Já BYCH s tím posledním příspěvkem naprosto souhlasil, KDYBY už k hranici nějakou dálnici opravdu plánovali. Zatím nic oficiálního až k hranici není. Ale souhlasím, že by se měli přijít spíš zeptat jako první.
ALE:
Myslím, že nyní je stav srovnatelný s naší D6 a Německem a odpovídající jsou i silnice "za dálnicí a hranicí" pouze s tím rozdílem, že u nás je ten úsek I/43+11 kratší. A to my už navíc hraniční úsek dálnice D6 prakticky až na čáru i plánujeme. Ptal se někdo Němců ?
Ptal se někdo Poláků na průjezd mezi ČR a SRN u Hrádku ?
Jinak k debatě, kudy by bylo lepší to vést a nevést .. za mě je opravdu potřeba přihlédnout k realitě a napojení bych směřoval skutečně do S44. Je docela jedno, zda Poláci navýší intenzity na S44 nebo na S73, obě jsou a budou dosti prázdné dálnice. Pak je to o okolí Brna vs Olomouce, kde to jednoznačně vyhrává var.Olomouc. A když přihlédneme k realitě stavby dálnic kolem Brna, pak je to už úplně jasné.
Obecně jsem názoru, že tranzitu ze sousední země nemáme stavět dálnici co nejkratší pro průjezd republikou, ale dělat je tak, jak by to vyhovovalo nám. A myslím, že rozumnější je směřovat ji MIMO půlmilionovou aglomeraci, kde se navíc míchají už nyní 2 středoevropské velké tranzity, které tam budou prostě navždy, i když díky jiným dálnicím snad do budoucna trochu oslabí. Proto by mělo IMHO vyhrát trasování pomocí D35+D55, ať to alespoň něco odkloní od průjezdu přes Brno.