Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět

Jak značit nové silnice pro motorová vozidla?

R
45
39%
S
49
42%
M
13
11%
A
0
Žádná hlasování
I
9
8%
SPMV
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 116

monin

Re: Přejmenování rychlostních silnic na dálnice

Příspěvek od monin »

siesa píše:Jenom takova poznamka k seznamu tech vybranych useku. U toho Brna se v podstate jedna o degradaci. Uz dnes jsou ty useky vedeny jako rychlostni silnice (ve meste) s rychlosti 80. Takze se asi v techto pripadech vubec nic nezmeni, krome snizeni rychlosti na 110 na usecich za ceduli Brno/konec...Nebo se mylim?? Nebo snad ta legislativni zmena umozni jezdit i ve meste vice nez 80??
Nejsem tedy Brňák, ale kde všude se v Brně nyní jezdí za cedulí Brno 130km/h?? Kromě jasných 130km/h na D1,D2, D52 - někde od Modřic. Jak to je nyní na I/43 a I/50 - tam jsem tedy nikdy nejel, takže tam nevím. Ale i kdyby tam byla nyní 130km/h, tak jsou tak krátké úseky, že zda tam je 130km/h nebo 110km/h mě příjde naprosto nepodstatný. Daleko důležitější mi příjde opravdu to jasné rozlišení mezi D a R komunikacemi, která pak budou jasně a srozumitelně rozlišeny. Nyní drtivá lidí nevnímá žádný rozdíl mezi D, R nebo dokonce I - viz. např. nová I/37 -o cizincích ani nemluvě.
Tak jaká degradace?? Tady někdo příjde opravdu s dobrým a perfektně propracovaným konceptem, který nás posune konečně zase o pořádný kus dál a to hlavně směrem ke Švýcarsku a ne směrem k Ukrajině. A hned se na něm hledá jen to špatné a je to dokonce degradace. Asi to bude taky tím, že spousta lidí by si přála, aby většina našich D a R vedla jen směrem do UA, tranzitem přes SK.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
MiKu

Příspěvek od MiKu »

monin píše:Tak jaká degradace??
Pokud na některých silnicích (a že jich nebude málo) nastane jediná podstatná změna v tom, že se místo 130 bude jezdit 110 km/h, tak to degradace na těchto komunikacích je, ať budete křičet jakkoliv. :) Jakým vhodnějším slovem byste takový proces chtěl označit? Nebo se podle vás o těch degradovaných nesmí mluvit? ;)
Jestli budou D a R tak jasně a srozumitelně rozlišeny (teď nemyslím značením, ale stavebními parametry) bych taky pochyboval, ale to už se tady řešilo mnohokrát...
monin

Příspěvek od monin »

MiKu píše:
monin píše:Tak jaká degradace??
Pokud na některých silnicích (a že jich nebude málo) nastane jediná podstatná změna v tom, že se místo 130 bude jezdit 110 km/h, tak to degradace na těchto komunikacích je, ať budete křičet jakkoliv. :) Jakým vhodnějším slovem byste takový proces chtěl označit? Nebo se podle vás o těch degradovaných nesmí mluvit? ;)
Jestli budou D a R tak jasně a srozumitelně rozlišeny (teď nemyslím značením, ale stavebními parametry) bych taky pochyboval, ale to už se tady řešilo mnohokrát...
Tak já nekřičím, ale jen konstatuji. A pokud tu chce žít někdo pořád s přesvědčením degradace a věčné skepse, tak ať si tak žije, to jeho věc.
Ale prostě to, že se např. na kráťoučké R7, kde jsou někde nájezdy se "stopkou" a stařičká Tatra se proto na R kde je 130km/h vřítí 5km rychlostí a ještě ji tak kilometr trvá než se dostane an 60km/h, pak dále kde jsou autobusové zastávky, to mi zase až tak degradační nepříjde, že tam bude 110km/h. A to že bude na R4 taky 110km/h, to, v souvisloti s tím, že se na ní v neděli vrací, směrem na Prahu drtivá většina řidičů v klobouku a celou cestu řeší s manželkou jen to, zda zamkli chatu či ne a zda se cestou staví v Praze ještě v Lidlu a díky tomu si nevšimnou, že předjíždí ve 105km/h rychlosti jiné auto které jede 100km/h rychlostí, tak to mi taky jako degradace nepříjde.
Pavel Q

Příspěvek od Pavel Q »

Osobně třeba nevidím přílišný rozdíl mezi stávající R4 a R10, aby se na jedné mělo jezdit 110 a na druhé 130. (Na obou to jde, i když je to mírně o hubu). Nové úseky R silnic jsou pak výrazně lepší (R4 za Miroticemi, R7 před Chomutovem, tam doufám 130 zůstane).
multi

Příspěvek od multi »

Nebude možné na eRkách lokálně zvyšovat rychlost na 130 km/h pomocí značek?
MiKu

Příspěvek od MiKu »

monin píše:na kráťoučké R7 ... to mi zase až tak degradační nepříjde, že tam bude 110km/h. A to že bude na R4 taky 110km/h, v souvisloti s tím, že se na ní v neděli vrací, směrem na Prahu drtivá většina řidičů v klobouku
To jsou panečku argumenty, úplně jste mě převálcoval :shock:
multi píše:Nebude možné na eRkách lokálně zvyšovat rychlost na 130 km/h pomocí značek?
Když se dívám na problémy, které jsou "jen" s tím, aby mohla být na nové I/37 zvýšená rychlost z 90 na 110, tak si myslím, že bez větších úprav bude na nových SPMV takových úseků poskrovnu :cry:
bumbik

Příspěvek od bumbik »

Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
siesa

Příspěvek od siesa »

:Monin:::
1/ Neukvapujte se, prosim, a nepodsouvejte mi negativni naladu a odsuzovani toho navrhu. Ja osobne jej velmi vitam a tesim se na neho. Jen jsem se zamyslel nad tim, co vse to bude obnaset a take nad tim, ze chyba je v tom, ze ty dalnicni privadece kolem Brna uz nyni rychlostnimi silnicemi jsou a nikoliv ze budou jako rychlostni silnice nove klasifikovany... To je to, nac jsem chtel upozornit. Je mi lito, ze jste muj prispevek spatne pochopil a zbytecne jste se rozcilil... ;)
2/ Kolem Brna se nyni jezdi (mimo D1, D2 a R52 samozrejme):
- R23 v useku Brno/konec - MUK 190km D1
- R50 v useku Brno/konec - MUK 203 km D1
- R43 od ukonceni 80ky u sjezdu ke Globusu
Vypsal jsem situaci na vyjezdu z mesta ven. Opacnym smerem je to ovsem obdobne. Vsechny tyto komunikace jsou oznaceny autickem uz pred ceduli Brno/konec a je na nich vetsinou 80ka (s vyjimkou useku R23 v Pisareckem tunelu).
V pripade, ze budou tyto komunikace ponechany v kategorii R, na nyz bude max. rychlost 110, pak se konkretne u techto kratounkych useku doopravdy jedna o degradaci. Ostatne stejne jako u te R7, R4, R46, R56, casti R35. Tim ovsem netvrdim, ze je to spatne. Je to pouze konstatovani hole skutecnost. :kladivo:
monin

Příspěvek od monin »

MiKu píše:
monin píše:na kráťoučké R7 ... to mi zase až tak degradační nepříjde, že tam bude 110km/h. A to že bude na R4 taky 110km/h, v souvisloti s tím, že se na ní v neděli vrací, směrem na Prahu drtivá většina řidičů v klobouku
To jsou panečku argumenty, úplně jste mě převálcoval :shock:
multi píše:Nebude možné na eRkách lokálně zvyšovat rychlost na 130 km/h pomocí značek?
Když se dívám na problémy, které jsou "jen" s tím, aby mohla být na nové I/37 zvýšená rychlost z 90 na 110, tak si myslím, že bez větších úprav bude na nových SPMV takových úseků poskrovnu :cry:
Nejde přece o převálcování, ale reálný pohled na svět.
Jinak snad malý výcuc zde..

--------------------------------------------------------------------------------

A co nedostavěné části R6 či R7, budou oproti současným plánům užší?
Co se týká R6, tam se počítá s převedením celé její délky do kategorie Dálnice a parametry zůstanou stejné. V rámci R7 podmínkám zatím nevyhovuje úsek Praha - Slaný. Ta bude vedena jako silnice pro motorová vozidla s tím, že nově dostavěné úseky této komunikace budou umožňovat lokální rychlosti až na 130 km/h. Vše závisí na výši finančních prostředků, které budou resortu dopravy v budoucnu přiděleny.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/nove-dalnice- ... oprava_neh
monin

Příspěvek od monin »

siesa píše::Monin:::
1/ Neukvapujte se, prosim, a nepodsouvejte mi negativni naladu a odsuzovani toho navrhu. Ja osobne jej velmi vitam a tesim se na neho. Jen jsem se zamyslel nad tim, co vse to bude obnaset a take nad tim, ze chyba je v tom, ze ty dalnicni privadece kolem Brna uz nyni rychlostnimi silnicemi jsou a nikoliv ze budou jako rychlostni silnice nove klasifikovany... To je to, nac jsem chtel upozornit. Je mi lito, ze jste muj prispevek spatne pochopil a zbytecne jste se rozcilil... ;)
2/ Kolem Brna se nyni jezdi (mimo D1, D2 a R52 samozrejme):
Vypsal jsem situaci na vyjezdu z mesta ven. Opacnym smerem je to ovsem obdobne. Vsechny tyto komunikace jsou oznaceny autickem uz pred ceduli Brno/konec a je na nich vetsinou 80ka (s vyjimkou useku R23 v Pisareckem tunelu).
V pripade, ze budou tyto komunikace ponechany v kategorii R, na nyz bude max. rychlost 110, pak se konkretne u techto kratounkych useku doopravdy jedna o degradaci. Ostatne stejne jako u te R7, R4, R46, R56, casti R35. Tim ovsem netvrdim, ze je to spatne. Je to pouze konstatovani hole skutecnost. :kladivo:
V pohodě. Je pravda, že já si těšení představuji trochu jinak, ale to je samozřejmě Vaše věc. :D
Jinak to není opravdu žádné rozčilovaní, ale prostě už mi vadí ten věčný český negativismus na vše možné a nemožné, ale hlavně i na těch pár věcí co u nás jsou dobré, nebo by mohly být dobré.
Moc tomu tedy nerozumím. Píšete, že na R23,R43 a R50 jsou označeny autíčkem jako R, ale že na nich je skoro všude jen 80km/h, tak potom nechápu, jaká by to měla být potom ta degradace?
MiKu

Příspěvek od MiKu »

monin píše:Píšete, že na R23,R43 a R50 jsou označeny autíčkem jako R, ale že na nich je skoro všude jen 80km/h
Siesa vypsal úseky, kde je dnes 130.
monin píše:Nejde přece o převálcování, ale reálný pohled na svět
Co je na tom nesmyslu s klobouky reálný pohled na věc? :)
monin

Příspěvek od monin »

MiKu píše:
monin píše:Píšete, že na R23,R43 a R50 jsou označeny autíčkem jako R, ale že na nich je skoro všude jen 80km/h
Siesa vypsal úseky, kde je dnes 130.
monin píše:Nejde přece o převálcování, ale reálný pohled na svět
Co je na tom nesmyslu s klobouky reálný pohled na věc? :)
Tak stačí se jen trochu více dívat okolo sebe a hned Vám to pak příjde dost reálné. Ale je pravda, že je hodně namáhavé. A proto spousta lidí spoustu věcí nevidí a nevnímá.
Prostě je to tak - viz třeba i D1 úsek Praha - Mirošovice a opačně. K čemu jsou tam 3 pruhy? Když se drtivá většina řidičů "řítí" rychlostí cca 115km/h a zuby nechty se drží prostředního pruhu a opustí ho jen v tom případě, že musí odbočit na Mirošovice nebo Chodov? A to ještě tím způsobem, že řízení na poslední chvíli prudce strhnou z toho prostředního do pravého pruhu (Mirošovice) nebo dokonce i prudce přes pravý JP rovnou do odbočovacího (Chodov). A přitom pravý pruh je skoro v celém úseku poloprázdný. Tak čemu 3 pruhy. K ničemu.

A k Siesovi - kde se tedy jezdí těch 130km/h, když jak píše, je tam všude skoro omezená rychlost na 80km/h..
MiKu

Příspěvek od MiKu »

K prvnímu už radši bez reakce. ;)

130 je na těch úsecích, co siesa vypsal, zkuste si to třeba přečíst ještě jednou:
monin

Příspěvek od monin »

MiKu píše:K prvnímu už radši bez reakce. ;)

130 je na těch úsecích, co siesa vypsal, zkuste si to třeba přečíst ještě jednou:
Ufff tak to taky raději bez komentáře.. :D
Kolik třeba takový "úsek" R23 Brno/konec - MUK 190km D1 měří..kde je těch 130km/h?? :D
3km?? :D
MiKu

Příspěvek od MiKu »

2 monin: Poslední reakce... Délku tu ale řešíte pouze Vy. Vy jste se rozčílil, že siesa použil slovo degradace. A ta to je. A délka toho úseku je nepodstatná.
monin

Příspěvek od monin »

MiKu píše:2 monin: Poslední reakce... Délku tu ale řešíte pouze Vy. Vy jste se rozčílil, že siesa použil slovo degradace. A ta to je. A délka toho úseku je nepodstatná.
Ámen
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

monin píše:Tak já nekřičím, ale jen konstatuji. A pokud tu chce žít někdo pořád s přesvědčením degradace a věčné skepse, tak ať si tak žije, to jeho věc.
Ale prostě to, že se např. na kráťoučké R7, kde jsou někde nájezdy se "stopkou" a stařičká Tatra se proto na R kde je 130km/h vřítí 5km rychlostí a ještě ji tak kilometr trvá než se dostane an 60km/h, pak dále kde jsou autobusové zastávky, to mi zase až tak degradační nepříjde, že tam bude 110km/h. A to že bude na R4 taky 110km/h, to, v souvisloti s tím, že se na ní v neděli vrací, směrem na Prahu drtivá většina řidičů v klobouku a celou cestu řeší s manželkou jen to, zda zamkli chatu či ne a zda se cestou staví v Praze ještě v Lidlu a díky tomu si nevšimnou, že předjíždí ve 105km/h rychlosti jiné auto které jede 100km/h rychlostí, tak to mi taky jako degradace nepříjde.
Je vidět, že na R7 jsi odborník a znáš ji dokonale. :ok:
Ale musím Tě vyvést z omylu. Tento stav na R7 odpovídá odpovídá jen MÚK Kněževes (km 2,6)a MÚK Středokluky (km 4,8). Od MÚK Makotřasy je trasa stejně široká i stejné parametry, jak R10, R4 anebo R6.
Argument, že R7 kraťoučka je rovněž usměvný. 17 + 21 km včetně letos zprovozněných staveb, je asi málo, kolik musí být aby to mohlo být D?
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
FlakY`

Příspěvek od FlakY` »

Mrzí mě, že hodně vedlejších úseků které jsou nyní Rkem, nechají Rkem nadále i když by to tak nemohlo být. Nevím z čeho vycházejí... páteřní síť a nebo finanční? R56 má šířku 26,5 (někde i v Ostravě) R48 není horší jak R35 od Mohelnice k Olomouci. Divím se, že se bojí protáhnout Déčko až k hraničnímu mostu s omezenou rychlostí.
Jezdím na plný plyn... brzdy jsem už odmontoval
Centrum dopravních informačních systémů
bumbik

Příspěvek od bumbik »

já hlavně nechápu, jak můžou zvýšit rychlost na 110 km/h u I/48 příbor - NJ, když tam jsou zúžené parametry a je to tam hlavně za deště o hubu ... a jinak, když vidím reálný stav R48 rychaltice - fm, tak bych řekl, že by to klidně mohlo být D48, ale bohužel ministerstvo dopravy je zřejmě jiného názoru no ... ale pokud degradují rychlost na 110 km/h, tak už na dálniční známku kašlu, jelikož jestli jedu 90 po doprovodce, nebo 110 po "dálnici" tak to už není takový rozdíl, za těch 20 km/h navíc se mi dálniční známka rozhodně nevyplatí ... jsem zvědavý, jak to nakonec dopadne, jestli nezůstane lokálně 130
Naposledy upravil(a) bumbik dne 30.1.2013 18:53:25, celkem upraveno 1 x.
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
bihik

Příspěvek od bihik »

R35 u Liberce
I tady si myslim ze se jedna o degradaci pokud dnes lze jezdit 130, krome useku se snizenim (napr. 90kmh u Radelskeho mlyna). Ano silnice tu vede "horskym" usekem, ale nerekl bych ze se jedna o nejaky vyrazne krizovy usek.
Naopak bych jako vhodne videl D az k rozdvojeni I/13 a I/35 u Bileho kostela.
Samozrejme s tim ze prutah Libercem by byl napr. oznacen znackou obec - tedy 80kmh nebo jinak zpomalen.
adi88

Příspěvek od adi88 »

Tohle by mě taky zajímalo. Dobře, R7 je na většině délky stejná kategorie jak R10, ale přece jen subjektivně mi jako R10 nepříjde, je to asi jako srovnávat D1 mezi 30-50 km a D1 mezi 230 a 250 km...taky je to D26,5, ale přece jen ta stoupání, ty zatáčky...Takže pokud bude 110 tady, tak bych to přežil stejně jako R35 na Liberecku a R46. Ale pokud bude 110 na nové R7 za Chomutovem, na R56 apod., tak, byť jsou to trochu silná slova, je celá změna k ničemu. Sice si pomohou ti, co jezdí po R37, ale úplně stejná nesmyslnost se přesune jinam. Doufám, že vyhraje rozum a někde bude moci být nadále 130...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Ideální by bylo, směrově dělený čtyřpruh mimo obec doporučená rychlost a jeď si kolik zvládneš. Pak nemusíme řešit, jestli je správné degradovat některé R ze 130 na 110 atd.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
expert

Příspěvek od expert »

S plánem jsem spokojen, máme prostě silnice, kde 90 km/hod. je málo a 130 km/hod. je moc.
Libor

Příspěvek od Libor »

Mě tam moc nesedí na I/20 přivaděč k D5 http://www.mapy.cz/s/6bSJ. Na ten kilometr (resp. 3km po prodloužení až ke starému trasování http://www.mapy.cz/s/6bSM) je to dost zbytečný počin, navíc většinový proud směřuje na Budějovice a jsou tam zatáčky co v devadesátce tahají řidiče ze sedačky http://www.mapy.cz/s/6bSL.
dvs

Příspěvek od dvs »

Lenny píše:Ideální by bylo, směrově dělený čtyřpruh mimo obec doporučená rychlost a jeď si kolik zvládneš. Pak nemusíme řešit, jestli je správné degradovat některé R ze 130 na 110 atd.
Souhlas, ale v dnešních direktivních zákonech je to asi sen.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“