Špatné značky
Re: Špatné značky
Nejsem si jistý, zda je zakázáno, aby psi běhali rychleji než 30 km/h nebo právě ti mají výjimku...
0310/II kolem Malše
Mám alespoň částečně prsty v: 1104/II, 4704, 4705, D48 Bělotín-Rybí, I/19 obchvaty Obrataň a Kámen, II/114 Dobříš, II/602 Vysočina a dalších...
Mám alespoň částečně prsty v: 1104/II, 4704, 4705, D48 Bělotín-Rybí, I/19 obchvaty Obrataň a Kámen, II/114 Dobříš, II/602 Vysočina a dalších...
Omlouvám se, pokud už to tady bylo.
Za mě je tu špatně i umístění samotné značky, prakticky přímo v zastávce, značka není vidět moc dopředu, nechci ani domýšlet, když tam stojí autobus trochu víc vzadu nebo jsou tam dva.
https://mapy.com/cs/turisticka?pid=1030 ... z=18&ovl=8
A místo červeného rámečku s 35, jakožto značení už přímého nájezdu na dálnici, tam někdo vymyslel vzdálenosti k městům .. na zelenou směrovku .. sorry ale tohle už je diagnóza. Nechci radši vědět, přes kolik lidí to na SÚSce jde.
Písmo těch měst tak maličké, že to jde sotva přečíst.
Za mě je tu špatně i umístění samotné značky, prakticky přímo v zastávce, značka není vidět moc dopředu, nechci ani domýšlet, když tam stojí autobus trochu víc vzadu nebo jsou tam dva.
A místo červeného rámečku s 35, jakožto značení už přímého nájezdu na dálnici, tam někdo vymyslel vzdálenosti k městům .. na zelenou směrovku .. sorry ale tohle už je diagnóza. Nechci radši vědět, přes kolik lidí to na SÚSce jde.
A přitom tam ta značka v odpovídajícím provedení dříve byla: https://maps.app.goo.gl/Uiqp3kSFGXKqd2Ph9
Měl bych dotaz - jaký je praktický rozdíl mezi "Stezka pro chodce a cyklisty společná" (C9a) a stezkou pro chodce s povoleným vjezdem kol? V Brně je na spoustě mít právě značka C7a (stezka pro chodce) s dodatkovou tabulkou povolující vjezd cyklistů: https://maps.app.goo.gl/g2cbpRhzfkipMzxu6
Jde o to, že smíšenou stezku cyklista použít musí, i když je vedle vozovka, kdežto na stezku pro chodce s povoleným vjezdem cyklistů vjet smí, ale užít ji nemusí.
No, to urcite ne. Byvaly debaty, jestli musi pouzit samostatnou stezku, ale i to je ted snad uz vyreseno a povinne to neni... Rozdil je v tom, ze na stezce pro pesi s povolenym vjezdem cyklistu je napr. omezena rychlost na 20 km/h a cyklista by se tam mel chovat jako "host", zatimco na spolecne stezce jsou si s chodci vic rovni...
Zákon o silničním provozu:
Komentář:§ 57
(1) Je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, vyhrazený jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít v daném místě a směru, ledaže by tím mohla být ohrožena bezpečnost nebo plynulost provozu na pozemních komunikacích.
Takže pro pohyb běžného rekreačního cyklisty to pořád platí. Ale je taky pravdou, že se to netýká společných stezek s chodci, o což v řešeném případě šlo.Novelou účinnou od 1. ledna 2022 obsaženou v zákoně č. 365/2021 Sb. byla zakotvena výjimka z této povinnosti pro případy, kdy by jejich užitím mohla být ohrožena bezpečnost nebo plynulost provozu na pozemních komunikacích. Tato úprava se jeví jako poměrně iracionální, když cyklisty namísto prostoru, který je pro jejich pohyb zvlášť zřízen a uzpůsoben, pouští do souběžného standardního provozu mezi motorová vozidla.
Každopádně platí, že pro uplatnění uvedené výjimky musí být dán objektivní důvod, který bude posuzován individuálně případ od případu, a že výjimka nesmí být vykládána extenzivně. Příkladem pro uplatnění výjimky může být jízda sportovního cyklisty vysokou rychlostí, která by kupříkladu na stezce pro cyklisty nebyla bezpečná s ohledem na aktuální hustotu provozu na ní, apod.
Řešil to už i Nejvyšší správní soud, tady je shrnutí od AI:
Nejvyšší správní soud (NSS) v prosinci 2023 potvrdilže cyklista nemá absolutní povinnost využít stezku pro chodce a cyklisty (značenou C 9a/b), i když vede souběžně se silnicí. Podle rozsudku 4 As 102/2023 - 25 má cyklista právo volby podle aktuální situace, bezpečnosti či kvality povrchu.
Klíčové body rozhodnutí:
- Stezka pro chodce a cyklisty (společná): Není považována za „stezku pro cyklisty“ ve smyslu povinného užití dle § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu.
- Volba cyklisty: Pokud je stezka neudržovaná, plná chodců nebo nebezpečná, cyklista může jet po silnici.
- Povinnost použití: Povinnost platí pouze pro stezku pro cyklisty (značka C 8a) nebo jízdní pruh pro cyklisty.
- Bezpečnost: Soud zdůraznil právo cyklisty na volbu bezpečnější varianty.
Nejvyšší správní soud (NSS) v prosinci 2023 potvrdilže cyklista nemá absolutní povinnost využít stezku pro chodce a cyklisty (značenou C 9a/b), i když vede souběžně se silnicí. Podle rozsudku 4 As 102/2023 - 25 má cyklista právo volby podle aktuální situace, bezpečnosti či kvality povrchu.
Klíčové body rozhodnutí:
- Stezka pro chodce a cyklisty (společná): Není považována za „stezku pro cyklisty“ ve smyslu povinného užití dle § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu.
- Volba cyklisty: Pokud je stezka neudržovaná, plná chodců nebo nebezpečná, cyklista může jet po silnici.
- Povinnost použití: Povinnost platí pouze pro stezku pro cyklisty (značka C 8a) nebo jízdní pruh pro cyklisty.
- Bezpečnost: Soud zdůraznil právo cyklisty na volbu bezpečnější varianty.
+ případ, že stezka sice vede okolo cíle, ale nedá se z ní k cíli sjet.
(mám tento případ přímo před kanceláří)
(mám tento případ přímo před kanceláří)
0310/II kolem Malše
A pikantní na tom je též to, že hned za tím sloupem jsou vidět bílé piktogramy cyklisty v obou směrech v polovině k zeleni. Takže ten chodec, který půjde podle tohoto nového znašení se za druhým červeným piktogramem má vypařit?
Nechapu, proc by se mel nekdo vyparovat?
Protože se podle piktogramů ocitne v části určené cyklistům a aby se dostal mimo ni, musí překřížit část určenou pro cyklisty v protisměru.
Já chápu, že to je celé nesmysl, ale to značení tam někdo dal z nějakého důvodu a s nějakým úmyslem. I když, v tomto případě by se o tom dalo s úsoěchem pochybovat.
Já chápu, že to je celé nesmysl, ale to značení tam někdo dal z nějakého důvodu a s nějakým úmyslem. I když, v tomto případě by se o tom dalo s úsoěchem pochybovat.
Mě tam spíš zaujala ta značka konec stezky pro chodce (i když s nějakou dodatkovou tabulkou), tak co tam řešej s cyklistama?
Ty piktogramy ale zadnou cast urcenou jen pro chodce ani jen pro cyklisty nevyznacuji, navic i ten bily piktogram vzadu je cyklo + chodec, takze spolecny provoz. Asi teda, pokud ta svisla znacka prijde odstranit.
Vzhledem k tomu, že v červnu 2025 tam ještě žádná svislá značka nebyla, tak bude nejspíš nová.
Dělení se o prostor s cyklisty Brňany vyděsilo. Přes víkend značení v tichosti zmizelo https://zdopravy.cz/deleni-se-o-prostor ... lo-276405/
Tak pak nechapu, proc je tam vzadu svisla znacka ukoncujici usek pro cyklisty a zaroven piktogramy cyklistu...
Tohle SSOK opravila a vrátila tam původní podobu dálničních směrníků.Aram96 píše: ↑13.2.2026 15:31:42 Omlouvám se, pokud už to tady bylo.
Za mě je tu špatně i umístění samotné značky, prakticky přímo v zastávce, značka není vidět moc dopředu, nechci ani domýšlet, když tam stojí autobus trochu víc vzadu nebo jsou tam dva.![]()
A místo červeného rámečku s 35, jakožto značení už přímého nájezdu na dálnici, tam někdo vymyslel vzdálenosti k městům .. na zelenou směrovku .. sorry ale tohle už je diagnóza. Nechci radši vědět, přes kolik lidí to na SÚSce jde.![]()
![]()
Bez názvu.jpg
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Pište česky, prosím!