Dvorecký most

Pražský a Městský okruh, radiály a ostatní pražské komunikace
Odpovědět
michal

Re: Dvorecký most

Příspěvek od michal »

Myslíte tu čtvrť, která je po zbytek dne plná OA tranzitu, OA do zoo a autobusů do zoo? Mně to taky hází vidle pro cestu do zoo, když je Libeň celá zasekaná, ale proč by sakra autům a IAD mělo být vše dovolené? Taky jezdím autem, ale když jsme dnes stáli od Spojovací celá rodina v autě až po tunely, tak aut s více než jedním člověkem tam prostě bylo i v pátek odpoledne opravdu jen pár...
Lynx

Příspěvek od Lynx »

michal píše: 28.11.2025 19:46:09 Myslíte tu čtvrť, která je po zbytek dne plná OA tranzitu, ...
Nerozumím co chcete říct? Takže máme podle vás umožnit místním správám aby ulice uzavíraly když jim provoz vadí?

Třeba v Holešovičkách je to hrůza, tam by to měli uzavřít, ne? Tam je permanentní hluk 70 dB plus. Nebo tu Spojovací, tam je permanentní kolona, takže taky uzavřít, když budou místní chtít? Atd ...

Takže jste tedy defacto pro zákaz automobilismu. Protože k tomu to logicky povede, když se uzavře každá komunikace, která vadí místním.
Mikulik

Příspěvek od Mikulik »

Ještě bych si dovoli přidat aktivistické uzavření ulice u Výstaviště, když jste se dostali oklikou k Trojskému mostu. Připadá mi to velkorysé i z druhé strany. Občase jsem jezdil kolem výstaviště , protože zavírali tunely ale teď je Bubenečská totálka . Chci vidět, kolik chodců bude po Dvorském mostě chodit. To budou určitě davy ( ironie) , jako na Trojském mostě. Moc lidí tam zrovna nepotkávám, kam by také chodili, když na druhé straně nikdo nebydlí a do Troje chodí chodci přes park Trojskou lávkou.
michal

Příspěvek od michal »

Lynxi, Vy jste přeborník v tom nalézt mezi řádky to, co tam není. :) Nejsem proti automobilismu, nevím, z čeho tak soudíte, jen si myslím, že by se IAD nemělo vše podřizovat. Na tom nevidím nic špatného. Neschvaluju cyklopruhy, Holešovičky jsou neštěstí, ale to ještě neznamená, že to všude musí vypadat stejně, ne? Jako pardon, ale považujete za správné, že autobus ze zoo jede na Nádraží Holešovice třeba 3/4 hodiny. Já fakt ne.
Geo

Příspěvek od Geo »

V podstatě si Lynxi odpovídáte sám. Tak je dvě poznámky.

Nejsem nadšený z žádného NIMBYsmu, ale je potřeba u věřejně prospěšných staveb umět odpoveďet těm, kteří nesou jejich negativa, proč to tak musí být, a případně jim to umět i kompenzovat. Jinak to skončí přetahovanou o značku, 30 km/h, radary a příčnýmy prahy. To, že někde tu zátěž nesou i bez kompenzací, není ultimátním ospravedlněním toho, že to je v pořádku.

Ke kolapsu dopravy už došlo. Záleží na tom, jak si ho definujete. Je potřeba se smířit s tím, že jak Praha roste a houstne, tak bydliště začíná v čím dál tím větší míře ovlivňovat, který místa jsou pro obyvatele dostupná. Já bych z toho nesmutnil, protože tím roste tlak na to, aby pracovní příležitosti a občanská vybavenost vznikala i tam, kde za ní obyvatelé dnes musí jezdit.
A když to nebude fungovat? Tak vznikne tlak, díky kterému prosadíte bez problému nový ZÁKOS.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

michal píše: 28.11.2025 20:24:14 Lynxi, Vy jste přeborník v tom nalézt mezi řádky to, co tam není. :) Nejsem proti automobilismu, nevím, z čeho tak soudíte, jen si myslím, že by se IAD nemělo vše podřizovat. Na tom nevidím nic špatného. Neschvaluju cyklopruhy, Holešovičky jsou neštěstí, ale to ještě neznamená, že to všude musí vypadat stejně, ne? Jako pardon, ale považujete za správné, že autobus ze zoo jede na Nádraží Holešovice třeba 3/4 hodiny. Já fakt ne.
Píšete velmi zmateně, takže opravdu nevím co chcete říct. Jedním stanoviskem popíráte druhé. Na jednu stranu děláte, že nevíte co je to NIMBVYsmus. Když vám po dobrém vysvětlím, že je NIMBYsmus uzavřít průjezd svojí čtvrtí a přehodit tím dopravní proud k sousedům, tak zase začnete zcela zcestně psát něco o ZOO .... Nedává to smysl. Tvrdíte, že nejste proti automobilismu, ale zároveň proti němu selektivně jste. V Holešovičkách vám dopravní kanál nevadí, v Troji ale vadí, tam byste to uzavřel. Není to konzistentní postoj. Prostě někde byste to chránil, jinde ať je klidně dopravní kanál v tom nejhorším slova smyslu. Asi podle sympatií k té které čtvrti. Ale to je obdoba NIMBYsmu. Ona ta proudící auta nechce totiž pod oknem nikdo. Ani v Troji, ani v Holešovičkách. Ale podle vás mají jenom jedni z nich právo průjezd zakázat, druzí ne. Ospravedlnitelný smysl ale vaše stanovisko nedává.

Ono je potřeba uvědomit si jednu podstatnou věc, že když zavřete jednu ulici, tak auta pojedou nejbližší možnou objížďkou. Ty auta většinou nezmizí. Takže aby byl klid v jedné ulici (čtvrti) tak je to vykoupeno o to většími exhalacemi a hlukem v jiné ulici (čtvrti).
michal

Příspěvek od michal »

Takže všude, kde to jde, se lidi nacpou s auty. Ale problém nejsou auta, nýbrž značky zakazující vjezd. Aha... :)

Čili podle Vás musí být člověk buď automobilista, nebo Hřibovec? Není možné využívat auto jako dopravní prostředek, ale zároveň si uvědomovat, že auto v Praze začíná být fakt pro zlost? Není možné ve městě určit zóny, ktere nebudou průjezdné, protože auta jednoduše musí všude? A pokud se určí, je to NIMBYsmus? Myslíte, že uzavřená Celetná, Staromák a Železná je NIMBYsmus? Vám fakt nevadí trávit tolik času v autě v kolonách? Mně ano. Mám to do práce z domu osm kilometrů, občas to jedu hodinu, když potřebuju jet na služebku. A fakt se snažím, abych po Praze nemusel přes den jezdit. Ne protože bych se bál po Praze jezdit, ale protože nemám tolik času, abych jen seděl v autě. Jezdíte třeba po Rohanském nábřeží do Libně každý den ve špičce? To jsou desítky hodin ročně vniveč... Metrem to mám od dveří k dveřím 20 minut. A rozhodně nemám metro jen pro sebe. Tramvaje jsou plné lidí, vlaky jsou plné lidí. Tak proč bych si měl myslet, že všichni musí padnout na zadek před auty? Chápu, jsou tací, kteří nemají jinou možnost. Ale nevěřím, že to jsou všichni ti, které vidím každodenně v autech. Když musím vyrazit, jedu. Nic s tím nenadělám. Snažím se vše lépe plánovat, ale někdy to holt musím stejně vystát. Aspoň si pokaždé uvědomím, jak to je super, že mi auto stojí celé dny v garáži a já můžu jezdit tramvají či metrem.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

michal píše: 28.11.2025 22:41:23 Takže všude, kde to jde, se lidi nacpou s auty. Ale problém nejsou auta, nýbrž značky zakazující vjezd. Aha... :)
Nikde jsem nic takového netvrdil. Tak mi to nepodsouvejte.
michal píše: 28.11.2025 22:41:23 Čili podle Vás musí být člověk buď automobilista, nebo Hřibovec?
Ne. Vůbec ne. Absolutně ne.
michal píše: 28.11.2025 22:41:23Není možné využívat auto jako dopravní prostředek, ale zároveň si uvědomovat, že auto v Praze začíná být fakt pro zlost?
Samozřejmě, že si to uvědomuji a pravděpodobně mnohem více než vy.

Jsem to já, kdo se tady často zastává jiných druhů dopravy, například pěších proti bezbřehému automobilismu. Jsem například pro zřizování přechodů pro chodce, tam kde je například většina lidí z tohoto fóra proti. Zastávám se místních (bydlících), proti bezbřehému automobilismu. Tvrdím, že je potřeba brát ohled na všechny.

Takže jste opět zcela mimo. A to ve všem. Totálně mimo.

Většinau toho co popisujete ve svém příspěvku uznávám i já,.Jediné co kritizuji, je váš NIMBY přístup, resp. přístup, kdy si selektivně vybíráte, že jedněm obyvatelům lze klidně jejich ulici neomezeně zasmrdět a ještě více jim naložit a jiné naopak chránit. Dle vaší volby. Proto jsem upozorňoval na toto:
Lynx píše: 28.11.2025 21:40:20Ono je potřeba uvědomit si jednu podstatnou věc, že když zavřete jednu ulici, tak auta pojedou nejbližší možnou objížďkou. Ty auta většinou nezmizí. Takže aby byl klid v jedné ulici (čtvrti) tak je to vykoupeno o to většími exhalacemi a hlukem v jiné ulici (čtvrti).
A to vy si buď neuvědomujete a nebo nechcete uvědomit. Že zavřít jednu ulici, znamená přesunout dopravu k sousedům vedle, je to ekvivalent házení odpadků přes plot k sousedovi.
michal píše: 28.11.2025 22:41:23 Myslíte, že uzavřená Celetná, Staromák a Železná je NIMBYsmus?
Nemyslím si, že je to NIMBYsmus, Omezení automobilismu v samotném centru je pochopitelné. Ale tady nediskutujeme o centru, ale o Dvoreckém a Trojském mostě. Tedy spíše o okrajovějších částech Prahy. To se ke Staromáku fakt přirovnávat nedá.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Ja tedy nevim, co vlastne Lynxi chcete rict? Ma se doprava v okoli Dvorcu zamerne zhorsit privedenim nove dopravy, abychom nepodporovali mistni NIMBYsmus? Nebo co je vasim sdelenim? Je asi logicke, ze rezidencni ulice by mely slouzit rezidentum a tranzitni by mely slouzit tranzitni doprave. Holesovicky vzdy byly vyznamna vypadovka, proto je to bohuzel ulice urcena spis k prujezdu nez ke kvalitnimu zivotu mistnich obyvatel. Jeremenkova ani Trojska nikdy vyznamne vypadovky nebyly.
Geo

Příspěvek od Geo »

Ja si myslim, ze ten rozpor tady trochu prameni z toho, ze to co Lynx vidi jako prehazovani dopravy k sousedum, tak ja spis vidim jako hru o to, komu zustane ve ctvrti Cerny Petr. Pripadne snahu o zabraneni vyliti dopravy ze stavajicich (kapacitnich) koridoru.

Mimochodem nejlepsimi hraci v teto hre jsou novi sousede. Podivejte se na libovolnou vznikajici vystavbu, jak si hlida nemoznost tranzitni dopravy.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

ElWapp píše: 29.11.2025 0:14:16 Ja tedy nevim, co vlastne Lynxi chcete rict? Ma se doprava v okoli Dvorcu zamerne zhorsit privedenim nove dopravy, abychom nepodporovali mistni NIMBYsmus? Nebo co je vasim sdelenim?
Mým sdělením je, že je lepší mít dopravu například přes Vltavu rozdělenou na deset mostů než mít jenom jeden. (extrémní příklad pro názornost)

Je lepší mít 11 mostů než 10. Apod. Prostě rozdělení na více proudů. To není žádné záměrné zhoršování něčeho někde. Nevím jak vás něco tak absurdního vůbec napadlo? Nebo je to od vás jen trolling? Asi ano, že? Já to beru přesně z druhé strany, když přidáte další proud, tak tím uberete trochu těm ostatním. Nenapadlo by mě něco dělat, abych něco někde záměrně zhoršil. To přeci nemůžete myslet vážně?

Kdyby to lidé brali jako vy, tak vlastně vůbec nevznikají nové průjezdné ulice v zástavbě, protože ty to vždycky lokálně zhorší. Na to správně poukazuje Geo.
Geo píše: 29.11.2025 0:56:24Mimochodem nejlepsimi hraci v teto hre jsou novi sousede. Podivejte se na libovolnou vznikajici vystavbu, jak si hlida nemoznost tranzitni dopravy.
V těchto případech se NIMBYsmus projevuje nejvíce, takže v nových čtvrtích úmyslně nevzniká klasická uliční síť. ale je to série slepých ulic a doplácí na to ti, co jsou někde u vjezdu do lokality, protože těm pod okny jezdí třeba 10x více aut než by muselo, při klasickém uličním propojení, kdy by se to rozdělilo do deseti ulic..

Takže to co propaguji já, je defacto ta klasická PROPOJENÁ uliční síť, nic jiného. To co propagujete vy, je obdobou těch nových čtvrtí plných zaslepených neprůjezdných ulic a s jedním centrálním příjezdem do čtvrti. A to si myslím není dobře, Já se zastávám městotvornosti, Propojenosti. Ne aby bylo město plné neprůjezdných oblastí a o to víc to pak kolabovalo na těch několika málo průjezdných.
ElWapp píše: 29.11.2025 0:14:16 Holesovicky vzdy byly vyznamna vypadovka, proto je to bohuzel ulice urcena spis k prujezdu nez ke kvalitnimu zivotu mistnich obyvatel. Jeremenkova ani Trojska nikdy vyznamne vypadovky nebyly.
Holešovičky také nevypadaly vždycky jako stoka, jako jsou nyní, Viz třeba paní Šenarová - dlouholetá bojovnice proti dopravě v Holešovičkách, ta vždycky vzpomínala jak to byla za jejího mládí klidná ulice - s provozem si tak jako v Jeremenově nebo v Trojské. A chtěla to vrátit ....

A proč je to V Holešovičkách nyní tak strašné? No právě proto, že se naplňuje ideál toho co propagujete vy, tedy je to defacto jediná spojnice severu Prahy s centrem. A je to dobře, že je jediná? Já si myslím, že ne. Za mě je vždy lepší kdyby těch spojnic bylo více a dopravní zátěž se rozdělila. Ne protom aby se jinde zhoršilo. Akle aby se to rozmnělnilo.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

U Dvoreckeho mostu je vypoctem prokazano, ze v pripade otevreni pro auta by nastal kolaps na Praze 4 od Budejovicke po Vltavu. Takze ono otevreni pro auta by bylo zamerne vedome zhorseni stavu a proto k nemu nedojde a proto nevidim duvod na nem trvat, kdyz by neprineslo nic dobreho. Neni to jen o poctu mostu. A cilem neni prepravit co nejcice aut, ale co nejvice lidi (nekteri treba nove nepojedou autem, cimz se ulevi i stavajici ulicni siti, ktera neni nafukovaci).
Mikulik

Příspěvek od Mikulik »

A mohu ten výpočet vidět? Mohlo by to být zajímavé
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Napriklad komentar Martina Subrta zde https://www.facebook.com/share/17nd7oqGQx/
Petr_T

Příspěvek od Petr_T »

U Dvoreckého mostu si myslím, že kdyby měl být i pro individuální dopravu, tak aby nezpůsobil kolaps v Podolí, musel by ústit přímo do Jeremenkovy (za současných podmínek při nutnosti odbočení vlevo by to byl zabiják). Fajn, vytáhl by sice Jeremenkovu a část dopravy po nábřeží, čímž by se ulevilo Braníku (Přístaviště), a to opravdu hodně, ale jsme na druhé straně a narážíme do zdi - na Lihovaru by to komplet zkolabovalo a vypadalo by to jako v Braníce, kde už na Přístavišti bohužel zase nejsou neobvyklé dvacetiminutové kolony jako před otevřením okruhu... A na pětce vyústit jinam - není kam...

I ten Barrandovský most by nemusel být tolik zasekaný, kdyby se všechno nekřížilo se vším. To by řešila Radlická radiála (zmenšení příjezdu od Barrandova na zlomek, nesjíždění do myší díry) a napojení Strakonické až za sjezd na Modřanskou. Ale aby se Strakonická mohla napojit na Modřanskou, musela by vzniknout další monstrózní stavba...a na to nikdo peníze nedá a Radlická radiála mi přijde, že se jen sabotuje.

OT příspěvky přesunuty sem. Jirka L.
Adam108

Příspěvek od Adam108 »

Video od Metrostavu

hyper9

Příspěvek od hyper9 »

Dvorecký most 19.03.2026.jpg
Dvorecký most 19.03.2026.jpg (272.12 KiB) Zobrazeno 315 x
Pohled od Kavčích hor.
Odpovědět