[D1] 0136 Říkovice – Přerov

Praha – Jihlava – Brno – Vyškov – Hulín – Přerov – Lipník nad Bečvou – Bělotín – Ostrava – Polsko
Odpovědět

Podaří se letos získat SP a zahájit stavbu?

Ano
63
38%
Ne
82
50%
Netroufám si odhadovat
20
12%

Celkem hlasů: 165

Galmar

Re: 0136 a 0137 Říkovice – Přerov – Lipník

Příspěvek od Galmar »

zajimave cteni :
http://zlin.idnes.cz/d1-z-prerova-do-li ... -zpravy_ab

tak snad se do roku 2020 dockame a D1 bude kompletni :-)
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Ot diskuze přesunuta do tohoto vlákna viewtopic.php?f=16&t=516&start=25
R48 -> D48 se podařilo!
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

Dne 25. 3. bylo v informačním systému EIA zveřejněno oznámení záměru Dálnice D1, st.0137-D 131 SSÚD Přerov.
Oznámení záměru píše:Předmětem záměru je vybudování neveřejné čerpací stanice pro výdej motorové nafty v navrhovaném areálu SSUD Přerov. Součástí areálu bude i parkoviště pro 18 osobních vozidel.
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mbmat »

to je potřeba dělat EIu na každej objekt SSÚD zvlášť ?
Avantime
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avantime »

mbmat píše:to je potřeba dělat EIu na každej objekt SSÚD zvlášť ?
Asi je potřeba tu čerpací stanici a parkoviště zprovoznit dříve než zbytek SSÚD, a na novostavbu čerpací stanice zřejmě EIA být musí.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Spíše nebyly zahrnuty v posuzovaném záměru na SSÚD Přerov.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mbmat »

Lenny píše:Spíše nebyly zahrnuty v posuzovaném záměru na SSÚD Přerov.
a to na ně někdo zapoměl nebo to byl záměr je vynechat ?
eucitizen

Příspěvek od eucitizen »

Ja mam jednu otazku: ak idem zo Zlina na Prerov musim ist von na exit 17 na R55 a cez Hulin alebo mozem ist az na D1 a ist von na exit 264 na I/55 a vyhnut sa Hulinu?
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Ne musíš vyjet na exitu 17 na R55 a pak přes Hulín. Na exitu 264 na D1 je umístěna závora a většinu času je zavřená. Opačně pro směr Přerov - Zlín lze najet na exitu 264.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Beaver

Příspěvek od Beaver »

K příspěvku Galmara a článku v novinách:

Vymlouvat se na nedostatek peněz, je v oblasti investic a budování státní infrastruktůry největší pitomost, kterou může státní úředník, včetně ministra Kalouska sdělit národu!!! Tato zhovadilost by měla být soudně zakázána, protože ve svém konečném důsledku vede k většímu zadlužování státu, než si půjčit u komerčních bank.

Uvedu příklad a pro zjednodušení pominu problémy s ekoteroristy, lobbing místních kmotrů a s tím související odklady:

O obchvatu F-M se mluví 30 let, dokonce v té samé trase, jak je vydáno územní rozhodnutí. Někdy v půli 90 let byl plánovaný rozpočet cca 1 mld Kč. Dnešní přepoklad je až 5 mld. Kdyby si tehdy stát půjčil na komerční úvěr, byl obchvat dnes zaplacený, poslední roky by vydělával díky mýtným branám a město by bylo úplně někde jinde ... A stoprocentně by tolik nestál.

Úsek Říkovice - Přerov - Lipník je úplně stejný případ a pokud se nebude akceptovat, že je hotová skoro celá příprava, je to ohavnost toho nejhrubšího zrna ... peníze ... odklad znamená další zadlužování země a divím se, že žádný novinář, zabývající se silniční problematikou, na tiskovkách na tohle neupozorňuje ... proč asi? Jsou neschopní nebo uvádět Kalouska do nesnází je nepřípustné?
Marty

Příspěvek od Marty »

Beaver píše:K příspěvku Galmara a článku v novinách:

Vymlouvat se na nedostatek peněz, je v oblasti investic a budování státní infrastruktůry největší pitomost, kterou může státní úředník, včetně ministra Kalouska sdělit národu!!! Tato zhovadilost by měla být soudně zakázána, protože ve svém konečném důsledku vede k většímu zadlužování státu, než si půjčit u komerčních bank.

Uvedu příklad a pro zjednodušení pominu problémy s ekoteroristy, lobbing místních kmotrů a s tím související odklady:

O obchvatu F-M se mluví 30 let, dokonce v té samé trase, jak je vydáno územní rozhodnutí. Někdy v půli 90 let byl plánovaný rozpočet cca 1 mld Kč. Dnešní přepoklad je až 5 mld. Kdyby si tehdy stát půjčil na komerční úvěr, byl obchvat dnes zaplacený, poslední roky by vydělával díky mýtným branám a město by bylo úplně někde jinde ... A stoprocentně by tolik nestál.

Úsek Říkovice - Přerov - Lipník je úplně stejný případ a pokud se nebude akceptovat, že je hotová skoro celá příprava, je to ohavnost toho nejhrubšího zrna ... peníze ... odklad znamená další zadlužování země a divím se, že žádný novinář, zabývající se silniční problematikou, na tiskovkách na tohle neupozorňuje ... proč asi? Jsou neschopní nebo uvádět Kalouska do nesnází je nepřípustné?
Chápu Vaše rozhořčení, D1 by bylo vhodné mít kompletní už včera ale tohle sem nepatří. Spíš o fóru na téma inflace...

Moje reakce by byla zhruba takováto - chtěl jsem v roce 92 prodat byt v Brně 3+1 a 310.000 kč se mi zdálo málo. V roce 97 jsem jej prodal za 720.000 kč. Nyní stojí na trhu cca 2mio kč. Jenže když bych si v 97mém půjčil za draho 720k CZK co jsem potřeboval na RD asi bych jej neměl doteď splacený - tehdy byl úrok 10-15 %... To samé je i se státními financemi. Bude-li se státní dluh zvyšovat, může naráz skokem vzrůst úrok a souhrnem se postaví méně dálnic. To platí zejména k zadlužení směrem k zahraničním investorům, domácí můžu později osolit daněmi... Souhlasím však, že jde o to proč si ČR musí každý rok půjčovat další peníze --> a ten největší důvod nejsou dálnice ale zákonem dané sociální výdaje a důchody...
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

Beaver píše:K příspěvku Galmara a článku v novinách:

Vzhledem k faktu, že pro daný úsek existuje pro většinu transportu alternativní dálniční trasa přes Olomouc, je daný úsek nedůležitý ve srovnání s oblastmi kterým dálniční spojení chybí zcela.
viky

Příspěvek od viky »

Jaroslave,běžte tohle říct s tlampačem do Přerova někde,kde bude hodně lidí pohromadě. :kladivo: :kladivo: :kladivo:
Jinak,nechci vás urazit,ale říct o totálně rozbité a rozpadající se R46,že je plnohodnotná náhrada za D1,může říct jen ten,kdo tama v životě nejel.To samé platí o Přerovu!
R 46 dálnice NENÍ a povolená 130km/h po celé délce je tam omylem.

Celá R46 je zralá k rekonstrukci a ta se za stávajícího provozu bez D1 dá dělat velmi obtížně.
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Hlavně těch tmavších.
A bude bez lampače a bez peněženky. :D
R46 skutečně není adekvátní napojení MS kraje na zbytek republiky, ale buďme rádi aspoň za toto.
Jinak jsem dost zvědavý, jak si R46 poradí s ME 2012 v Polsku, kdy bude pravděpodobně dost zvýšený provoz.
R48 -> D48 se podařilo!
viky

Příspěvek od viky »

Martin z Ostravy píše:Hlavně těch tmavších.
A bude bez lampače a bez peněženky. :D
R46 skutečně není adekvátní napojení MS kraje na zbytek republiky, ale buďme rádi aspoň za toto.
Jinak jsem dost zvědavý, jak si R46 poradí s ME 2012 v Polsku, kdy bude pravděpodobně dost zvýšený provoz.
Já vím,ale myslím to tak,že je nebetyčná kravina říct,že to je "nedůležitý úsek" už jen kvůli Přerovu,notabene za měsíc,když D1 bude končit 5km před ním.
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Je mi to jasné, původně jsem chtěl reagovat stejně jako ty, ale nakonec jsem si řekl, čert ven flame :D
Přerov tu D1 potřebuje jako sůl, a žádný propich, průpich, vypich, nápich nebo cokoliv s pich mu nezajistí takový přepych jako D1.
A navíc, už by to chtělo tu D1 po 44 (72) letech dokončit. :ok:
R48 -> D48 se podařilo!
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

viky píše:Jaroslave,běžte tohle říct s tlampačem do Přerova někde,kde bude hodně lidí pohromadě. :kladivo: :kladivo: :kladivo:
Naprosto rozumím tomu, že člověk který nikdy dál než v Přerově nebyl, bude místní dopravní situaci vnímat jako tragickou...
Faktem však zůstává, že z hlediska kompletace páteřní sítě jsou důležitější úseky a tento prostě musí pár let počkat...
Veronss

Příspěvek od Veronss »

Jaroslav píše:kompletace páteřní sítě
a co by jste jako drive chtěl zkompletovat... ? R1.. D3... ? kde to vypada na dodelani za nejakych 15-20 let?.. prave D1 je hlavni pater CR, je prakticky temer pripravena (UR, vykupy, jiz nejaka SP) a melo by se cekat 20 let nez budou dulezitejsi stavby? to tu potom v CR nemuselo stat X-staveb a D1 treba mohla koncit u Vyskova.
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

Veronss píše: a co by jste jako drive chtěl zkompletovat... ? R1.. D3... ?
ano, tady se shodneme.... dále pak R35, D8
ostaní úseky - D1, R55, R48, R4,6,7 musí chvilku počkat - sobeckému řešení pětiminutových zácp by neměla být dávána přednost před strategickým a komplexním přístupem. Přerov bude dostavbou D1 k jeho hranicím napojen na dálniční síť, a tím je základní potřeba uspokojena....
viky

Příspěvek od viky »

Jaroslav píše:
viky píše:Jaroslave,běžte tohle říct s tlampačem do Přerova někde,kde bude hodně lidí pohromadě. :kladivo: :kladivo: :kladivo:
Naprosto rozumím tomu, že člověk který nikdy dál než v Přerově nebyl, bude místní dopravní situaci vnímat jako tragickou...
Faktem však zůstává, že z hlediska kompletace páteřní sítě jsou důležitější úseky a tento prostě musí pár let počkat...
Kamaráde,já mám za posledních 10 let projetou celou ČR od Jablunkova po Karlovy Vary,všechny D a R kromě D5 od Plzně do SRN a umím si udělat svůj žebříček,myslím že naprosto nestranný,takže ten příspěvek je naprosto mimo mísu.
Kdyby ty zácpy byly vždy 5-timinutové,tak o tom tady nepíšu.
Kdo Přerov zná,dá mi jistě za pravdu,kdo ne,toho nemá cenu přesvědčovat.
A V Přerově nebydlím,ale něco jsem se tam už v kolonách nastál.Naštěstí pro mne už tím směrem skoro nejezdím.
vypravec

Příspěvek od vypravec »

Musím se k vám přidat s tím, že dopravní situace v Přerově je oprvadu tragická. Vždy se už děsím, když tam musím služebně jet. Realizace už prakticky připravené a vypořádané stavby dokončující D1 je teď daleko důležitější a aktuálnější, než dokončování R35, kompletace D3 a R1, což jsou dneska stavby sotva na papíře (U R35 pořádně ani to ne, když jsou ve hře pořád varianty trasování).
Jaroslav je zřejmě odněkud z Čech (Praha ? :-)) a moc dál asi nejezdí, takže ho situace dále moc nezajímá. Jaroslave, vyzkoušel jsme si někdy poslední rok projet Přerovem v pracovní den ? Určtě ne :-).
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

vypravec píše: Jaroslav je zřejmě odněkud z Čech (Praha ? :-)) a moc dál asi nejezdí, takže ho situace dále moc nezajímá. Jaroslave, vyzkoušel jsme si někdy poslední rok projet Přerovem v pracovní den ? Určtě ne :-).
Jaroslav většinu svého času projezdí křížem krážem mezi městy Hodonín, Brno, Lipník, Ostrava, ValMez, Zlín... :) - tak 40.000 Km/rok, dalších 30.000 km/rok po Čechách - všechna krajská města.
Myslím, že to mu dává dostatečný nadhled nad všemi D,R,S v této republice, stejně tak jako náhled na reálné potřeby.

Jo, a když mluvíte o Praze, nejsem z Prahy, ale zkusil jste někdy jet například z letiště do Bohnic? 10 km - 2 hodiny? To by v Přerově stihli zasadit i sklidit mrkev. Omlouvám se za tón, ale na narážky bez nadhledu jsem alergický. Přitom by stačilo před tím než začnete zakomplexovaně nadávat na Pražáky vzít do ruky mapu intenzit...
vypravec

Příspěvek od vypravec »

Ok, tak trochu vedle :-). Na pražáky ale určitě nenadávám (několik je jich mými rodinnými příslušníky :-)), Prahu mám rád a jezím tam často (ovšem raději vlakem :-)). Dobře vím, jaká je v Praze na mnohých místech dopravní situace. Je to bohužel nevyhnutelná daň za možnosti, které tam jsou (pracovní příležitosti atd). Dokončení D1 je prakticky připravená stavba zatímco dokonení R1 má do této fáze daleko a tvrzení, že nyní není potřeba, protože je k dispozici alternativa -R46, mi přijde stejné, jako tvrdit, že nyní není potřeba jižní část R1, protože je k dispozici alternativa -Jižní spojka :-)
viky

Příspěvek od viky »

vypravec píše:Ok, tak trochu vedle :-). Na pražáky ale určitě nenadávám (několik je jich mými rodinnými příslušníky :-)), Prahu mám rád a jezím tam často (ovšem raději vlakem :-)). Dobře vím, jaká je v Praze na mnohých místech dopravní situace. Je to bohužel nevyhnutelná daň za možnosti, které tam jsou (pracovní příležitosti atd). Dokončení D1 je prakticky připravená stavba zatímco dokonení R1 má do této fáze daleko a tvrzení, že nyní není potřeba, protože je k dispozici alternativa -R46, mi přijde stejné, jako tvrdit, že nyní není potřeba jižní část R1, protože je k dispozici alternativa -Jižní spojka :-)
Přesně tak.
Jaroslave,já na narážky alergický nejsem,ale Vaši poznámku,že nejezdím za Přerov jsem postřehl ;) , takže nechte na hlavě...
Nevím tedy,kdy přes Přerov jezdíte,když jezdíte křížem krážem,ale tipuju,že tak po osmé večer,anebo máte štěstí na volný průjezd,což se tu a tam stane.
Já jsem nikde nepsal,že R1 je méně důležitá,ale jak píše vypravěč,není připravena a kvůli samotným obyvatelům části Prahy,ještě dlouho nebude...
Takže Váš argument ve smyslu:Když chcípla koza mně,ať chcípne i sousedovi,nemůžu akceptovat.
Že se nestaví R1,za to my na Moravě nemůžeme,ale kvůli přípravě si za to mohou v Praze sami.Možná by to chtělo mezi nimi více solidarity,než si navzájem podrážet nohy blokováním důležitých staveb.
R1 je potřeba,D3 od Tábora dolů taky,ale dokončení D1 spolu s nimi a ještě několika stavbami řadím do jedné roviny důležitosti.
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

viky píše: Takže Váš argument ve smyslu:Když chcípla koza mně,ať chcípne i sousedovi,nemůžu akceptovat.
Ale pánové... nikomu tady koza nechcípla...
Dálnice se staví ze dvou zásadních důvodů:
1) protože je to kvůli intenzitám potřeba (prostě se na silnici už víc aut nevejde a proto je potřeba postavit kapacitnější silnici)
2) kvůli zlepšení dopravní obslužnosti regionu (protože bez dopravního spojení by se region úplně vylidnil a nakonec by všichni bydleli jenom v praze, brně a ostravě. sem bych řadil i strategické tahy na zahraničí)

Vůbec tedy nemám problém s tím, že se staví nepříklad R4, která je sice liduprázdná, ale dojde tím k napojení šumavy na zbytek republiky a tím teoreticky k povzbuzení odcházejícího regionu.
Naopak mám problém s tím, když někdo, kdo bydlí na trase I/4 začne křičet, že je přes vesnici strašná doprava (fronta 5 minut!) a že proto je potřeba postavit dálnici! to je prostě blbost, skutečný důvod proč stavět tuto dálnici je jinde - obslužnost regionu.
Obdobné pravidlo se dá uplatnit na mnoho plánovaných dálnic v republice (R6, R55...), včetně dostavby D1.
A to je důvod proč říkám kompletaci D1 zatím ne! Největší masy se dnes přesunou přes Olomouc a těch pár lidí co bydlí v Přerově už také bude napojeno na dálniční síť. Je tedy pěkné že je stavba připravena, ale přidaná hodnota stavby za miliardy by byla blízká nule (tranzit odveden, přístup na síť zajištěn). Raději ty peníze ušetřím a investuji o rok později do něčeho, co mi přinese kýžený benefit (buď skrocení intenzit, nebo zlepšení dostupnosti)

rozumíme si???
Odpovědět

Zpět na „D1“