Situace na cestách

Off-topic pokec
Odpovědět
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Re: Situace na cestách

Příspěvek od Martin z Ostravy »

viky píše: to chápu určitě já,ty a asi 70% dalších řidičů,ale ostatní to prostě berou tak,jak jsem to napsal předtím.Chce to osvětu,osvětu,osvětu......... ...a pak pokuty,pokuty,pokuty.....
Já právě nějak nedokážu pochopit, co je na tom nepochopitelného. :roll:
R48 -> D48 se podařilo!
viky

Příspěvek od viky »

Martin z Ostravy píše:
viky píše: to chápu určitě já,ty a asi 70% dalších řidičů,ale ostatní to prostě berou tak,jak jsem to napsal předtím.Chce to osvětu,osvětu,osvětu......... ...a pak pokuty,pokuty,pokuty.....
Já právě nějak nedokážu pochopit, co je na tom nepochopitelného. :roll:
Úplně jednoduché!Prostě pravý pruh má pro ně stejnou funkci,jako stoupací pro pomalá vozidla!Ber si,kolik lidí jezdí s 20 let a víc starým řidičákem.Žádné přezkoušení,nic!Oni to prostě neví!A asi ani nechtějí vědět!Oni ani neví,co to je řazení do zipu a další celkem nové věci!Když jsem ještě ve starém fóru prohlásil,že by každý,kdo má řidičák 10 a více let,měl absolvovat přezkoušení,nebo minimálně školení,tak jsem sklidil poznámky typu,že to moc žeru,že to stejně nepomůže atd.atd.Jedině takový bič je donutí se seznámit s povinnostmi,které,jako řidiči mají!
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Ano, nemuselo by to být přezkoušení, ale stačilo by školení, kde by se dozvěděli novinky, ale co je hlavní nechat zákon o provozu na pozemních komunikací bez nějakých úprav, protože kdo to má pořád sledovat.
Kdysi byla ještě tehdy vyhláška, stejná skoro 20let.
R48 -> D48 se podařilo!
andy

Příspěvek od andy »

viky píše:
Web píše:Dneska D1 směr Pha, celou cestu pohoda, za Popovicema najednou všichní brzdí, pravý pruh zcela volný. Co se stalo? Policie v nové dodávce prostředním 100 kmph :-( Pravý pruh volný ještě minimálně 2 km (za horizont)...
Pomohlo by,kdyby se všechny stoupací pruhy přemalovaly,jako na R48 před Č.Těšínem.tj. ne pruh pro pomalá vozidla zprava,ale přidat pruh vlevo.Protože většina řidičů bere podvědomě pravý pruh právě jako pruh pro pomalá vozidla
Tohle řešení je bohužel v daném případě nepoužitelný, protože ten třetí pruh začíná jako připojovací na křižovatce Mirošovice (a má to svůj dobrý důvod - množství dopravy z I/3). Osobně si myslím, že spíš než neznalost je na vině pohodlnost ve stylu "když tady mám tolik pruhů, tak co bych jezdil(a) předpisově v pravým, kterej je určitě rozrasovanej od náklaďáků". Nebo jsou snad viky, Martin z OVy a spol. přesvědčeni, že neznalostí vyhlášky trpěla i osádka té policejní dodávky? :D
Jinak souhlasím s Warczem, že by nebylo od věci instalovat kolem problematických míst hlášky typu "KEEP RIGHT!" - třeba v USA je to celkem běžná věc.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Nejen v US, ale i v Rakousku a Německu, tam je osvětová cedule "richt fahren" furt. Eventuálně by se daly třeba adaptovat takový ty návratový šipky do pravýho, co se někdy malujou na silnici před plnou čárou.
viky

Příspěvek od viky »

Nevím,co se komu honí hlavou,ale jednoznačně spousta řidičů nezná pravidlo o zipování,což je celkem nová záležitost.Už pár jich na mně křičelo,co že si to dovoluji se z levého pruhu cpát do pravého před zúžením a cítili se dotčeni,když jsem je poslal nazpět do autoškoly...
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

andy: rozrasovaný pravý pruh je něco jiného, to bych taky jel levým, než bych si ničil auto. ;)
R48 -> D48 se podařilo!
Standa

Příspěvek od Standa »

andy píše:...
Jinak souhlasím s Warczem, že by nebylo od věci instalovat kolem problematických míst hlášky typu "KEEP RIGHT!" - třeba v USA je to celkem běžná věc.
A to i přesto, že je v USA dovoleno předjíždět zprava a dost se to využívá.
andy

Příspěvek od andy »

Standa píše:
andy píše:...
A to i přesto, že je v USA dovoleno předjíždět zprava a dost se to využívá.
Předjíždění zprava je v USA opravdu hodně běžné, nedá se ale říct, že by to bylo v souladu s pravidly ve všech státech. Viz např. zde:
In some U.S. states (such as Louisiana, Massachusetts and New York), although there are laws requiring all traffic on a public way to use the right-most lane unless overtaking, this rule is often ignored and seldom enforced on multi-lane roadways. Some states, such as Colorado, use a combination of laws and signs restricting speeds or vehicles on certain lanes to emphasize overtaking only on the left lane, and to avoid a psychological condition commonly called road rage.
andy

Příspěvek od andy »

Martin z Ostravy píše:andy: rozrasovaný pravý pruh je něco jiného, to bych taky jel levým, než bych si ničil auto. ;)
To jo, nicméně to není případ vozovky na D1 před Prahou, ta je celkem zánovní. Jenže hodně lidí si to ani nevyzkouší a rovnou se cpe do prostředního. Když pak chcete jet předpisově, nezbyde vám než střídat levé dva pruhy - v opačném případě byste musel předjíždět zprava :(
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

No, já jedu pravým, a pak těsně za tím, kdo je v prostředním přejedu, až do levého po předjetí se zase zařadím až do pravého, a většinou to těm lidem dojde a řadí se do pravého. ;)
R48 -> D48 se podařilo!
andy

Příspěvek od andy »

Martin z Ostravy píše:No, já jedu pravým, a pak těsně za tím, kdo je v prostředním přejedu, až do levého po předjetí se zase zařadím až do pravého, a většinou to těm lidem dojde a řadí se do pravého. ;)
To dělám na téměř prázdné dálnici taky :) Když je prostřední pruh plný (jako že většinou je), tak se ale tenhle slalom dělá dost špatně :(
Drak

Příspěvek od Drak »

Jak je to přesně stanoveno v zákoně? Tam je psáno, že na silnici mimo obec musím jet vpravo a v ostatních pruzích jen pokud je to nutné k předjíždění nebo objíždění překážky.
Ale co v případě že je ta překážka v prostředním pruhu a mně nic nebrání v jízdě v pravém pruhu? Sice je to podjíždění, ale kromě toho mě nic nenutí měnit jízdní pruh.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Překážka je jen to, co se nehýbe. Ale ono je tam i ustanovení o souběžné jízdě, které platí i na dálnici .. tedy je-li střední pruh zaplněn (ono mmch bývá v takovym případě nacpáno i v levym) tak, že nelze předjíždět, nejedná se o předjíždění, nýbrž o souběžnou jízdu, a pak můžete i v pravym jet rychleji .. ale radši ne o moc. Aspoň podle mého amatérského výkladu, testem policejní kontroly zatim neprošlýho.
Fox Mulder

Příspěvek od Fox Mulder »

K té jízdě v jízdních pruzích v USA:

Byl jsem letos v červenci na Floridě a tam si jezdíte v kterém pruhu chcete, žádné pravidlo na to nemají. Nevim, jak je to v jiných státech. To má pak za následek to, že při relativně nízkym provozu jsou schopný "zasekat" všechny jízdní pruhy tím, že několik málo aut jedou vedle sebe stejnou (pomalou) rychlostí. :( Pruhů tam je od našich obvyklých 2+2, přes u nich relativně časté 4+4 až po naše nevídané 6+6. Když chce jet někdo rychle, tak kličkuje napříč všema pruhama.

Co mě ale v USA s**lo nejvíc bylo to, jak oni vůbec nepoužívaj blinkry. :evil: Ale snad vůbec nikdy, jen tak 15% lidí je používá a to jsou ještě navíc část z nich Evropani. :-) Policie tohle vůbec nevymáhá a sama je také nepoužívá. Já měl už takovej pocit, že na tý Floridě už ani neví k čemu to vlastně slouží a jestli to jejich auto to taky má. :)

Dále dopravní značky. :roll: V USA obvykle nepoužívají symboly jako u nás, ale mají nápis. Mnohdy ten nápis je docela dlouhej, že je to pro cizince těžko použítelný, zvlášť, když angličtinu neovládá bez problémů. Hlavně mi na těch značkách ale vadilo, že jsou strašně nevýrazný a jsou docela daleko od silnice, takže já Evropan jsem ty značky vůbec nevnímal jako značky a kolikrát jsem si jich vůbec nevšiml.
D0, D6, D7, D8, I/13, I/15, I/16, I/27, I/28, I/30, I/63
Standa

Příspěvek od Standa »

jonáš píše:Překážka je jen to, co se nehýbe. Ale ono je tam i ustanovení o souběžné jízdě, které platí i na dálnici .. tedy je-li střední pruh zaplněn (ono mmch bývá v takovym případě nacpáno i v levym) tak, že nelze předjíždět, nejedná se o předjíždění, nýbrž o souběžnou jízdu, a pak můžete i v pravym jet rychleji .. ale radši ne o moc. Aspoň podle mého amatérského výkladu, testem policejní kontroly zatim neprošlýho.
Nepletu-li se, "souběžná jízda" je možná pouze ve městě, takže předjíždění zprava třeba na D1 u Průhonic je porušením pravidel o předjíždění ("předjíždí se vlevo" - v nějakém vlákně tady na fóru byly přesné odkazy na příslušné odstavce, bohužel teď nemám čas to hledat). Sám to ale občas taky udělám, zatím mě nikdo nechytil a neslyšel jsem ani o nikom jiném, kdo by za tenhle prohřešek dostal pokutu.
Standa

Příspěvek od Standa »

Fox Mulder píše:K té jízdě v jízdních pruzích v USA:

Byl jsem letos v červenci na Floridě a tam si jezdíte v kterém pruhu chcete, žádné pravidlo na to nemají. Nevim, jak je to v jiných státech. To má pak za následek to, že při relativně nízkym provozu jsou schopný "zasekat" všechny jízdní pruhy tím, že několik málo aut jedou vedle sebe stejnou (pomalou) rychlostí. :( Pruhů tam je od našich obvyklých 2+2, přes u nich relativně časté 4+4 až po naše nevídané 6+6. Když chce jet někdo rychle, tak kličkuje napříč všema pruhama.

Co mě ale v USA s**lo nejvíc bylo to, jak oni vůbec nepoužívaj blinkry. :evil: Ale snad vůbec nikdy, jen tak 15% lidí je používá a to jsou ještě navíc část z nich Evropani. :-) Policie tohle vůbec nevymáhá a sama je také nepoužívá. Já měl už takovej pocit, že na tý Floridě už ani neví k čemu to vlastně slouží a jestli to jejich auto to taky má. :)

Dále dopravní značky. :roll: V USA obvykle nepoužívají symboly jako u nás, ale mají nápis. Mnohdy ten nápis je docela dlouhej, že je to pro cizince těžko použítelný, zvlášť, když angličtinu neovládá bez problémů. Hlavně mi na těch značkách ale vadilo, že jsou strašně nevýrazný a jsou docela daleko od silnice, takže já Evropan jsem ty značky vůbec nevnímal jako značky a kolikrát jsem si jich vůbec nevšiml.
Znám z USA osobně taky jen Floridu, konkrétně okolí Miami, jezdilo se mi tam dost pohodlně, i když jsme byli asi jediné auto, které na dálnici od letiště do Miami Beach dodržovalo limit (takže jsme kličkovat nemuseli ani omylem). Absence blikání jsem si ani nevšiml, ale jezdil jsem v té době hodně v jiných zemích v Latinské Americe, kde se blikáním příliš nezatěžují (rozhodně při přejíždění z pruhu do pruhu, jedou-li tedy náhodou v pruzích a ne ve "stádní formaci"), takže mě to možná jen nezaujalo ;) . Značky by skutečně mohly být o ně co lepší, ale spíš jde o zvyk a zase mi to v Miami nepřipadalo nijak mimořádně špatné.
banjo

Příspěvek od banjo »

Martin z Ostravy píše:No, já jedu pravým, a pak těsně za tím, kdo je v prostředním přejedu, až do levého po předjetí se zase zařadím až do pravého, a většinou to těm lidem dojde a řadí se do pravého. ;)
ja se na sestipruh dostanu spis sporadicky, ale mam zkusenost, ze tohle na vetsinu prostredniku spolehlive nefunguje :evil:
Standa píše:Nepletu-li se, "souběžná jízda" je možná pouze ve městě, takže předjíždění zprava třeba na D1 u Průhonic je porušením pravidel o předjíždění ("předjíždí se vlevo" - v nějakém vlákně tady na fóru byly přesné odkazy na příslušné odstavce, bohužel teď nemám čas to hledat). Sám to ale občas taky udělám, zatím mě nikdo nechytil a neslyšel jsem ani o nikom jiném, kdo by za tenhle prohřešek dostal pokutu.
ne-e, soubezna jizda funguje i mimo obec - na R7 celkem kazdoranni zalezitost. ma to svoji logiku, protoze jinak by ani nefungovala napr. jizda v kolone na ctyrpruhu pokud se dojizdi nejaky omezeni. nasel jsem tohle, v odst. 3 se o obci nic nehovori.
Standa

Příspěvek od Standa »

Banjo, díky za opravu, je docela potěšitelná ;) !
balik

Příspěvek od balik »

banjo, Standa:
Ovšem typický problém z Mirošovic je v tom, že pravý pruh není zcela zaplněn, takže se nejedná o souběžnou jízdu (v pravém není souvislý proud vozidel, rychlost vozidla jedoucího v pravém nezávisí na rychlosti vozidel jedoucích před ním), tudíž jde o skutečné předjíždění (nedovolené).

Proč to (ti ve středním) dělají? :?
Nepodezříval bych je ani tolik z neznalosti (jak se tady ve vlákně ozývalo), jako spíš z určité "předběžné sebeobrany" - prostě se nechtějí nechat "zavřít" v pravém (s pohledem do zrcátka přitom cedí mezi zuby: To víš, já ti teď uhnu do pravého a za chvilku budu muset brzdit za kamiónem, protože mě nikdo nepustí zpátky do středního, co?).
Drak

Příspěvek od Drak »

balik píše: Ovšem typický problém z Mirošovic je v tom, že pravý pruh není zcela zaplněn, takže se nejedná o souběžnou jízdu (v pravém není souvislý proud vozidel, rychlost vozidla jedoucího v pravém nezávisí na rychlosti vozidel jedoucích před ním), tudíž jde o skutečné předjíždění (nedovolené).
Jenomže tam není psáno že musí být souvislý proud vozidel ve všech pruzích. V této situaci je omezen pouze ten v prostředním pruhu a tudíš ten co jede v pravém není nucen snižovat rychlost. Ovšem je potřeba si uvědomit, že to bude platit v situaci kdy já si v tom pravém pruhu pojedu v klidu 110 a prostřední pojede jen 100, protože kdybych jel vesele 130, tak tam zase číhá zákon o přizpůsebení jízdy dané situaci.
balik píše:Proč to (ti ve středním) dělají?
Nepodezříval bych je ani tolik z neznalosti (jak se tady ve vlákně ozývalo), jako spíš z určité "předběžné sebeobrany" - prostě se nechtějí nechat "zavřít" v pravém (s pohledem do zrcátka přitom cedí mezi zuby: To víš, já ti teď uhnu do pravého a za chvilku budu muset brzdit za kamiónem, protože mě nikdo nepustí zpátky do středního, co?).
Tak D1 u Prahy je troch zvláštní případ, ale problém je, že se tak chovají řidiči i na ostatních silnicích tohoto typu, jako R1(516,517) a moravská D1.
balik

Příspěvek od balik »

Drak:
Jenomže tam není psáno že musí být souvislý proud vozidel ve všech pruzích...
Já myslím, že k tomu právě dospějeme gramatickým výkladem (jakkoliv Vás formálně-logicky chápu):
"Je-li ... v jednom směru jízdy taková hustota provozu, že se vytvoří souvislé proudy..." - tvar v plurálu. Stejný výklad (souběžná jízda až při zaplnění více pruhů) zvolili i v zákrutě (viz níže uvedený odkaz od banja) pro animaci k § 12 odst. 3:
http://www.zakruta.cz/silnicni-zakon/do ... hp?id=12_3
Tak D1 u Prahy je troch zvláštní případ, ale problém je, že se tak chovají řidiči i na ostatních silnicích tohoto typu, jako R1(516,517) a moravská D1.
V tom s Vámi souhlasím.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

http://www.youtube.com/watch?v=5kCB-9cPdlg

Co si o tom myslíte ? Škoda že to neni u nas v TV
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Hodně reálná nehoda, ukazuje jak to je.
Hlavní je, že tam je i to jak přijedou záchranáři, a ne jak v těch našich spotech, kde to končí rukou z okýnka.
R48 -> D48 se podařilo!
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“