Když už chcete se tak chytat za slova, tak vám tam chybí slovo "NOVÉ".MPMP píše: ↑12.9.2025 16:15:17 chaden: tu poslední odpověď myslíte opravdu vážně a tomu co píšete, do posledního písmenka věříte? Tak abychom si to ujasnili:
2) Za ten přehlédnutý časový odhad 5 let na 1MW nabíjení u Ostravy se omlouvám, ano opravdu jste ho tam napsal. prostě jsem ho v té změti čísel ve Vaší odpovědi přehlédl. moje chyba.
2) Já jsem nepsal "zákaz spalovacích motorů", já jsem napsal (můžete si to najít o 4 příspěvky výše) "zákaz prodeje spalovacích motorů" - ten zákaz všech spalovacích motorů jste z toho udělal Vy, abyste mě mohl následně obvinit z překrucování skutečnosti. Takže reálně fakta překroutil kdo? Omluvíte se za svou chybu, jako jsem se já omluvil za oněch nadhodnocených 5 let Vaší argumentace?
3) Existují dnes (10 let před dnem "D") nějaké spalovací motory spalující nefosilní paliva, která by mohla být do těch 10 let nasazena jako alternativa těch fosilní paliva spalující? Možná ano, ale já DNES o žádných nevím. Když to budete brát čistě v rovině formální, tak máte jistě pravdu, když to vezmete v rovině "uživatelské", tedy, co "běžným lidem zbývá jako alternativa", tak pravdu nemáte. Takže ano, souhlasím, hypotetické dnes neexistující motory, které možná půjde zařadit pod hlavičku "spalovací", bude možné používat. Reálně všem zbyde elektromobil. Ale (dle Vašich slov) to mám pomotané. Co mám pomotané? Automobil s jakým dnes známým pohonem mi bude dovoleno si koupit v roce 2036? Ty "dosud neznámé" nechme stranou, ten termín 2035 je na stole již roky a za celou tu dobu se žádný takový "zázračný" pohon neobjevil.
4) Nezpochybňuji, že (opět ocituji) "prodej nových aut má odložený vliv na celkovou penetraci", s čím ale nemohu souhlasit je ta druhá půlka věty, že "žádná přikázána penetrace do roku 2035 neexistuje". Jak to, že ne? Dnes jsou známy 3 reálně použitelné pohony osobních aut. Spalovací motory na fosilní paliva (ta už vyrábět možné nebude), elektromobily a auta na vodíkový pohon. Ten posledně jmenovaný má zatím zanedbatelná část vozového parku a nic neznačuje, že by se to během 10 let mělo nejak radikálně změnit. Takže zbývají jen a pouze elektromobily. A vy tvrdíte, že není nařízená penetrace vozového parku auty s tímto pohonem? Opět, čistě formálně nařízená není a konkrétní číslo stanoveno nebylo (i když i takové proklanace již zazněly), reálně ale jiná alternativa nebude k dispozici, takže tento pohon prostě BUDE DIREKTIVNĚ NAŘÍZEN a kličkujte si jak chcete, toto je fakt, s kterým nehnete.
5) A na závěr: polemizoval jsem někdy s důvody proč se to děje? Já nesouhlasím s postupem JAKÝM SE TO DĚJE, nikoli s tím PROČ se to děšje, takže Váš poslední odstavec o nepochopení logických řetězců je opět naprosto mimo.
Ale je to jedno. Žádný výslovný zákaz spalovacích motorů není.
Samozřejmě každý spalovací motor umí spalovat i nejen fosilní palivo. Je mu jedno jestili to palivo je fosilní nebo není. A existují i nefosilní paliva která jde dnes volně koupit, například HVO100. Líh také není fosilní palivo, existuje spousta motorů, které spalují líh, Bio-CNG také není fosilní.
Tyto paliva nejsou rozšířena tak jak spalování ropných produktů z toho důvodu že ropné produkty jsou zdánlivě levnější, ten kdo spaluje ropu dělá to bezohledně na dluh příštích generací.
V roce 2035 prostě se omezí to pohodlí spalovat ropu a to z dobrých důvodů. Žádný důvod oslabovat tento závazek já dnes nevidím.
Jak říkám i tak je to kompromis. Ano vytváří v podstatě mírný tlak, který někteří tady nemůžou unést. Ale bez toho tlaku nebude se dělat skoro nic..