Praha všeobecně

Pražský a Městský okruh, radiály a ostatní pražské komunikace
Odpovědět
Mike

Re: Praha všeobecně

Příspěvek od Mike »

mediální zájem
provize od dodavatele sloupků
provize od dodavatele značek

a v neposlední řadě

"podívejte jak se o Vás staráme..."
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
kot

Příspěvek od kot »

to Jonáš: Mě na té 30 vadí to, že když to nedej bože rozletím v noci na 45, tak už tam budou pomahači a chrániči radostně vybírat....Vždyť už teď je jízda Karlínem za trest. Všude jen a jen jednosměrky! Já tam totiž bydlím!
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Asi aby to nějaký dutý hlavy radši ani nezkoušely ;-)
Jakub Šponar

Příspěvek od Jakub Šponar »

Netuší někdo znalý co to montujou na šterboholskou radiálu a JS. V úseku od bobové dráhy až do běchovický zatáčky jsou v obou směrech natažený dráty a vysunutý příčníky (jeden už je dokonce osazenej kamerama). Je to jen sledování dopravy, nebo velký bratr dělá megaradar??
pp21
Autor

Příspěvek od pp21 »

Jakub Šponar píše:Netuší někdo znalý co to montujou na šterboholskou radiálu a JS. V úseku od bobové dráhy až do běchovický zatáčky jsou v obou směrech natažený dráty a vysunutý příčníky (jeden už je dokonce osazenej kamerama).
Hmmm, nikdo se nechytil ... google taky mlčí ... tak nevím.
Pokud jsem se správně koukal, tak kamer jsou tam osazený už 4 páry - v obou směrech u Europarku (poblíž blikací 80) a v obou směrech poblíž zatáčky k R1.
Taky nevím co se tam děje, už to tam postupně montujou pár týdnů. Budeme věřit, že Praha stále drží zásadu, že úsekové měření osazuje značkama měření rychlosti :)
Jo a kamery u Europarku směrem na jižní spojku mají v každém pruhu dva páry čar, takže předpokládám že můžou měřit rychlost (nejen úsekově).
Ale třeba se jedná jen o "strategické sčítače" či o přípravu na tabule s dojezdovejma časama. A zrovna tam (teda spíš na konec D11 a R10) by bylo hodně fajn je mít (pro rozhodnutí jestli do města jet po ŠR nebo po VR). Ale to bych toho chtěl asi moc ... obvzlášť když D11, R10 a R1 spravuje ŘSD a zbytek TSK Praha...
michal

Příspěvek od michal »

Tak jsem koukal, že u Letenského tunelu na nábřeží se objevila na semaforu stejná zrůdnost jako nahoře u Hradu (Mariánské hradby x U Prašného mostu). Copak to takto lze udělat, aniž by to odporovalo nějaké vyhlášce? Co to je za módu, používat "vyklízečky" pro směr rovně? Není to náhodou na trestní oznámení, třeba pro obecné ohrožení?
kot

Příspěvek od kot »

Pardon co jsou "vyklízečky"? Já to tam nemám zrovna blízko. Dík!
dd

Příspěvek od dd »

pro oba:
signál pro opuštění křižovatky ("vyklízečka") = zelená šipka v levém vzdáleném rohu, která ukazuje, kdy má protisměr červenou a odbočující vlevo může odbočit
doplňková zelená šipka = umístěná na semaforu vedle červené, řidič může daným směrem projet, ale musí dát pozor na jiné směry a na chodce

Nenapadá mě, čím by se mohla lišit doplňková zelená rovně od klasické zelené. (pochybuji, že by současně měli zelenou chodci přes hlavní)
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Taky tomu popisu moc nerozumim, ale určitě za tim bude nějaká sabotáž (od EU nebo od ekologistů) 8-)
Nebyla by fotka :?:
Sch

Příspěvek od Sch »

Tak jako je běžně vedle červené doplňková zelená šipka doprava, tak tady je vedle červená doplňková zelená šipka rovně a doleva.
pp21
Autor

Příspěvek od pp21 »

Tady máte další exeplář (Poděbradská x Průmyslová/Kbelská): http://goo.gl/maps/Za0Gj
Na semaforech vpravo a nahoře je doplňková zelená šipka rovně a vpravo. Nějakej smysl to má, určitou roli v tom hraje to, že prostřední pruh je jak rovně, tak doleva (což ale skoro nikdo neví, takže zůstat stát v prostředním na červenou s úmyslem jet doleva když svítí šipka rovně = přehlídka klasónů vozidel z vámi). A ještě je to vyšpekovaný tím, že když je klasická zelená, tak vždy na protějším rohu křižovatky svítí vyklizovací zelená šipička (tj v bílém rámečku).
Takový zváštní řešení ... ničemu asi neodporuje, ale ideální to není. Ale slovy klasika ... já to tam znám, já s tím problémy nemám...
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Sch píše:Tak jako je běžně vedle červené doplňková zelená šipka doprava, tak tady je vedle červená doplňková zelená šipka rovně a doleva.
Pokud je to "vedle červené" tak to přece neni vyklizovačka, ale směrovka, s možností lepšího využití fází křižovatky, když už na neřízených neumí nikdo jezdit. Pokud se vám to nelíbí, můžete protestovat a stát na červenou ;-) .. ve spoustě méně rozvinutých zemí (bez Eltoda) se ostatně smí odbočovat doprava na červenou i bez šipky, pokud se dá přednost těm druhejm. Tady v Číně to funguje i doleva a přednost dává protijedoucí vozidlo (pokud nemá vepředu silnější traverzu) :lol:
michal

Příspěvek od michal »

Omlouvám se za chybné názvosloví a možná i za trochu hysterický tón. Ale jel jsem onehdá po Jelení do centra a ona doplňková značka, svítící vedle červené, náhle zhasla a do vozovky se zprava opustil proud turistů. Jel jsem opravdu jen lehce přes 50, ale když vám ta doplňková značka náhle zhasne, tak to někdy prostě nejde stihnout zastavit, leda že bych jel celou dobu 20 či 30. To se koneckonců nestíhá ani na semeforu s oranžovou. Chápu význam téhle značky třeba u odbočení doprava, kdy člověk musí přibrzdit, nebo má třeba samostatný odbočovací pruh. Ale na rovném úseku jako je tento, s touhle intenzitou provozu prostě zhasnout zelenou? A protože předpokládám, že tohle musel někdo schválit, tak pokud to už nezměnili, nedivil bych se, kdyby něco podobného nebylo i u toho tunelu. Některé zavedené mechanismy ze zahraničí u nás nejsme schopni okoukat a vznikají kočkopsi, tohle je podlě mě jeden z nich. Leda že by si to někdo včas uvědomil a ten semafor už přeprogramoval. Vždyť už jen propustnost křižovatky se podle mě musí snížit, protože jednakl uplyne nějaká doba než se to celé bez oranžové rozjede, jednak je podobné značení důvodem ke zpomalení, protože netušíme, co nás čeká (třeba jako řada řidičů zpomaluje v Těšnovském tunelu do centra, protože ten program nezná). Toliko vysvětlení k mému předchozímu příspěvku.

Doplnění z dnešního rána.

Interval na Nábřeží kpt. Jaroše ve směru k Čechovu mostu vypadá tak, že svítí čevená pro všechny směry a doplňková zelená pro směr rovně a doleva, ta doplňková zhasne a okamžitě vjíždějí do křižovatky auta z Letenského tunelu. Toliko postřeh z tramvaje. Můj názor je, že se jedná o nebezpečné řešení světelné signalizace.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Pokud tam skutečně neni vyklizovačka, tak je to možná na reklamaci u Eltoda. Ale to je potřeba tam dojít pěšky a se stopkama, aspoň na čtvrt hodiny, protože z jedoucího auta a odhadem na jeden zážitek z vyděšení se to fakt hodnotit nedá. A možná to ani zákon a norma nevyžadujou, aby tam nějaká byla .. neni to totiž "normální zelená".

Propustnost to dost dobře snižovat nemůže, protože je to proti normálnímu cyklu možnost průjezdu navíc. Když si počkáte, padne vám i ta oranžová. Možná bude do zákona potřeba doplnit, že na přídavnou šipku se smí jet nejvejš třicet ;-)

Vono to tam de facto už je .. akorát to asi málokdo dokáže pochopit v celym rozsahu 8-)

g) signál "Doplňková zelená šipka" svítící současně se signálem s červeným světlem "Stůj!" nebo se žlutým světlem "Pozor!" možnost pokračovat v jízdě jen ve směru, kterým šipka nebo šipky ukazují; přitom řidič musí dát přednost v jízdě vozidlům a jezdcům na zvířatech jedoucím ve volném směru a útvarům chodců jdoucím ve volném směru; přitom nesmí ohrozit ani omezit přecházející chodce.
michal

Příspěvek od michal »

Třeba v tom Těšnovském tunelu ve směru do centra je to tak, že doplňková značka rovně zhasne zároveň s "generální" oranžovou a pak je červená. Ovšem tady doplňková zhasne rovnou. A k tomu přijdou na řadu auta vyjíždějící z tunelu. Trochu mi to připomíná přes magistrálu se řítící tramvaje na Pavláku, kde taky mají jen "jeď" nebo "stůj".

Pokud to je tak, jak píšete, tak se tím přeci propustnost snižuje, ne? Pokud musím hlídat, jestli někoho při vjezdu do křižovatky neohrozím (přitom jedu rovně po hlavní na zelenou), tak mi to jako podpůrný prostředek plynulosti a bezpečnosti dopravy moc nepřijde. ale je to věc názoru.
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

U Letenského tunelu jsou tyto "divné" fáze v případě jeho uzavření, ale zřejmě to není úplně dobře ošéfované při jednosměrné uzavírce... :crazy:
http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnic ... 0.jpg.html
http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnic ... 2.JPG.html
michal

Příspěvek od michal »

Jsem zvědý, jestli to po skončení uzavírky zmizí... :?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Nezmizí, tyto fáze se používají i za běžného provozu tehdy pokud je tunel ucpaný směrem nahoru. Nevím jak to detekují ale už jsem to několikrát viděl osobně. protě to pouští jen auta rovně ale ne doprava...
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Nejspíš detekce stojící kolony kamerou, to je dneska celkem běžný vercajk ;-)
michal

Příspěvek od michal »

Mně by docela zajímalo, jestli se tam zavedením tohodle systému zvýší nebo nezvýší nehodovost. Jak jsem psal, Na tomhle rovném úseku jezdit bez oranžové mi nepřijde úplně vhodné.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Normy bohužel asi zavedení dvou až tří plnohodnotných směrových signálů pro jeden jízdní pruh moc nepodporujou .. ;-) ale nějaká ta vyklizovací doba mezi zhasnutim zelený šipky a puštěnim výjezdu z tunelu by to ošéfovat mohla.
Plus osvětová kampaň o rozdílu mezi zelenou a "zelenou" jak jsem psal výše .. "rovnej úsek" neni žádný kritérium, kor když vám tam může kdykoli skočit i srna nebo chodec.
Mike

Příspěvek od Mike »

Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Standa

Příspěvek od Standa »

Mike píše:asi to nejlépe bude patřit sem
http://www.osbid.cz/padesatka-na-strakonicke-proc/
Díky za odkaz, chtěl jsem se na tohle OS podívat (zaujal mne jejich billboard na Strakonické), ale nějak jsem na to časem zapomněl :oops: . Je mi velmi sympatické (zejména akcemi proti nátlakovkám Auto*matu), asi jim pošlu přihlášku. Musíme se taky organizovat ;) !
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No mně se na nich líbí, že prosazujou pouze lokální platnost fyzikálních zákonů, žádný všeobecný glajchšaltování (Byla nám zaslána kopie úředního měření provedeného v roce 2010 na Třídě 5. května, tedy na úplně jiném místě. MHMP zde vychází z úvahy, že pokud snížení rychlosti snížilo hlučnost tam, bude to pravděpodobně ve stejné nebo dokonce větší míře fungovat i na Strakonické.) ;-)
Jen aby nepřišli s tim, že v některých zatáčkách se neuplatňuje odstředivá síla a v některých křižovatkách ani moment setrvačnosti.
pivko

Příspěvek od pivko »

jonáš píše:No mně se na nich líbí, že prosazujou pouze lokální platnost fyzikálních zákonů, žádný všeobecný glajchšaltování (Byla nám zaslána kopie úředního měření provedeného v roce 2010 na Třídě 5. května, tedy na úplně jiném místě. MHMP zde vychází z úvahy, že pokud snížení rychlosti snížilo hlučnost tam, bude to pravděpodobně ve stejné nebo dokonce větší míře fungovat i na Strakonické.) ;-)
Jen aby nepřišli s tim, že v některých zatáčkách se neuplatňuje odstředivá síla a v některých křižovatkách ani moment setrvačnosti.
Tak tohle je opravdu myšlenka dne. Podle vás teda stačí jednou změřit hluk na jednom místě a pak na základě toho snížit rychlost po celé Praze? Možná byste měl poslat CV na magistrát, "odborníky" vašeho typu tam jistě přivítají s otevřenou náručí.
Odpovědět

Zpět na „Praha“