Zimní pneumatiky - přezouvání.

Jaké stanovisko máte k přezouvání zimních pneumatik?

a.) Přezouvám vždy na zimní období
41
40%
b.) Mám náhradní sady disků a přehazuji je
53
51%
c.) Jsem nucen přezouvat kvůli jízdě na cestách,kde je to dopr.značkou přikázáno,jinak bych nepřezouval
2
2%
d.) Nepřezouvám,protože v zimním období nejezdím po komunikacích,kde je to dopr,značkou přikázáno
0
Žádná hlasování
e.) Zásadně nepřezouvám v zimě nejezdím
1
1%
f.) Zásadně nepřezouvám,vystačím s letními
1
1%
g.) Jezdím málo,takže používám celoročně zimní
1
1%
h.) Používám "univerzální"
0
Žádná hlasování
i.) Mám firemní vozidlo, na kterém jsou měněny pneu
4
4%
j.) přezouvám jen na jedné nápravě
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 103

Kubajsu

Re: Zimní pneumatiky - přezouvání.

Příspěvek od Kubajsu »

MPMP: V současné době právě ledovka nebo ranní sníh právě moc nehrozí (alespoň tam, kde často jezdím). Výrazný pokles nočních teplot oproti denním je typický pro jasné noci. A když nejsou mraky, tak nehrozí déšť ani sníh. A co jsem viděl ve včerejší předpovědi počasí, tak se v rámci budoucího týdne chystá spíš oteplení... Ale to je jedno, to je na zvážení každého jaké výhody a nevýhody přezutí přinese. Původně jsem moje příspěvky psal s jinou myšlenkou a to, že jsem zásadně proti plošnému nařizování zimních pneu podle data v zemi, kde se nadmořská výška silnic pohybuje od 90 m až někam ke 1400 a v každé oblasti jsou podmínky jiné. Naopak se mi zamlouvá německý systém se sněhovou pokrývkou a řidič ať si to zařídí jak chce a nese odpovědnost přímo za své rozhodnutí, nikoliv za nějaký datum.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Kubajsu píše:MPMP: V současné době právě ledovka nebo ranní sníh právě moc nehrozí (alespoň tam, kde často jezdím). Výrazný pokles nočních teplot oproti denním je typický pro jasné noci. A když nejsou mraky, tak nehrozí déšť ani sníh. A co jsem viděl ve včerejší předpovědi počasí, tak se v rámci budoucího týdne chystá spíš oteplení... Ale to je jedno, to je na zvážení každého jaké výhody a nevýhody přezutí přinese. Původně jsem moje příspěvky psal s jinou myšlenkou a to, že jsem zásadně proti plošnému nařizování zimních pneu podle data v zemi, kde se nadmořská výška silnic pohybuje od 90 m až někam ke 1400 a v každé oblasti jsou podmínky jiné. Naopak se mi zamlouvá německý systém se sněhovou pokrývkou a řidič ať si to zařídí jak chce a nese odpovědnost přímo za své rozhodnutí, nikoliv za nějaký datum.
Tak to jsme opravdu mluvili každý o něčem jiném, Já zas pochopil vaši snahu spíš obhajovat přezouvání až "na poslední chvíli", se kterým já osobně nesouhlasím. (Btw. co s tím teplým prosincem? Nazujete zas na 3 týdny letní? ;) )
Na čem se shodneme (aspoň doufám) je, že jakýkoli účastník dopravní nehody na letních gumách na sněhu či náledí by měl být potrestán. Souhlasím s názorem "ať si to zařídí, jak uzná za vhodné". :)
Ondra O.K.

Příspěvek od Ondra O.K. »

Dneska se o tom pise v tistene podobe Prava, jak budou pojistovny postihovat ridice pri nehode na letnich gumach... online to zatim neni
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

V prosinci už samozřejmě zpátky nepřezouvám ;) Jenom se snažím optimalizovat okamžik přezutí jak na podzim, tak na jaře. A pojistné plnění by určitě mělo být kráceno při použití nevhodných pneu (ale mělo by to platit i při použití zimních v létě).

Shodou okolností se mi právě dostal do ruky test celoročních pneu v AutoTIPu s referenční letní a zimní gumou (vzhledem k testu celoročních pneu předpokládám testy na suchu za vyšších teplot). V zimně je brzdná dráha ze 40km/h 16,5m zimní, cca 17,5m celoroční a 34m letní (neboli 100%, 106% a 206% což je mimochodem výrazně vyšší hodnota než u sloupečků uvedených o pár stránek výše).
Brzdná dráha na mokru ze 100 km/h: 51,3 m letní, 57,3m jak zimní, tak průměr celoroční - 100% a 112%.
Brzdná dráha na suchu ze 100km/h: 36,6 m letní, cca 43 m celoroční a 44,1 m zimní - 100%; 117% a 121% což je pětinový nárůst brzdné dráhy zimní pneu na suchu a to také vzhledem k obvykle vyšším rychlostem v létě není ani omylem optimální obutí (jak je v mnoha rádobyodborných článcích doporučováno)...
adamos

Příspěvek od adamos »

Jo, je to tady.
Poprvé jsem viděl zřejmě výplod gumárenské lobby:
Přezout na zimní vzorek je třeba i rezervní kolo.
Nebo jsem poslední, kdo nepřezouvá rezervu? A jak řešíte zimní obutí dojezdové rezervy?
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

adamos píše:Nebo jsem poslední, kdo nepřezouvá rezervu? A jak řešíte zimní obutí dojezdové rezervy?
Nijak. Sice podle vyhlášky musí být na jedné nápravě stejný typ dezénu obutí, ale právě s vyjímkou nouzového dojetí. A toto by šlo určitě aplikovat i na rezervu s letním vzorkem...
viky

Příspěvek od viky »

Samozřejmě!
A dojezdové pneu u WW , to je úplně jiný level!
Kdo jede s rezervou,tak samozřejme by měl extra věnovat zvýšenou pozornost.
Mike

Příspěvek od Mike »

Kubajsu píše:....Brzdná dráha na mokru ze 100 km/h: 51,3 m letní, 57,3m jak zimní, tak průměr celoroční - 100% a 112%.
Brzdná dráha na suchu ze 100km/h: 36,6 m letní, cca 43 m celoroční a 44,1 m zimní - 100%; 117% a 121% ...
a to je co kdysi dávno psali i v SM
takže na prosincové, vymrzlé, leč suché vozovce
nebo snad na dubnové, mírně vlké
prostě zastavíte AŽ ZA PŘECHODEM
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
davideed

Příspěvek od davideed »

já přezouvám vždy
Pronájem bytů Praha mi pomohl sehnat krásný byt v podnájmu, kde jsme si nechali udělat plánek kuchyně na míru.
viky

Příspěvek od viky »

Pohybuju se ted delší dobu na Jesenicku a všechny značky na povinnost použití zimní výbavy jsou přelepeny křížem červ.páskou,takže to lze brát tak,že to bude platit až třeba zasněží a někdo to oddělá?Je to sice chvályhodný nápad,ale odporuje to té vyhlášce,ne?Ta stanoví jednoznačně zimní období a basta.
Naposledy upravil(a) viky dne 14.11.2010 18:13:17, celkem upraveno 1 x.
viky

Příspěvek od viky »

Dál nechápu,že jsou některé značky doplněny dodatkovou značkou s náklaďákem,takže to platí jen pro ně?Dyť náklaďáky zimní gumy nemají,aspoň teda kamiony.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

viky píše:Dál nechápu,že jsou některé značky doplněny dodatkovou značkou s náklaďákem,takže to platí jen pro ně?Dyť náklaďáky zimní gumy nemají,aspoň teda kamiony.
Jde o zimní výbavu, ne automaticky o zimní gumy. Takže u kamionů to znamená minimální hloubku vzorku.
dd

Příspěvek od dd »

viky píše:Je to sice chvályhodný nápad,ale odporuje to té vyhlášce,ne?Ta stanoví jednoznačně zimní období a basta.
Ale jenom v místě označeném platnou značkou. Když je značka přeškrtnutá, tak neplatí.

Že by náznak zdravého rozumu? Aspoň někde..
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Mike píše:
Kubajsu píše:....Brzdná dráha na mokru ze 100 km/h: 51,3 m letní, 57,3m jak zimní, tak průměr celoroční - 100% a 112%.
Brzdná dráha na suchu ze 100km/h: 36,6 m letní, cca 43 m celoroční a 44,1 m zimní - 100%; 117% a 121% ...
a to je co kdysi dávno psali i v SM
takže na prosincové, vymrzlé, leč suché vozovce
nebo snad na dubnové, mírně vlké
prostě zastavíte AŽ ZA PŘECHODEM
Nikoliv. Zastavím před přechodem, protože vím co mám obuto a mám vyzkoušeno jak se to chová. A těmto vědomostem přizpůsobím rychlost a styl jízdy.
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Hlavně teď o víkendu to bylo úsměvné, venku +20 a mít zimní gumy :) Ještě, že jsem se té hysterie přezouvání na konci října neúčastnil a v klidu si přezuju na konci listopadu.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

martin píše:Hlavně teď o víkendu to bylo úsměvné, venku +20 a mít zimní gumy :) Ještě, že jsem se té hysterie přezouvání na konci října neúčastnil a v klidu si přezuju na konci listopadu.
Tak tak ;)
viky

Příspěvek od viky »

dd píše:
viky píše:Je to sice chvályhodný nápad,ale odporuje to té vyhlášce,ne?Ta stanoví jednoznačně zimní období a basta.
Ale jenom v místě označeném platnou značkou. Když je značka přeškrtnutá, tak neplatí.

Že by náznak zdravého rozumu? Aspoň někde..
Takovou izolepu si může pořídit kdokoliv a přeškrtnout značku,která mu bude vadit.
Kdo potom bude mít případně pravdu?Policie,která bude tvrdit,že je značka přeškrtnutá nelegálně,nebo řidič,který se ní bude řídit?
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Stejný případ, jako by ji někdo ukradl. Řidič přece nemůže zkoumat, jestli ta značka je přeškrtnutá legálně, nebo z jakých důvodů tam minulý týden byla a teď už ne.
Království a půl princezny za 511.
viky

Příspěvek od viky »

Je fakt,že speciálně u této značky to lze brát,jako výstrahu,že příjde doba,kdy bude platná.Kdyby tam ted v zimním období nebyla osazená a osadili by ji,až reálně nasněží,nebo bude mrznout,tak by někdo mohl nabýt dojmu,že tato komunikace není v seznamu silnic,kde je v zimním období povinná výbava
Mike

Příspěvek od Mike »

no jen to ukazuje, jak je zákon dokonalý
přitom stačilo, kdyby to bylo specifikované tak, že zimní výbava je v úseku označeném touto značkou povinná při teplotách pod 5°C nebo při sněhové pokrývce v libovolném stavu ( tedy i břečka, zmrazky apod. )
jenže musíme mít na všechno befel a zapomělo se, že větru dešti neporučil ani bolševik a že ten uměl poroučet :twisted:

ale MD a dopravní experti se z toho již poučili a stále trvají na celoplošné povinnosti pneumatik s označením M+S v uvedeném období
vyplyne z toho, že důchodce na horách si koupí takovéto pneu a bude na nich jezdit celoročně
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
flames

Příspěvek od flames »

Jsem se díval na tu mapku, tak trochu nerozumím logice, jejího užití, viz. okresy Vsetín a Bruntál třeba. Jsou tam taková místa a značka tam stejně není (RpR - V.Bystřice je přitom jedna z těch sjízdnějších cest v zimě v okolí).
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Právě proto by to mělo být spíš definováno plošně a dle okolností. Nelze očekávat, že ty cedule daj na každou okresku. Ani to nejde zaplatit 8-)
Na druhou stranu, musíte vybavit hlídky certifikovanými teploměry a detektory sněhové pokrývky .. :lol:
Naposledy upravil(a) jonáš dne 16.11.2010 12:53:02, celkem upraveno 1 x.
viky

Příspěvek od viky »

Já si myslím,že by to mělo být o osobní odpovědnosti každého z nás.
Hrozba postihnout tvrdě následky,které budou vyplývat z nepoužití zimních pneumatik(nehoda,zablokování komunikace) a taky pojišťovny by měly na to brát zásadní ohled při likvidaci takových pojistných událostí.
Myslím,že při hrozbě vysokých finančních sankcí si každý rozmyslí,na co má a na co ne.
Rozhodně lepší,než ultimativní nařízení a nesmyslná buzerace na jejím dodržování v době,kdy to není opodstatněné.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

viky píše:Já si myslím,že by to mělo být o osobní odpovědnosti každého z nás.
Hrozba postihnout tvrdě následky,které budou vyplývat z nepoužití zimních pneumatik(nehoda,zablokování komunikace) a taky pojišťovny by měly na to brát zásadní ohled při likvidaci takových pojistných událostí.
Myslím,že při hrozbě vysokých finančních sankcí si každý rozmyslí,na co má a na co ne.
Rozhodně lepší,než ultimativní nařízení a nesmyslná buzerace na jejím dodržování v době,kdy to není opodstatněné.
Na první pohled to vypadá rozumně, ale přísné tresty za relativně "neškodné" přestupky (zde například zablokování silnice nebo nehoda s následky jen na plechu) vedou k tomu, že pachateli je jedno, zda se nechá postihnout za tuto nehodu, nebo za něco vážnějšího (trest skoro stejný) a vede to k tomu, že se pokusí okamžitě ujet. Důvod je zřejmý: když se to povede, tak ušetří a když se to nepovede, nic tím neztratí. :(
A pokud se zeptáte někoho kdo přišel o své blízké, protože je "sestřelil" frajer na letních na zasněžené vozovce, který nevybral zatáčku, bude to celkem jednoznačná odpověď.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

MPMP píše:A pokud se zeptáte někoho kdo přišel o své blízké, protože je "sestřelil" frajer na letních na zasněžené vozovce, který nevybral zatáčku, bude to celkem jednoznačná odpověď.
Ale no tak, na zasněžené vozovce se "sestřeluje" s fatálními následky velmi vzácně. V zimě se jezdí výrazně pomaleji a naprostá většina nehod končí pomačkaným plechem (viz všechny možné statistiky nehodovosti). Koneckonců také nízký počet mrtvých v průběhu loňské zimy byl zdůvodňován opravdu zimními podmínkami ve většině republiky.
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“