pro mne uz jen kaficko.
Nechápu k čemu to je.
Co to má společného z EV obecně? Pán stěžuje se na konkrétní model, konkrétní kus. A ještě přehání, například ta appka samozřejmě umí ukázat kde je jeho auto. Ukazuje mu na mapě, kde je on a kde je auto, co je na tom špatně? Existuje také spousta lidí s tímto modelem spokojených. Existuje spousta případů i se spalovaky, kde nové auto (i běžné bezprovblemovy model) skoro nevyleze ze servisu. A lidé co mají problémy jsou slyšet nejvíc. A je to normální.
chaden

Příspěvek od chaden »

Paul1 píše: 24.7.2025 6:38:06
Po 15. tankování měnit olej? :D :D :D

Jinak můj benzíňák nesmrdí, necuká, jede a má lepší jízdní vlastnosti než 98% EV. Abych si polepšil a přešel k EV, tak bych musel vynaložit hodně milionů.
Když to na jedno tankování ujede 1000 km, tak ano měnit olej. Jinak vám klekne motor.
Vám možná nesmrdí. Máte něco s nosem? Ostatním ale jo. A cuká. To nemůže necukat a nesmrdět z principu. O jízdních vlastnostech také pochybuji.
Jel jste někdy s EV vůbec? S jakým?
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

alabastr píše: 24.7.2025 8:12:31 Vy neměníte po 10-15tis.km olej?
Měním zhruba po 12 tis., ale natankuji rozhodně víckrát než 15x ;)
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

chaden píše: 24.7.2025 8:57:18
Paul1 píše: 24.7.2025 6:38:06
Po 15. tankování měnit olej? :D :D :D

Jinak můj benzíňák nesmrdí, necuká, jede a má lepší jízdní vlastnosti než 98% EV. Abych si polepšil a přešel k EV, tak bych musel vynaložit hodně milionů.
Když to na jedno tankování ujede 1000 km, tak ano měnit olej. Jinak vám klekne motor.
Vám možná nesmrdí. Máte něco s nosem? Ostatním ale jo. A cuká. To nemůže necukat a nesmrdět z principu. O jízdních vlastnostech také pochybuji.
Jel jste někdy s EV vůbec? S jakým?
Pokud má někdo olšový nohy, tak mu to cuká. Odpovím protiotázkou, jel jste někdy WRX STI? Pokud ano, tak byste se tak hloupě neptal :D
chaden

Příspěvek od chaden »

Paul1 píše: 24.7.2025 13:31:40
Pokud má někdo olšový nohy, tak mu to cuká. Odpovím protiotázkou, jel jste někdy WRX STI? Pokud ano, tak byste se tak hloupě neptal :D
Ptáte hloupě. WRX STÍ není EV. Otázka byla "s jakým EV jste někdy jel". Správná odpověď' bude asi "s žádným".

S WRX STÍ jsem nejel. Myslím na běžné použití to není moc vhodný, tedy spíše zbytečný. Ale jsem si jistý že cuká a smrdí jako každý jiný spalovak.
Schopnost ovládat spojku nic na tom nemění.

Také nechápu nutnost mít nějaké nohy na běžnou jízdu. To je jako výhoda? :D

Také pro mě osobně není problém plynulá jízda s manuálem. Ale že by to byla výhoda tak nee. Proč se namáhat, když existuje možnost to nedělat?
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Mě stačí 1-2x týdne natankovat plnou a můžu jezdit. To mi vyhovuje. Nemusím každý den dobíjet. Pro je je to zbytečná činnost, pripojivat se k nabíječce. Olej měním po 25 000 km, tj. 2-3x do roka.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
chaden

Příspěvek od chaden »

Lenny píše: 24.7.2025 16:46:50 Mě stačí 1-2x týdne natankovat plnou a můžu jezdit. To mi vyhovuje. Nemusím každý den dobíjet. Pro je je to zbytečná činnost, pripojivat se k nabíječce. Olej měním po 25 000 km, tj. 2-3x do roka.
Vypadá, že "zbytečná"spíše z principu. Nuže ok. Měl jsem kdysi daaavno jednoho kolegu, který odmítal přechod z MS Office 97 na MS Office 2000. Víte jak nakonec dopadl? :D
Ne. Nebyl propuštěn ani ponížen. Prostě přešel.
jozka

Příspěvek od jozka »

Jo, dobry priklad, ja se takhle branil prechodu z Accessu 2 na (tusim) 97. Zacal mi totiz hazet hlasku "Dotaz je prilis slozity, zjednoduste jej a zkuste to znovu". Proste to neumelo to, co ta predchozi verze, stejne jako pri dnesnim prechodu na BEV. Tenkrat sel do kelu Access. Ted to vypada, ze pujde do kelu automotive.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

chaden píše: 24.7.2025 16:28:11
Paul1 píše: 24.7.2025 13:31:40
Ptáte hloupě. WRX STÍ není EV. Otázka byla "s jakým EV jste někdy jel". Správná odpověď' bude asi "s žádným".

S WRX STÍ jsem nejel. Myslím na běžné použití to není moc vhodný, tedy spíše zbytečný. Ale jsem si jistý že cuká a smrdí jako každý jiný spalovak.
Schopnost ovládat spojku nic na tom nemění.

Také nechápu nutnost mít nějaké nohy na běžnou jízdu. To je jako výhoda? :D

Také pro mě osobně není problém plynulá jízda s manuálem. Ale že by to byla výhoda tak nee. Proč se namáhat, když existuje možnost to nedělat?
Jel jsem např. Teslou Y, strašnej kočár. Kdybych s tím vjel do zatáčky stejně jako s Imprezou, tak skončím ve škarpě :D
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Elektromobily mají uživatelsky mnohem horší základní vlastnost - doplňování paliva. Málokdo je ochoten trávit spoustu času nabíjením a přizpůsobovat tomu plánování cesty. A ještě k tomu jsou i dražší.

Tržně nemají šanci. Jen umělou podporou. Tak jednoduché to je.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Já trávím doplňováním paliva asi tak 100x méně času, než jsem trávil s dieslem.
Tehdá jsem jezdil jednou za 2 týdny natankovat k pumpě, v lepším případě jsem se stavil někde "cestou", v horším případě jsem jel ženě natankovat vedle do vesnice k pumpě, aby mohla jet s dětma k babičce a nemusela to řešit cestou. Tam jsem 3 minuty čepoval (u toho člověk musí stát, nemůže se jít vyčůrat), a pak šel zaplatit.

Teď jednou za týden dojdu na dvůr u domu, a připojím kabel. To trvá asi 10 vteřin.
Potřeba tankovat někde "cestou" na veřejných nabíječkách vychází tak na 4 výlety ročně. A už se ukázalo, že je to úplně bezproblémové.

Co je uživatelsky lepší?

Kdyby nebylo dotací, bylo by moje elektroauto jen o 22% levnější, než totožné auto se spalovacím motorem. S dotací o 31% levnější. Kdyby mi někdo - po 8 měsíční zkušenosti s EV - nabídnul ten diesel za stejné peníze jako EV po dotacích, tak bych ho určitě nevzal.

Když se mě pak moje 4 letá dcera doma ptá, proč ještě někdo jezdí těma autama, který jsou hlučný a smrděj a kouřej, tak ji říkám, že auta jsou drahý, a že trvá dlouho, než si lidi koupěj nový auto. Když bych ji řekl, že někdo jezdí spalovákem dobrovolně, tak to by mě nevěřila (ano, taky jsme předtím jezdili dieslem :) )
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Při tankování si umyju čelní sklo, to akorát vychází než tam natankuji těch cca 52 l.

Pro lidi, co bydlí na sídlištích nějaké dobíjení doma nepřipadá v úvahu. A pokud k tomu ještě dělají např. na stavbě dálnice, kde není mimo zařízení staveniště přípojka elektřiny natož nějaká dobíječka, pak nezbývá nic jiného než vydat se k veřejné nabíječce. Anebo si na stavbu sehnat dobíječku a nechat tam hrčet dieselový agregát, ale to nějak postrádá ekonomicky i ekologicky smysl.

A nabití během parkování po dobu nákupu taky nepřipadá v úvahu. Bo nejraději mám malé samoobsluhy, kde nakoupím za 5 minut a jedu dál.

Pro mě z praktického hlediska zatím nepoužitelné. Až to dobiju za dobu umytí čelního skla a ujedu na plnou baterku 900-1100 km, tak si to klidně koupím.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Mosquit píše: 24.7.2025 20:04:33Teď jednou za týden dojdu na dvůr u domu, a připojím kabel. To trvá asi 10 vteřin.
Patříte tedy k naprosté menšině těch, pro které to vychází s elektro dobře. Podmínky jsou v zásadě asi tři:

1) Podmínkou je mít možnost dobíjet doma, tedy mít dům s garáží či stáním na dobíjení

2) Další podmínka je nepodnikat delší cesty.

3) Je potřeba být poměrně bohatý.

Třeba můj tchán z vesnice by podmínky 1) a 2) splňoval, ale 3) nesplňuje. Pro spoustu starších lidí na vesnicích by takové elektro bylo ideální, kdyby nebylo drahé. Jenže je drahé.

Pro drtivou většinu lidí je tak mnohem výhodnější mít klasický spalovák. Je mnohem levnější. Nemusíte plánovat cestu, kde nabíjet, nemusíte složitě hledat nabíječku. Máte svobodu pohybu daleko větší a bezstarostnější než s elektrem, kde jste tak trochu otrok auta. Pokrok to tedy z hlediska uživatele rozhodně není.

Já bydlím v Praze na sídlišti a elektro je pro mě naprosto nerálně komplikovaní věc. Nedokážu si představit, jak s tím v Praze na sídlišti efektivně fungovat. To nelze.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Mosquit píše: 24.7.2025 20:04:33 Když se mě pak moje 4 letá dcera doma ptá, proč ještě někdo jezdí těma autama, který jsou hlučný a smrděj a kouřej, tak ji říkám, že auta jsou drahý, a že trvá dlouho, než si lidi koupěj nový auto.
Níže uvedené neberte ve zlém, přeji ať se Vaší rodině daří a ať máte čerstvý vzduch, ale já bych na Vašem místě dceři přiměřeně věku vysvětlil, že se elektřina nerodí v zásuvce, ale musí se někde vyrobit. Tedy že to sice nesmrdí u vás u auta, ale smrdí to jinde. Že to tedy není zas taková výhra.

U 4leté dcery je to zcela pochopitelné, že o tom nemá představu, ale bohužel tyhle věci o "bezemisních autech" zcela vážně říkají i dospělí lidé ve vedení EU. A plánují na základě toho regulace a emisní povolenky na auta. To je potom tragédie. To je fyzika základní školy, že bezemisní není nic.
jozka

Příspěvek od jozka »

Mosquit píše: 24.7.2025 20:04:33 u toho člověk musí stát, nemůže se jít vyčůrat
Jen takova poznamka... drtiva vetsina pistoli ma takovy zobacek. Zaaretujete, jdete se vycurat a mezitim mate natankovano. Mensi chybou je, ze natankovano mate driv, nez se vycurate.

A mala ranni chvile matematiky. Tankovani dvakrat mesicne po trech minutach = sest minut mesicne = 72 minut/ 4320 vterin rocne. Dnes s tim travite stokrat mene casu = cca 43 vterin.

No a takhle je to u elektromobility se vsim. Spousta reci, spousta cisel a povetsinou vyfantazirovanych.
alabastr

Příspěvek od alabastr »

Bydlím na sídlišti, nejbližší pumpu mám cca 4km od domu, nabíjecích míst mám do 1km od domu přesně 22(dnes počítáno na Mapy.cz), z toho 3 v mé ulici, takže s tím by asi problém nebyl (zatím, časem jich samozřejmě bude potřeba mnohem více), kdybych měl dům, neřešil bych už vůbec a ihned pořídil EV. Zatím mám benzínové auto, především kvůli ceně. EV jsem si na pár dní vyzkoušel a je to jak píše výše Mosquit, jakmile vyzkoušíte, není co řešit, většina lidí hodnotí a přitom nevyzkouší. Jak už jsem psal dříve, není to zatím pro všechny, naprosto chápu že to mnoha lidem nemusí vyhovovat, ale pro jízdy typu "do práce, na nákup, na návštěvu, pro děti", což je pro mě a pro většinu lidí hlavní využití auta, naprosto v pohodě.
jozka

Příspěvek od jozka »

Samozrejme, pokud nekdo vyuziva auto timhle stylem, pak ano. Pak uz v tom hapruje jen ta cena. Na tohle se kupovaly auta za ctvrt mega nova. Dnes, po dodrbani automotive pocitejme tak o sto, stopade vys. A elektro zacinaji jiz od...
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Kdybych musel nabíjet jen na ulici, tak bych si taky EV nepořizoval.
Dlouhé trasy - asi záleží co je "dlouhá" trasa a jak často. Cestou z dovolené jsem potkal na nabíječce pána s BMW i7, měl za 11 měsíců vlastnictví nakrouceno 90 tisíc km.
Poměrně bohatý - ano, nové auto je dnes drahá věc. Oktávka combi je za holátko "od 640 tisíc". (pardon, 639 900 pro jožku, ať zase nepíše, že fabuluju a píšu nepřesnosti). Jak jsem psal výše, kdo porovnává cenu nového auta s ježdění 15 let starou jebkou, pro něj to bude drahé.
Když jsem si EV pořizoval, alternativa byla Superb. Vycházel přes 1,5M ...
chaden

Příspěvek od chaden »

Paul1 píše: 24.7.2025 18:01:08 Jel jsem např. Teslou Y, strašnej kočár. Kdybych s tím vjel do zatáčky stejně jako s Imprezou, tak skončím ve škarpě :D
No tak to jsou docela odlišná auta. Kdy by jste pokusil přeložit plně naloženou Y do Imprezy tak by jste měl problém.
A drtivá většina spalovaku neumí brát zatáčky jako impreza. Kolik ale stojí provoz té imprezy?
Také třeba nechat někoho v autě na parkovišti v zamčeném autě na pár desítek minut v horku není možný v Impreze.
Take koukám do okna - žádnou Imprezu nevidím.
Nějak to na ideální auto nevypadá. Jsou tam asi určité kompromisy, které musíte zkousnout.
Jaká varianta Y to byla?
chaden

Příspěvek od chaden »

Lynx píše: 25.7.2025 3:19:36
Mosquit píše: 24.7.2025 20:04:33Teď jednou za týden dojdu na dvůr u domu, a připojím kabel. To trvá asi 10 vteřin.
Patříte tedy k naprosté menšině těch, pro které to vychází s elektro dobře. Podmínky jsou v zásadě asi tři:

1) Podmínkou je mít možnost dobíjet doma, tedy mít dům s garáží či stáním na dobíjení

2) Další podmínka je nepodnikat delší cesty.

3) Je potřeba být poměrně bohatý.
1. 46% obyvatelstva bydlí v rodinném domě, nové bytové domy mají možnost vyhrazeného parkovacího stání, infrastruktura veřejného nabíjení se také rozvíjí
2. naprostá většina lidí jezdí kratší cesty, občasné delší cesty také není problém
3. trh ojetých automobilů nabízí čím dál levnější možnosti

Zhruba pro 50% lidí používání EV přináší okamžité provozni výhody, když půlka aut na silnicích bude EV, tak druhá půlka se prostě prizbusobi, protože to bude prostě levnější.
jozka

Příspěvek od jozka »

Mosquit píše: 25.7.2025 14:01:51 Jak jsem psal výše, kdo porovnává cenu nového auta s ježdění 15 let starou jebkou, pro něj to bude drahé.
Když jsem si EV pořizoval, alternativa byla Superb. Vycházel přes 1,5M ...
To asi neporovnava nikdo. Ja jen mezi EV nejak marne hledam Fabii, Corsu, Polo, Fiestu... takovy model mel kazdy vyrobce. Pro ty, co chteli vic tu byla Okta, Astra, Focus, Golf. Auta, co stala tolik, kolik jsem napsal. Proc si vsechny automobilky slapou po stesti a misto toho, aby neco takoveho vrhly na trh a rozbily bank, prichazi maximalne tak s dvacatoupatou verzi nejakeho SUV jiz od trictvrte mega v lepsim pripade a specifikaci, kterou si nikdo neobjedna, protoze jde o verzi jejiz jediny smysl je byt modelem "jiz od" a o kterem se stejne tise priznava, ze to zadny velky financni sukces neni. Posloucham uz minimalne deset let poucne reci o tom, ze na to dojde az... se projevi uspory z rozsahu... klesne cena baterii... a cela leta porad nic a jedine, co drzi EV v nabidce automobilek jsou dotace na porizeni, predpisy nutici automobilky do prodeju EV a ideologicka zatatost vedeni. Lid buduje zarnou EV budoucnost a lidi na to tak nejak dlabou. Rok 2025 mel byt uz davno rokem, kdy budou EV stejne levna jako auta se spalovacim motorem a mely vladnout prodejum. A... prd. Neni to tak davno, co kazde tri mesice priplula do Evropy lod s Teslami a zacaly se ozyvat choraly o nejprodavanejsim aute. No... uz se nejaky cas neozyvaji a nejprodavanejsim autem v Evrope je celkem stabilne Dacia Sandero. Treti je Golf prestoze to, co s nim vyrobce dela by se dalo nazvat sabotazi. Naprosto upozadeny model, odrbany o cokoliv atraktivniho.

Inteligentni clovek si polozi otazku... proc?
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 26.7.2025 16:44:45 nejprodavanejsim aute. No... uz se nejaky cas neozyvaji a nejprodavanejsim autem v Evrope je celkem stabilne Dacia Sandero.
2024: Dacia Sandero
2023: Tesla Model Y
2022: Peugeot 208
2021: Volkswagen Golf
2008-2021: Volkswagen Golf (for most of this period)
2007: Peugeot 207

Sandero "stabilně" jen od minulého roku, a myslím dlouho nevydrží. Rozhodně ne jako Golf 2008-2021. Tesla byla výjimka, ale myslím že se ještě vrátí, jen trochu jinak. Ne v kategorii EV proti spalovaku. Automotive přežívá problémy po celém světě, není to politikou EU. Jsou to technologické změny.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Lynx píše: 25.7.2025 3:37:55 ale já bych na Vašem místě dceři přiměřeně věku vysvětlil, že se elektřina nerodí v zásuvce, ale musí se někde vyrobit. Tedy že to sice nesmrdí u vás u auta, ale smrdí to jinde. Že to tedy není zas taková výhra.
Dceru vzdělávám, při našich výletech vídáme větrné elektrárny, solární, a už jsme byli i u uhelné tepelné a vodní. O atomové jsem ji zatím jen vyprávěl, že je velká. Každopádně ani u té uhelné jsme necítili takový smrad, jako když tady po hlavní stojí kolona čmoudících aut, objíždějících ucpanou dálnici.

O emisích CO2, Grétě apod se nebavím, tam to na takový hit nevidím (výroba a recyklace baterií, výroba elektřiny, jen malý podíl automobilů na globálním CO2 atd), ale lokálnímu ovzduší a celkově prostředí pro život to rozhodně pomáhá.

Ale jožka tedy evidentně bojuje "proti systému", kdy mu vadí, že už nejsou levná spalovací auta, a ne proti EV jako takovým ;-)
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Ona by byla levná spalovací auta, kdyby se do toho nemontovali politici svými zákony.
chaden

Příspěvek od chaden »

Lenny píše: 26.7.2025 18:38:42 Ona by byla levná spalovací auta, kdyby se do toho nemontovali politici svými zákony.
Oni pořád jsou. Inflace za posledních 5 let přes 40%, auta zrdazili jen o 23%. Auta oproti kupní síle jsou levnější než před 5 lety.

Přitom nejprodávanější model vůbec nic neříká. VW pořád suverénně vede v prodjich v EU. Mají prostě víc modelů.
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“