Zimní pneumatiky - přezouvání.
Re: Zimní pneumatiky - přezouvání.
MPMP: V současné době právě ledovka nebo ranní sníh právě moc nehrozí (alespoň tam, kde často jezdím). Výrazný pokles nočních teplot oproti denním je typický pro jasné noci. A když nejsou mraky, tak nehrozí déšť ani sníh. A co jsem viděl ve včerejší předpovědi počasí, tak se v rámci budoucího týdne chystá spíš oteplení... Ale to je jedno, to je na zvážení každého jaké výhody a nevýhody přezutí přinese. Původně jsem moje příspěvky psal s jinou myšlenkou a to, že jsem zásadně proti plošnému nařizování zimních pneu podle data v zemi, kde se nadmořská výška silnic pohybuje od 90 m až někam ke 1400 a v každé oblasti jsou podmínky jiné. Naopak se mi zamlouvá německý systém se sněhovou pokrývkou a řidič ať si to zařídí jak chce a nese odpovědnost přímo za své rozhodnutí, nikoliv za nějaký datum.
Tak to jsme opravdu mluvili každý o něčem jiném, Já zas pochopil vaši snahu spíš obhajovat přezouvání až "na poslední chvíli", se kterým já osobně nesouhlasím. (Btw. co s tím teplým prosincem? Nazujete zas na 3 týdny letní?Kubajsu píše:MPMP: V současné době právě ledovka nebo ranní sníh právě moc nehrozí (alespoň tam, kde často jezdím). Výrazný pokles nočních teplot oproti denním je typický pro jasné noci. A když nejsou mraky, tak nehrozí déšť ani sníh. A co jsem viděl ve včerejší předpovědi počasí, tak se v rámci budoucího týdne chystá spíš oteplení... Ale to je jedno, to je na zvážení každého jaké výhody a nevýhody přezutí přinese. Původně jsem moje příspěvky psal s jinou myšlenkou a to, že jsem zásadně proti plošnému nařizování zimních pneu podle data v zemi, kde se nadmořská výška silnic pohybuje od 90 m až někam ke 1400 a v každé oblasti jsou podmínky jiné. Naopak se mi zamlouvá německý systém se sněhovou pokrývkou a řidič ať si to zařídí jak chce a nese odpovědnost přímo za své rozhodnutí, nikoliv za nějaký datum.
Na čem se shodneme (aspoň doufám) je, že jakýkoli účastník dopravní nehody na letních gumách na sněhu či náledí by měl být potrestán. Souhlasím s názorem "ať si to zařídí, jak uzná za vhodné".
-
Ondra O.K.
Dneska se o tom pise v tistene podobe Prava, jak budou pojistovny postihovat ridice pri nehode na letnich gumach... online to zatim neni
V prosinci už samozřejmě zpátky nepřezouvám
Jenom se snažím optimalizovat okamžik přezutí jak na podzim, tak na jaře. A pojistné plnění by určitě mělo být kráceno při použití nevhodných pneu (ale mělo by to platit i při použití zimních v létě).
Shodou okolností se mi právě dostal do ruky test celoročních pneu v AutoTIPu s referenční letní a zimní gumou (vzhledem k testu celoročních pneu předpokládám testy na suchu za vyšších teplot). V zimně je brzdná dráha ze 40km/h 16,5m zimní, cca 17,5m celoroční a 34m letní (neboli 100%, 106% a 206% což je mimochodem výrazně vyšší hodnota než u sloupečků uvedených o pár stránek výše).
Brzdná dráha na mokru ze 100 km/h: 51,3 m letní, 57,3m jak zimní, tak průměr celoroční - 100% a 112%.
Brzdná dráha na suchu ze 100km/h: 36,6 m letní, cca 43 m celoroční a 44,1 m zimní - 100%; 117% a 121% což je pětinový nárůst brzdné dráhy zimní pneu na suchu a to také vzhledem k obvykle vyšším rychlostem v létě není ani omylem optimální obutí (jak je v mnoha rádobyodborných článcích doporučováno)...
Shodou okolností se mi právě dostal do ruky test celoročních pneu v AutoTIPu s referenční letní a zimní gumou (vzhledem k testu celoročních pneu předpokládám testy na suchu za vyšších teplot). V zimně je brzdná dráha ze 40km/h 16,5m zimní, cca 17,5m celoroční a 34m letní (neboli 100%, 106% a 206% což je mimochodem výrazně vyšší hodnota než u sloupečků uvedených o pár stránek výše).
Brzdná dráha na mokru ze 100 km/h: 51,3 m letní, 57,3m jak zimní, tak průměr celoroční - 100% a 112%.
Brzdná dráha na suchu ze 100km/h: 36,6 m letní, cca 43 m celoroční a 44,1 m zimní - 100%; 117% a 121% což je pětinový nárůst brzdné dráhy zimní pneu na suchu a to také vzhledem k obvykle vyšším rychlostem v létě není ani omylem optimální obutí (jak je v mnoha rádobyodborných článcích doporučováno)...
Jo, je to tady.
Poprvé jsem viděl zřejmě výplod gumárenské lobby:
Poprvé jsem viděl zřejmě výplod gumárenské lobby:
Nebo jsem poslední, kdo nepřezouvá rezervu? A jak řešíte zimní obutí dojezdové rezervy?Přezout na zimní vzorek je třeba i rezervní kolo.
Nijak. Sice podle vyhlášky musí být na jedné nápravě stejný typ dezénu obutí, ale právě s vyjímkou nouzového dojetí. A toto by šlo určitě aplikovat i na rezervu s letním vzorkem...adamos píše:Nebo jsem poslední, kdo nepřezouvá rezervu? A jak řešíte zimní obutí dojezdové rezervy?
Samozřejmě!
A dojezdové pneu u WW , to je úplně jiný level!
Kdo jede s rezervou,tak samozřejme by měl extra věnovat zvýšenou pozornost.
A dojezdové pneu u WW , to je úplně jiný level!
Kdo jede s rezervou,tak samozřejme by měl extra věnovat zvýšenou pozornost.
a to je co kdysi dávno psali i v SMKubajsu píše:....Brzdná dráha na mokru ze 100 km/h: 51,3 m letní, 57,3m jak zimní, tak průměr celoroční - 100% a 112%.
Brzdná dráha na suchu ze 100km/h: 36,6 m letní, cca 43 m celoroční a 44,1 m zimní - 100%; 117% a 121% ...
takže na prosincové, vymrzlé, leč suché vozovce
nebo snad na dubnové, mírně vlké
prostě zastavíte AŽ ZA PŘECHODEM
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
já přezouvám vždy
Pronájem bytů Praha mi pomohl sehnat krásný byt v podnájmu, kde jsme si nechali udělat plánek kuchyně na míru.
Pohybuju se ted delší dobu na Jesenicku a všechny značky na povinnost použití zimní výbavy jsou přelepeny křížem červ.páskou,takže to lze brát tak,že to bude platit až třeba zasněží a někdo to oddělá?Je to sice chvályhodný nápad,ale odporuje to té vyhlášce,ne?Ta stanoví jednoznačně zimní období a basta.
Naposledy upravil(a) viky dne 14.11.2010 18:13:17, celkem upraveno 1 x.
Dál nechápu,že jsou některé značky doplněny dodatkovou značkou s náklaďákem,takže to platí jen pro ně?Dyť náklaďáky zimní gumy nemají,aspoň teda kamiony.
Jde o zimní výbavu, ne automaticky o zimní gumy. Takže u kamionů to znamená minimální hloubku vzorku.viky píše:Dál nechápu,že jsou některé značky doplněny dodatkovou značkou s náklaďákem,takže to platí jen pro ně?Dyť náklaďáky zimní gumy nemají,aspoň teda kamiony.
Ale jenom v místě označeném platnou značkou. Když je značka přeškrtnutá, tak neplatí.viky píše:Je to sice chvályhodný nápad,ale odporuje to té vyhlášce,ne?Ta stanoví jednoznačně zimní období a basta.
Že by náznak zdravého rozumu? Aspoň někde..
Nikoliv. Zastavím před přechodem, protože vím co mám obuto a mám vyzkoušeno jak se to chová. A těmto vědomostem přizpůsobím rychlost a styl jízdy.Mike píše:a to je co kdysi dávno psali i v SMKubajsu píše:....Brzdná dráha na mokru ze 100 km/h: 51,3 m letní, 57,3m jak zimní, tak průměr celoroční - 100% a 112%.
Brzdná dráha na suchu ze 100km/h: 36,6 m letní, cca 43 m celoroční a 44,1 m zimní - 100%; 117% a 121% ...
takže na prosincové, vymrzlé, leč suché vozovce
nebo snad na dubnové, mírně vlké
prostě zastavíte AŽ ZA PŘECHODEM
Hlavně teď o víkendu to bylo úsměvné, venku +20 a mít zimní gumy :) Ještě, že jsem se té hysterie přezouvání na konci října neúčastnil a v klidu si přezuju na konci listopadu.
Tak takmartin píše:Hlavně teď o víkendu to bylo úsměvné, venku +20 a mít zimní gumyJeště, že jsem se té hysterie přezouvání na konci října neúčastnil a v klidu si přezuju na konci listopadu.
Takovou izolepu si může pořídit kdokoliv a přeškrtnout značku,která mu bude vadit.dd píše:Ale jenom v místě označeném platnou značkou. Když je značka přeškrtnutá, tak neplatí.viky píše:Je to sice chvályhodný nápad,ale odporuje to té vyhlášce,ne?Ta stanoví jednoznačně zimní období a basta.
Že by náznak zdravého rozumu? Aspoň někde..
Kdo potom bude mít případně pravdu?Policie,která bude tvrdit,že je značka přeškrtnutá nelegálně,nebo řidič,který se ní bude řídit?
Stejný případ, jako by ji někdo ukradl. Řidič přece nemůže zkoumat, jestli ta značka je přeškrtnutá legálně, nebo z jakých důvodů tam minulý týden byla a teď už ne.
Království a půl princezny za 511.
Je fakt,že speciálně u této značky to lze brát,jako výstrahu,že příjde doba,kdy bude platná.Kdyby tam ted v zimním období nebyla osazená a osadili by ji,až reálně nasněží,nebo bude mrznout,tak by někdo mohl nabýt dojmu,že tato komunikace není v seznamu silnic,kde je v zimním období povinná výbava
no jen to ukazuje, jak je zákon dokonalý
přitom stačilo, kdyby to bylo specifikované tak, že zimní výbava je v úseku označeném touto značkou povinná při teplotách pod 5°C nebo při sněhové pokrývce v libovolném stavu ( tedy i břečka, zmrazky apod. )
jenže musíme mít na všechno befel a zapomělo se, že větru dešti neporučil ani bolševik a že ten uměl poroučet
ale MD a dopravní experti se z toho již poučili a stále trvají na celoplošné povinnosti pneumatik s označením M+S v uvedeném období
vyplyne z toho, že důchodce na horách si koupí takovéto pneu a bude na nich jezdit celoročně
přitom stačilo, kdyby to bylo specifikované tak, že zimní výbava je v úseku označeném touto značkou povinná při teplotách pod 5°C nebo při sněhové pokrývce v libovolném stavu ( tedy i břečka, zmrazky apod. )
jenže musíme mít na všechno befel a zapomělo se, že větru dešti neporučil ani bolševik a že ten uměl poroučet
ale MD a dopravní experti se z toho již poučili a stále trvají na celoplošné povinnosti pneumatik s označením M+S v uvedeném období
vyplyne z toho, že důchodce na horách si koupí takovéto pneu a bude na nich jezdit celoročně
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Jsem se díval na tu mapku, tak trochu nerozumím logice, jejího užití, viz. okresy Vsetín a Bruntál třeba. Jsou tam taková místa a značka tam stejně není (RpR - V.Bystřice je přitom jedna z těch sjízdnějších cest v zimě v okolí).
Právě proto by to mělo být spíš definováno plošně a dle okolností. Nelze očekávat, že ty cedule daj na každou okresku. Ani to nejde zaplatit 
Na druhou stranu, musíte vybavit hlídky certifikovanými teploměry a detektory sněhové pokrývky ..
Na druhou stranu, musíte vybavit hlídky certifikovanými teploměry a detektory sněhové pokrývky ..
Naposledy upravil(a) jonáš dne 16.11.2010 12:53:02, celkem upraveno 1 x.
Já si myslím,že by to mělo být o osobní odpovědnosti každého z nás.
Hrozba postihnout tvrdě následky,které budou vyplývat z nepoužití zimních pneumatik(nehoda,zablokování komunikace) a taky pojišťovny by měly na to brát zásadní ohled při likvidaci takových pojistných událostí.
Myslím,že při hrozbě vysokých finančních sankcí si každý rozmyslí,na co má a na co ne.
Rozhodně lepší,než ultimativní nařízení a nesmyslná buzerace na jejím dodržování v době,kdy to není opodstatněné.
Hrozba postihnout tvrdě následky,které budou vyplývat z nepoužití zimních pneumatik(nehoda,zablokování komunikace) a taky pojišťovny by měly na to brát zásadní ohled při likvidaci takových pojistných událostí.
Myslím,že při hrozbě vysokých finančních sankcí si každý rozmyslí,na co má a na co ne.
Rozhodně lepší,než ultimativní nařízení a nesmyslná buzerace na jejím dodržování v době,kdy to není opodstatněné.
Na první pohled to vypadá rozumně, ale přísné tresty za relativně "neškodné" přestupky (zde například zablokování silnice nebo nehoda s následky jen na plechu) vedou k tomu, že pachateli je jedno, zda se nechá postihnout za tuto nehodu, nebo za něco vážnějšího (trest skoro stejný) a vede to k tomu, že se pokusí okamžitě ujet. Důvod je zřejmý: když se to povede, tak ušetří a když se to nepovede, nic tím neztratí.viky píše:Já si myslím,že by to mělo být o osobní odpovědnosti každého z nás.
A pokud se zeptáte někoho kdo přišel o své blízké, protože je "sestřelil" frajer na letních na zasněžené vozovce, který nevybral zatáčku, bude to celkem jednoznačná odpověď.
Ale no tak, na zasněžené vozovce se "sestřeluje" s fatálními následky velmi vzácně. V zimě se jezdí výrazně pomaleji a naprostá většina nehod končí pomačkaným plechem (viz všechny možné statistiky nehodovosti). Koneckonců také nízký počet mrtvých v průběhu loňské zimy byl zdůvodňován opravdu zimními podmínkami ve většině republiky.MPMP píše:A pokud se zeptáte někoho kdo přišel o své blízké, protože je "sestřelil" frajer na letních na zasněžené vozovce, který nevybral zatáčku, bude to celkem jednoznačná odpověď.