Jen počkejte, co za reklamy z 20. a 30. let dostanete ode mě. Pokusím se ty slíbené skeny stihnout ještě dnes v noci a někomu zodpovědnému kdyžtak poslat k uploadu. A nebo to zkusit někam sám hodit, ale tam moc úspěchu nečekám, přihlédnu-li ke své PC gramotnosti.viky píše:Je tam akorát psaná firma-bratři Zikmundové - výroba minerálních olejů,takže je to vlastně reklamní předmět.
AUTOATLAS ČSR z r 1928
-
dubnic
- Kontaktovat uživatele:
Re: AUTOATLAS ČSR z r 1928
-
dubnic
- Kontaktovat uživatele:
Hele, není v tom atlasu špatně umístěný Most? 
A není tam vůbec Sokolov a Jeseník 
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
-
dubnic
- Kontaktovat uživatele:
Stejně ale nejvíce změněných názvů jsou obce v oblasti Podunajské nížiny na Slovensku.
Stejně nechápu,proč to měnili.Mně Frývaldov moc německy nezní,teda jestli se to měnilo kvůli zášti ke všemu německému...Martin z Ostravy píše:Frývaldov ti nestačí?
Freiwaldau?viky píše:Frývaldov
O tom žádná!dubnic píše:Stejně ale nejvíce změněných názvů jsou obce v oblasti Podunajské nížiny na Slovensku.
Přitom půlka z nich nezní moc maďarsky,tak nechápu tu logiku.
Nejvíc maďarsky mi zní Csabaj-Čápor a ten nezměnili
Tak takhle by to určitě neprošlomapman píše:Freiwaldau?viky píše:Frývaldov
-
dubnic
- Kontaktovat uživatele:
Ale vždyť spousta českých měst a obcí má podobný název v němčině. A to po celou historii. Prostě tady žila obě etnika dlouhá staletí v jednom regionu. Já osobně proti tomu nic nemám. Ani proti Rumburku, Varnsdorfu, nebo Adršpachu, ze kterých němčina přímo vyzařuje.viky píše:Stejně nechápu,proč to měnili.Mně Frývaldov moc německy nezní,teda jestli se to měnilo kvůli zášti ke všemu německému...Martin z Ostravy píše:Frývaldov ti nestačí?
-
dubnic
- Kontaktovat uživatele:
Jenomže i ty původní slovanské, či germánské názvy Maďaři bez problémů převzali a používali. A to podle mě slovenským nacionalistům vadilo.viky píše:O tom žádná!dubnic píše:Stejně ale nejvíce změněných názvů jsou obce v oblasti Podunajské nížiny na Slovensku.
Přitom půlka z nich nezní moc maďarsky,tak nechápu tu logiku.
Nejvíc maďarsky mi zní Csabaj-Čápor a ten nezměnili
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
No třeba Hukvaldy, původně Hochwalddubnic píše:Ale vždyť spousta českých měst a obcí má podobný název v němčině. A to po celou historii. Prostě tady žila obě etnika dlouhá staletí v jednom regionu. Já osobně proti tomu nic nemám. Ani proti Rumburku, Varnsdorfu, nebo Adršpachu, ze kterých němčina přímo vyzařuje.viky píše: Stejně nechápu,proč to měnili.Mně Frývaldov moc německy nezní,teda jestli se to měnilo kvůli zášti ke všemu německému...Pan Tachau by byl teď mým příspěvkem jistě potěšen.
Ale ten Jeseník, tam bude problém v tom, že to jsou sudety, takže tam bylo třeba změn.
R48 -> D48 se podařilo!
Sudety jsou i Varnsdorf, Rumburk a nikdo nic nepřejmenoval. To se spíš našel nějaký místní aktivista. Ale někdy je to paradoxně k prospěchu věci. Třeba Sokolov - německy Falkenau, česky tehdy Falknov. V tomto případě je Sokolov překlad německého názvu, Falknov je paskvil.Martin z Ostravy píše:No třeba Hukvaldy, původně HochwaldTakže tady zůstalo počeštění. Ale ten Jeseník, tam bude problém v tom, že to jsou sudety, takže tam bylo třeba změn.
Nejlepší je, že někde se našli zase aktivisti po roce 1990, kdy to přejmenovávali zpátky. U Ždírce nad Doubravou je Krucemburk, po válce přejmenován na Křížovou, dnes zase přejmenován zpět. Německy je to ovšem Kreutzberg, takže ten jako německý název je úplný paskvil.
-
dubnic
- Kontaktovat uživatele:
Takže Rumburk, původně Rumburg, bychom mohli přejmenovat na Tuzemákův hrad, nebo Tuzemské Hradiště? Když teda nesmíme používat název Rum.JirkaS píše:Sudety jsou i Varnsdorf, Rumburk a nikdo nic nepřejmenoval. To se spíš našel nějaký místní aktivista. Ale někdy je to paradoxně k prospěchu věci. Třeba Sokolov - německy Falkenau, česky tehdy Falknov. V tomto případě je Sokolov překlad německého názvu, Falknov je paskvil.Martin z Ostravy píše:No třeba Hukvaldy, původně HochwaldTakže tady zůstalo počeštění. Ale ten Jeseník, tam bude problém v tom, že to jsou sudety, takže tam bylo třeba změn.
Rum používat můžeme, ale je potřeba kolem vykopat brambory a nasázet třtinudubnic píše:Takže Rumburk, původně Rumburg, bychom mohli přejmenovat na Tuzemákův hrad, nebo Tuzemské Hradiště? Když teda nesmíme používat název Rum.
-
dubnic
- Kontaktovat uživatele:
Pánové, omlouvám se za prodlevu. Nečekané povinnosti zdržely mne od slíbených skenů. Takže prosím, ozvěte se někdo, komu mohu poslat první várku zajímavostí z autokalendáře 1926-27. Nebo mi poraďte, jak to někam uploadovat a zpřístupnit. Jsem v tomhle docela panic, tak prosím o trpělivost.
zabalit do jednoho .zip souboriu a ten poslat na www.leteckaposta.cz
soubor vložíš tlačitkem Choose..., následně POSLAT. Po chvilce šekání se objeví link na soubor ve tvaru http://leteckaposta.cz/705445646548 a ten sem postneš
soubor vložíš tlačitkem Choose..., následně POSLAT. Po chvilce šekání se objeví link na soubor ve tvaru http://leteckaposta.cz/705445646548 a ten sem postneš
-
dubnic
- Kontaktovat uživatele:
Adamos: Díky za pomoc.
Tak pánové, můžete stahovat první část. http://leteckaposta.cz/502152576
-
Bisma
- Kontaktovat uživatele:
Dobrá prácička, docela mě zaujaly ty rychlosti, myslel jsem, že to bude trochu výš, jako třeba v Německu. I ta statistika počtu vozidel na 1 obyvatele je zajímává.dubnic píše:Adamos: Díky za pomoc.
Už se těším na další.
Fabia Combi I, 1.4
-
dubnic
- Kontaktovat uživatele:
Bude další, bez obav. Snažím se skenovat jen to zajímavé, co se bezprostředně týká silničního provozu. Jinak v tom kalendáři je i detailní návod, jak auto a jeho jednotlivé části rozebrat a opravovat. Nebo i sociální a pracovní zákony. Ty jsem neskenoval, protože se dají najít na netu.
-
dubnic
- Kontaktovat uživatele:
A zasílám ten novější. http://leteckaposta.cz/573111450
Zde je k vidění "Automapa Rčs" z roku 1947.Zajímavostí je i zákres "Protektorátní dálnice".http://picasaweb.google.com/josef.praga ... sZRoku1947#
-
Marooned17
Na té mapě z roku 1947 je zajímavé, že ještě nebyly přejmenovány všechny obce na dnešní odgermanizované varianty. Rossberg=>Hranice, Frývaldov=>Jeseník, Schönbach=>Luby...
Zato napr. Chemnitz odgermanizovan je