Návrhy na změnu dopravního značení

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
adi88

Re: Návrhy na změnu dopravního značení

Příspěvek od adi88 »

Tak třeba naši severní sousedé mají odpočítávání i pro auta :D Všiml jsem si toho na dvou místech v Dolním Slezsku, konkrétně někde u Wroclawi a v Zgorzelci. Technologicky by to asi bylo jednodušší než učit semafor blikat (aspoň co jsem slyšel, možná, že se mýlím). Taky je dobré když se odpočítává i červená, člověk ví, kdy se má rozjíždět, eliminovalo by to časté rozjíždění až když je zelená už 5 vteřin. Ale celkově je dle mě lepší to blikání...
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

Tak jsem si prohlédl galerii dokončované stavby Královopolských tunelů na I/42 a kromě toho, že to vypadá velmi pěkně, mě zaujaly dvě, řekněme, odchylky ve směrovém značení. Jednak mám dojem, že tato návěst by měla být celá černobílá bez subplochy a na této mi zase přijde zbytečný slovní nápis o nákupní zóně, když by stačil jen mezinárodně srozumitelný vozíček. Není-liž pravda? ;)
Trupman

Příspěvek od Trupman »

Martin_L píše:..., odchylky ve směrovém značení...
...slovní nápis o nákupní zóně, když by stačil jen mezinárodně srozumitelný vozíček. Není-liž pravda? ;)
Nápis je možná zbytečný, ale určitě ne odchylka. Nákupní zóna, průmyslová zóna, letiště, nádraží, to vše se u nás popisuje ještě slovy, i když stačí vozíček, komínek, letadýlko, mašinka.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Nosorožec

Příspěvek od Nosorožec »

Trupman píše:
Martin_L píše:..., odchylky ve směrovém značení...
...slovní nápis o nákupní zóně, když by stačil jen mezinárodně srozumitelný vozíček. Není-liž pravda? ;)
Nápis je možná zbytečný, ale určitě ne odchylka. Nákupní zóna, průmyslová zóna, letiště, nádraží, to vše se u nás popisuje ještě slovy, i když stačí vozíček, komínek, letadýlko, mašinka.
... a taky Centrum, abych si přisadil ;)
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Možná se vadně předpokládá, že šoféři uměj číst. Navrhoval bych vytvořit piktogramy i pro Prahu a všechny krajský města ;-)
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

jonáš píše:Možná se vadně předpokládá, že šoféři uměj číst.
Ono se spíše "vadně" předpokládá, že všichni šoféři rozumějí česky, což bych v případě cizinců a typicky českých slov jako "průmysl" zrovna neočekával. Oni Maďaři vědí, proč všude nepíšou jen "Rendörszég", ale taky "Police". Takže používání mezinárodních piktogramů mi přijde rozhodně smysluplnější, než užívání textu. A v případě, že je tam jak text, tak symbol, tak je to zase trochu zbytečné...
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No zbytečný to rozhodně nejni. Pokd teda nejsem sám samotinkej, kdo na směrových tabulích očekává předevšim text. Otázka je, jestli nějakej cizinec bude hledat zrovna průmysl ;-) a slova jako "centrum" nebo "tranzit" jsou celkem mezinárodní. Ideální je asi obojí, kdo umí číst ten se dočte a kdo neumí, použije obrázek. Jinde se s tim nepářou vůbec (ale cedule s menšim podnápisem anglicky se tam místy viděj taky).
IMG_2540a.jpg
IMG_2540a.jpg (120.35 KiB) Zobrazeno 7380 x
P_V

Příspěvek od P_V »

jonáš píše: Jinde se s tim nepářou vůbec (ale cedule s menšim podnápisem anglicky se tam místy viděj taky).
To bude souviset s tím, že v Číně se díky geografickým poměrům snad žádní cizokrajní řidiči nevyskytují a ani turistům auta nepůjčují.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No spíš si myslim, že v tom místnim stylu žádnej evropsko-americkej šofér ani jezdit nechce. To co se děje v "severní africe" alias jižních státech evropy je proti čínskýmu stylu slabej odvar ;-)
Ale všichni projedou a vesměs i dojedou, jakkoli je zelený světlo nebo hlavní silnice jen informativní záležitost, viděl jsem za měsíční dojíždění přes půl čtyřmilionovýho města asi jen čtyři plechárny. Vono to bude i tim, že co blok to šesti, osmi nebo desetiproudá komunikace (plus obslužný kolektory u baráků) a zatim se jim tam ty auta vejdou. I když ve špičce je husto a jede se třeba třicet. Ostatně do křižovatky se rychlejc nevjíždí ani na hlavní a na zelenou, co kdyby někdo zrovna potřeboval odbočit vlevo nebo se dostat na kole napříč ;-)
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

jonáš píše:No zbytečný to rozhodně nejni. Pokd teda nejsem sám samotinkej, kdo na směrových tabulích očekává předevšim text. Otázka je, jestli nějakej cizinec bude hledat zrovna průmysl ;-) a slova jako "centrum" nebo "tranzit" jsou celkem mezinárodní.
Zbytečný asi jak kde, ale jsou situace, kde to zbytečně zvětšuje a znepřehledňuje tabule. Řekněme, že přijedu do nějakého krajského města. Očekávám, že mě (stejně jako v Německu) budou na tabulích směřovat na nejčastější cíle, což jsou centrum, nádraží (vlak i bus) a stadiony fotbalové, hokejové, event. nějaká ZOO... A pokud to všechno na těch cedulích bude vypsáno textem, tak to budou tabule "jak kráva" a stejně se v tom řidič pořádně nezorientuje. Takže užití pouze sady čtyř, pěti piktogramů na žádaný směr mi přijde vhodnější.
Jinak bych ještě řekl, že při personálním obsazení managementu mnoha firem mi nepřijde nereálné, aby cizinec hledal průmysl ;)

A když už jsem se ponořil do těch fotogalerií, tak mě na příhraničním úseku D1 zaujaly ještě tyto věci ve značení:
1. "St. hranice" patří do bílé subplochy, anebo jen do rámečku v závislosti na kategorii komunikace (tedy na dálnici zeleného)?
2. Proč se v Česku značí jako cíl Gliwice (PL), když na první polské ceduli po nich není ani památky a mají tam jen Lodź a Katowice?
3. Informace o zpoplatnění existuje ve ve třech jazykových mutacích a měla by vždy mít jako první uveden text v jazyce sousedícího státu (a pak vždy anglicky). Takže by tady místo "NUR MIT VIGNETTE" a "MAUT" mělo být spíše nějaké "TYLKO S WINIETOU" a "MYTO".
adi88

Příspěvek od adi88 »

Martin_L píše: ....mají tam jen Lodź a Katowice?...
místo "NUR MIT VIGNETTE" a "MAUT" mělo být spíše nějaké "TYLKO S WINIETOU" a "MYTO".
Co jsem viděl kdysi vizuallizace D47, tak na nich byly Katowice, ale pak někomu došlo, že na A1 vlastně Katowice neleží...Což je pravda a naše značení se v posledních letech snaží značit to, co je poblíž dané komunikace. To bychom pak mohli na D5 značit místo Nürnbergu třeba München. Ta Lodž by logiku dávala, ale asi je pro nás moc daleko...Nevím. Co se týče Cizích nápisů,, pak by tam podle mě polština bodla, ale nejen ta. Klidně bych místo němčiny dal ruštinu. Pro tamní tranzitéry z bývalého SSSR jazyk nejsrozumitelnější. Řekl bych, že Rakušané či Němci angličtině rozumějí ve větším počtu než Rusové. Ostatně ještě k té polštině, kdysi býval v Č.Těšíně nápis Tyłko z nalepką, tka proč to nezachovat...Naopak co byla podle mě zbytečnost, tak v Cínovci nápis "Iba s nálepkou", že by bratia zabudli po česky keď sa vracajú z germánskeho sveta? :)
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

adi88 píše:Co jsem viděl kdysi vizuallizace D47, tak na nich byly Katowice, ale pak někomu došlo, že na A1 vlastně Katowice neleží...Což je pravda a naše značení se v posledních letech snaží značit to, co je poblíž dané komunikace. To bychom pak mohli na D5 značit místo Nürnbergu třeba München. Ta Lodž by logiku dávala, ale asi je pro nás moc daleko...Nevím.
Lodž je od Bohumína zhruba stejně daleko, jako Praha od Norimberka ;) (V Praze je o Norimberku první zmínka na D5) a v poměrech dálkové dopravy to je celkem běžných cca 300 km. Ale o to nejde. Abych to upřesnil, mě nevadí samy o sobě ty Gliwice, mě vadí, že na českých cedulích je něco jiného, než na těch polských a že cíl, který je jako hlavní návěst na hranici zmizí. Tedy že nedošlo k nějakému dialogu mezi polskou a českou stranou o tom, co je ten podstatný cíl. Když tedy použiju opět příměr s D5, tak je to stejné jako bychom my značili Nürnberg a Němci za hranicemi už jen třeba Heilbronn.
adi88 píše:Tyłko z nalepką
To je ono! Ta moje improvizace s "winietou" byla takové vaření z vody... :)
GiuseppeS

Příspěvek od GiuseppeS »

Martin_L píše: 3. Informace o zpoplatnění existuje ve ve třech jazykových mutacích a měla by vždy mít jako první uveden text v jazyce sousedícího státu (a pak vždy anglicky). Takže by tady místo "NUR MIT VIGNETTE" a "MAUT" mělo být spíše nějaké "TYLKO S WINIETOU" a "MYTO".
Staré cedule mimo novou dálnici ;) to v podstatě tam mají:
Přílohy
Pomezní boudy.JPG
Pomezní boudy.JPG (72.7 KiB) Zobrazeno 7106 x
MiKu

Příspěvek od MiKu »

Martin_L píše:...je to stejné jako bychom my značili Nürnberg a Němci za hranicemi už jen třeba Heilbronn.
Tam tento úkaz snad i je, akorát z druhé strany, na německé A6 je značena Praha, za hranicemi není po Praze ani památky a je tam jen Plzeň. Aspoň co si pamatuji.
balance

Příspěvek od balance »

Praha na hranicíh je ...http://goo.gl/maps/Gue39
A dál se mi už nehce hledat 8-)
MiKu

Příspěvek od MiKu »

balance píše:Praha na hranicíh je ...http://goo.gl/maps/Gue39
A dál se mi už nehce hledat 8-)
A tím to taky končí ;). První výjezd, co jsem zkusil:
Přílohy
D5.jpg
D5.jpg (85.13 KiB) Zobrazeno 7031 x
balance

Příspěvek od balance »

Hmm ... 500 m za hranicemi je ještě toto ...
http://goo.gl/maps/naWuF
MiKu

Příspěvek od MiKu »

balance píše:Hmm ... 500 m za hranicemi je ještě toto ...
http://goo.gl/maps/naWuF
:mrgreen: Bouhužel nemůžu v tom závodu, kdo najde víc "svých" návěstí, pokračovat, protože jsem v místě s velmi pomalým připojením a ta první se mi načítala asi 15 minut. Ale až budu někde na normálním netu, tak to klidně vše projedu a pak sem dám výsledky :ugeek:
hh
Autor

Příspěvek od hh »

To vám řeknu z hlavy, na D8 je Praha na všech značkách a na D5 je pouze tato jedna, pak až u Nýřan. Je to s ohledem na Němce dost nešťastné.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Tomuhle se říká úlet se 110kou:
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... count=5369

To nejlepší samozřejmě nakonec...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Náhodou mi to přijde neskutečné a úžasné, škoda, že se něčeho podobného u nás nedočkáme asi nikdy.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

mapman píše:Tomuhle se říká úlet se 110kou:
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... count=5369

To nejlepší samozřejmě nakonec...
proč úlet? vždyť je to přehledná a kvalitní komunikace...

na takové silnici mi jako úlet přijde spíš 90....
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Martin_L píše: Očekávám, že mě (stejně jako v Německu) budou na tabulích směřovat na nejčastější cíle, což jsou centrum, nádraží (vlak i bus) a stadiony fotbalové, hokejové, event. nějaká ZOO... A pokud to všechno na těch cedulích bude vypsáno textem, tak to budou tabule "jak kráva" a stejně se v tom řidič pořádně nezorientuje. Takže užití pouze sady čtyř, pěti piktogramů na žádaný směr mi přijde vhodnější.

.. místo "NUR MIT VIGNETTE" a "MAUT" mělo být spíše nějaké "TYLKO S WINIETOU" a "MYTO".
My snad pro "tylko s nalepkou" a "myto" nemáme elegantní piktogramy? :lol:
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Použitý výraz "úlet" má několik důvodů:
- nikde jinde v Evropě, kromě Lucemburska, se na směrově nedělených komunikacích nepoužívá víc než 100 :)
- v Maďarsku samotném jsou 110ky používány na dvoupruzích spíš výjimečně a když, tak v polovičním profilu rychlostky kde je značka spmv (tzn. bez chodců a cyklistů, což tu je dodrženo jen někde)
- v místě oné zatáčky je to opravdu úlet ze všech hledisek, neříkám že tam má být nižší rychlost, ale vadí mi především ta kombinace ;)

Jinak s tím samozřejmě výhledově počítáme v rámci nového pojetí i u nás, ale zatím jen na SPMV...
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

mapman píše: - nikde jinde v Evropě, kromě Lucemburska, se na směrově nedělených komunikacích nepoužívá víc než 100 :)
slabý argument :ko: ...to že to skoro všichni dělají špatně, neznamená, že se nenajde nikdo, kdo by neměl odvahu to dělat správně... ;)
mapman píše:
Jinak s tím samozřejmě výhledově počítáme v rámci nového pojetí i u nás, ale zatím jen na SPMV...
držím palce, aby se podařilo prosadit co nejvíce rozum.... i když vím, že tomu doba nepřeje :)
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“