[D35] Křelov - Slavonín, 2. etapa

Hradec Králové – Moravská Třebová – Mohelnice – Olomouc – Lipník nad Bečvou
Odpovědět
zesp

Re: [D35] Křelov - Slavonín, 2. etapa

Příspěvek od zesp »

Aby to bylo komplet, tak ještě průjezd od Křelova k OK u Globusu po původní I/35 (nezvyklé, jak zde bylo pusto a prázdno), po přivaděči na exit 263, zakroužení po kružáku a nájezd směr D35 Ostrava. Je tam dobře vidět, jak řidiči jedoucí z dálnice na kružáku přejíždí až za čáru, aby vybrali to nečekaně ostré napojení... I to značení - všude velkoplošné tabule, na odbočení s KO směr přivaděč malé tabulky. Celkově nějaké ivné...

https://youtu.be/AIDnrWx2Q3Q
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Díky za Tvoje videa. Všiml jsem si, že namísto krátkého stopnutí obrazu před nějakou dopravní značkou, jsi nově zvolil fotku značky ve výřezu. Já si to tedy stejně musím zastavit, abych si značku přečetl a pokochal se jí, protože v tom výřezu jí moc nevidím. Je z dálky. Ale každý není takový magor já, který je značkami posedlý a tomu původní zastavování obrazu mohlo vadit :-)
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

viky píše: 29.11.2025 13:59:10
zesp píše: 29.11.2025 9:23:52 Průjezd od Ostravy přes MÚK 263 Křelov po přivaděči na nyní zcela prázdnou OK u Globusu a pak po původním obchvatu Křelova (nyní značeno II/635) na původní exit Křelov. Dál ještě není hotovo, napojení na současnou trasu II/635 směr Litovel se zatím stále buduje... Akorát ten kruháč v exitu je docela úlet - jedem pruh a ostré napojení a odpojení křiž. větví. Každý to tam vybírá přejezdy okrajových čar... Přitom tam bylo tolik místa na velkorysejší řešení...

https://youtu.be/zmo5-fOZHRo
k
Jsem i tom teď četl nějaký článek, udělali to naschvál jako jakýsi retardér,aby se lidi vzpamatovali,že už nejsou na dálnici
To jsou stejně jen a pouze výmluvy za neschopnost. To možná platí na ten vjezd do OK. Nikoli na výjezd. Ten mohl být s odbočovacím klínem a klidně na 60-80 km/h tak jako celý kruháč a i následný přivaděč. Není důvod tam nějak šikanovat.
Značení na výjezdu z OK na přivaděč teda taky mohli zvolit nějaké velkorysejší a ne jen klasické obyčejné směrovky čitelné až na poslední chvíli...
Vjezd do OK je tedy za mě šikanózní opravdu ale příliš. :zvraci:

O tom, že celkově je svým tvarem ta křižovatka nesmyslná (dokonce to není ani zdaleka ekonomická varianta !) o tom netřeba více mluvit. Jediné štěstí je, že to tady snad opravdu nebude pro souvislé proudy vozidel, je asi pravda, že i od Mohelnice pojede spousta dopravy do Olomouce až další křižovatkou. Nebo doufám v to..
Alespoň že odbočovák na hlavní trase dálnice vypadá už delší a ne jak v sousedním křížení, kde to jsou takové větší klíny. :roll:
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Tam to asi nebude úplně o tom 'vzpamatování'. Výjezd jasně tam k tomu není žádný důvod, jedině snad aby to vypadalo souměrně. U vjezdu tam je 'kolmé' napojení třeba, komunikace se napojuje hned za podjezdem a pro kamiony by to bylo hodně nepřehledné (není tam až do poslední chvíle vidět) a vozidla jedoucí po okruhu díky jeho velikosti mohou mít poměrně velkou rychlost.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Kolmé ať je, to je určitě správně, přesně kvůli tomu rozhledu, ale mohlo to tam být více vpravo vyasfaltované, když nic nejede.
Popravdě ten tragický rozhled pod most pod dálnicí je také na facku, celé to prostě mělo být lépe promyšlené, když už se tam staví taková drahá opičárna.
havlma1

Příspěvek od havlma1 »

Tak zrovna jsem jel poprvé po novém kruháči směrem od Mohelnice do Olomouce a pak zase ven a opravdu je to dost zvláštní stavba.

Napojování z dálnice na kruháč zbytečně v pravém úhlu, přivaděč se nejdřív stočí dost prudce doleva, aby se pak řidič v 90st úhlu točil doprava, pak dost dlouhá trasa kruháčem a nakonec zase 90st úhel směr přivačeč do města. Docela mě překvapilo, že na kruháči je limit 60 Km/h a jel jsem opravdu těch 60 max, na víc jsem si tam netroufnul. Je to dost divné, chce to zažít na vlastní oči..

Pak po cestě zpět při napojování na kruháč směrem od Globusu mě trkla do očí značka informující o exitech směr Brno/Zlín a směr Šumperk/Praha, spolu s tím napojením v úhlu 90st. jsem měl na chvilku pocit, že se na Brno/Zlín má opravdu odpočit doleva. Nedávno byla v novinách zpráva, že tam tak někdo jel. Po dnešku se tomu vůbec nedivím. Je tam sice značka kruháče, ale všechno to vypadá tak, jako by to byla křižovatka typu T a na Brno máš jet prostě doleva. Navíc v té křižovatce je silnice kruháče docela dost vyspádovaná do středu, takže při vjezdu dost šikmo a bude vynášet. Nedivil bych se, kdyby tam do příkopy občas popadalo při náledí nějaké auto..

Jako zvykneme si, ale co si budeme povídat - nejlepší je hodnocení prvního dojmu, když ještě nemáme žádné návyky a ten můj mě teda dost děsí. Určitě to není intuitivní a ani moc bezpečné.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

:ok:
havlma1

Příspěvek od havlma1 »

Odkaz na článek - řidič jel v protisměru na kruháči:

https://hanacka.drbna.cz/zpravy/doprava ... mouce.html
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Nechci nikoho bránit, ale nejen u velkých kruháků bývá v zahraničí zvykem buď příkazová značka: https://www.google.cz/maps/@43.8152803, ... FQAw%3D%3D anebo vodící tabule: https://www.google.cz/maps/@50.5683696, ... FQAw%3D%3D
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
havlma1

Příspěvek od havlma1 »

Ještě další článek.

https://olomoucky.denik.cz/zpravy_regio ... vatka.html

Jinak ten kruháč má obvod něco přes 900m a jak to ještě vede skrz dva mosty a není vidět vcelku, tak to na první pohled moc na kruháč nevypadá. Samozřejmě je tam dopravní značení, ale stejně.. ujedete skoro kilometr, než ho obkroužíte. https://mapy.com/s/navenogele
Xyzc

Příspěvek od Xyzc »

Lidi si zvyknou, doplní se nějaké DZ a za pár měsíců už to nebude téma.
Je fakt, že vzhledem k průměru by bylo vhodnější řešení s průplety jako na MUK Rudná či MUK Přívoz na D1. Na druhou stranu MUK Opatovice není o tolik menší a taky to funguje.
Pag3man

Příspěvek od Pag3man »

Ono se musí počkat až se dostaví sjezd z Křelova do Topolan a další sjezd do Olomouc Neředín
Mapka je v článku:

https://hanacka.drbna.cz/zpravy/36069-p ... menit.html

Dokonce i v letáku
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Hlavně se vsaďte, že to té opičárny nebudou žádné vedlejší přeložky dvojek napojeny nejméně dalších 10 let. :)

Jinak i vzhledem k těm přeložkám bylo toto řešení zvoleno k ničemu. Měl tam pod dálnicí vzniknout pouze jeden most, 8ičková křižovatka a od Topolan normální 2-pruhová silnice pod dálnicí, která by pak ústila do dnešního přivaděče. Na západní straně by ta vratná rampa od Mohelnice na globus mohla vést připojovacím pruhem. Na východní straně klasická T křižovatka s větvemi. A pokud by tam mermomoci musela být napojena i nějaká přeložka z Neředína, tak pak by se tam asi hodil jeden kruháč.
I tak by průjezd od Mohelnice ke globusu byl ve výsledku asi rychlejší po vratné rampě, pak rovně pod dálnicí a přes obyč kruháč, než tato opičárna.
Přivaděč od globusu by 4-pruh končil pravým rovnou na Mohelnici a levý rovně na Topolany. Kdyby tam byl kruháč, tak by akorát pro pravý pruh na Mohelnici vznikl bypass kolem.
Myslím, že by to vše bylo daleko plynulejší a ve výsledku i rychlejší i s průjezdem jedním kruháčem, než to dnešní kroužení a prudké zatáčení při najíždění/vyjíždění.

A to nemluvím samozřejmě o nepřehlednosti, hlavně v noci, kam můžu a nemůžu jet. Všechna tato nepřehlednost je ale způsobena tou debilitou, že jsou nájezdy kolmo a na přednost. Kdyby tam byl provoz naveden alespoň trochu plynule (ale pořád s rozhledem doleva) nebo přes připojovací klíny/pruhy normálně přimknuté ke kruháči jak v Ostravě, tak je po problémech a po propadech plynulosti. :roll:
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Pardon, ještě musím dodat, že celý ten minulý příspěvek měl být uvozen tím, že "když už se doprava Mohelnice-globus vede přes tuto MÚK,...".

Že měl v ideálním světě vzniknout naprosto levný jednoduchý rozplet o něco severněji a využít staré těleso pro Mohelnice-Olomouc, o tom se nemusíme bavit. :)
Trupman

Příspěvek od Trupman »

Aram96 píše: 3.12.2025 16:16:55 Hlavně se vsaďte, že to té opičárny nebudou žádné vedlejší přeložky dvojek napojeny nejméně dalších 10 let. :)
Já bych se vsadil klidně 20 let. Žádná z těch přípojek není ani ve výhledovém investičním plánu ani na projekt, natož na realizaci. A podle mě ta přípojka směrem k třídě Míru ani nedává ve střednědobém výhledu smysl. Jedině pokud by se na tom poli severně od třídy Míru realizovala nějaká obrovská investice. Město Olomouc určitě nebude mít zájem na tom, aby se tranzit od MÚK Křelov směrem do města přelíval takto přímo a jednoduše do třídy Míru - naopak, snahou je tranzit z třídy Míru vyvést (to je ta druhá přeložka - II/448 od MÚK Křelov směr Topolany) a toto by šlo proti takovému záměru. Spojení mezi třídou Míru a Pražskou by měla umožňovat výhledová spojka mezi lokalitou u krematoria a Globusem (to je ten zbytečný malý kruháč u Globusu v zatáčce, který má taky jen 2 výjezdy od dob svého vzniku před ca 25 lety).

Celá tato MÚK na mě působí dojmem, že před 30 lety někdo nakreslil nějakou ideovou představu možného řešení, se všemi tehdejšími kontexty a také s, tehdy progresivním, řešením jako OK. Navíc v parametrech R-silnice. A od té doby si nikdo netroufnul tuto představu jakkoliv rozporovat a šlo se cestou nejmenšího odporu a "takto to už je nakreslený".

Trochu mě děsí kapacita nového kruháče v případě, že se do něj někdy napojí ten tranzit z II/448 z Topolan do Olomouce. Kruháč je sice velký, ale vzhledem k jednomu pruhu, špatným rozhledům, úzkému profilu a napojením kde je potřeba rozjezd z 0 (oproti tomu na kruháči krouží auta rychlostí 60), se ta kapacita velmi rychle vyčerpá.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
martys

Příspěvek od martys »

pokud už se tu bavíte o zbytečnosti nezapomeňte na tohoto chudáčka :
https://mapy.com/s/cosalufeve :-)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Jojo ten kruháč aby byl kruháč mě tu taky nikdy nepřestane fascinovat. :)

Trupman: díky za doplnění a souhlas i s kapacitou. :ok: Sázku nepřijímám neb bys asi vyhrál. :D
Pag3man

Příspěvek od Pag3man »

Tak tam se mělo napojit ta výstavba těch vysokých domů pak to narvali o kruháč dál podle nemjakého plánu tam povede 3 větev do neředína… qle jestli se to bude někdy stavět je taky otázka
kot

Příspěvek od kot »

Aram, martys, Trupman : pánové máte absolutní pravdu. Jedině malou otázečkou je, jak je projekt starý a co si OL vydupala pro vesnice okolo.
zesp

Příspěvek od zesp »

Aktuální průjezd od Ostravy se sjezdem na exitu Křelov, obkroužení celého kružáku a příjezd nezvykle prázdným přivaděčem ke Globusu.... Na tom kružáku je už docela smyté VDZ, takže si to tam každý mastí, jak se mu zlíbí, některá auta ten nájezd na kruháč ze sjezdu berou "na krev" a přejíždějí až ke krajnici, kde už jsou i za šrafováním... Apropo: Ta SMV na staré trase do Křelova zůstane, nebo na dvojce být nemůže?

https://youtu.be/FsE8QLv9pQ0
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Menší dotaz, proč vlastně značení na dálnici neobsahuje alespoň symbol nákupního košíku, klidně bez názvu?
Řekl bych, že Globus je možná i hlavnějším cílem této MÚK než ostatní věci.

Jinak to VDZ, to je snad nějaký vtip ne? Vždyť tam místy prakticky není nebo video hodně klame. Kvalitu bych srovnal s čárami u nás v obci na silnici třetí třídy, které prakticky po první zimě z půlky zmizí .. :lol: :ko:
Naposledy upravil(a) Aram96 dne 2.1.2026 14:04:45, celkem upraveno 1 x.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

V Praze existuje toto a neni to sjezd na parkoviste. https://mapy.com/s/kasodoruba

V Brne pak je toto https://mapy.com/s/fatohonona

Takze by to jit melo.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Jo, mě zrovna pak došla právě třeba Olympie v Brně, kde OC značeno je a zdaleka sjezd nevede jen tam, natož přímo. Takže jsem to s tím parkovištěm přepsal.
Je mi celkem záhadou, proč tady u Křelova není OC značeno ..
martys

Příspěvek od martys »

Aram96 píše: 2.1.2026 14:06:51 Je mi celkem záhadou, proč tady u Křelova není OC značeno ..
..protože je projekt dálnice starší než OC ? vyprovodím se sám :-)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

:lol: :lol: :lol: :ok:
Odpovědět

Zpět na „D35“