Po estakádě jsem jezdil každý den do školy, ale to je pravda už víc než 10 let, a jako problém mi to nepřišlo. Prosek má ale vazbu jak na Vysočanskou, tak na Palmovku a když by si céčko odpustilo chalupoidu, tak i směrem na Ďáblice. To mi přijde jako celkem dostatečné...Standa píše: Je to takový zbastlený kompromis, ale na nějaké ideální řešení asi peníze nejsou. Jestli jste někdy stál ve špičce na estakádě (ať už v autě nebo autobusu), tak to napojení Proseka jen autobusy na B určitě taky nepovažujete za dostatečné.
Praha všeobecně
Re: Praha všeobecně
Nevím co máte proti metru do Letnan. Je sice pravda, že v okolí toho tam krom polí moc neni, ale prostě se tady myslelo trošku do budoucna. Lidi mají dost krátkou pamět. Vzpomente si, jaké diskuze probíhaly ohledně stanic jako Černý most nebo Zličín... a dneska jsou to velmi vytížené stanice. Navíc bylo potřeba postavit terminál pro busy a P+R parkoviště pro 700 aut byste taky těžko postavili někde uprostřed Letnan nebo na Proseku. Nebo máte snad někdo lepší nápad ? Každopádně už je to hotové a nikdo s tím už nic neudělá. A co se týče plánované trasy D, tak tady jsem hodně pesimistický. Budem rádi, když se do 10 let kopne vůbec do země. Mnohem větší problém vydím v tom, že u nás prostě stojí projekty, které jsou hotové z 99%. Příklad za všechny - Vysočanská radiála. Ta už měla být hotová před dvěma lety. A takhle je to u nás se vším, viz D11 u Hradce, nebo D8....
mts píše:to Dr.Fe1: muzete nejak definovat „klikatost“ metra? To jak je metro na mape klikate nebo neklikate je cestujicim uplne ukradene. Podstatne je aby metro obslouzilo velke sidelni celky....a ony se jaksi nestavely radialne navlecene na primce. Jestli se dojezdovy cas do centra prodlouzi o 2 minuty a vymenou za to obslouzi desetitisice obyvatel navic pak jsem rozhodne pro „klikate“ metro. Ukazkovym prikladem zhovadile „primkovitosti“ je C na severu – Bohnice mely smulu, ze se tam metro prodluzovalo na pocatku 90. let a tehdy se razila zasada, ze nejlevnejsi je metro bez stanic. Takze se rizlo z Holesovic primo do Kobylis a MHD do Bohnic dodnes zajistuji kolony coudicich autobusu, ktere kolabuji pri kazdem snehovem poprasku... No a aby toho nebylo dost, tak se na Proseku misto jedne stanice uprostred postavily na dohled od sebe dve na krajich – at se ty prachy usetrene v Bohnicich rozfofruji jinde...
Já si narozdíl od Vás myslím, že hlavním účelem metra v našich podmínkách je rychlá a přímá doprava do centra a další případný přestup v centru. Pokud jsou ty sídelní celky příliš vzdálené od "přímky", tak to nefunguje efektivně. Čili jsem pro to, aby trasa metra tvořila jakousi páteř a na ní navazovaly přípojné linky z odlehlejších sídelních celků. Je to trochu analogie dálnice a dálničních přivaděčů. Dálnice by podle mě měla vést taky relativně přímo, protože je to doprava na dlouhé vzdálenosti a odlehlejší sídla by měly být napojeny přivaděčem. Ne že někdo vymýšlí klikacení, tak aby to vedlo kolem každého většího sídla a degraduje tím hlavné účel dálnice (viz třeba některé severní varianty R35).
Jako cestujcímu mi není jedno jak dlouho jedu a ty rozdíly jsou o dost větší než Vámi uvedené 2 minuty a navíc s každou další klikaticí narůstají. Předsatavte si, že by byla realizována ta Vámi propagovaná zajížďka přes Bohnice a vy byste jezdil třeba z Letňan. Takže na stanici Muzeum byste namísto 15 minut, které byste jezdil v případě přímého vedení, by to trvalo díky klikatici Prosek a klikatici Bohnice třeba 25 minut (když k tomu ještě připočtu, že je stanice Letňany v polích a musíte ještě použít autobus, tak ještě víc). To už zanedbatelné není.
Co se týče napojení Bohnic, tak by měla být realizována trmvaj, která byměla být propojena i se západním břehem Vltavy. Já bych byl pro, aby tam byla napojena i automobilová doprava. Osobně se divím, že tohle nikdo pořádně neplánuje, přitom sever Prahy je na centrum a západ Prahy napojen jednou jedinou komunikací a to sice ulicí v Holešovičkách. Tohle by mohlo dost pomoct:
http://www.mapy.cz/#mm=ZTtTcP@dm=133054 ... 77696@z=14
Naposledy upravil(a) Dr.Fe1 dne 2.2.2011 11:36:19, celkem upraveno 1 x.
To je hezké, že se myslelo na desítky let vzdálenou budoucnost, škoda že se taky trochu nemyslelo na současnost. Obyvatelé sídliště musí k metru nesmyslně dojíždět. Hlavním důvodem nemyslného umístění stanice metra Letňany je Bémův megalomanský nápad s pořádáním olympiády. V dohledné době nic kolem stanice metra Letňany nevznikne, jediná výhoda je, že letňanské výstaviště má luxusní příjezd. Co se týče umístění terminálu P+R, tak těch možností je víc. Menší terminál mohl být například u Tesca v Letňanech (pro směr od Kbel apod.)a větší (pro příjezd z D8 a severu obecně) někde u Globusu Čakovice.HonzikC píše:Nevím co máte proti metru do Letnan. Je sice pravda, že v okolí toho tam krom polí moc neni, ale prostě se tady myslelo trošku do budoucna. Lidi mají dost krátkou pamět. Vzpomente si, jaké diskuze probíhaly ohledně stanic jako Černý most nebo Zličín... a dneska jsou to velmi vytížené stanice. Navíc bylo potřeba postavit terminál pro busy a P+R parkoviště pro 700 aut byste taky těžko postavili někde uprostřed Letnan nebo na Proseku. Nebo máte snad někdo lepší nápad ? Každopádně už je to hotové a nikdo s tím už nic neudělá. A co se týče plánované trasy D, tak tady jsem hodně pesimistický. Budem rádi, když se do 10 let kopne vůbec do země. Mnohem větší problém vydím v tom, že u nás prostě stojí projekty, které jsou hotové z 99%. Příklad za všechny - Vysočanská radiála. Ta už měla být hotová před dvěma lety. A takhle je to u nás se vším, viz D11 u Hradce, nebo D8....
Zajímavý článek k tomu metru do Letňan je v blogu http://subrt.blog.idnes.cz/c/92624/Causa-Letnany.html
dr.Fe1 - hlavním důvodem umístění stanice metra tam kde je, je to, že to není nějaká průběžná stanice pro paneláky v Letňanech. Metro Letňany jsou koncovou stanicí, terminálem, kam najíždí autobusy i auta ze širokého okolí tamní Prahy a vůbec severu Čech. Předpokládám, že kdyby tuhle dopravu přivedli lidem v Letňanech na sídliště, že by nadšení nebyli. Kromě toho je daná oblast oblastí určenou pro veletrhy, sportoviště a další hromadné akce. A i tenhle proud lidí by na sídlišti jistě nevítali. Nechte Letňanským jejich klid. A jinak - strčte si to svoje stálé napadání někoho někam..
dvs: Díky za odkaz. I ostatní články od pana Šubrta jsou zajímavé, je vidět že se problematikou poctivě zabývá. Já má taky jedenu mapku, spíš pro hořké pobavení:
http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Chalupoida
No ona i ta oficiální mapa stojí zato:
http://www.praha6.cz/system/file.php?Fi ... 2e3873e779
obr: Možnosti kde umístit ternminál MHD a P+R je v oblasti víc, to už jsme částečně probírali výše v diskuzi. Doprava by nemusela vést přes sídliště, těch možností je několik. Například nová MÚK na Kbelské, paralelní komunikace s Kbelskou atd. Kromě toho hlavní terminál pro příjezd od severu bych já viděl spíš na kraji Čakovic. Jinak si myslím, že lidé v Letňanech spíš nejsou příliš nadšeni tím, že se i po dostavbě metra musí nadále mačkat v autobusech.
A co se týče napadání, tak já pouze vyjadřuji svůj názor, že tohle řešení je špatné a je důsledkem nadřazování osobních politických zájmů nad odborné názory.
http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Chalupoida
No ona i ta oficiální mapa stojí zato:
http://www.praha6.cz/system/file.php?Fi ... 2e3873e779
obr: Možnosti kde umístit ternminál MHD a P+R je v oblasti víc, to už jsme částečně probírali výše v diskuzi. Doprava by nemusela vést přes sídliště, těch možností je několik. Například nová MÚK na Kbelské, paralelní komunikace s Kbelskou atd. Kromě toho hlavní terminál pro příjezd od severu bych já viděl spíš na kraji Čakovic. Jinak si myslím, že lidé v Letňanech spíš nejsou příliš nadšeni tím, že se i po dostavbě metra musí nadále mačkat v autobusech.
A co se týče napadání, tak já pouze vyjadřuji svůj názor, že tohle řešení je špatné a je důsledkem nadřazování osobních politických zájmů nad odborné názory.
Tak jsem se trochu probral články pana Šubrta, v některých věcech bych s ním souhlasil, v některých spíš ne. Třeba, co se týče trasy D, jím preferovaný odklon od centra by způsobil jen neulehčení C v úseku od Pankráce, kde by všichni "déčkaři" přesedali, zatímco dál směrem na Žižkov by bylo metro vytížené asi jako bude A do Motola. Tangeciální spoje dnes metro neuživí, překvapilo mě, že autor vůbec nereflektoval změnu v dopravních tocích v Praze oproti roku 1987 - tehdy byla oblast Vysočan významnou cílovou oblastí, dnes je spíš jen slabou zdrojovou (osobně mi ta změna trasování D spíš vadí, neboť bydlím u Chmelnice, ale musím to akceptovat). Líbí se mi ovšem návrhy na větší zapojení železnice do MHD a umožnění napojení Hlavního nádraží od Kladna/Roztok a to dokonce i bez pražského perimetru (spojení Hlavního a Smíchovského nádraží tunelem) za cca 40 mld.
S čím pro změnu hrubě nesouhlasím je autorovo brojení proti kapacitě parkování v centru - mít kde zaparkovat je prostě nutnost, odrazující účinek od zbytečných cest zajišťuje dost vysoká cena za toto parkování. Třeba do Palladia čas od času jezdím, téměř výhradně MHD. Onehdá jsem ale potřeboval v centru něco naložit, takže jsem tam prostě autem musel a kdybych nemohl zaparkovat právě pod Palladiem, kroužil bych všemi uličkami, dokud bych něco nenašel, a nadělal tím mnohem více škody. Taky se mi nelíbí autorovo zaujetí proti tramvajím Porsche, musím říct, že s nimi jezdím rád a většinou si bez problému sednu - tramvaje dnes málokdy bývají tak přeplněné, aby vadil nižší počet míst k stání, skoro mám pocit, že tady někomu schází ten socík s narvanými prostředky MHD
.
S čím pro změnu hrubě nesouhlasím je autorovo brojení proti kapacitě parkování v centru - mít kde zaparkovat je prostě nutnost, odrazující účinek od zbytečných cest zajišťuje dost vysoká cena za toto parkování. Třeba do Palladia čas od času jezdím, téměř výhradně MHD. Onehdá jsem ale potřeboval v centru něco naložit, takže jsem tam prostě autem musel a kdybych nemohl zaparkovat právě pod Palladiem, kroužil bych všemi uličkami, dokud bych něco nenašel, a nadělal tím mnohem více škody. Taky se mi nelíbí autorovo zaujetí proti tramvajím Porsche, musím říct, že s nimi jezdím rád a většinou si bez problému sednu - tramvaje dnes málokdy bývají tak přeplněné, aby vadil nižší počet míst k stání, skoro mám pocit, že tady někomu schází ten socík s narvanými prostředky MHD
Standa: Já s panem Šubrtem sice taky ne vždy souhlasím, ale jeho články si rád přečtu, protože jsou založeny na snaze problém analyzovat a logicky vyargumentovat. K té tramvaji "Porsche" a obecně situaci s pohodlím cestujících v různých typech tramvají napsal jeden pěkný článek (nevím jestli jste ho četl), odkaz viz níže. Především doporučuji grafické přílohy (obrázky v článku).
http://subrt.blog.idnes.cz/c/154515/Pro ... -radi.html
http://subrt.blog.idnes.cz/c/154515/Pro ... -radi.html
článek pana Šubrta vyjadřuje jeho osobní kritické názory, které vesměs nedokládá nějakými fakty/čísly. Je pravdou, že blog mu k nějaké solidní argumentaci nedává dost místa a ani není asi tím správným prostorem pro nějakou odbornější diskuzi.
Já si zase osobně myslím, že dnešní a hlavně výhledový problém Prahy je ve vyřešení individuelní automobilové dopravy. Ani léta kampaní a všemožné dotace a zvýhodňování MHD, úsilí nasměrovat lidi do MHD či vlaků nezabírají. Lidé prostě volí pohodlí a spolehlivost vlastního auta, přes všechny zácpy a problémy s parkováním a často i finanční náročnost. Tedy můj názor je - přednostně je třeba řešit Pražský i Městský okruh, radiály a hlavně parkovací domy, garáže, parkoviště. na to bych dal větší prioritu, jinak se mi plán výstavby dopravdních staveb líbí.
A k Chalupoidě - až do Motola je to OK, a zjevně/myslím si bude pokračovat do Řep/Zličína. Na letiště i na terminál Dlouhá míle bude rychlodráha, což je vlastně taky svým způsobem S-Bahn/metro.
Chalupa prosazoval metro A do Motola proto, že pro Pražany je to jistě lepší řešení nežli rychlodráha do Kladna, měl a má pravdu.
Já si zase osobně myslím, že dnešní a hlavně výhledový problém Prahy je ve vyřešení individuelní automobilové dopravy. Ani léta kampaní a všemožné dotace a zvýhodňování MHD, úsilí nasměrovat lidi do MHD či vlaků nezabírají. Lidé prostě volí pohodlí a spolehlivost vlastního auta, přes všechny zácpy a problémy s parkováním a často i finanční náročnost. Tedy můj názor je - přednostně je třeba řešit Pražský i Městský okruh, radiály a hlavně parkovací domy, garáže, parkoviště. na to bych dal větší prioritu, jinak se mi plán výstavby dopravdních staveb líbí.
A k Chalupoidě - až do Motola je to OK, a zjevně/myslím si bude pokračovat do Řep/Zličína. Na letiště i na terminál Dlouhá míle bude rychlodráha, což je vlastně taky svým způsobem S-Bahn/metro.
Chalupa prosazoval metro A do Motola proto, že pro Pražany je to jistě lepší řešení nežli rychlodráha do Kladna, měl a má pravdu.
Se Standou musím v těch názorech na na články p. Šubrta souhlasit, ale přišlo mi, že k té diskusi o metru do Letňan patří a jsou dobře argumentačně napsané.
Taky mi vadí to brojení proti Palladiu. Čas od času tam zaparkuji a dokonce mi není líto té koruny. Vzhledem k tomu, že tam většinou neparkuji kvůli tomu nakupování, tak mi vadí, že musím projít dlouhou cestou pasážemi než se dostanu na ulici. V Kotvě dojdu k výtahu a v přízemí vyběhnu na ulici, jenomže výjezd z Kotvy mne žene do Hybernské a to ne vždy chci.
Navíc je pro mne druhou variantou nechat auto právě na P+R Letňany a pokračovat metrem. Sice mne to bude stát 50Kč, ale mimo špičku tam nejezdí každé metro a navíc do středu Prahy budu muset přesedat nebo se trochu projít. P+R se mi vyplatí pokud ho tam nechám na celý den. Pokud potřebuji něco trochu těžšího dopravit v centru nebo pokračovat někam dál tak jsem rád, že tam tento parking v Palladiu je.
Taky mi vadí to brojení proti Palladiu. Čas od času tam zaparkuji a dokonce mi není líto té koruny. Vzhledem k tomu, že tam většinou neparkuji kvůli tomu nakupování, tak mi vadí, že musím projít dlouhou cestou pasážemi než se dostanu na ulici. V Kotvě dojdu k výtahu a v přízemí vyběhnu na ulici, jenomže výjezd z Kotvy mne žene do Hybernské a to ne vždy chci.
Navíc je pro mne druhou variantou nechat auto právě na P+R Letňany a pokračovat metrem. Sice mne to bude stát 50Kč, ale mimo špičku tam nejezdí každé metro a navíc do středu Prahy budu muset přesedat nebo se trochu projít. P+R se mi vyplatí pokud ho tam nechám na celý den. Pokud potřebuji něco trochu těžšího dopravit v centru nebo pokračovat někam dál tak jsem rád, že tam tento parking v Palladiu je.
Dr.Fe 1: Právě na tenhle článek o T14 reaguji
. V diskusi k němu jsem se ale mezitím dočetl i o pár technických problémech (nízká životnost, vysoká hmotnost na nápravu), které bych považoval za mnohem závažnější, než nepoměr míst k stání a sezení. Škoda, že to autor neuvedl hned v článku. Jinak celá ta série 13 článků "Pražská dopravní apokalypsa" určitě stojí za přečtení, i když je to na dlouho.
obr: Na téma MHD versus IAD jsem tady za tu celkem krátkou dobu co sem chodím zaregistroval mezi Vámi a jinými přispěvateli už několik diskusí. Zdá se, že si nechcete stále připustit, že IAD by bez MHD brzy zkolabovala. Zapaťpámbů, že MHD v Praze celkem funguje a je využívána velmi hojně, protože jinak byste se autem kvůli zácpám nikam nedostal. To že do MHD nedostanete nikdy všechny lidi, to je jasné. Stále bude skupina lidí, kteří budou volit soukromí auta před MHD.
Co se týče toho metra, tak pokud by pokračovalo do Řep a pak na Zličín nebo spíš možná jiný terminál poblíž okruhu, tak by to svojí logiku mělo. Prodloužení na letiště nepovažuji za rozumné nejen z důvodu okliky přes Motol, ale i pro malou vytíženost takové trasy. To by byl velký luxus "vozit vzduch" z Ruzyně každých pár minut do centra.
Co se týče toho metra, tak pokud by pokračovalo do Řep a pak na Zličín nebo spíš možná jiný terminál poblíž okruhu, tak by to svojí logiku mělo. Prodloužení na letiště nepovažuji za rozumné nejen z důvodu okliky přes Motol, ale i pro malou vytíženost takové trasy. To by byl velký luxus "vozit vzduch" z Ruzyně každých pár minut do centra.
No von se tim autor zabejvá tak dlouho a tak do hloubky, že mu asi o obecně známých problémech nových tramvají přišlo zbytečný psát. A ten rozbor obsaditelnosti byl rozhodně velmi novej a originální, když ho vydal. Víc je k tomu průběžně na K-reportu.Standa píše:Dr.Fe 1: Právě na tenhle článek o T14 reaguji. V diskusi k němu jsem se ale mezitím dočetl i o pár technických problémech (nízká životnost, vysoká hmotnost na nápravu), které bych považoval za mnohem závažnější, než nepoměr míst k stání a sezení. Škoda, že to autor neuvedl hned v článku. Jinak celá ta série 13 článků "Pražská dopravní apokalypsa" určitě stojí za přečtení, i když je to na dlouho.
Spíš je zajímavý, že se mezitim z těch bastardních jedenapůl sedadel staly normální jedičky a v Brně se dokonce objevily nesený články se sedadly na druhym schodě (v Praze politický tabu, i kdyby ten jeden byl vysokej 40 cm a vedla k němu metrová šikmá rampa) uspořádaný normálně podélně. Takže nějakej ohlas nebo aspoň tah stejnym směrem tu je, ještě by to chtělo plošiny proti dveřim dočista bez sedadel nebo jen se sklapovačkama a bude z toho použitelná tramvaj. Hmotnost na nápravu je daná počtem náprav (pouhých 6, když nová 15T ale i starý KT8 mají 8) a taky soudobými požadavky na tuhost a odolnost kastle, starý T3 nebo i ty KT by dneska neprošly schvalovačkou ani omylem.
dr. Fei - IAD vs. MHD - většina medií akorát opakuje propagandu o MHD. Málokde čtete, jak je MHD v porovnání s IAD drahou, kolik se do MHD a veřejné dopravy cpe dotací a výsledek je často jen to, že ze sedačky chytíte svrab po bezdomovci apod.... Teď už na to, jak je veřejná doprava drahá, přišli i na hejtmanství Středních Čech.
Takže si dovoluji ten luxus na svobodném mediu a na blogu, kam chodí fanoušci dopravních staveb a dopravy upozorňovat na to, že mnoho Pražanů, možná dnes i většinu zajímá, jak se dostane po Praze autem a kde zaparkuje.
Drahou MHD ano, ale jen v historickém centru města či tam, kde jezdí tisíce lidí a kde se levná a pohodlná IAD nevejde.
Takže si dovoluji ten luxus na svobodném mediu a na blogu, kam chodí fanoušci dopravních staveb a dopravy upozorňovat na to, že mnoho Pražanů, možná dnes i většinu zajímá, jak se dostane po Praze autem a kde zaparkuje.
Drahou MHD ano, ale jen v historickém centru města či tam, kde jezdí tisíce lidí a kde se levná a pohodlná IAD nevejde.
A dneska ty autobusy ze severu Letňany přeskakují? Jen tak mimochodem ta budoucí mega výstavba má jeden drobný problém - ochrané pásmo VPD letiště. Jinak pro informaci v Letňanech už těch parkovišť pro X stovek aut máme několik, říká se jim TESCO a, b, c, ...Metro Letňany jsou koncovou stanicí, terminálem, kam najíždí autobusy i auta ze širokého okolí tamní Prahy a vůbec severu Čech. Předpokládám, že kdyby tuhle dopravu přivedli lidem v Letňanech na sídliště, že by nadšení nebyli.
EDIT: A jako Letňaňák napíšu že tu metro vůbec nemuselo být, stačilo by poslat nějakou bus linku po Veselské na Kobylisy. Vyšlo by to provozně i časově rychleji (včetně zachovaného bus provozu na Proseku, případně tram).
stačí se podívat na mapu, terminály se nestavějí uprostřed sídliště. A pak Letňany jistě nejsou středem světa. Jinak to jistě vidí třeba ve Kbelích. Mimochodem stejně jako Letňany je terminálem třeba stanice metra Zličín.Web píše:A dneska ty autobusy ze severu Letňany přeskakují? Jen tak mimochodem ta budoucí mega výstavba má jeden drobný problém - ochrané pásmo VPD letiště. Jinak pro informaci v Letňanech už těch parkovišť pro X stovek aut máme několik, říká se jim TESCO a, b, c, ...Metro Letňany jsou koncovou stanicí, terminálem, kam najíždí autobusy i auta ze širokého okolí tamní Prahy a vůbec severu Čech. Předpokládám, že kdyby tuhle dopravu přivedli lidem v Letňanech na sídliště, že by nadšení nebyli.
EDIT: A jako Letňaňák napíšu že tu metro vůbec nemuselo být, stačilo by poslat nějakou bus linku po Veselské na Kobylisy. Vyšlo by to provozně i časově rychleji (včetně zachovaného bus provozu na Proseku, případně tram).
Ano, ve Kbelích to jistě vidí jinak, proto "jejich" linka (185) nezajíždí na terminál, ale jede přímo na Prosek a Palmovku.
já zase znám takové, kteří jedou vlastním autem (nejen ze Kbel) P+R do Letňan, protože na Proseku ani Palmovce nezaparkujíWeb píše:Ano, ve Kbelích to jistě vidí jinak, proto "jejich" linka (185) nezajíždí na terminál, ale jede přímo na Prosek a Palmovku.
Podívejte se třeba na metro Ládví, tam v širém okolí nezaparkujete taky, ani místní na sídlišti , vše obsazeno neoficielním P+R. To byste chtěl ? Já sám když jedu do centra, tak zaparkuji v garážích Nový Smíchov a od Anděla vyrazím MHD.
No právě, když se podíváte na tu mapu, tak uvidíte dost volného prostoru mezi Kbelskou a Tupolevovou, kde by nějáký menší a nebo i větší terminál mohl být taky a uprostřed sídliště by to nebylo (to už jsem řešil výše)obr píše:stačí se podívat na mapu, terminály se nestavějí uprostřed sídliště. A pak Letňany jistě nejsou středem světa. Jinak to jistě vidí třeba ve Kbelích. Mimochodem stejně jako Letňany je terminálem třeba stanice metra Zličín.
ad tramvaje: Nejlepší a nepřekonatelné uspořádání sedaček je podle mě stejně to staré podélné tj. jedna řada sedaček po každé straně, tak jak to je u téměř všech tramvají T3. Bohužel DP (nebo kdo o tom rozhoduje) má pořád tendenci cpát do všech nových tramvají na jedné straně dvojsedačky, čímž zbytečně ubírá prostor pro stání a celkový "manipulační" prostor uvnitř tramvaje. To je u 14T a bohužel i u nejnovější 15T. U té 15T se to dá alespoň v budoucnu řešit, tím že by přípaqdně mohli ty sedačky (jednu řadu) odstranit.
Z východu maximálně ze Kbel, jinak spádují na ČM (jo že tam jsou vyčerpaná parkoviště - třeba právě peníze utápěné v provozu metra na Letňany chybí pro jejich rozšíření). Ze severovýchodu (přijíždějící přes Čako) jedou po Tupolevce, supr. V okolí Tesca je spousta místa, mohly tam být garáže třeba dvacetipatrové, jistě by bylo i Tesco rádo pomohlo. Důvod trasování na letiště byl jediný - čachry s výstavištěm/olympiádou. Opravdu nemyslím že Letňany jsou pupkem světa, naopak jsem psal, že metro sem je zbytečné a obzvlášť v téhle podobě.obr píše: já zase znám takové, kteří jedou vlastním autem (nejen ze Kbel) P+R do Letňan, protože na Proseku ani Palmovce nezaparkují
Podívejte se třeba na metro Ládví, tam v širém okolí nezaparkujete taky, ani místní na sídlišti , vše obsazeno neoficielním P+R. To byste chtěl ? Já sám když jedu do centra, tak zaparkuji v garážích Nový Smíchov a od Anděla vyrazím MHD.
Neoficielní P+R by mi bylo celkem fuk, neb přes den tu máme místa dost. Na Ládví parkuju a zaparkuju kdykoliv.
Zvláštní je, že jindy tady obhajujete ODS, nyní schvalujete opatření, se kterým St.Č ODS rozhodně nesouhlasí. Problém je ale jinde - doprava se omezuje, protože Rath už stačil utratit všechny peníze, mimo jiné za akci jízdné pro školní děti. A podobnou blbost slibovala při volbách ODS pro MHD v Praze.obr píše:...Teď už na to, jak je veřejná doprava drahá, přišli i na hejtmanství Středních Čech. ...
JirkoS, já tady především trvale upozorňuji na to, že MHD a veřejná doprava je drahá, vesměs dražší nežli IAD. To kolik MHD/veřejná reálně doprava stojí nemá nic společného s nějakým aktuálním politickým postojem nějakého Ratha či kohokoliv jiného. Prostě ekonomické zákony objektivně platí a doběhnou každého. Doběhly kdysi komunisty, doběhly ted Ratha a doběhnou každého, kdo si myslí, že bude rozhodovat mocensky a tyhle zákony ignorovat.
Uvědomte si, že MHD zajišťuje v Praze asi 50% dopravy, v kraji je to méně. Pokud bych zrušil MHD, budu potřebovat úměrně navýšit dopravní kapacitu na silnicích. Kromě toho, že by to fakticky vyžadovalo zbourání velké části města, tak by to bylo neskutečně drahé. Když si představíte MO 4+4, stejně tak všechny radiály, nakonec zjistíte, že MHD tak drahá není.obr píše:JirkoS, já tady především trvale upozorňuji na to, že MHD a veřejná doprava je drahá, vesměs dražší nežli IAD. To kolik MHD/veřejná reálně doprava stojí nemá nic společného s nějakým aktuálním politickým postojem nějakého Ratha či kohokoliv jiného. Prostě ekonomické zákony objektivně platí a doběhnou každého. Doběhly kdysi komunisty, doběhly ted Ratha a doběhnou každého, kdo si myslí, že bude rozhodovat mocensky a tyhle zákony ignorovat.
byla, jenže někdo to nazval "rychlodráhou" což v běžném konzumentovi Bleskuaspol. vyvolá pocit šikanzenu v ulicích dejvic.egelebege píše:Nevim proč se stále řeší A na letiště. Nebyla náhodou v plánu vlaková trať? Snad se od toho neupustilo. Vlak je přeci jen rychlejší a pohodlnější (teda pokud by tam nejezdil motoráček (skleník)) a určitě by to stálo míň peněz
a tím byla celá akce zazděna a podle mne se jentak neprobere.
proto už se mluví o využití tratě do radotína resp. snad Semeringem na Smíchov
já takyKubajsu píše: Po estakádě jsem jezdil každý den do školy, ale to je pravda už víc než 10 let, a jako problém mi to nepřišlo. Prosek má ale vazbu jak na Vysočanskou, tak na Palmovku a když by si céčko odpustilo chalupoidu, tak i směrem na Ďáblice. To mi přijde jako celkem dostatečné...
dlouhé 4 roky
a tenkrát jezdil autobus snad každou minutu. krom toho jsme se modlili, jestli Ikarus ten kopec vyjede.
Když už tu byly zmíněny ty časy na dojezd do centra ( MHD ) tak mi pořá přijde trasa na Vysočanskou jako rychlejší, ale možná to jen zvykem
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit