Elektromobilita

Odpovědět
chaden

Re: Elektromobilita

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 12.9.2025 16:15:17 chaden: tu poslední odpověď myslíte opravdu vážně a tomu co píšete, do posledního písmenka věříte? Tak abychom si to ujasnili:
2) Za ten přehlédnutý časový odhad 5 let na 1MW nabíjení u Ostravy se omlouvám, ano opravdu jste ho tam napsal. prostě jsem ho v té změti čísel ve Vaší odpovědi přehlédl. moje chyba.
2) Já jsem nepsal "zákaz spalovacích motorů", já jsem napsal (můžete si to najít o 4 příspěvky výše) "zákaz prodeje spalovacích motorů" - ten zákaz všech spalovacích motorů jste z toho udělal Vy, abyste mě mohl následně obvinit z překrucování skutečnosti. Takže reálně fakta překroutil kdo? Omluvíte se za svou chybu, jako jsem se já omluvil za oněch nadhodnocených 5 let Vaší argumentace?
3) Existují dnes (10 let před dnem "D") nějaké spalovací motory spalující nefosilní paliva, která by mohla být do těch 10 let nasazena jako alternativa těch fosilní paliva spalující? Možná ano, ale já DNES o žádných nevím. Když to budete brát čistě v rovině formální, tak máte jistě pravdu, když to vezmete v rovině "uživatelské", tedy, co "běžným lidem zbývá jako alternativa", tak pravdu nemáte. Takže ano, souhlasím, hypotetické dnes neexistující motory, které možná půjde zařadit pod hlavičku "spalovací", bude možné používat. Reálně všem zbyde elektromobil. Ale (dle Vašich slov) to mám pomotané. Co mám pomotané? Automobil s jakým dnes známým pohonem mi bude dovoleno si koupit v roce 2036? Ty "dosud neznámé" nechme stranou, ten termín 2035 je na stole již roky a za celou tu dobu se žádný takový "zázračný" pohon neobjevil.
4) Nezpochybňuji, že (opět ocituji) "prodej nových aut má odložený vliv na celkovou penetraci", s čím ale nemohu souhlasit je ta druhá půlka věty, že "žádná přikázána penetrace do roku 2035 neexistuje". Jak to, že ne? Dnes jsou známy 3 reálně použitelné pohony osobních aut. Spalovací motory na fosilní paliva (ta už vyrábět možné nebude), elektromobily a auta na vodíkový pohon. Ten posledně jmenovaný má zatím zanedbatelná část vozového parku a nic neznačuje, že by se to během 10 let mělo nejak radikálně změnit. Takže zbývají jen a pouze elektromobily. A vy tvrdíte, že není nařízená penetrace vozového parku auty s tímto pohonem? Opět, čistě formálně nařízená není a konkrétní číslo stanoveno nebylo (i když i takové proklanace již zazněly), reálně ale jiná alternativa nebude k dispozici, takže tento pohon prostě BUDE DIREKTIVNĚ NAŘÍZEN a kličkujte si jak chcete, toto je fakt, s kterým nehnete.
5) A na závěr: polemizoval jsem někdy s důvody proč se to děje? Já nesouhlasím s postupem JAKÝM SE TO DĚJE, nikoli s tím PROČ se to děšje, takže Váš poslední odstavec o nepochopení logických řetězců je opět naprosto mimo.
Když už chcete se tak chytat za slova, tak vám tam chybí slovo "NOVÉ".
Ale je to jedno. Žádný výslovný zákaz spalovacích motorů není.
Samozřejmě každý spalovací motor umí spalovat i nejen fosilní palivo. Je mu jedno jestili to palivo je fosilní nebo není. A existují i nefosilní paliva která jde dnes volně koupit, například HVO100. Líh také není fosilní palivo, existuje spousta motorů, které spalují líh, Bio-CNG také není fosilní.
Tyto paliva nejsou rozšířena tak jak spalování ropných produktů z toho důvodu že ropné produkty jsou zdánlivě levnější, ten kdo spaluje ropu dělá to bezohledně na dluh příštích generací.
V roce 2035 prostě se omezí to pohodlí spalovat ropu a to z dobrých důvodů. Žádný důvod oslabovat tento závazek já dnes nevidím.
Jak říkám i tak je to kompromis. Ano vytváří v podstatě mírný tlak, který někteří tady nemůžou unést. Ale bez toho tlaku nebude se dělat skoro nic..
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

Česká firma s irskými kořeny vyvinula unikátní elektromobil do terénu. Prosadila se s ním i na britském trhu

Terénní elektromobil Spartan EV 2.0 vyplnil díru, která zatím na trhu bateriových automobilů existuje. Kromě toho vyvíjí firma také designový retro elektromobil, lehké karavany pro kempování nebo autonomní vozidlo.

https://www.businessinfo.cz/clanky/cesk ... skem-trhu/
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
jozka

Příspěvek od jozka »

Skoda, ze ostych zabranil uvest nejake blizsi info o technickych udajich, cene, poctu prodanych kusu ci objednavek, ackoliv na podprahovou manipulaci se misto naslo...
jozka

Příspěvek od jozka »

Jen doplnuji, ze tahle informacni cudnost je obvykly pristupem. Napriklad tenhle clanek

https://oenergetice.cz/elektromobilita/ ... je-v-plusu
"Služba je kompletně zaplacená, není ve ztrátě. Když jsme si objednali noční spoj do města, tak jsme na něj dopláceli 60.000 korun ročně. Svým způsobem nahrazují veřejnou dopravu," uvedla.
Takze za stydlivou starostku doplnuje diskuter v komentari:
na ta auta měla obec dotaci , 996 000 Kč – získaná dotace ze SFŽP , dále dostali finační dar 2 000 000 Kč – od f. ANTRACIT KOP , přitom cena těch 3 aut byla 3 774 615 Kč. Takže obec zaplatila cca 780 tis za 3 nová elektroauta to je 260 tis za 1 nové elektroauto.
A to se vyplati!
kot

Příspěvek od kot »

jožko ty nevíš, že ceny elektroaut "už brzy začnou klesat" ??? :lol:
Mike

Příspěvek od Mike »

viděl jsem i bilboard se škoda favorit
s cenovkou v milonech

v Itálii, myslím že 1992 :lol:
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Nezájem o elektromobily je takový, že je ani zloději nekradou. Nemají je ani komu prodat, ani k čemu použít

https://www.autoforum.cz/zajimavosti/ne ... .sznhp.box
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
chaden

Příspěvek od chaden »

vycucané z palce, nic neobvyklého pro autoforum

samozřejmě EV se opravují po nehodách, a životnost je srovnatelná se spalovaky

nekradou se protože EV jsou obvykle připojená na výrobce, a to připojeni a spojené s tím služby jsou nedílnou součástí hodnoty toho auta, a kdo koupí kradené auto bude mít velké problémy s užíváním, tak proto nezájem

krádeží na náhradní díly ještě možná se rozjedou, prostě jen dočasně není poptavka, není komu prodávat náhradní díly, většina EV jsou nová auta

pro mě osobně je to i výhoda, mám i levnější pojištění - protože poště odkliknu riziko krádeže
chaden

Příspěvek od chaden »

Tady z přednášky je jasný že jaké koliv tvrzení o opravitelnosti EV nelze aplikovat plošně.
Jsou auta opravitelná, jsou i ta, u kterých to nedává smysl. Myslím že to platí stejně tak i pro spalovaky.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Nové baterie zvládnou víc než 3 000 kilometrů na jedno nabití, Korejci přepisují pravidla hry

https://www.electricdrive.cz/nove-bater ... .sznhp.box

To už začíná být zajímavé.
chaden

Příspěvek od chaden »

Pochybuji že pan Vojtěch Kovál četl co píšou korejské vědci.
Tam není nic o 3000 km na jedno dobití.
respektive jsem na webu https://postech.ac.kr/ kam pan odkazuje nic takového nenašel.
Něco podobného o anodech se stejnými jmény vědců jsem našel z května 2025
Oni píšou o Li-Ion článků s hustotou energii 400Wh/kg, což znamená tak 2x dojezd oproti moderním EV s baterkou stejné váhy.
Takže to bude spíše kolem realnych 1000km, ne 3000km.
Přitom čínské vědci již slibovali 500Wh/kg před rokem.

3000 mil (ne km) píše jiný hypovy článek odkazující na stejný výzkum

jako obvykle i v tom to případě novinář zabil vědce
také mám dojem že ten článek psal AI

ale že by AI popletl do hromady vodíkové a bateriové články ...
tak ten AI beru zpět, psal to pan Kovál nejspíš sám
chaden

Příspěvek od chaden »

Vlastně již 15 let existuje americká firma Amprius Technologies, která již několik let komerčně vyrábí baterky s hustotou 500Wh/kg.
Jenže, jak oni sami říkají, je to "premium produkt", který nikumu nenapadne dávat do aut.
Nakonec je všechno o ceně.
Já vidím spíš opačnou tendenci - místo honby za dojezdem, je honba za cenou.
Všude se dávají LFP články, které stojí již kolem 50USD/kWh. Příští rok rozjedou ve velkém sodíkové články, kde ještě za pár let slibují 10USD/kWh.
Tohle bude revoluce.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Mě překvapuje ten pan Kovál, byl jsem přesvědčený, že je to pan Koval, bývalý redaktor Českého rozhlasu (který má mimochodem k elektromobilitě blízko), ale překvapuje mě, že by si dobrovolně nechal komolit příjmení ...

Souhlasím, že zvyšování dojezdu není vůbec ve hře, i s tou moji i5 necítím žádnou potřebu, aby to dojelo "dál". Tak pro 95% lidí (neodpovídá 95% autokilometrů!) musí být tohle dostatečné, s potřebou párkrát za rok nabít někde na dálnici při cestě. Ti si vystačí s nabitím jednou za týden doma nebo někde v okolí domu.
Pak tu máme lidi, co jezdí 5x týdně obchodně Praha-Morava a zpátky, a každý druhý víkend Chorvatsko bez zastávky. Pro ně to ještě není, no.
jozka

Příspěvek od jozka »

A to je ten problem apostolu. Nejsou schopni pochopit, ze jejich potreby a pozadavky se naprosto mijeji se zbytkem populace.
Diaľničiar
VIP

Světová novinka: dynamické bezdrátové nabíjení na dálnici

Po úspěšných testech v laboratořích a na uzavřených testovacích tratích dosáhl projekt Charge as you Drive – který vede společnost VINCI Autoroutes ve spolupráci se společnostmi Electreon, Gustave Eiffel University a Hutchinson – nového milníku v podobě prvního reálného zkušebního dynamického bezdrátového nabíjení na 1,5 km dlouhém úseku dálnice A10 poblíž Paříže.

https://www.vinci.com/en/newsroom/news/ ... g-motorway
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP

Společnost Colas testuje elektrický finišer Ammann eABG4820 ve Štrasburku

https://www.globalhighways.com/feature/ ... ric-avenue
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP

TATRA TRUCKS

První nákladní TATRA s bateriovým pohonem🔋
Na pražské výstavě E-Salon, která se koná od 13. do 16. listopadu, slavnostně představíme vůz TATRA FORCE e-DRIVE BEV 8x8 s trakčním motorem a bateriemi.🚀 Vozidlo je postaveno na podvozkové platformě tradiční tatrovácké koncepce s centrální nosnou rourou a nezávisle zavěšenými výkyvnými polonápravami se vzduchovým odpružením.💪
Vůz je dále vybaven integrovanou ochranou proti převrácení ROPS a ochranou proti padajícím předmětům FOPS. Novinkou je také kamerový systém nahrazující zpětná zrcátka.🔥
TATRA FORCE e-DRIVE BEV 8x8 je určena k ověření zástavby plně elektrického pohonného systému, který zahrnuje elektromotor Danfoss o trvalém výkonu 330 kW (max. výkon může činit až 550 kW) a sadu trakčních baterií s moduly jejich ohřevu a chlazení, pro smíšený provoz vozidla na silnicích i v tom nejtěžším terénu, který je typický například pro stavební nebo těžební průmysl.👷‍♂️
Dorazíte se podívat do Prahy na tuto novinku?😮

Obrázek

Zdroj: TATRA TRUCKS

Ptáte se na využitelnost :?:

Čína testuje celou flotilu těžkých vozidel - autonomní pohyb na elektro princip. Třeba v lomu, kde jsu tvrdší podmínky. Jen nemají pouhý jeden kus, nýbrž reálně těží.

Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

A váha? A kolik to uveze? Ve srovnání s naftovou verzí.
jozka

Příspěvek od jozka »

Tiskova zprava cudne mlci. Sve napovida ta kisna mezi kabinou a sklopkou.

Spousta marketingova mlhy je zde. Pozitivni je, ze i vyrobci mlhy uz pouzivaji obraty jako "Our company will definitely be ready for the expected transition of a certain part of customers in the segment of heavy trucks to so-called e-mobility.".

Uz to neni zadne "uz to nezastavite", "je to jedina mozna budoucnost" a podobne. Uz si pripousteji jak moc si ti, kteri jsou v tom nejdal nabili drzku.
chaden

Příspěvek od chaden »

Tak to je první (možná i poslední pró Tatru) pokus, který ani nemusí dopadnout dobře.
Protože je to udělaný ve stylu "vyndali dieselový motor, nacpali elektromotor a baterky". Nebo li "Chtěly jste to? Tak tady něco máte!"
Tohle v konkurenci nakonec nedopadne dobře.
Dokud to neudělají od základu správně - baterky integrované do nosné konstrukce a motory na každé ose.
Ta roura uprostřed je také přežitek a omezení od spalovacího pohonu.
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

S prvním nesouhlasím (baterie musí být u pracovního stroje snadno vyměnitelná). U pracovního stroje by motory 'v kolech' nemusely být takový problém (neodpružená hmota) jako u běžného dopravního prostředku nicméně by tam byl asi problém s chlazením. Centrální roura poskytuje nezávislé zavěšení každého kola a při pohybu v terénu poskytuje nedostižnou výhodu oproti klasickým nápravám.
chaden

Příspěvek od chaden »

Japao Joe píše: 13.11.2025 13:45:39 S prvním nesouhlasím (baterie musí být u pracovního stroje snadno vyměnitelná). U pracovního stroje by motory 'v kolech' nemusely být takový problém (neodpružená hmota) jako u běžného dopravního prostředku nicméně by tam byl asi problém s chlazením. Centrální roura poskytuje nezávislé zavěšení každého kola a při pohybu v terénu poskytuje nedostižnou výhodu oproti klasickým nápravám.
Nepsal jsem nic o vyměnitelnosti
I tak trakční baterie není potřeba pravidelně vyměňovat na rozdíl od třeba startovací baterii spalovaku. Takže "snadná vyměnitelnost", přímo v terénu není potřeba.
Take to ze baterie je součástí konstrukce neznamená že ji nejde vyměnit.

Psal jsem snad o motorech v kolech? Bylo tam "motor na každé ose"- to je něco jiného.
Japao Joe píše: 13.11.2025 13:45:39 Centrální roura poskytuje nezávislé zavěšení každého kola a při pohybu v terénu poskytuje nedostižnou výhodu oproti klasickým nápravám.
V té rouře vede hřídel od převodovky. S motorem na každé ose, to není potřeba. Roura překáží umístění baterií.
Od roury vede hřídel ke kolu, tak jak tak, místo "od roury" může být "od motoru/diferencialu na ose". "nedostižnou výhodu" :-) jde zachránit bez roury.

Také vyhození převodovky uvolní další místo pro baterii.

Jen že bez té roury už to nebude Tatra :-(
chaden

Příspěvek od chaden »

Zítra kouknu na to naživo na e-Salonu. Ale již z fotek je vidět že spoustu místa tam promrhali, mohli umístit tam baterky místo té bedny za kabinou.
Oni snad nechali tam i nádrže ;-). To je fakt předělávka narychlo.
Mike

Příspěvek od Mike »

Japao Joe píše: 13.11.2025 13:45:39 ...
Centrální roura poskytuje nezávislé zavěšení každého kola a při pohybu v terénu poskytuje nedostižnou výhodu oproti klasickým nápravám.
což potvrdí libovolná stavební firma, která v nultých letech "přece nebude kupovat nějakou Tatru..."
a pak se divili, kolik těch náklaďáků si "najednou" lehlo bokem :lol:
takže nyní mají zase Tatry
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
jozka

Příspěvek od jozka »

chaden píše: 13.11.2025 17:31:02 Nepsal jsem nic o vyměnitelnosti
I tak trakční baterie není potřeba pravidelně vyměňovat na rozdíl od třeba startovací baterii spalovaku. Takže "snadná vyměnitelnost", přímo v terénu není potřeba.
I elektromobil ma 12v baterii, ktera (svete div se) potrebuje vymenu.
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“