Situace na cestách

Off-topic pokec
Odpovědět
Fox Mulder

Re: Situace na cestách

Příspěvek od Fox Mulder »

Trapné.. :roll:
D0, D6, D7, D8, I/13, I/15, I/16, I/27, I/28, I/30, I/63
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

viky píše:Chování řidiče kamionu - no comment!!!
Foceno přes zpětné zrcátko,jinak to nešlo.Po pár minutách nás kamion předjel ve vesnici(bez toho,že by řidič změnil styl řízení)! 58km/h mu bylo málo....
Tak potom nechápu to rozčílení ... když víte, že to bylo focené naopak, tím to není řidič a spolujezdec si chtěl prostě natáhnout nohy po dlouhé jízdě ;)
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
viky

Příspěvek od viky »

Diaľničiar píše:
viky píše:Chování řidiče kamionu - no comment!!!
Foceno přes zpětné zrcátko,jinak to nešlo.Po pár minutách nás kamion předjel ve vesnici(bez toho,že by řidič změnil styl řízení)! 58km/h mu bylo málo....
Tak potom nechápu to rozčílení ... když víte, že to bylo focené naopak, tím to není řidič a spolujezdec si chtěl prostě natáhnout nohy po dlouhé jízdě ;)
nojo,omlouvám se,že jsem si toho nevšiml,nějak mně to nedošlo.,ale byl jsem tak rozzuřený,že mně předjel v obci....
rozhodně jsem nechtěl nikoho mystifikovat,naletěl jsem sám sobě...
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Aspoň jsme se pobavili :-)

Zase mě v pátek stavěli policajti, tentokrát měští. říkám si co zase je, že bych něco přehlídl. Dobry den pane řidiči, silniční kontrola doklady od vozidla... Ukazal jsem mu techničák a on povídá. "Víte proč jsme Vás zastavili ? Je tam značka zákaz vjezdu nákladní automobilů. Vidím že máte osobní můžete jet..." Jel jsem s Berlingem a mam klasické bílé značky. A šel hned zastavit další auto... nezabili by jste je ?

Viz odkaz:
http://www.autorevue.cz/default.aspx?se ... rticle=776

Jinak měšťáci Havířov...
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No a kdybys měl N1 s plotem, tak tě sejmou :lol:
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Dnes ráno: na MÚK Ořech na R1 bílé Mondeo krásně usazené v pangejtu. Šofér si zřejmě chtěl vyzkoušet průjezd zatáčkou Grand Hotel, ale nevyšlo mu to a z odbočovacího pruhu místo do zatáčky na výjezd pokračoval rovně do autosalonu Volvo.

Viz trasa http://www.mapy.cz/#x=132792672@y=13573 ... 36+376-196
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Tu tabulku dole trochu nechápu

http://auto.idnes.cz/cesko-se-zaradilo- ... tomoto_fdv

jsme mezi USA a Belgií? To není teda asi zas tak hrozné jak se tu furt říká. TOP 10 na světě bych teda ani Belgii a ani nás nečekal. Každopádně jak se teď u nás nevolá policie ke všemu, myslím, že z těch černých pozic slezeme víc mezi normální státy, takže to bude SNAD dost pouze statistikou.
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Já bych to neviděl tak tragicky.
235 nehod na milión vozidel, to je tak neskutečně málo, není to ani procento.
R48 -> D48 se podařilo!
Standa

Příspěvek od Standa »

hh: Tabulka je v pořádku (samozřejmě nejde o nehody, ale o počet usmrcených osob), první sloupec se dokonce shoduje s údaji z jednoho následného odkazu (druhý kupodivu ne), ale srovnává z pohledu skutečné situace na silnicích ne příliš relevantní údaje. Věnovalo se tady tomu celé jedno vlákno: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=55&t=261 . Nejvíc asi vypovídá srovnání početu obětí autonehod v poměru k provozu, buď vztaženo k osobokm (1) nebo vozokm (2).

Odkazy:
1) http://ec.europa.eu/transport/publicati ... igures.pdf (údaje za rok 2007, strana 174, prostřední sloupec)

2) http://internationaltransportforum.org/ ... f/p128.pdf (bohužel starší data, ale hezky ukazují trendy)

Závěr: Jsme na tom hůř, než Řecko a Portugalsko, ale dá se s tím něco dělat (viz Rakousko nebo Belgie ve srovnání s Británií, Norskem a Švédskem v 70. letech).
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Ony tyhle statistiky jsou úplně irelevantní z toho důvodu, že se tam vůbec nezahrnuje tranzit, a to je důležitý faktor. Takže např. když srovnáme přibližně stejně lidnaté Bavorsko (12 mil.) s Českem (10 mil.) dostaneme poměr usmrcených cca 1200 ku 1400, což není pro nás zas tak hrozné. Když započteme nejenom vozokilometry občanů Bavorska, jak to s oblibou dělají takové statistiky, ale i veškerý tranzit, tak se dostáváme někam úplně jinam. A to je skutečně to relevantní, jak to celkově na daných silnicích vypadá s bezpečností, tj. chování domácích řidičů, kvalita silnic + práce policie všechny usměrnit.
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Standa píše: 1) http://ec.europa.eu/transport/publicati ... igures.pdf (údaje za rok 2007, strana 174, prostřední sloupec)
Díky moc - zajímavé! Překvapuje mě rovinaté Maďarsko.
Standa

Příspěvek od Standa »

martin píše:Ony tyhle statistiky jsou úplně irelevantní z toho důvodu, že se tam vůbec nezahrnuje tranzit, a to je důležitý faktor. Takže např. když srovnáme přibližně stejně lidnaté Bavorsko (12 mil.) s Českem (10 mil.) dostaneme poměr usmrcených cca 1200 ku 1400, což není pro nás zas tak hrozné. Když započteme nejenom vozokilometry občanů Bavorska, jak to s oblibou dělají takové statistiky, ale i veškerý tranzit, tak se dostáváme někam úplně jinam. A to je skutečně to relevantní, jak to celkově na daných silnicích vypadá s bezpečností, tj. chování domácích řidičů, kvalita silnic + práce policie všechny usměrnit.
Snažil jsem se najít něco k metodice výpočtu těch osobokm alespoň v té statistické ročence EU, ale bohužel jsem tam nic nenalezl. Každopádně u počtu obětí dopravních nehod je to jednoznačně umístěno teritoriálně, takže bych předpokládal, že i ty osobokm budou takto rozděleny (tedy to, co najede Němec u nás, se počítá nám a ne Německu), ale kdo ví...

Jinak, když už jsme tu nakousli tu bezpečnost, mám celkem čerstvou zkušenost ze Švýcarska, kde je mimo město taky 80 (jako v Norsku), velmi často se zákazem předjíždění (např. mezi Sierre a Brigem). Musím Ti dát za pravdu, zjistil jsem, že s tempomatem se to dá vydržet (tedy pokud se nechytne traktor :? ) a příjemnou odměnou je i pohled na ukazatel momentální spotřeby (taková čísla tam běžně nevídám :) ). Jenom bych měl obavy, že při dlouhých cestách bude tato zdánlivě velmi pohodová rychlost trochu uspávat. Podobná, ale trochu rychlejší (100) je např. silnice od dálnice A1 na hranici s Německem - pokud touto rychlostí jede celá kolona, odpadá nutnost předjíždět.
Fox Mulder

Standa píše:Jenom bych měl obavy, že při dlouhých cestách bude tato zdánlivě velmi pohodová rychlost trochu uspávat.
Přesně tak. Já jsem taky zjistil, že když se snažim jezdit podle předpisů a po skorodálnicích (4proudé silnice I. třídy s oddělenými směry a MÚK) jedu 90 km/h, tak buď usínám, nebo sleduju všechno okolo, jen ne provoz a silnici. To samé při nízké rychlosti na dálnici. Proto raději jezdím spíše rychle ale s tím, že se 100% věnuju řízení a provozu.

Senátor Kubera (Teplice, ODS) popisuje něco podobného. Je zastáncem vysoké rychlosti a tvrdí, že když jede 130 km/h po dálnici, tak usíná.. :)
hh
Autor

Příspěvek od hh »

Tak to mám stejně! A v těch zemích, kde se jezdí 80 mám tendenci dělat v tom autě úplně všechno - koukat do mapy, šahat dozadu po pití atd. Hrůza.
Fox Mulder

hh píše:Tak to mám stejně! A v těch zemích, kde se jezdí 80 mám tendenci dělat v tom autě úplně všechno - koukat do mapy, šahat dozadu po pití atd. Hrůza.
Přesně!! Já taky pak hledám pití, rozhlížím se po krajině, ladim rádio, prohlížim si ostatní auta, jejich SPZ (tedy RZ), případně koukám na bilboardy a jiné reklamy u cesty, zkoušim jezdit bez držení volantu (schválně jak dlouho to vydrží jet v jedné stopě, než to začne uhejbat do strany), apod.. :)

..raději na to pak šlápnu, jedu o 30 km/h více než smím, ale věnuju se řízení, přemýšlím nad provozem, pohybem svého vozidla i ostatních aut, přilnavostí kol k vozovce, atd. a prostě ŘÍDIM. :twisted: ;)
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Tak ja se věnuju i při 50ce plně řizeni ale taky si občas zkoušim za jak dlouho co pustim volant auto začne někam uhybat - něco ve smyslu jak musi byt těžké kdyby slepec řídil...
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Zrovna si nemyslím, že 80ka na 1+1 v hustém (i když plynulém) provozu je na to se nevěnovat řízení. To není ani o nudě. Nicméně souhlas, 110 na dálnici je fakt vos***
Mike

Příspěvek od Mike »

martin píše:Zrovna si nemyslím, že 80ka na 1+1 v hustém (i když plynulém) provozu je na to se nevěnovat řízení. To není ani o nudě. Nicméně souhlas, 110 na dálnici je fakt vos***
no a to je právě důsledek limitů
protože jet 70 v obci - i když je to povoleno místní úpravou - za mlhy nebo náledí je stejná pí*ovina jako ve 3 ráno na prázdné, suché dálnici 130kmh
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Drak

Příspěvek od Drak »

Nechci kazit vlákno o svodidlech, tak reaguju sem.
Fox Mulder píše:
Drak píše:
Fox Mulder píše:Neblbnout?? Jak neblbnout? Jak chcete na 3,75 m širokém jízdním pruhu blbnout? Vysvětlete, prosím. Nechápu.
Jednoduše, v jedný ruce volant a v druhý bageta, kafe nebo noviny. Případně se řidič může kochat.
Proč by se řidič nesměl za jízdy napít, do něčeho se zakousnout, otevřít nebo zavřít okno, apod.? To je přece normální při dálkové jízdě, ne?

Jinak bych chtěl vidět někoho, kdo si za jízdy čte noviny.. :P :D

Jestli všichni jedlíci jezdíte takto:
http://www.youtube.com/watch?v=8P-TFSKcdvs
tak to potěš pánbůh.

Bohužel, frajera s novinami už jsem také viděl, na D1 v kamionu a v plné rychlosti (90km/h).
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Co dodat ?

....... srna ! ...... hotovo...
Kotislaw

Příspěvek od Kotislaw »

Srna? Ta at mu tam vleti, aspon si uvedomy co je to za idiota, ale co kdyby nekdo prejizdel do leviho a nevsim si ho, kdyz po dalnici leti takovy hovado tak ho prehlidnout muzete.

Vidite medoura nekde 200 metru za vama a najednou do vas vleti.
Fox Mulder

Drak píše:Nechci kazit vlákno o svodidlech, tak reaguju sem.
Fox Mulder píše:Proč by se řidič nesměl za jízdy napít, do něčeho se zakousnout, otevřít nebo zavřít okno, apod.? To je přece normální při dálkové jízdě, ne?

Jinak bych chtěl vidět někoho, kdo si za jízdy čte noviny.. :P :D
Jestli všichni jedlíci jezdíte takto:
http://www.youtube.com/watch?v=8P-TFSKcdvs
tak to potěš pánbůh.

Bohužel, frajera s novinami už jsem také viděl, na D1 v kamionu a v plné rychlosti (90km/h).
:lol: Tak takhle teda fakt nejezdim! :D Já jezdim výrazně pomaleji, hlavně i proto, že to auto takovou rychlost vůbec neumí vyvinout. ;)

A když jím, tak v menších rychlostech a stále mám dvě ruce k dispozici, určitě nedržim stabilně bagetu jak kdybych seděl ve vlaku.. :) Prostě kousnu a položím (na klín, vedle na sedadlo), kousnu a položím,.. Případně jím arašídy, které mám mezi nohama a občas si zobnu. ;)

Co se týče přejíždění z pruhu do pruhu, tak to také není můj případ. Já se držím jednoho, když přejíždím, koukám dopředu dozadu, dávám blinkr po celou dobu přejíždění (čili žádné jedno bliknutí).

Mimochodem ten člověk je hovado. Když budu chtít jet 220 km/h, tak tomu budu věnovat to nejvyšší úsilí, 100% soustředěnost, obě ruce k dispozici. Krom toho tahle rychlost je už myslím docela moc i na tu dálnici. Všechno se přibližuje děsně rychle a zpomalování trvá nepříjemně dlouho.. :? :(
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Souhlas zaujala mě jedna věc. Taky zastáváte názor různého blikání ? Já třeba mimo obec blikám dlouze, klidně 1-2 sekundy dříve než začnu předjíždět aby auta za mnou jasně věděla že budu předjíždět. Tak samo na dálnici nechám minimálně 3x bliknout... Opačně to je ale ve městě tam jenom blinkr přidržím, aby si okolní auta nemyslela že někam odbočuju...
jannnn

Příspěvek od jannnn »

Většina nových aut má funkci "3-bliknutí", proto většinou používám to, je to nejkomfortnější. Jen ve městech neoblikávám cyklisty, právě aby si někdo nemyslel že odbočuju...
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“