Návrhy na změnu dopravního značení
Re: Návrhy na změnu dopravního značení
Ale já si mapmanovu reakci četl a rozumím mu, v čem vidí problém a co se mu nelíbí a co je špatně. To jsem nikde nezpochybňoval. Já psal o tom, že jako běžného uživatele silnice mě to nijak nepobuřuje, protože bych si té změny ani nevšimnul, nebýt zdejší diskuze. A i kdybych viděl, že je to písmo jiné než na jiných značkách, tak nevím, které je správné nebo za jakých podmínek se má které použít. To vím až díky mapmanově reakci. Pro mě jako uživatele je podstatné, že informace na té značce je v pořádku a to je asi to hlavní.
V rámci všech těch změn by měly být značeny tedy naše D zeleně a R komunikace by zůstaly modré a modře by asi zůstaly značeny i odpočívky, což už jsme vlastně tedy, na velké úrovni značení jaké je ve CH, kde třeba odpočívky jsou taky značeny modře. Nikde jsem tu ještě, ale nečetl, o nastavení směrových šipek na velkých portálových značkách, Kdy třeba v CH je mají zobrzeny směrem "dolu" a my je máme "nahoru".
Jaký je na to názor?
Jaký je na to názor?
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
šipky nahoru versus dolů jsou jedna z mála věcí, na kterou nemám žádný názor, resp. nemám žádné argumenty pro jednu či druhou variantu...
Dojatě vzpomínám na stovky na JS, pod kterýma bylo na miniaturních tabulkách "22 až 06" nebo tak nějak, to je zrovna typickej případ. Škoda že to sundali, jistě to usnadňovalo výběr pokutovného. Nějakou naprostou píčovinu (asi osm řádků nečitelnym písmem) jsem potkal někde na strakonické a než jsem toho rozluštil polovinu, byl jsem za ní, tak ani netušim jestli a jakého přestupku jsem se dopustil. A nejhorší je že to vyžaduje i několikasekundovou pozornost, tedy nesledování co se děje v provozu. To že to "stačí přečíst jednou" neni argument, jsou místa kde taky "jedu jen jednou" za život a nemám kapacitu si pamatovat celej svět. A pochopitelně musim na místě rozhodnout minimálně to, zda se to na mě vztahuje nebo ne. Myslim že by v zákoně měla být určena minimální velikost písma i maximální počet znaků, které se tam mohou vyskytnout.MPMP píše:Dodatková tabulka totiž v drtivé většině případů někoho vyjímá z cílové skupiny zákazové či příkazové značky, u které je uvedena (záměrně píšu "drtivé většině případů", protože někdo určitě najde příklad, kdy tomu tak není) ..
Šipky dolů chápu ve chvíli, když jsou umístěny přesně nad jízdními pruhy. To se u nás moc nepoužívá a i tam šipky nahoru splní stejný účel. Jinak ještě existují země, kde mají stejně jako my šipky nahoru a šipkou dolů ukazují směr zpět - viděl jsem třeba v Chrorvatsku. Sice nevím, k čemu je dobré vidět odkud přijíždím, snad jedině při složitějších neúplných nájezdech na dálnici.Nosorožec píše:šipky nahoru versus dolů jsou jedna z mála věcí, na kterou nemám žádný názor, resp. nemám žádné argumenty pro jednu či druhou variantu...
-
vit.spinka
Já bych chtěl jiné pravidlo: že dodatková tabulka smí pouze snižovat sílu zákazu. Tedy když ji nepřečtu, neporuším předpisy. Jak už tu padlo, text může být příliš dlouhý k přečtení na první pokus, značka zašpiněná, v cizím jazyce (ne každý řidič jedoucí po ČR umí česky)...jonáš píše: Myslim že by v zákoně měla být určena minimální velikost písma i maximální počet znaků, které se tam mohou vyskytnout.
Odstrašující příklad jak to nemá vypadat, je ten již uvedený příklad z JS (100km/h 22-06).
Zkusím téma trochu odlehčit:
Co říkáte na značení směrů k volebním místnostem?
V případě rozlehlejších budov škol s více místnostmi se hojně používají různé návěsti a šipky, ale jejich sladění a celková úroveň jsou velmi nízké...
Co říkáte na značení směrů k volebním místnostem?
V případě rozlehlejších budov škol s více místnostmi se hojně používají různé návěsti a šipky, ale jejich sladění a celková úroveň jsou velmi nízké...
No a jak byste v takovém případě realizoval právě tu JS? Dal byste tam značku 100 a pod ní nebo hned za ní 80 s dodatkovou tabulkou 06-22?vit.spinka píše:Já bych chtěl jiné pravidlo: že dodatková tabulka smí pouze snižovat sílu zákazu. Tedy když ji nepřečtu, neporuším předpisy. ...
Musítobýtčtyřpruhové všech zemí, spojte se!
Ano, dvojice nad sebou, ta "100" pořád a ta "80" s dodatkem, který ji "změkčuje".Vizi píše:No a jak byste v takovém případě realizoval právě tu JS? Dal byste tam značku 100 a pod ní nebo hned za ní 80 s dodatkovou tabulkou 06-22?vit.spinka píše:Já bych chtěl jiné pravidlo: že dodatková tabulka smí pouze snižovat sílu zákazu. Tedy když ji nepřečtu, neporuším předpisy. ...
-
vit.spinka
Zapeklitá otázka:-) Nahoru 80 s tabulkou 06-22, pod ní 100 s 22-06. Čtu odshora, jako první tudíž vidím to povážlivější omezení.Vizi píše:No a jak byste v takovém případě realizoval právě tu JS? Dal byste tam značku 100 a pod ní nebo hned za ní 80 s dodatkovou tabulkou 06-22?vit.spinka píše:Já bych chtěl jiné pravidlo: že dodatková tabulka smí pouze snižovat sílu zákazu. Tedy když ji nepřečtu, neporuším předpisy. ...
Opačné umístění je také ok, dle pravidla "víc omezení najednou => dodržuj to nejzávažnější". Asi jako z barrandovského kopce na most, kde je omezení pro OA a pro NA - také stačí dodržovat tu nižší rychlost.
Je mi jedno zda šipky dolů nebo nahoru, ale hlavně nad jízdními pruhy. viz fota v mém příspěvku dříveJirkaS píše:Šipky dolů chápu ve chvíli, když jsou umístěny přesně nad jízdními pruhy. To se u nás moc nepoužívá a i tam šipky nahoru splní stejný účel. Jinak ještě existují země, kde mají stejně jako my šipky nahoru a šipkou dolů ukazují směr zpět - viděl jsem třeba v Chrorvatsku. Sice nevím, k čemu je dobré vidět odkud přijíždím, snad jedině při složitějších neúplných nájezdech na dálnici.Nosorožec píše:šipky nahoru versus dolů jsou jedna z mála věcí, na kterou nemám žádný názor, resp. nemám žádné argumenty pro jednu či druhou variantu...
Nebo tam umístit proměnnou dopravní značku.vit.spinka píše:Zapeklitá otázka:-) Nahoru 80 s tabulkou 06-22, pod ní 100 s 22-06. Čtu odshora, jako první tudíž vidím to povážlivější omezení.Vizi píše:No a jak byste v takovém případě realizoval právě tu JS? Dal byste tam značku 100 a pod ní nebo hned za ní 80 s dodatkovou tabulkou 06-22?vit.spinka píše:Já bych chtěl jiné pravidlo: že dodatková tabulka smí pouze snižovat sílu zákazu. Tedy když ji nepřečtu, neporuším předpisy. ...
Opačné umístění je také ok, dle pravidla "víc omezení najednou => dodržuj to nejzávažnější". Asi jako z barrandovského kopce na most, kde je omezení pro OA a pro NA - také stačí dodržovat tu nižší rychlost.
Proměnnou dopravní značku, reagující na provoz. Souhlasím. Nevidím důvod, proč by se tam těch sto nedalo jet třeba v neděli ráno, když je malý provoz.
Nedalo, kvůli hluku...Mikulik píše:Nevidím důvod, proč by se tam těch sto nedalo jet třeba v neděli ráno, když je malý provoz.
Buďme rádi, že je tam 80 a místy 60 jen pro NA...
tak dnes projednají ministři návrh nového pojetí dálniční sítě ale zarazilo mě, že údajně mezi HK a Pardubicemi už 110 je od října :-O viz.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci ... h-1-tridy/
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Ja byl taky prekvapenej, kdyz jsem to rano v televizi zaslechl. Pred tydnem jsem tamtudy jel a urcite tam zadna znacka zvysujici rychlost, nebo umoznujici jet 110 nebyla...Tak asi nejaka kachna...bumbik píše:tak dnes projednají ministři návrh nového pojetí dálniční sítě ale zarazilo mě, že údajně mezi HK a Pardubicemi už 110 je od října :-O viz.
Co zlepšit značení o tyto?

Pro dálnice tu mám specialitu

Pro dálnice tu mám specialitu
DEATH END
4Dprofík: to je nějaká provokace či co?? Ty nevíš jak má vypadat řádné dopravní značení??
http://goo.gl/maps/kS3w4
Vypadá to jinak dobře, tedy až na ty rozdílné tvary šipek, ta proměnná značka je tam dobrá, ta čísla silnic, to je někde z Californie?
http://goo.gl/maps/kS3w4
Vypadá to jinak dobře, tedy až na ty rozdílné tvary šipek, ta proměnná značka je tam dobrá, ta čísla silnic, to je někde z Californie?
Což když už tak NOVÉ!monin píše:4Dprofík: to je nějaká provokace či co?? Ty nevíš jak má vypadat řádné dopravní značení??
http://goo.gl/maps/kS3w4![]()
To číslovaní nesmíš brát vážně to je jen ukázka, podle mne ty šipky jsou lepší než ty původní atd...
DEATH END
mně se moc nelíbí kombinace šipek ukazujících dolů a nahoru v rámci jedné návěsti (buď ať jsou všechny dolů nebo všechny nahoru) a upřímně řečeno v té první (modré) návěsti se naprosto ztrácím. Taky nechápu piktogram autíčka u "Slatina" a pojem "pouze TIR" - to znamená, že tam nesmím s osobákem, nebo že s náklaďákem mohu jen tímto pruhem? Co to je TIR - nákladní vozidlo nad určitou hmotnost? Nebo vozidlo jedoucí na karnet TIR? Takových je mimochodem v ČR dnes minimum...
Co znamená 957? Řekl bych, že to postrádá strohost a přehlednost.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
V tématu Dálnice A7 (Rupa – Rijeka – Žuta Lokva) se mi líbí jejich označování MÚK.
Výjezd má číslo i jméno

Návěst za MÚK uvádí srozumitelně vzdálenost k dalšímu

Výjezd má číslo i jméno

Návěst za MÚK uvádí srozumitelně vzdálenost k dalšímu

Jejich značení se mi líbí taky. Jediné co bych jim vytknul jsou ta mrňavá čísla silnic, jejich velikost a tím pádem i čitelnost je u nás znatelně lepší...
Dneska ráno jsem na trase Mirošovice-Mladá Boleslav zkonstatoval NEČITELNOST prakticky všech návěstních značek, zelených i modrých, které jsou poskládány z lamel (tj. prakticky všechny). Např. na D1 exit Modletice od Brna nebylo vůbec nic vidět, až dokud člověk nebyl přímo pod značkou. Kdybych nevěděl, co na těch značkách je, tak jsem to ani nepřečet´...
Dusanh: To buď ještě rád! To v Praze je to právě naopak, ty víš co by tam mělo být, ale ono to tam není vůbec, takže si to nepřečteš nikdy!
A ta trasa Mirošovice - M.B.? Jen asi klasická námraza. To se děje u těchto značek vždy a nejen samozřejmě u nás.
A ta trasa Mirošovice - M.B.? Jen asi klasická námraza. To se děje u těchto značek vždy a nejen samozřejmě u nás.