Návrhy na změnu dopravního značení
Re: Návrhy na změnu dopravního značení
Tak třeba naši severní sousedé mají odpočítávání i pro auta
Všiml jsem si toho na dvou místech v Dolním Slezsku, konkrétně někde u Wroclawi a v Zgorzelci. Technologicky by to asi bylo jednodušší než učit semafor blikat (aspoň co jsem slyšel, možná, že se mýlím). Taky je dobré když se odpočítává i červená, člověk ví, kdy se má rozjíždět, eliminovalo by to časté rozjíždění až když je zelená už 5 vteřin. Ale celkově je dle mě lepší to blikání...
Tak jsem si prohlédl galerii dokončované stavby Královopolských tunelů na I/42 a kromě toho, že to vypadá velmi pěkně, mě zaujaly dvě, řekněme, odchylky ve směrovém značení. Jednak mám dojem, že tato návěst by měla být celá černobílá bez subplochy a na této mi zase přijde zbytečný slovní nápis o nákupní zóně, když by stačil jen mezinárodně srozumitelný vozíček. Není-liž pravda? 
Nápis je možná zbytečný, ale určitě ne odchylka. Nákupní zóna, průmyslová zóna, letiště, nádraží, to vše se u nás popisuje ještě slovy, i když stačí vozíček, komínek, letadýlko, mašinka.Martin_L píše:..., odchylky ve směrovém značení...
...slovní nápis o nákupní zóně, když by stačil jen mezinárodně srozumitelný vozíček. Není-liž pravda?
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
... a taky Centrum, abych si přisadilTrupman píše:Nápis je možná zbytečný, ale určitě ne odchylka. Nákupní zóna, průmyslová zóna, letiště, nádraží, to vše se u nás popisuje ještě slovy, i když stačí vozíček, komínek, letadýlko, mašinka.Martin_L píše:..., odchylky ve směrovém značení...
...slovní nápis o nákupní zóně, když by stačil jen mezinárodně srozumitelný vozíček. Není-liž pravda?
Možná se vadně předpokládá, že šoféři uměj číst. Navrhoval bych vytvořit piktogramy i pro Prahu a všechny krajský města 
Ono se spíše "vadně" předpokládá, že všichni šoféři rozumějí česky, což bych v případě cizinců a typicky českých slov jako "průmysl" zrovna neočekával. Oni Maďaři vědí, proč všude nepíšou jen "Rendörszég", ale taky "Police". Takže používání mezinárodních piktogramů mi přijde rozhodně smysluplnější, než užívání textu. A v případě, že je tam jak text, tak symbol, tak je to zase trochu zbytečné...jonáš píše:Možná se vadně předpokládá, že šoféři uměj číst.
No zbytečný to rozhodně nejni. Pokd teda nejsem sám samotinkej, kdo na směrových tabulích očekává předevšim text. Otázka je, jestli nějakej cizinec bude hledat zrovna průmysl
a slova jako "centrum" nebo "tranzit" jsou celkem mezinárodní. Ideální je asi obojí, kdo umí číst ten se dočte a kdo neumí, použije obrázek. Jinde se s tim nepářou vůbec (ale cedule s menšim podnápisem anglicky se tam místy viděj taky).
To bude souviset s tím, že v Číně se díky geografickým poměrům snad žádní cizokrajní řidiči nevyskytují a ani turistům auta nepůjčují.jonáš píše: Jinde se s tim nepářou vůbec (ale cedule s menšim podnápisem anglicky se tam místy viděj taky).
No spíš si myslim, že v tom místnim stylu žádnej evropsko-americkej šofér ani jezdit nechce. To co se děje v "severní africe" alias jižních státech evropy je proti čínskýmu stylu slabej odvar 
Ale všichni projedou a vesměs i dojedou, jakkoli je zelený světlo nebo hlavní silnice jen informativní záležitost, viděl jsem za měsíční dojíždění přes půl čtyřmilionovýho města asi jen čtyři plechárny. Vono to bude i tim, že co blok to šesti, osmi nebo desetiproudá komunikace (plus obslužný kolektory u baráků) a zatim se jim tam ty auta vejdou. I když ve špičce je husto a jede se třeba třicet. Ostatně do křižovatky se rychlejc nevjíždí ani na hlavní a na zelenou, co kdyby někdo zrovna potřeboval odbočit vlevo nebo se dostat na kole napříč
Ale všichni projedou a vesměs i dojedou, jakkoli je zelený světlo nebo hlavní silnice jen informativní záležitost, viděl jsem za měsíční dojíždění přes půl čtyřmilionovýho města asi jen čtyři plechárny. Vono to bude i tim, že co blok to šesti, osmi nebo desetiproudá komunikace (plus obslužný kolektory u baráků) a zatim se jim tam ty auta vejdou. I když ve špičce je husto a jede se třeba třicet. Ostatně do křižovatky se rychlejc nevjíždí ani na hlavní a na zelenou, co kdyby někdo zrovna potřeboval odbočit vlevo nebo se dostat na kole napříč
Zbytečný asi jak kde, ale jsou situace, kde to zbytečně zvětšuje a znepřehledňuje tabule. Řekněme, že přijedu do nějakého krajského města. Očekávám, že mě (stejně jako v Německu) budou na tabulích směřovat na nejčastější cíle, což jsou centrum, nádraží (vlak i bus) a stadiony fotbalové, hokejové, event. nějaká ZOO... A pokud to všechno na těch cedulích bude vypsáno textem, tak to budou tabule "jak kráva" a stejně se v tom řidič pořádně nezorientuje. Takže užití pouze sady čtyř, pěti piktogramů na žádaný směr mi přijde vhodnější.jonáš píše:No zbytečný to rozhodně nejni. Pokd teda nejsem sám samotinkej, kdo na směrových tabulích očekává předevšim text. Otázka je, jestli nějakej cizinec bude hledat zrovna průmysla slova jako "centrum" nebo "tranzit" jsou celkem mezinárodní.
Jinak bych ještě řekl, že při personálním obsazení managementu mnoha firem mi nepřijde nereálné, aby cizinec hledal průmysl
A když už jsem se ponořil do těch fotogalerií, tak mě na příhraničním úseku D1 zaujaly ještě tyto věci ve značení:
1. "St. hranice" patří do bílé subplochy, anebo jen do rámečku v závislosti na kategorii komunikace (tedy na dálnici zeleného)?
2. Proč se v Česku značí jako cíl Gliwice (PL), když na první polské ceduli po nich není ani památky a mají tam jen Lodź a Katowice?
3. Informace o zpoplatnění existuje ve ve třech jazykových mutacích a měla by vždy mít jako první uveden text v jazyce sousedícího státu (a pak vždy anglicky). Takže by tady místo "NUR MIT VIGNETTE" a "MAUT" mělo být spíše nějaké "TYLKO S WINIETOU" a "MYTO".
Co jsem viděl kdysi vizuallizace D47, tak na nich byly Katowice, ale pak někomu došlo, že na A1 vlastně Katowice neleží...Což je pravda a naše značení se v posledních letech snaží značit to, co je poblíž dané komunikace. To bychom pak mohli na D5 značit místo Nürnbergu třeba München. Ta Lodž by logiku dávala, ale asi je pro nás moc daleko...Nevím. Co se týče Cizích nápisů,, pak by tam podle mě polština bodla, ale nejen ta. Klidně bych místo němčiny dal ruštinu. Pro tamní tranzitéry z bývalého SSSR jazyk nejsrozumitelnější. Řekl bych, že Rakušané či Němci angličtině rozumějí ve větším počtu než Rusové. Ostatně ještě k té polštině, kdysi býval v Č.Těšíně nápis Tyłko z nalepką, tka proč to nezachovat...Naopak co byla podle mě zbytečnost, tak v Cínovci nápis "Iba s nálepkou", že by bratia zabudli po česky keď sa vracajú z germánskeho sveta?Martin_L píše: ....mají tam jen Lodź a Katowice?...
místo "NUR MIT VIGNETTE" a "MAUT" mělo být spíše nějaké "TYLKO S WINIETOU" a "MYTO".
Lodž je od Bohumína zhruba stejně daleko, jako Praha od Norimberkaadi88 píše:Co jsem viděl kdysi vizuallizace D47, tak na nich byly Katowice, ale pak někomu došlo, že na A1 vlastně Katowice neleží...Což je pravda a naše značení se v posledních letech snaží značit to, co je poblíž dané komunikace. To bychom pak mohli na D5 značit místo Nürnbergu třeba München. Ta Lodž by logiku dávala, ale asi je pro nás moc daleko...Nevím.
To je ono! Ta moje improvizace s "winietou" byla takové vaření z vody...adi88 píše:Tyłko z nalepką
Staré cedule mimo novou dálniciMartin_L píše: 3. Informace o zpoplatnění existuje ve ve třech jazykových mutacích a měla by vždy mít jako první uveden text v jazyce sousedícího státu (a pak vždy anglicky). Takže by tady místo "NUR MIT VIGNETTE" a "MAUT" mělo být spíše nějaké "TYLKO S WINIETOU" a "MYTO".
- Přílohy
-
- Pomezní boudy.JPG (72.7 KiB) Zobrazeno 7111 x
Tam tento úkaz snad i je, akorát z druhé strany, na německé A6 je značena Praha, za hranicemi není po Praze ani památky a je tam jen Plzeň. Aspoň co si pamatuji.Martin_L píše:...je to stejné jako bychom my značili Nürnberg a Němci za hranicemi už jen třeba Heilbronn.
A tím to taky končí
- Přílohy
-
- D5.jpg (85.13 KiB) Zobrazeno 7036 x
Hmm ... 500 m za hranicemi je ještě toto ...
http://goo.gl/maps/naWuF
balance píše:Hmm ... 500 m za hranicemi je ještě toto ...
To vám řeknu z hlavy, na D8 je Praha na všech značkách a na D5 je pouze tato jedna, pak až u Nýřan. Je to s ohledem na Němce dost nešťastné.
Tomuhle se říká úlet se 110kou:
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... count=5369
To nejlepší samozřejmě nakonec...
Náhodou mi to přijde neskutečné a úžasné, škoda, že se něčeho podobného u nás nedočkáme asi nikdy.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
proč úlet? vždyť je to přehledná a kvalitní komunikace...mapman píše:Tomuhle se říká úlet se 110kou:
na takové silnici mi jako úlet přijde spíš 90....
My snad pro "tylko s nalepkou" a "myto" nemáme elegantní piktogramy?Martin_L píše: Očekávám, že mě (stejně jako v Německu) budou na tabulích směřovat na nejčastější cíle, což jsou centrum, nádraží (vlak i bus) a stadiony fotbalové, hokejové, event. nějaká ZOO... A pokud to všechno na těch cedulích bude vypsáno textem, tak to budou tabule "jak kráva" a stejně se v tom řidič pořádně nezorientuje. Takže užití pouze sady čtyř, pěti piktogramů na žádaný směr mi přijde vhodnější.
.. místo "NUR MIT VIGNETTE" a "MAUT" mělo být spíše nějaké "TYLKO S WINIETOU" a "MYTO".
Použitý výraz "úlet" má několik důvodů:
- nikde jinde v Evropě, kromě Lucemburska, se na směrově nedělených komunikacích nepoužívá víc než 100
- v Maďarsku samotném jsou 110ky používány na dvoupruzích spíš výjimečně a když, tak v polovičním profilu rychlostky kde je značka spmv (tzn. bez chodců a cyklistů, což tu je dodrženo jen někde)
- v místě oné zatáčky je to opravdu úlet ze všech hledisek, neříkám že tam má být nižší rychlost, ale vadí mi především ta kombinace
Jinak s tím samozřejmě výhledově počítáme v rámci nového pojetí i u nás, ale zatím jen na SPMV...
- nikde jinde v Evropě, kromě Lucemburska, se na směrově nedělených komunikacích nepoužívá víc než 100
- v Maďarsku samotném jsou 110ky používány na dvoupruzích spíš výjimečně a když, tak v polovičním profilu rychlostky kde je značka spmv (tzn. bez chodců a cyklistů, což tu je dodrženo jen někde)
- v místě oné zatáčky je to opravdu úlet ze všech hledisek, neříkám že tam má být nižší rychlost, ale vadí mi především ta kombinace
Jinak s tím samozřejmě výhledově počítáme v rámci nového pojetí i u nás, ale zatím jen na SPMV...
slabý argumentmapman píše: - nikde jinde v Evropě, kromě Lucemburska, se na směrově nedělených komunikacích nepoužívá víc než 100![]()
držím palce, aby se podařilo prosadit co nejvíce rozum.... i když vím, že tomu doba nepřejemapman píše: