Uzel D1/D35 Lipník nad Bečvou

Praha – Jihlava – Brno – Vyškov – Hulín – Přerov – Lipník nad Bečvou – Bělotín – Ostrava – Polsko
zesp

Re: [D1] 0136 Říkovice – Přerov

Příspěvek od zesp »

Večerní průjezd exitem 296 Lipník nad Bečvou ve směru od Ostravy a záznam nových návěstí měnících směrování dopravy. Omluvte sníženou kvalitu záběru na návěsti, za světla jsem tudy projet nestihl. Snad to bude pro někoho mít vypovídající hodnotu i tak...

https://youtu.be/i7L8jtrFg_Y

Škoda jen, že o toho odbočení na D35 směr Olomouc není již značen cíl Hradec Králové. A taky cíle dostupného dalším nejbližším výjezdem (Velký Újezd). U D1 je uvedeno Brno + Zlín a následující výjezd Přerov. Proč to nejde i u té D35? Pak se ten cíl objeví až za návěstí za exitem. A to už je pozdě. Máme sice designově velice hezké provedení značení, ale ta obsahová náplň, to je fakt čím dál větší bída...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Tak Velký újezd tam logicky není, protože první další sjezd je Lipník, který tam správně značen je. ;-)

Teď bych zbytek nechal jak je, pouze smazal Brno. Až bude kompletní D35, tak bych na tomto rozpletu rád viděl značenou Prahu+Olomouc. A to pouze na tomto rozpletu, pak dál už klasicky jak to je OL+Šumperk a dál HK+Šumperk. Ale pro zahraniční a dálkové řidiče by bylo super tady na rozpletu Prahu opravdu značit a právě tak rozdělit proudy Brno vs Praha. Ideálně také přidat SK+A oválky pro průběžný směr na Brno na 0137. :jidlo:
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Při dnešním večerním průjezdu zmíněným rozpletem u Lipníka mě překvapilo jeho provedení, a to ve formě oddělení pravého pruhu plnou čárou a vznik druhého odbočováku z prostředního pruhu. Je to rozhodně kapacitnější řešení než krátký dvoupruhový odbočovák.
Překvapila mě ale absence přerušovaného VDZ v rozšiřování toho prostředního pruhu, které by oddělilo odbočovák, chybí v délce cca 200-250m zde:
https://mapy.com/s/hagolekulu
Je to vidět i na videu z předchozího příspěvku v čase od 0:48 do 0:55.
Screenshot_20251221_234954_Mapycom.jpg
Screenshot_20251221_234954_Mapycom.jpg (74.05 KiB) Zobrazeno 2803 x
Je toto finální stav VDZ, nebo se bude domalovávat? Za mě osobně bych tu přerušovanou vyznačil v celé délce rozšiřování a bylo by to stále v souladu se SDZ.
Aktuálně je navíc těch 100m navazující přerušované čáry víceméně smazaných (viz čas 0:54), podle mě dost matoucí pro řidiče.
Ono to tam je teda namalované už několik let, ale jak se dlouhodobě provizorně jezdilo jen do kolektoru tak jsem to nikdy nezaznamenal...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Také jsem tu před časem toto řešení odbočování chválil. Přesně tak, určitě lepší než dvojité odbočování pouze na cca 100 m.
Myslím, že VDZ prostě chybí a pravděpodobně se doplní. Kór v noci to musí být opravdu velmi matoucí.
Minimálně klasickou přerušovanou mezi pravým průběžným a novým odbočovákem. A nebo ještě k tomu doplnit odbočovací přerušovanou přimknutou k plné čáře zleva. (= aby byl umožněn vjezd z levého odbočováku i do pravého, nikoli však obráceně)
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

VDZ V2b tam být má a musí a bude doplněno, jakmile to podmínky dovolí.
janneckar

Příspěvek od janneckar »

zesp píše: 21.12.2025 22:51:52 Večerní průjezd exitem 296 Lipník nad Bečvou ve směru od Ostravy a záznam nových návěstí měnících směrování dopravy. Omluvte sníženou kvalitu záběru na návěsti, za světla jsem tudy projet nestihl. Snad to bude pro někoho mít vypovídající hodnotu i tak...

https://youtu.be/i7L8jtrFg_Y
Já bych se chtěl zeptat, ta odlišná velikost návěstí (čas 2:17 a 2:30) je dána nějakou normou, nebo to jen tak vyšlo a bylo zbytečné jednu dělat o kousek větší? Jen že to vypadá divně. Ale chápu, že na design se asi moc nehraje...
trunda

Příspěvek od trunda »

Aha, já myslel, že to je novinka.
V Rakousku to občas vidím, je fakt, že tady https://maps.app.goo.gl/wM1MDQBrVz7ht8Ja8 je to doplněné šipkami.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Naopak, já si myslím, že odlišná velikost tabulí vedle sebe více zaujme řidiče, že si má dávat bacha ve kterém pruhu jede.
https://www.google.cz/maps/@50.0495003, ... FQAw%3D%3D
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Honey72

Uzel D1/D35 Lipník nad Bečvou

Příspěvek od Honey72 »

Stejně mi připadá divné, že není na D35 ze směru od Olomouce uzel značen (2000 m) a ani číslo uzlu, či alespoň sjezdu do Lipníku?

https://www.google.cz/maps/@49.546612,1 ... FQAw%3D%3D

Chápu, že čísla exitů se v bypassech či ramenech obvykle neznačí, ale jedete z Olomouce a najednou z ničeho nic exit. O žádném dopředu nevíte a neznáte ani jeho číslo. A pak, když ho ve 130 minete se najednou ocitnete v připojováku a jste nuceni přejet na dálnici, na kterou nejste upozorněni.

V tomto případě by se měla udělat výjimka anebo toto pravidlo změnit. Už kvůli uzlům provázaným s dalším exitem, protože je pak zmatek v číslech. Z každého směru je jiné číslo, podle začátku bypassu, který je třeba i několik kilometrů dlouhý.
MiT

Re: Uzel D1/D35 Lipník nad Bečvou

Příspěvek od MiT »

Mně tam nic nechybí. Odbočení na Lipník oznámené kilometr předem, na krakorci, takže se neschová za kamion v pravém pruhu, pokud bych jel v levém. Staničení exitu tam nedává příliš smysl. Je v km 296 podle staničení D1, fotka je z končící D35 (její km cca 295,5). Značit kilometráž podle "sousední" dálnice by bylo přinejmenším zvláštní. Navíc to odbočení není z dálnice, ale z kolektoru Exit 294 Val. Meziříčí D1, do kterého ústí právě končící D35. Připojení kolektoru do D1 je v km 298, takže dávno za odbočením na Val. Mez., Hranice, Lipník.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

to Honey:
Od Olomouce je to značené zajímavě a nezvykle. Místo IS 6a 1000 m před křižovatkou je zde rovnou velký portál 1000 m před. Za mě proč ne.

Ale chybějící číslo exitu je za mě chyba a mělo by se to nějak vymyslet. V těchto místech ještě není žádný kolektor - neřeším teď jak je to někde ve skicách na ministerstvu a slovíčkaření, řeším průběh dálnice pro řidiče - jede se pořád po dálnici D35 a průběžný směr směruje na D1 (podle značek). Až za exitem na Lipník D35 končí a zaústí se do D1.
Bohužel je to s tím číslem složité, protože by byly 3 různá čísla. Od Ostravy je to dálniční uzel a 298, od Brna sjezd a 294 (proč 294 a ne pro druhou MÚK 296 se už kdysi řešilo, to je na jinou debatu) a tudíž jediné co dává od Olomouce smysl je asi 296. Ale je to celé nahouby, protože když někomu řeknete sjeď na xy exitu, který si pamatujete, tak z jednoho směru to trefí, ale z druhého to přejede. :crazy: :ko:

Značit od Olomouce dálniční uzel je ale za mě nesmysl, protože nikam sjíždět/najíždět nemůžete. V tomto je to značeno správně jen jako obyč sjezd. Jen je nezvykle užito toho prvního portálu s velkými návěstmi. Což není určitě na škodu.

Nešlo by mít exit na Lipník prostě zafixován jako 296 a přidat značení sjezdu 296 nad návěsti jak od Brna, tak od Ostravy? Pak by např.od Ostravy bylo nad návěstmi uzel 298 a i sjezd 296. Přehledné a bude to stát pár tisícovek a jen se to doplní navíc... Teoreticky pak akorát ještě rozšířit od Ostravy i IS6a a tam k 298 přidat i právě sjezd 296.
zesp

Příspěvek od zesp »

Ten úsek u Lipníka mám v plánu projet ještě jednou, za světla a v kolektoru. Pak dám na můj YouTube kanál, dejte si zavčas jeho odběr, ať vám to neunikne :D Ale nechcou mě zatím doma pustit... :? Tak, aby by se nám uzavřela mozaika průjezdů novým úsekem Říkovice - Přerov, přidávám ještě směr od Ostravy přes exit Přerov-sever do Předmostí, bohužel prozatím opět za tmy, je to ta samá jízda jako v předchozím příspěvku:

https://youtu.be/2nAX_coW_i4

Bude po zprovoznění D55 značen exit Přerov-sever jako uzel, nebo tím, že se vždy musí projet kouskem větve společně s I/55 a II/150, tak proto ne?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

MÚK Přerov-sever bude po dostavbě úseku Kokory-Přerov označena jako uzel, bez ohledu na tyhle finesy...
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Stejně tomu bude i u D11/D35 u Plotišť.
zesp

Příspěvek od zesp »

Průjezd uzlem D1 x D35 u Lipníka ve směru Ostrava - Přerov a o záměrně kolektorovým pásem. Sice za světla, ale za to pro změnu s deštěm, takže opět omluva za sníženou kvalitu záznamu. V tom uzlu mě citelně chybí ve směru na D35 i cíl Hr. Králové, jen Olomouc je na takové dělení směrů fakt slabota... Nejsou ani vyměněny všechny návěsti, jen ty nejdůležitější. Tak snad se to do třetice podaří ještě lépe...

https://youtu.be/uu_TMN24qIY
michal

Příspěvek od michal »

Tam by byl hezký cíl pro oba směry Praha via D1 a via D35/D11 a u toho tabulka s dojezdem v minutách. :twisted:
Trupman

Příspěvek od Trupman »

michal píše: 7.2.2026 11:27:38 Tam by byl hezký cíl pro oba směry Praha via D1 a via D35/D11 a u toho tabulka s dojezdem v minutách. :twisted:
No ty minuty asi ani ne.
Jednak fakt záleží kam člověk míří a počítat to někde od Florence je pro 99,9 % řidičů úplně buřt.
Druhak se ty jízdní podmínky, a tím i dojezdový čas, dynamicky změní než člověk dojede do Prahy.

V situaci, až bude hotová D35, bude asi většina lidí volit od Lipníka do Prahy právě D35. Pokud ale někdo bude váhat mezi oběma variantama, tak by mu asi pomohla nějaká informace o stavu provozu. Nějaké číslo na stupnici intenzity, 1-5, spolu s barvou.
V jistém smyslu by to možná bylo pro řízení dopravních proudů praktické. Mít možnost aktivně ovlivňovat kam se mi auta přelejou.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
MHaslar

Příspěvek od MHaslar »

Na to by se daly použít ZPI v klidovém stavu, příručka ŘSD to dovoluje. Tu dojezdovou dobu bych bral ke křížení s D0, to je asi nejrelevantnější zobrazitelný údaj, který navíc už dnes známe. Zobrazoval bych to ale jen v případě, kdy je na jedné z tras nějaká komplikace (větší kolona, omezení nebo nehoda) spolu se zdržením oproti druhé trase.
Krupp

Příspěvek od Krupp »

michal píše: 7.2.2026 11:27:38 Tam by byl hezký cíl pro oba směry Praha via D1 a via D35/D11 a u toho tabulka s dojezdem v minutách. :twisted:
Tohle info by mělo být už na úrovni Hranic/Jezernice ať vjíždím do křížení "rozhodnutý".
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Trupman píše: 7.2.2026 13:29:21
No ty minuty asi ani ne.
Jednak fakt záleží kam člověk míří a počítat to někde od Florence je pro 99,9 % řidičů úplně buřt.
Druhak se ty jízdní podmínky, a tím i dojezdový čas, dynamicky změní než člověk dojede do Prahy.

V situaci, až bude hotová D35, bude asi většina lidí volit od Lipníka do Prahy právě D35. Pokud ale někdo bude váhat mezi oběma variantama, tak by mu asi pomohla nějaká informace o stavu provozu. Nějaké číslo na stupnici intenzity, 1-5, spolu s barvou.
V jistém smyslu by to možná bylo pro řízení dopravních proudů praktické. Mít možnost aktivně ovlivňovat kam se mi auta přelejou.
Tohle si myslím, že je zbytečnost. 99 % řidičů, pokud není rozhodnuta natvrdo nehledě na okolnosti, tak se rozhodne podle toho, co jim řekne navigace dle aktuálního provozu. Na nějaké značky od ŘSD se každej vykašle. :)
Naprosto definitivní přeliv dopravy a "ustálení" nastane až po dokončení celého pražského okruhu. Z praktického hlediska tedy možná o nějaký ten rok dříve z důvodu přestavby D1 kolem Brna.
zesp píše: 7.2.2026 10:01:30 V tom uzlu mě citelně chybí ve směru na D35 i cíl Hr. Králové, jen Olomouc je na takové dělení směrů fakt slabota...
Souhlas.
A po dokončení celé D35 tam fakt bude záhodno někam přidat Prahu, pouze na toto křížení.
famfrpal

Příspěvek od famfrpal »

Zdravím,

chci se zeptat na absenci tlusté přerušované čáry oddělující odbočení pro směry na Přerov a Olomouc v křižovatce 298 (hezky vidět ze začátku videa odkazovaného níže). Svislá návěsť je nejdříve s dodatkem 500 m, další až v křižovatce již s plnou čárou ještě před samotnou tabulí. Vodorovné značení mi tak neumožňuje přejet z pravého pruhu tak, abych mohl pokračovat směr Přerov. Jel jsem tudy již dvakrát a v obou případech jsem potkal zmatené řidiče (za mě oprávněně). Je tohle dle předpisů z pohledu: a) umísťování dopravního značení, b) silničního zákona skrze možnost přejetí do jiného pruhu pouze na základě směrové tabule (a které tabule -- s dodatkem vzdálenosti, resp. bez něj)? Ideálně bych poprosil o odkazy na legislativu. Díky

https://www.youtube.com/watch?v=uu_TMN24qIY

PS: Ptám se tady, protože se křižovatka v tomto uspořádání otevřela s otevřením úseku Říkovice - Přerov.

PPS: Podobné je to dlouhodobě i v opačném směru u sjezdu na Frýdek-Místek (křižovatka 311), kde tlustá přerušovaná čára je, ale jenom v délce cca 100 m, což je asi tak tři sekundy na zařazení. Úplně běžně tam jezdí kamiony v prostředním pruhu již kilometr před sjezdem.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Je to blbě.
Tipl bych si, že se s pořádným značením čeká na lepší počasí.

Nicméně aby vše kompletně sedělo tak jak má, bylo by záhodno přidat ještě jeden portál se značením více k Ostravě. Ten by byl 1000 m před odbočováním.
Původní 1000 by byl nově 500 m.
Původní 500 by byl vlastně začátek vodorovného odbočování pravého (to co ty v příspěvku rozporuješ a který ti chybí).
A v místech původní “0” návěsti by už byla správně plná čára pro pravý a začalo by ono odbočování z prostředního.
Takhle by to mělo být.
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

Lipník se z tohohle pohledu už nějakou dobu řeší a ta přerušovaná V2b tam bude prodloužena, nejspíše až na úroveň prvního portálu. Je to téma i pro další podobná místa, kde to ani dnes není řešeno jednotně.
Aram96 píše: 28.2.2026 17:58:31 A v místech původní “0” návěsti by už byla správně plná čára pro pravý a začalo by ono odbočování z prostředního.
Ale takhle to tam přece dneska je...

A ta vzdálenost na portálech u Lipníku je vztažena vlastně k té prostřední šipce, odkud se může odbočit, takže se s tím hýbat nemůže. Je to trochu neintuivní, ale líp to asi nejde.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Ano, u té "0.návěsti" to tak je s tou plnou, jenže když nepředchází přerušovaná, tak je to právě špatně žejo ..

Ano není to řešeno jednotně, ale měl jsem za to, že se právě už vymyslelo řešení, které se bude držet. A z mého pohledu opravdu správné řešení. Resp. mnohem lepší než v ČR doposud. K úplnému ideálu by mi pak chybělo asi už jen posunutí IS 6g až za začátek odbočováku, ne před jeho začátek, aby šipky na návěsti reflektovaly pruhy na vozovce (a hlavně jejich počet).

Správné příklady V2b:
např. D11 před MÚK Jirny .. tam se přece výrazně prodloužil úsek s přerušovanou V2b oproti dřívějším zvyklostem. Tam je to možná dokonce až moc nadhodnocené.
Pak taky v MÚK Sedlice na D35 je nově fakt dlouhý a odpovídající. A takhle je to určitě správně - ta vodorovná značení - a z těchto dvou příkladů vycházím, jak by to mělo být i tady. Tyto změny byly udělány dobře nebo ne? :shock:

Nicméně i u těch Sedlic se pouze přepsaly vzdálenosti na návěstech (1000>500 a 500>0=začátek přerušované). Je to takhle určitě lepší, nicméně .. na obou místech, u Sedlic i tady u Lipníka, by k úplně správnému a finálnímu značení měl přibýt jeden nový portál a to návěsti 1000 m před křížením (=před začátkem odbočování/přerušované V2b), protože jde o křížení dálnic. V tomto bych se držel Němců.
Pokud nebudou nad hlavou návěsti prvně 1000 m před a pak 500 m ještě než začne jakýkoli odbočovák=přerušovaná V2b, pak je to naprosto žalostný krok zpět. Tohle je totální základ. Až potom řešme, jestli odbočovák má mít 400 m nebo 800 (Sedlice, Jirny).

Přerušovaná V2b úplně k prvnímu portálu myslíš k tomu prvnímu od Ostravy? To by byl holý nerozum úplně k ničemu. Naopak patří začátek k druhému portálu od Ostravy -> 500 m dlouhý odbočovák pravého průběžného. To je pro OA poctivých 13 s jízdy a to stačí až až, pro NA ještě déle.
U další návěsti končí, změní se na plnou a postupně se začne otevírat ten druhý odbočovák z prostředního pruhu. A ten bude mít pohodlnou délku cca 400 m až na úplný konec rozpletu (pokud se tento konec posune maličko k Olomouci oproti starým původním zebrám).
Za mě je tohle super řešení, jen nám zbyde ten jeden problém, chybějící návěst 1000 m před. Ale je to maximum možného bez hýbání s portály. Tady se holt nějakých 800 m dlouhý odbočovák pravého udělat nedá. Ale 1000 m dlouhý je nesmysl a naopak na škodu. Raději 500 m a mít alespoň jednu návěst před začátkem přerušované.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

A jaky je duvod ukazat ridicum, ze jejich pruh nepokracuje, ale legalne jim jeste stovky metru nedovolit se spravne zaradit vlevo? Moznost menit pruhy ma byt od okamziku, kdy ridic vidi prvni portal. Jinak to nedava smysl a ridici stejne budou jezdit podle sipek a ne podle car.
Odpovědět

Zpět na „D1“