Návrhy na změnu dopravního značení

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
ElWapp

Re: Návrhy na změnu dopravního značení

Příspěvek od ElWapp »

Ale já si mapmanovu reakci četl a rozumím mu, v čem vidí problém a co se mu nelíbí a co je špatně. To jsem nikde nezpochybňoval. Já psal o tom, že jako běžného uživatele silnice mě to nijak nepobuřuje, protože bych si té změny ani nevšimnul, nebýt zdejší diskuze. A i kdybych viděl, že je to písmo jiné než na jiných značkách, tak nevím, které je správné nebo za jakých podmínek se má které použít. To vím až díky mapmanově reakci. Pro mě jako uživatele je podstatné, že informace na té značce je v pořádku a to je asi to hlavní.
monin

Příspěvek od monin »

V rámci všech těch změn by měly být značeny tedy naše D zeleně a R komunikace by zůstaly modré a modře by asi zůstaly značeny i odpočívky, což už jsme vlastně tedy, na velké úrovni značení jaké je ve CH, kde třeba odpočívky jsou taky značeny modře. Nikde jsem tu ještě, ale nečetl, o nastavení směrových šipek na velkých portálových značkách, Kdy třeba v CH je mají zobrzeny směrem "dolu" a my je máme "nahoru".
Jaký je na to názor?
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Nosorožec

Příspěvek od Nosorožec »

šipky nahoru versus dolů jsou jedna z mála věcí, na kterou nemám žádný názor, resp. nemám žádné argumenty pro jednu či druhou variantu...
jonáš

Příspěvek od jonáš »

MPMP píše:Dodatková tabulka totiž v drtivé většině případů někoho vyjímá z cílové skupiny zákazové či příkazové značky, u které je uvedena (záměrně píšu "drtivé většině případů", protože někdo určitě najde příklad, kdy tomu tak není) ..
Dojatě vzpomínám na stovky na JS, pod kterýma bylo na miniaturních tabulkách "22 až 06" nebo tak nějak, to je zrovna typickej případ. Škoda že to sundali, jistě to usnadňovalo výběr pokutovného. Nějakou naprostou píčovinu (asi osm řádků nečitelnym písmem) jsem potkal někde na strakonické a než jsem toho rozluštil polovinu, byl jsem za ní, tak ani netušim jestli a jakého přestupku jsem se dopustil. A nejhorší je že to vyžaduje i několikasekundovou pozornost, tedy nesledování co se děje v provozu. To že to "stačí přečíst jednou" neni argument, jsou místa kde taky "jedu jen jednou" za život a nemám kapacitu si pamatovat celej svět. A pochopitelně musim na místě rozhodnout minimálně to, zda se to na mě vztahuje nebo ne. Myslim že by v zákoně měla být určena minimální velikost písma i maximální počet znaků, které se tam mohou vyskytnout.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Nosorožec píše:šipky nahoru versus dolů jsou jedna z mála věcí, na kterou nemám žádný názor, resp. nemám žádné argumenty pro jednu či druhou variantu...
Šipky dolů chápu ve chvíli, když jsou umístěny přesně nad jízdními pruhy. To se u nás moc nepoužívá a i tam šipky nahoru splní stejný účel. Jinak ještě existují země, kde mají stejně jako my šipky nahoru a šipkou dolů ukazují směr zpět - viděl jsem třeba v Chrorvatsku. Sice nevím, k čemu je dobré vidět odkud přijíždím, snad jedině při složitějších neúplných nájezdech na dálnici.
vit.spinka

Příspěvek od vit.spinka »

jonáš píše: Myslim že by v zákoně měla být určena minimální velikost písma i maximální počet znaků, které se tam mohou vyskytnout.
Já bych chtěl jiné pravidlo: že dodatková tabulka smí pouze snižovat sílu zákazu. Tedy když ji nepřečtu, neporuším předpisy. Jak už tu padlo, text může být příliš dlouhý k přečtení na první pokus, značka zašpiněná, v cizím jazyce (ne každý řidič jedoucí po ČR umí česky)...
Odstrašující příklad jak to nemá vypadat, je ten již uvedený příklad z JS (100km/h 22-06).
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

Zkusím téma trochu odlehčit:
Co říkáte na značení směrů k volebním místnostem? ;)
V případě rozlehlejších budov škol s více místnostmi se hojně používají různé návěsti a šipky, ale jejich sladění a celková úroveň jsou velmi nízké...
Vizi

Příspěvek od Vizi »

vit.spinka píše:Já bych chtěl jiné pravidlo: že dodatková tabulka smí pouze snižovat sílu zákazu. Tedy když ji nepřečtu, neporuším předpisy. ...
No a jak byste v takovém případě realizoval právě tu JS? Dal byste tam značku 100 a pod ní nebo hned za ní 80 s dodatkovou tabulkou 06-22?
Musítobýtčtyřpruhové všech zemí, spojte se!
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Vizi píše:
vit.spinka píše:Já bych chtěl jiné pravidlo: že dodatková tabulka smí pouze snižovat sílu zákazu. Tedy když ji nepřečtu, neporuším předpisy. ...
No a jak byste v takovém případě realizoval právě tu JS? Dal byste tam značku 100 a pod ní nebo hned za ní 80 s dodatkovou tabulkou 06-22?
Ano, dvojice nad sebou, ta "100" pořád a ta "80" s dodatkem, který ji "změkčuje".
vit.spinka

Příspěvek od vit.spinka »

Vizi píše:
Zapeklitá otázka:-) Nahoru 80 s tabulkou 06-22, pod ní 100 s 22-06. Čtu odshora, jako první tudíž vidím to povážlivější omezení.
Opačné umístění je také ok, dle pravidla "víc omezení najednou => dodržuj to nejzávažnější". Asi jako z barrandovského kopce na most, kde je omezení pro OA a pro NA - také stačí dodržovat tu nižší rychlost.
dvs

Příspěvek od dvs »

JirkaS píše:
Nosorožec píše:šipky nahoru versus dolů jsou jedna z mála věcí, na kterou nemám žádný názor, resp. nemám žádné argumenty pro jednu či druhou variantu...
Šipky dolů chápu ve chvíli, když jsou umístěny přesně nad jízdními pruhy. To se u nás moc nepoužívá a i tam šipky nahoru splní stejný účel. Jinak ještě existují země, kde mají stejně jako my šipky nahoru a šipkou dolů ukazují směr zpět - viděl jsem třeba v Chrorvatsku. Sice nevím, k čemu je dobré vidět odkud přijíždím, snad jedině při složitějších neúplných nájezdech na dálnici.
Je mi jedno zda šipky dolů nebo nahoru, ale hlavně nad jízdními pruhy. viz fota v mém příspěvku dříve
-xdas-

Příspěvek od -xdas- »

vit.spinka píše:
Vizi píše:
Zapeklitá otázka:-) Nahoru 80 s tabulkou 06-22, pod ní 100 s 22-06. Čtu odshora, jako první tudíž vidím to povážlivější omezení.
Opačné umístění je také ok, dle pravidla "víc omezení najednou => dodržuj to nejzávažnější". Asi jako z barrandovského kopce na most, kde je omezení pro OA a pro NA - také stačí dodržovat tu nižší rychlost.
Nebo tam umístit proměnnou dopravní značku.
Mikulik

Příspěvek od Mikulik »

Proměnnou dopravní značku, reagující na provoz. Souhlasím. Nevidím důvod, proč by se tam těch sto nedalo jet třeba v neděli ráno, když je malý provoz.
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

Mikulik píše:Nevidím důvod, proč by se tam těch sto nedalo jet třeba v neděli ráno, když je malý provoz.
Nedalo, kvůli hluku... :kladivo: :crazy:
Buďme rádi, že je tam 80 a místy 60 jen pro NA...
bumbik

Příspěvek od bumbik »

tak dnes projednají ministři návrh nového pojetí dálniční sítě ale zarazilo mě, že údajně mezi HK a Pardubicemi už 110 je od října :-O viz.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci ... h-1-tridy/
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
siesa

Příspěvek od siesa »

bumbik píše:tak dnes projednají ministři návrh nového pojetí dálniční sítě ale zarazilo mě, že údajně mezi HK a Pardubicemi už 110 je od října :-O viz.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci ... h-1-tridy/
Ja byl taky prekvapenej, kdyz jsem to rano v televizi zaslechl. Pred tydnem jsem tamtudy jel a urcite tam zadna znacka zvysujici rychlost, nebo umoznujici jet 110 nebyla...Tak asi nejaka kachna...
4Dprofík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 4Dprofík »

Co zlepšit značení o tyto?

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Pro dálnice tu mám specialitu

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
DEATH END
monin

Příspěvek od monin »

4Dprofík: to je nějaká provokace či co?? Ty nevíš jak má vypadat řádné dopravní značení??
http://goo.gl/maps/kS3w4 :lol:
Vypadá to jinak dobře, tedy až na ty rozdílné tvary šipek, ta proměnná značka je tam dobrá, ta čísla silnic, to je někde z Californie? :D
4Dprofík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 4Dprofík »

monin píše:4Dprofík: to je nějaká provokace či co?? Ty nevíš jak má vypadat řádné dopravní značení??
http://goo.gl/maps/kS3w4 :lol:
Vypadá to jinak dobře, tedy až na ty rozdílné tvary šipek, ta proměnná značka je tam dobrá, ta čísla silnic, to je někde z Californie? :D
Což když už tak NOVÉ! :)

To číslovaní nesmíš brát vážně to je jen ukázka, podle mne ty šipky jsou lepší než ty původní atd... ;)
DEATH END
Nosorožec

Příspěvek od Nosorožec »

mně se moc nelíbí kombinace šipek ukazujících dolů a nahoru v rámci jedné návěsti (buď ať jsou všechny dolů nebo všechny nahoru) a upřímně řečeno v té první (modré) návěsti se naprosto ztrácím. Taky nechápu piktogram autíčka u "Slatina" a pojem "pouze TIR" - to znamená, že tam nesmím s osobákem, nebo že s náklaďákem mohu jen tímto pruhem? Co to je TIR - nákladní vozidlo nad určitou hmotnost? Nebo vozidlo jedoucí na karnet TIR? Takových je mimochodem v ČR dnes minimum...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Co znamená 957? Řekl bych, že to postrádá strohost a přehlednost.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

V tématu Dálnice A7 (Rupa – Rijeka – Žuta Lokva) se mi líbí jejich označování MÚK.

Výjezd má číslo i jméno
Obrázek

Návěst za MÚK uvádí srozumitelně vzdálenost k dalšímu
Obrázek
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Jejich značení se mi líbí taky. Jediné co bych jim vytknul jsou ta mrňavá čísla silnic, jejich velikost a tím pádem i čitelnost je u nás znatelně lepší...
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

Dneska ráno jsem na trase Mirošovice-Mladá Boleslav zkonstatoval NEČITELNOST prakticky všech návěstních značek, zelených i modrých, které jsou poskládány z lamel (tj. prakticky všechny). Např. na D1 exit Modletice od Brna nebylo vůbec nic vidět, až dokud člověk nebyl přímo pod značkou. Kdybych nevěděl, co na těch značkách je, tak jsem to ani nepřečet´...
monin

Příspěvek od monin »

Dusanh: To buď ještě rád! To v Praze je to právě naopak, ty víš co by tam mělo být, ale ono to tam není vůbec, takže si to nepřečteš nikdy! :lol:
A ta trasa Mirošovice - M.B.? Jen asi klasická námraza. To se děje u těchto značek vždy a nejen samozřejmě u nás.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“