Situace na cestách

Off-topic pokec
Odpovědět
banjo

Re: Situace na cestách

Příspěvek od banjo »

proti gustu zadnej disputat, ale od cloveka, kterej si koupi auto, co v zakladni vybave stoji 860 kkc bych ocekaval trochu jiny stravovaci navyky, nez pojidani toho gumovyho hnusu z igelitu :lol: ale jeho ego z toho klipu uplne vyzaruje :lol:
Fox Mulder

Příspěvek od Fox Mulder »

banjo píše:proti gustu zadnej disputat, ale od cloveka, kterej si koupi auto, co v zakladni vybave stoji 860 kkc bych ocekaval trochu jiny stravovaci navyky, nez pojidani toho gumovyho hnusu z igelitu :lol: ale jeho ego z toho klipu uplne vyzaruje :lol:
He he, tohle mě nenapadlo! :D Dobrý! ;)
D0, D6, D7, D8, I/13, I/15, I/16, I/27, I/28, I/30, I/63
Warcz

Příspěvek od Warcz »

jannnn píše:Většina nových aut má funkci "3-bliknutí", proto většinou používám to, je to nejkomfortnější. Jen ve městech neoblikávám cyklisty, právě aby si někdo nemyslel že odbočuju...
Vybírat si auto a říct mi prodejce o tehle funkci tak řeknu "Ne děkuji hledám jinde" jedou jsem v tom jel a pravě kvůli nasledným zmatkům kdy ve měste objiždím cyklistu jsem šílel... ne nikdy...
banjo

Příspěvek od banjo »

Warcz píše:Vybírat si auto a říct mi prodejce o tehle funkci tak řeknu "Ne děkuji hledám jinde" jedou jsem v tom jel a pravě kvůli nasledným zmatkům kdy ve měste objiždím cyklistu jsem šílel... ne nikdy...
tahle funkce se da snadno vypnout, neni treba zavrhnout cely auto :-) co se tyce me, tak to povazuju za docela uzitecnou funkci.
Mike

Příspěvek od Mike »

velmi užitečná funkce, jen ťuknete do páčky a to je vše, při odbočování "ťuknete" dlouze 8-)

a video je krásná ukázka toho, jak rychlá jízda ohrožuje ostatní účastníky sil.provozu.

jede po prázdné dálnici, za celou dobu předjel tak 5 vozidel a všechny samozřejmě strašně ohrozil....
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Mike píše:jede po prázdné dálnici, za celou dobu předjel tak 5 vozidel a všechny samozřejmě strašně ohrozil....
To je sice pravda ale pokud jste sám zkusil rychlost 200Km/h ( měl jsem tu čest před 6 lety "letět" 210Km/h ) tak sám musíte vědět že je nutné plné soustředění. Jak jsem psal mohla tam vlítnou srna, mohla tam být nehoda, cokoliv... Zrovna ten člověk se kterým jsem tehdy letěl 210 dopadl tak že když oblítaval kamion tak z něho spadl kus plechu a bohužel... bohudík rozřízl jenom spodek auta a poškodil olejový okruh. Motor sice na odpis ( než stihl zastavit ) ale bohudík netrefil kolo...
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Nedávno jsem řešil následující případ a chci se ještě poradit s vámi.

Mějme situaci: na hlavní silnici s přerušovanou vodorovnou čárou jede pomalé auto a rychlejší auto, které chce předjet. V protisměru chce na hlavní silnici z vedlejší najet další auto, přičemž v protisměru nic nejede (tj. tomu autu nic nebráni teoreticky najet na hlavní).

1) Řidič rychlejšího auta dá blinkr a dříve než auto z vedlejší vjede na hlavní, začne pomaleji jedoucí auto po hlavní předjíždět. Řidič auta z vedlejší přehlédl blinkr či si nevšiml předjíždějícího auta a nehoda.

2) Auto z vedlejší najíždí na hlavní o něco dříve než řidič rychlejšího začne předjíždět čili přehlédne, že se auto z vedlejší dalo do pohybu a nehoda.

Kdo má přednost a kdo je viník nehody v obou případech?
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

No tak nad tím, už jsem se taky zamýšlel, neboť se mi to málem taky stalo, akorát, že já jsem byl ten kdo najížděl.
Podle mně by viník byl ten, kdo najížděl na hlavní - nedání přednosti v jízdě.
A to z jednoho prostého důvodu, řidič musí dát přednost jízdě vozidlům jedoucím po hlavní silnici, a je jedno jestli se zrovna předjíždějí nebo ne.
R48 -> D48 se podařilo!
banjo

Příspěvek od banjo »

v pripade 1) je to na 100% ridic najizdejici z vedlejsi, musi dat prednost vsem vozidlum jedoucim po hlavni, v autoskole nam vtloukali do hlavy, at si na tohle davame zatracenyho majzla. v pripade 2) to bude naopak temer jiste predjizdejici ridic, protoze proti nemu uz na hlavni neco jelo. ale tipuju, ze nejcasteji je pricina nehody kombinace obou bodu :-)

ale asi se shodneme, ze na takovych krizovatkach nema prerusovana cara co delat... mimochodem je to duvod, proc dodrzuju zakaz predjizdeni na neznamych mistech, i kdyz to tam na prvni pohled vypada zcela prehledne.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Ja se snažim tu situaci najit v pořadu "STOP" oni ji tam probírali ale nevím jak se ten díl jmenoval :o(

Už vím ono to bylo na te videokazetě kterou dávali novým řidičům někdo mi ji tehda pujčil...
Mike

Příspěvek od Mike »

a není ono náhodou předjíždění v křižovatce zakázané :roll:
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Warcz

Příspěvek od Warcz »

pravě že problem je že mimo obec občas ani člověk netuší že tam je křižovatka. začne předjíždět kamion a na konci zjisti že tam byla...
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No a pokud v průběhu předjíždění zjistíte, že se vám přerušovaná čára změnila v plnou (na dálku to kvůli paralaxe neni vidět ani za jasného dne), tak děláte co?
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Dokončím předjíždění, co jiného.
Přece, jen kvůli tomu, že se nepředvídatelně objevila plná to nezašlápnu a nevrátím se zpátky.
Jak se říká: čára není zeď.
R48 -> D48 se podařilo!
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Mike píše:a není ono náhodou předjíždění v křižovatce zakázané :roll:
Ne tak docela:
Z.361/2000Sb, §17 nám říká:

(5) Řidič nesmí předjíždět:
...
f) na křižovatce a v těsné blízkosti před ní; tento zákaz neplatí
1. jde-li o předjíždění vpravo podle odstavce 1,
2. jde-li o předjíždění jízdních kol, mopedů a motocyklů bez postranního vozíku,
3. na hlavní pozemní komunikaci,
4. na křižovatce s řízeným provozem.
Království a půl princezny za 511.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No právě, takže nevim čemu by pomohlo, kdyby v křižovatce nebyla přerušovaná .. na těch cca 300 až 500 m, které jsou při běžných rozdílech rychlostí a výkonu ke kompletnímu předjetí potřeba, není vidět mnohdy ani to, že je tam v kopřivách nějaká křižovatka, natož druh čáry. Předjíždění "na hlavní" je myslim legální až od toho posledního zákona, ve starších vyhláškách bylo ještě zakázaný.
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Já mám zase pocit, že to tam bylo už dřív, ale dohledávat se mi to nechce. Ostatně stejně to nedělám, protože mi to nepřijde zrovna bezpečné - co já vím, kdo mi to tam střihne z vedlejší, jestli se na poslední chvíli nerozhodne předjížděný střihnout to doleva apod.
Království a půl princezny za 511.
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Tohle jsem jako nepobral :D 60ka, za padesát metrů ještě jedna a po deseti metrech 50ka. Chápete to?

Obrázek
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Vzhledem k tomu, že je to u nás tak ano. :D
Ale lepší by bylo 60 70 50, to by ještě lépe vystihovalo ten náš kocourkov.
R48 -> D48 se podařilo!
Warcz

Příspěvek od Warcz »

naprosto to chápu
60 tka značka
pak tam dali mobilní 60 ta ma přednost před pevným značením
a pak další značka...

Normalka prostě maji svoje značky tak je někde naházet musí...
flames

Příspěvek od flames »

No jo, až na to že nekdy v těhle situacích po průjezdu si nejsem tou minimálkou uplně tak jistý...
Warcz

Příspěvek od Warcz »

včera se mi stala ale nepřijemná věc. jedu si to na Rudnou a v celku už automatika zatačka na 70-80Km/h pěkně na 4ku chystam se na pohled do zrcátka:
Moje trasa:
http://www.mapy.cz/#x=142228288@y=13505 ... 28-784-144
když najednou před čumákem auto:
http://www.mapy.cz/#x=142228256@y=13505 ... 80-544-128

čí by to byla chyba ? ja si myslím že jeho ale zase ja jel z vedlejší ale měl jsem svůj napojovací pruh...
Standa

Příspěvek od Standa »

Warcz:
Logicky bych řekl, že to druhé auto tam nemělo co odbočovat, protože podle vodorovného značení tam není výjezd.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

ja si taky myslím... oni tam prodavají brambory a pak jsou takové krizovky. Ale asi by to přišili mně protože tam ještě 100 metru platí 50tka :o(

EDIT: a ještě řešim jedno dilema... mam přejezd na kterem když jedu 50 tak mi hazí auto a jsou tam díry... když ho jedu 90tkou tak je v pohodě... co s tím ? :o)
flames

Příspěvek od flames »

Myslím, že maník viděl levné zemáky, tak to struhl doprava a zapoměl se podívat pořádně do rohu.

Přejezd si přeletěl, já taky říkám ženské, aby když už viděla díru a nemohla se vyhnout, tak aby prostě přidala a nebrzdila (ještě v tom brždění se přední pružení stlačí a náraz neutlumí už vůbec).

Některé přejezdy jsou ovšem nevyzpytatelné.

http://www.mapy.cz/#x=140705696@y=13497 ... yhazuje%20:))

..například směrem do Vítkova se tento jeví jako poměrně nevinný přejezd, ovšem neopatrný řidič se lehce promění v létajícího oře...
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“