I/43 v úseku D35 - Polsko
Re: I/43 v úseku D35 - Polsko
Mně osobně by také dávala větší smysl MUK s D35 o cca 20km více na západ u Svitav, řekněme u MUK Opatovec. Je tam místo, rovina. Byť trasa od Jevíčka by byla podstatně složitější než v původní trase.
Směr od Polska by byl pak vyřešen přes Olomouc, což, jak už tu někdo zmiňoval, by případně ulehčilo Brnu díky D55.
Mně osobně I73 (jako 4 pruh) Severně od Jevíčka a vlastně už Boskovic nepřidává takovou hodnotu, protože se dostává do spádového území k D35+D46. Coz vzhledem ke stavu naší sitě, je poměrně luxus.
Směr od Polska by byl pak vyřešen přes Olomouc, což, jak už tu někdo zmiňoval, by případně ulehčilo Brnu díky D55.
Mně osobně I73 (jako 4 pruh) Severně od Jevíčka a vlastně už Boskovic nepřidává takovou hodnotu, protože se dostává do spádového území k D35+D46. Coz vzhledem ke stavu naší sitě, je poměrně luxus.
A jak je tam najdete když dnes jezdí přes Olomouc zcela jinou trasou??????Trupman píše: ↑27.8.2025 13:26:25To je naprosto triviální, zanedbatelný dopravní proud. Z pentlogramů sčítání to lze vyčíst. Většina dopravy přijíždějící ke Svitavům od Brna dále pokračuje po I/35 na Litomyšl a ne na Lanškroun. A tím spíš to platí pro nákladní vozidla.
A těmto lidem postavíme archaicky, říšsky, naplánovanou dálnici kolem Jevíčka a Moravské Třebové...![]()
To by jste musel mít načtené SPZ u Rohlenky a u Mohelnice aby bylo vidět kolik těch aut tam skutečně jezdí.
Nadto když objíždím v této relaci problém na dálnicích směr Olomouc (jen vyjímečně - tak max 1x za rok) tudy tak nejedu na Svitavy, ale uhnu v Letovicích po II/368 na Třebovou (takže ani tehdy nebudu zaznamenán u Svitav).
Prostě jste právě ukázal jak uvažují plánovači silnic v ČR. Dokud mi tam nejezdí dost vozidel, tak neplánuji nic.
Pro ty co nechápou popis - toto je navigace Brno střed vs. Mohlenice-Libivá I/44 - dvě trasy a časy. Skutečnost je že tou II pojedete rychleji takže ten reálný rozdíl je cca 15 min. pokud je zácpa v směru Olomouc víc než 20-25 min tak se to vyplatí zvážit.
- Přílohy
-
- Brno-Mohelnice.jpg (68.66 KiB) Zobrazeno 1623 x
[/quote]
To by jste musel mít načtené SPZ u Rohlenky a u Mohelnice aby bylo vidět kolik těch aut tam skutečně jezdí.
[/quote]
To mě přivádí na otázku - existuje takové (samozřejmě neveřejné) vyhodnocení dopravy dle mýtných bran u OA? Mýtné brány s kamerami zaznamenávají průjezd každého vozidla, tj. i OA (vím to, protože Policie tak dohledávala pohyb ukradeného vozidla). Takže záznamy existují. Teď jen jde o to, zda se využívají...
[/quote]
To mě přivádí na otázku - existuje takové (samozřejmě neveřejné) vyhodnocení dopravy dle mýtných bran u OA? Mýtné brány s kamerami zaznamenávají průjezd každého vozidla, tj. i OA (vím to, protože Policie tak dohledávala pohyb ukradeného vozidla). Takže záznamy existují. Teď jen jde o to, zda se využívají...
ttc: Mi stačí, že uznáváte, že I/73 vlastně má být hlavně pro pár chalupářů jedoucích z Brna do Jeseníků a že pro ty zásadní dopravní proudy z Brna na východní Čechy (což samozřejmě zahrnuje i ty tranzity z SK/AT do západního Polska a východního Německa, které se u hradeckého uzlu budou rozdělovat) nemá valný význam.
Hledám nějaké dobré přirovnání - tak třeba kdyby někdo chtěl dálnici D19 z Plzně na Lipno. Místo z Plzně na Humpolec.
Protože přece chalupáři na Šumavu, tak jakýpak tranzity.
Hledám nějaké dobré přirovnání - tak třeba kdyby někdo chtěl dálnici D19 z Plzně na Lipno. Místo z Plzně na Humpolec.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Já teda počítám s tím, že 99 % provozu Brno - D35 HK pojede po S73. Resp.z těch, kdo pojedou už z jihu po S73 samozřejmě.
Komu by se chtělo sjíždět a trpět v obcích ? Maximálně tomu, kdo řeší doslova každý jeden litr ušetřené nafty. Protože 20 km zajížďka bude i tak pořád rychlejší. Ne o nic zásadního (5-10 minut) ale bude. A to nemluvím o komfortu jízdy. A pro spoustu řidičů to bude po dálnici rychlejší ještě možná o dost více, protože severní část S73 bude úsek tak na 160 km/h úplně vpohodě a bude prázdná.
Určitě není S73 v plánu kvůli přesunutí dopravy Brno-Jeseníky.
Komu by se chtělo sjíždět a trpět v obcích ? Maximálně tomu, kdo řeší doslova každý jeden litr ušetřené nafty. Protože 20 km zajížďka bude i tak pořád rychlejší. Ne o nic zásadního (5-10 minut) ale bude. A to nemluvím o komfortu jízdy. A pro spoustu řidičů to bude po dálnici rychlejší ještě možná o dost více, protože severní část S73 bude úsek tak na 160 km/h úplně vpohodě a bude prázdná.
Určitě není S73 v plánu kvůli přesunutí dopravy Brno-Jeseníky.
Nooo, bude to natěsno. Uvažujeme teď samozřejmě úsek mezi MÚK Skalice nad Svitavou a MÚK Opatovec.Aram96 píše: ↑28.8.2025 14:14:40 Já teda počítám s tím, že 99 % provozu Brno - D35 HK pojede po S73. Resp.z těch, kdo pojedou už z jihu po S73 samozřejmě.
Komu by se chtělo sjíždět a trpět v obcích ? Maximálně tomu, kdo řeší doslova každý jeden litr ušetřené nafty. Protože 20 km zajížďka bude i tak pořád rychlejší. Ne o nic zásadního (5-10 minut) ale bude.
Po I/43 to je 37 km a, podle Mapy.com navigace bez zohlednění provozu, 34 minut jízdy. S tím, že žádné zásadní zrychlení provozu asi nelze očekávat ani s plánovanými úpravami. Nicméně tuto rychlost bych si tipnul že bude stejná pro osobáky i nákladní dopravu, protože průměrná rychlost, kterou dosáhneme mimo dálnice, je podobná. Alespoň při vzdálenosti 37 km nebude rozdíl zásadní.
Po budoucí I/73 + D35 to bude cca 57 km (kdesi jsem tu uvedl rozdíl 40 km, ale to jsem si kdysi zapsal v obou směrech, takže se omlouvám za nepřesnost) s tím, že cca 39 km je po S-ku, tj. 110 km/h a 18 km po dálnici tj. 130 km/h. Kus vedený v tunelu nepočítám, jelikož neznáme rychlost která bude uvedena v realitu. A nechci si komplikovat výpočet.
Dále bych samozřejmě mohl uvést, že maximální a průměrná rychlost jsou rozdílné. Nevím jak vy, ale já se na dálnici v průměru snad nikdy nedostanu na 130, i když umím taky dupnout na plyn. Ale budiž, uvažujme plynulou jízdu na maximální rychlosti.
Takže to máme 21 minut na I/43 a 8 minut na D35. To je v optimistické variantě pro osobáky 29 minut. Pro osobáky na maximální rychlosti a rozdíl je 5 minut ušetřený a velmi zhruba 1 litr PHM navíc spotřebovaný.
Pak tu ale máme kamiony a tam je to už jinak. Kamion na dálnici je omezený na 80 km/h. Takže tam vychází 57 km rychlostí 80 km/h = 43 minut. Do toho na I/43 počítejte ušetřené mýto díky ušetřeným kilometrům a jízdě mimo dálnici.
Jako pokud nebude na I/43 zakázaný průjezd nákladní dopravě (což pochybuji, ale možná mě překvapí), tak pro kamion mi přijde jako jednoznačně preferovaná jízda "po staré".
Pro osobák to pak vychází docela fifty-fifty. Záleží na momentální dopravní situaci a jak si kdo bude chtít ušetřit kilometry, anebo zjednodušit řízení. Každopádně že by vycházela nová silnice nějak extrémně výhodně, to se říct nedá.
Udělejte si myšlenkový experiment:
Představte si, že plánujete trasu a navigace vám nabídne dvě varianty:
34 minut a 37 km
29 minut a 57 km
Já bych bez debat jel tu první. Ušetřím si 20 km na úkor pěti minut, o kterých stejně nikdy nevím, kde je zas strávím (třeba ve frontě na benzince). Ale ušetřený nájezd je jistota co mi nikdo nevezme. Tím spíš, když to budu jezdit častěji a z desítek km se stanou stovky. Vždyť kdybyste to jezdili každý pracovní den tam a zpět, tak za měsíc to je už rozdíl 1000 km.
Já teda Trupmane čekám na S73 při cestě od nás přes HK na Brno a příp. dále jako na smilování. Všichni tu hledáme marně lepší trasu než je I/43. 
Naposledy upravil(a) Atos dne 28.8.2025 15:14:37, celkem upraveno 3 x.
Však jestli sis nevšiml, tak já tady tu lepší trasu prosazuju.
Trumpmane, jen bych trochu opravil vstupní hodnoty k výpočtům. Na S73 předpokládáme že bude povolena rychlost 130km/h, což zákon umožňuje, tunel Dětřichov by měl být na tuty 100km/h. Každopádně když i tak budeme počítat průměrnou rychlost na celém 57km úseku 120-130km/h (dle řidiče), tak jsme stejně na 26-29 minutách. Rozdíl reálně fakt bude kolem 5 minut. Druhou poznámku bych měl ke kamionům, povolené sice mají 80km/h, ale na dálnici jede většina z nich 88-92km/h (reálných), každopádně v případě kamionu rozdíl nebude žádný, nebo spíš i mírně (do 5min) ve prospěch staré I/43.
Jen na staré I/43 se ne vždy dá předjíždět a výpočty jdou pak úplně jinam ...
Já bych ani tak neřešil úsporu či naopak vyšší spotřebu PHM, ale pohodu a klid jízdy. Přeci jen je na D / S / větší rozhled, žádné přechody s potencionálními nepozornými školáky / dětmi /, psi na chodnících na volno, cyklisti se nemotají 1.5 metru od krajnice a chlapovi v klobouku za volantem se vyhnu v levém. Celková únava je na D + S určitě menší. A k tomu mohu přidat, že pokud je D prázdná a široko daleko je vidět / i případné pomahače a chrániče v honičských typech aut / lze trochu zrychlit proti MPR. 
Navazující OT příspěvky přesunuty do tématu Jak jezdíme, další nepatřičné příspěvky přesunuty do koše. Jirka L.
Navazující OT příspěvky přesunuty do tématu Jak jezdíme, další nepatřičné příspěvky přesunuty do koše. Jirka L.
Ohledně přesunu dopravy .. ano, počítal jsem na S73 a na D35 průměrnou JEN 120 km/h + 95 průměr v dlouhém tunelu. A to mi vyhodilo rozdíl těch cca 7 minut. Jak jsem psal, dost lidí to pojede ještě rychleji.
Myslím, že pendlerů na této relaci Brno-HK nebude zrovna tolik, na rozdíl právě třeba od Boskovic do Brna. Takže se domnívám, že opravdu valná většina těch, kteří přijedou od jihu, tak prostě budou pokračovat po 73.
U kamionů je to něco jiného, ty bude opravdu potřeba vyhnat silou nebo motivovat rozdílnou sazbou mýta. Pro ně ale bude 73 určitě znatelně lepší varianta kvůli kopcům a spotřebě.
Myslím, že pendlerů na této relaci Brno-HK nebude zrovna tolik, na rozdíl právě třeba od Boskovic do Brna. Takže se domnívám, že opravdu valná většina těch, kteří přijedou od jihu, tak prostě budou pokračovat po 73.
U kamionů je to něco jiného, ty bude opravdu potřeba vyhnat silou nebo motivovat rozdílnou sazbou mýta. Pro ně ale bude 73 určitě znatelně lepší varianta kvůli kopcům a spotřebě.
-
Diaľničiar
- VIP
Na samotné silnici, v době nedokončené sítě, je to diskutabilní, ze strategického pohledu.Lynx píše: ↑25.8.2025 13:26:32 Mě to v rozsahu Lanškroun - Štíty vychází na cca 9 km tunel a to nevím, zda je v našich podmínkách přijatelné. Jsem zvědav jaká budou povrchová řešení. Případně řešení s kratšími tunely.
Ad "není třeba spěchat" - ono by nebylo špatné být tentokrát naopak napřed. U Lubawky teď čekají Poláci na nás, takže by to nyní mohlo být opačně.
Ad Polsko. Polsko z let 80. až do konce 90. je pryč. Je tady nové Polsko, ekonomicky někde jinde, ekonomicky ho táhne domácí spotřeba a domácí investice, tedy faktory, které by od Polska nikdo donedávna nečekal. To, co za tím je, značí, že se již nelze jen tak měřit s Polskem, je to 4x větší země, která má motivaci být lepší a silnější, než kdy doposud. Infrastruktura je toho součástí - je to faktor potřebný pro ekonomiku a faktor potřebný pro obranu. Když to bylo jen z fondů EU, byl to nástroj pro hospodářství (protože se mj. postavilo hodně zázemí pro stavební materiály - ty dnes tahají regiony, snižují ceny proti minulosti ve vztahu k inflaci).
ač se to nezdá, tak na obou stranách hranice je dnes silnice první třídy
tzn. její zkapacitnění a případně nahrazení "dálnicí" je celkem legitimní požadavek
narozdíl od Náchoda, kde je také první třída, ale dálnice tam nebude a Trutnova, kde dnes k hranici vede ???
trojka ???
tam je asi té dohody potřeba
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
tohle se ale tak úplně netýká úseku D43 k hraničnímu přechodu Dolní Lipka
ačkoli to krásně ukazuje, že budoucí - a pravda polský - tranzit, chcete hnát ( dle všech, po absolutně nevyhovující D46 ) anebo dokonce až z Olomouce do Přerova a pak teprve na jih
inu, jak jsem tu kdysi napsal, evidentně, ne každý gram CO2 se počítá
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Mike píše: ↑31.8.2025 19:39:31tohle se ale tak úplně netýká úseku D43 k hraničnímu přechodu Dolní Lipka![]()
ačkoli to krásně ukazuje, že budoucí - a pravda polský - tranzit, chcete hnát ( dle všech, po absolutně nevyhovující D46 ) anebo dokonce až z Olomouce do Přerova a pak teprve na jih
inu, jak jsem tu kdysi napsal, evidentně, ne každý gram CO2 se počítá![]()
Tak pokud se chcete pouštět do gramů, tak to nebudete mít tak jednoduché. Rozdíl obou variant hranice - hranice (Lipka - Mikulov) mi to dává cca 15km, což není moc. A to počítám jízdu okolo Brna v obou případech. Když vezmete v potaz, že varianta k S44 nemá takové převýšení, tak dost CO2 ušetříte. Navíc, pokud použijete většinu ze stávající sítě, tak nemusíte stavět I/73 ve 4 pruhu v celé délce = zase ušetřené CO2, pokud pojede tranzit na Bratislavu, tak není co řešit. Samozřejmě to není tak jednoduché, ale uštřenými CO2 bych zase tak nargumentoval.
Trupman vy jste ale pitomec (omlouvám se ale nedokáži reagovat jinak, když mi vkládáte do úst co jsem nikdy neřekl).Trupman píše: ↑28.8.2025 10:45:04 ttc: Mi stačí, že uznáváte, že I/73 vlastně má být hlavně pro pár chalupářů jedoucích z Brna do Jeseníků a že pro ty zásadní dopravní proudy z Brna na východní Čechy (což samozřejmě zahrnuje i ty tranzity z SK/AT do západního Polska a východního Německa, které se u hradeckého uzlu budou rozdělovat) nemá valný význam.
Hledám nějaké dobré přirovnání - tak třeba kdyby někdo chtěl dálnici D19 z Plzně na Lipno. Místo z Plzně na Humpolec.Protože přece chalupáři na Šumavu, tak jakýpak tranzity.
Nikdy jsem nenapsal že I/73 je pro chalupáře. Jen jsem Vám oponoval, že nikdo nepojede na východ. Rozhodně nejde jen o chalupáře, dnes tam jezdí turisti i do penziónů a navíc jsou tam okresy Šumperk a Jeseník - dohromady přes 150 tis. obyvatel, kterým se zkrátí cesta do Brna tak jak jsem psal a posílal i mapu.
Budu oponovat každému, kdo bude tvrdit, že I/73 je hlavně pro tranzit do Polska, tam prostě není zdroj dopravy a přidávat k tomu východní Německo? Tak to pošlete nákres co jste tím Německem myslel a kudy by jeli.
Ano Hradec a Pardubice jen města mají dohromady cca 200 tis. obyvatel a tudíž logicky větší dopravní proud půjde do východních čech než do Jeseníků, ale neopomínejme ani tento směr.
Prostě pořadí směrů je jasné (rozuměno na křižovatce D35 a I73)
1. Západ - východní čechy (Hradec Pardubice)
2. Východ - Jeseníky (okres Jeseník,Šumperk)
3. Sever z ČR (Lanškroun, Česká Třebová, Kralický Sněžník - Dolní Morava)
4. Tranzit z PL (v podstatě jen spojnice Wroclaw-Vídeň)
Ten tranzit z PL nebude jen 'Wroclaw', ale celé území až ke Štětínu (takže i Rostock).
Tak teď jsi spolehlivě zabil veškerou možnou slušnou a podnětnou diskuzi.
Zaslepená podpora nacistického imperialistického záměru holt slušné argumenty nemá.
-
Tomas 1975
//příspěvek byl smazán kvůli použití vulgarismů//
Nějak se nám to tady zvrhává. 
Myslím, že budu zcela objektivní a faktický, když napíšu, že největší část provozu na S73 bude zcela určitě Brno (a dál) - HK+PCE (a dál). Samozřejmě včetně dopravy po D11 dál do Polska. Pak bude další proud a to Brno-Jeseníky (a vše okolo). Další část koláče bude Lanškrounsko-Brno. (A vše dál i po cestě).
Tranzit z Polska si sem cestu taky určitě najde, bude ale záležet, jestli pojede po současných silnicích, nebo se jim tam postaví fungl trasa od hranic až přímo do S73. Pak by určitě tranzit z Polska (troufám si říct) zaujímal klidně hned druhé místo ve skladbě dopravy.
Pokud taková trasa nevznikne, bude tranzit rozhodně v minoritě.
Myslím, že to že někdo preferuje tu nebo tu trasu z něj fakt nedělá milovníka nacistů nebo cokoli podobného.
To nic nemění na tom, že severní část S73 bude po realizaci opravdu málo vytížená dálnice. Ale napsat, že to stavíme pro nějaké chalupáře nebo pro pár tranzitu z Polska, je jako napsat, že půlka D6 se staví pouze pro pár jedinců jedoucích jednou ročně na festival v KV.
Myslím, že budu zcela objektivní a faktický, když napíšu, že největší část provozu na S73 bude zcela určitě Brno (a dál) - HK+PCE (a dál). Samozřejmě včetně dopravy po D11 dál do Polska. Pak bude další proud a to Brno-Jeseníky (a vše okolo). Další část koláče bude Lanškrounsko-Brno. (A vše dál i po cestě).
Tranzit z Polska si sem cestu taky určitě najde, bude ale záležet, jestli pojede po současných silnicích, nebo se jim tam postaví fungl trasa od hranic až přímo do S73. Pak by určitě tranzit z Polska (troufám si říct) zaujímal klidně hned druhé místo ve skladbě dopravy.
Pokud taková trasa nevznikne, bude tranzit rozhodně v minoritě.
Myslím, že to že někdo preferuje tu nebo tu trasu z něj fakt nedělá milovníka nacistů nebo cokoli podobného.
To nic nemění na tom, že severní část S73 bude po realizaci opravdu málo vytížená dálnice. Ale napsat, že to stavíme pro nějaké chalupáře nebo pro pár tranzitu z Polska, je jako napsat, že půlka D6 se staví pouze pro pár jedinců jedoucích jednou ročně na festival v KV.
Nacistický imperialistický znamená, že projekt říšské dálnice Vratislav-Brno-Vídeň záměrně naplňoval imperialistickou prezenci nacistického Německa v Protektorátu a samozřejmě v anšlusovaném Rakousku. Byla to kostička do skládačky dělající z Protektorátu integrální součást Říše.
Ne nadarmo je trasa vedená co nejvíce skrz oblasti s, tehdy, německou většinou na území Protektorátu. Stavící hráz českému osídlení v Čechách na jedné straně a na Moravě na druhé.
Nepopírám dopravní význam, ale je bláhové přivírat oči nad tím důvodem druhým - z pohledu nacistů strategickým.
Já jsem otevřený slušné diskuzi nad dopravním významem tohoto koridoru i v kontextu současnosti. Ale očekávám to stejné i z druhé strany, představení věcných argumentů. A ne ideologické lpění na koridoru z 30. let, přes který nejede vlak.
I proto jsem tu nastínil data, že největší dopravní objemy na současné I/43 vedou od Brna směrem "na Hradec". Že I/73 tuto trasu prodlouží o 20 km. Po zprovoznění D11 od Hradce po PL (a tím pádem nový tranzitní směr ze západního PL na jih do Rakouska přes Hradec místo přes Ostravsko), a po zprovoznění D35 od Hradce po Turnov (a tím pádem otevření vrat tranzitu z SRN přes Liberec) se nutnost kapacitního spojení Hradec-Brno ještě zvýší.
A to co píše Mindik - rozdíl v trase Mikulov-Lipka vedené buď přes potenciální I/73 a dále kolem Lanškrouna a nebo vedené kolem Olomouce a poté přes I/44 - je také v řádu do 20 km.
Tedy je možné se dotázat kde preferujeme to 'přidání' 20 km. Jestli do trasy z Brna na Hradec, anebo do trasy z Brna na hranici u Dolní Lipky.
Ať si každý udělá svůj obrázek o co komu jde. Od toho je otevřená diskuze. Ale na osobní útoky, urážky, mnohonásobné vykřičníky a otazníky (ekvivalent křičení) a další podobné projevy nemám potřebu reagovat.
Mně jde o fungující a účelnou dálniční síť v ČR.
No ale není právě již vybrané trasování S73 lepší variantou, než vést velmi drahou dálnici opičími horami podél současné 43 ?
Jevíčko a okolí by nadále zůstalo naprostou periférií do všech směrů. Brno-Jeseníky by nadále vybíralo mezi dálniční zajíždkou k Olomouci nebo mezi silničkami druhé třídy. Proti tomu stála možnost postavit dálnici za zlomek běžné ceny, akorát o 20 km delší.
Já se domnívám, že zajížďka po dálnici 20 km prostě není nic. Stará trasa je “bohužel” nadstandartně atraktivní protože vznikl obchvat Svitav. Já myslím, že stačí postavit pár kruháčů v Letovicích případně v dědinách dál a na starou si nikdo z tranzitujících řidičů ani nevzpomene.
Jevíčko a okolí by nadále zůstalo naprostou periférií do všech směrů. Brno-Jeseníky by nadále vybíralo mezi dálniční zajíždkou k Olomouci nebo mezi silničkami druhé třídy. Proti tomu stála možnost postavit dálnici za zlomek běžné ceny, akorát o 20 km delší.
Já se domnívám, že zajížďka po dálnici 20 km prostě není nic. Stará trasa je “bohužel” nadstandartně atraktivní protože vznikl obchvat Svitav. Já myslím, že stačí postavit pár kruháčů v Letovicích případně v dědinách dál a na starou si nikdo z tranzitujících řidičů ani nevzpomene.