Jak jezdíme

Off-topic pokec
Odpovědět

Kolik najedete kilometrů za rok?

0 - 5000 km
8
5%
5000 - 10 000 km
13
8%
10 000 - 15 000 km
38
22%
15 000 - 20 000 km
27
16%
20 000 - 25 000 km
18
11%
25 000 - 30 000 km
27
16%
30 000 - 40 000 km
16
9%
40 000 - 50 000 km
7
4%
50 000 - 75 000 km
13
8%
75 000 - 100 000 km
0
Žádná hlasování
100 000 a více
2
1%

Celkem hlasů: 169

pivko

Re: Jak jezdíme

Příspěvek od pivko »

vaclav píše:
pivko píše: ...Ale když už chtějí buzerovat lidi...
tak ja nevim... takhle jsem uvazoval za totace. normalne jsem si vzdy fyzicky uplivnul pred prislusnikem VB. ale mozna je pivku 20, a pak tedy neni co resit, pak to chapu a ztracim cas.

dneska se divam na nektere veci jinak. takze kdyz me poprosi hlidka, abych jim dejchnul, beru to pozitivne, jako krok k ochrane sebe a moji rodiny na silnicich proti idiotum. podekuju jim, ze delaji dobre svoji praci.
tenhle postoj "...hlidaj za bukem, buzerujou...." mi prijde jako desnej prezitek, takova obehrana pisnicka, berlicka spatnych ridicu, uplakanku.
Budete se divit, částečně s vámi souhlasím ;)

Rozhodně rozsah těch buzerací není takový, jako se podává v rámci "řidičského folklóru".

ALE!

Pokud jde o ten alkohol konkrétně, tak kombinace kontrolních kontrol, dejchání bez podezření, odebírání řidičáku teoreticky za jakýkoli množství (byť je tam ta metodika PČR, že by to mělo být až od 0,24 vejš), tohle v souhrnu už podle mě buzerace je. Kdyby to bylo tak, že máme rozumnou toleranci (jako je to běžné na západ od nás) nebo, že se dejchá, až když je opravdu důvodné podezření, nebo, že se nezastavuje "kontrolně kontrolně", ale jen když se něco provede, pak bych tam problém neviděl. Proto se mi nelíbí, že jim to NSS v rozporu se zněním zákona ještě ulehčuje, když už i bez toho máme pomalu nejtvrdší legislativu v této věci v Evropě.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

pivko píše: Kdyby to bylo tak, že máme rozumnou toleranci (jako je to běžné na západ od nás)
to je porad dokola. nemuzeme mit rozumnou toleranci (nebo treba neomezenou rychlost na dalnici), protoze proste nemame rozumne ridice.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

A možná když někdo jede už na pohled jak rapl nebo naopak jako somnambul, tak to k důvodnýmu podezření stačí, ne? ;-) Podezření je prostě podezření, to se nedokladuje a nedokazuje.
Mně třeba dali nedavno dejchnout po projetí stopky krokem .. a dvě stovky výchovnýho, takže od tý doby si to tam pamatuju a zastavuju. 8-)
pivko

Příspěvek od pivko »

vaclav píše:
pivko píše: Kdyby to bylo tak, že máme rozumnou toleranci (jako je to běžné na západ od nás)
to je porad dokola. nemuzeme mit rozumnou toleranci (nebo treba neomezenou rychlost na dalnici), protoze proste nemame rozumne ridice.
S tímto zásadně nesouhlasím. Mám po Evropě naježděno dost, abych věděl, že to není pravda. Jistě, Němci a Rakušani jsou asi o něco ukázněnější, ale řídil jste někdy třeba v Neapoli nebo na Sicílii? Přesto tam toleranci mají a s rychlostí si zrovna tam hlavu taky moc nelámou.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Nechtěj asi svoji policii zbytečně zatěžovat drobnostma. Na druhou stranu, neznám jejich statistiku silničních mrtvol .. nedavno se tady někde probíralo, že francouzi nemaj o moc nižší úmrtnost než my, a ejhle, oni tam maj půl promile tolerance a cca třetinu těch mrtvých pod vilvem, takže při našem přístupu by byli možná s mrtvejma proti nám cca na půlce. To je prostě vždycky něco za něco.
Naposledy upravil(a) jonáš dne 15.4.2013 10:05:57, celkem upraveno 1 x.
pivko

Příspěvek od pivko »

jonáš píše:A možná když někdo jede už na pohled jak rapl nebo naopak jako somnambul, tak to k důvodnýmu podezření stačí, ne? ;-) Podezření je prostě podezření, to se nedokladuje a nedokazuje.
Stačí. Zrovna tak spáchání nějakého přestupku. Tak je to všude na světě. Samozřejmě také policii v těchto případech svědčí určitý "benefit of the doubt" a to zejména, pokud ten člověk pak skutečně nadejchá - pak jim to zpravidla nikdo neshodí na tom, že to podezření nebylo dost důvodný.

Jenže, u nás jde o něco jiného. U nás policejní prezident vydá rozkaz, že každý bude dejchat při běžné silniční kontrole. A tento rozkaz pokud vím dodnes nebyl zrušen. Složka, která má dbát na dodržování zákona si s ním prostě vytře zadek. Tak kde to jsme?
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No ony snad ze zákona žádné "běžné silniční kontroly" neexistují, takže koho zastavěj, ten je prostě podezřelej ;-) a vždycky můžou někoho stíhat, něco hledat a po něčem pátrat. Stačí že máte zelený auto a obvykle tam jezděj jen samý bílý.

"Policista je oprávněn zastavit dopravní prostředek a provést jeho prohlídku, pronásleduje-li pachatele úmyslného trestného činu, pátrá-li po pachateli úmyslného trestného činu nebo po věcech z takového trestného činu pocházejících anebo s takovým trestným činem souvisejících, pátrá-li po osobách hledaných, pohřešovaných nebo protiprávně se zdržujících na území České republiky, zbraních, střelivu, výbušninách, omamných a psychotropních látkách a jedech, věcech pocházejících z trestné činnosti anebo souvisejících s trestnou činností, má-li důvodné podezření, že se v dopravním prostředku takový pachatel nebo věci nachází. Dále je policista oprávněn zastavit dopravní prostředek a provést jeho prohlídku, má-li důvodné podezření, že používáním dopravního prostředku, na dopravním prostředku nebo v souvislosti s dopravním prostředkem byl spáchán trestný čin."
Mike

Příspěvek od Mike »

vaclav píše: tak ja nevim... takhle jsem uvazoval za totace. normalne jsem si vzdy fyzicky uplivnul pred prislusnikem VB. ale mozna je pivku 20, a pak tedy neni co resit, pak to chapu a ztracim cas.

dneska se divam na nektere veci jinak. takze kdyz me poprosi hlidka, abych jim dejchnul, beru to pozitivne, jako krok k ochrane sebe a moji rodiny na silnicich proti idiotum. podekuju jim, ze delaji dobre svoji praci.
tenhle postoj "...hlidaj za bukem, buzerujou...." mi prijde jako desnej prezitek, takova obehrana pisnicka, berlicka spatnych ridicu, uplakanku.
a kdo myslíte, že dnes v té PČR sedí na vedoucích místech a vymýšlí ta nařízení "kontrolních kontrol" ?
no ti co po 89 nenašli lepší kšeft, tak převlíkli zelenou za modrou
a dneska už "maji významné zkušenosti v oblasti...."

naprosto souhlasím s myšlenkou - bohužel dnes již nereálnou - že vozidlo, kterým nebyl spáchán přestupek nemá být zastavováno, s jedinou vyjímkou a to že je hlášeno jako odcizené ( tedy i to že nesouhlasí RZ s provedením v RV )

k té orientační dechové zkoušce také existuje stanovisko, myslím že MDČR, kde orientační je první a je možné si prosadit odběr, ale detaily si již nepamatuji
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
rob3rt

Příspěvek od rob3rt »

pivko píše:S tímto zásadně nesouhlasím. Mám po Evropě naježděno dost, abych věděl, že to není pravda. Jistě, Němci a Rakušani jsou asi o něco ukázněnější, ale řídil jste někdy třeba v Neapoli nebo na Sicílii? Přesto tam toleranci mají a s rychlostí si zrovna tam hlavu taky moc nelámou.
Na Sicílii (a i v jižní Itálii) se jezdí výborně. Řidiči sice nedodržují předpisy, ale zároveň nedělají žádné naschvály, radary jsou označené a když náhodou měří skrytě, tak blikáním varují i protijedoucí policajti 8-)
Dopravní značení nesmí být vnímáno pouze jako svévole státních orgánů a místo pro možný postih řidičů, což v daném případě (omezení rychlosti z důvodu snížení hluku v místech, kde není zástavba) nelze jinak vyhodnotit. - ODA KŘ Hl.m.Prahy PČR
vaclav

Příspěvek od vaclav »

https://www.youtube.com/watch?v=dytCWrf ... Q&index=35

v the U.K. staci mit velky voci

uvedomte si, ze pokud vam policie zastavi sjetyho pribuznyho, nerkuli potomka, mate jim za to slusne podekovat, protoze mu mozna zachranili zivot.
stejne tak odstraneni ze silnice jakehokoliv ridice pod vlivem muze zachranit vas zivot (protoze by to do vas mohl naprat).

perfektni video, par lidem tady doporucuji poustet kazdy den se zapnutim pocitace:
https://www.youtube.com/watch?v=0tteHhY ... 2zOAY0JmrQ
pivko

Příspěvek od pivko »

vaclav píše:https://www.youtube.com/watch?v=dytCWrf ... Q&index=35

v the U.K. staci mit velky voci

uvedomte si, ze pokud vam policie zastavi sjetyho pribuznyho, nerkuli potomka, mate jim za to slusne podekovat, protoze mu mozna zachranili zivot.
stejne tak odstraneni ze silnice jakehokoliv ridice pod vlivem muze zachranit vas zivot (protoze by to do vas mohl naprat).

perfektni video, par lidem tady doporucuji poustet kazdy den se zapnutim pocitace:
https://www.youtube.com/watch?v=0tteHhY ... 2zOAY0JmrQ
A když mi při kontrolní kontrole zastavěj příbuznýho, kterej nikoho neohrožuje, naměřej mu Dragerem 0,26 promile, protože si dal večer předtím pár skleniček vína a seberou mu na půl roku řidičák, tak mám co? Postavit jim pomník?

V Evropě je best practice 0,5 promile a žádný hromady mrtvých se tam neválej.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Třeba Svobodný budou chtít i to půlpromile, když prej chtěj neomezenou rychlost. Já bych radši počkal, až se s těma svýma haldama mrtvol aspoň srovnáme se zeměma, který to půlpromile maj, aby se to pak nezvedlo o moc ;-)
Ono do těch půl promile to roste prakticky lineárně, takže je to cca 2,5x víc nehod "pod vlivem" než při limitu 0,2. pak už to začíná jít nahoru podstatně hůř. A i v těch civilizovaných "půlpromilových" zemích jsou nehody pod vlivem zodpovědný za cca třetinu mrtvých na silnici .. tady fakt neni moc co "tolerovat".

http://ec.europa.eu/transport/road_safe ... e017-2.gif

Počet mrtvých na milion obyvatel
Británie 31
Dánsko 40
Německo 49
ČR 67 ..
pivko

Příspěvek od pivko »

jonáš píše: A i v těch civilizovaných "půlpromilových" zemích jsou nehody pod vlivem zodpovědný za cca třetinu mrtvých na silnici .. tady fakt neni moc co "tolerovat".
Tomu nevěřím. Je na to nějaký relevantní výzkum? Navíc on je v těchto věcech taky rozdíl mezi korelací a kauzalitou. U nás je např. nehoda s vlivem alkoholu vždycky, když někdo z účastníků nadejchá a nedal bych moc za to, že policajti jsou do protokolu schopný napsat, že jde o nehodu pod vlivem i třeba v případě, když někdo řidiče s mírnou hladinkou naboří zezadu.

Navíc ta hladina tolerance je vždy kompromis. Ideální stav je samozřejmě jízda bez vlivu (nejen alkoholu, ale i x dalších věcí, který nejsou tak snadno měřítelný).
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Je na to spousta zdrojů pro googlování, a navíc to jsou dlouhodobě známý a ověřený skutečnosti (který mj. vedly i k tomu fundamentálnímu nulovýmu limitu). Linky si neschovávám, ve Francii to odhadujou na tu třetinu, další vliv je že nehod je cca 12% ale mají podstatně závažnější následky (30% mrtvol) a že cca 1% najetých km je pod vlivem na hranici limitu (což může být klidně 10% potkaných aut, protože z hospody se celodenní trasy nejezděj). Třeba tady
http://ec.europa.eu/transport/road_safe ... juries.htm
Jinak ty mrtvoly přicházej pravděpodobně až s překročenim legálního limitu, ale tam může bejt korelace docela jasná .. když vim že jedno pivo "vždycky ukecám", tak si můžu dát i tři nebo čtyři, matematickou indukcí ;-)
Standa

Příspěvek od Standa »

Já bych se asi ve většině případů, co se tu popisují přikláněl k Pivkovi, ale zrovna s tím alkoholem raději opatrně. To půlpromile by u nás byl asi masakr: nestačím se divit, kolik lidí jezdí napitých i při dnešních dost drakonických přístupech policie, takže jakékoli uvolnění by udělalo přesně to, co píše Jonáš. Jinak počty obětí jsme tady už řešili dávno a shodli jsme se, že počítat to ve vztahu na počet obyvatel je nesmysl, že se to musí vztáhnout alespoň na počet registrovaných vozidel nebo nejlépe na počet ujetých osobokm (bohužel teď nemůžu najít odkazy), takže u té Francie nebo Rakouska to samozřejmě vyjde ještě výrazněji lépe.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

U nás se sice prezentuje 0,0 ale ve skutečnosti to bude něco kolem 0,3 - než vás dovezou k doktorovi na přeměření, tak jste pod 0,2 a je "vyhráno". Samozřejmě je to zbytečná ztráta času a nervů.

Myslím, že prezentovat to jako 0,0 je v pořádku.
pivko

Příspěvek od pivko »

Standa píše:Já bych se asi ve většině případů, co se tu popisují přikláněl k Pivkovi, ale zrovna s tím alkoholem raději opatrně. To půlpromile by u nás byl asi masakr: nestačím se divit, kolik lidí jezdí napitých i při dnešních dost drakonických přístupech policie, takže jakékoli uvolnění by udělalo přesně to, co píše Jonáš.
To je velká otázka. Ono by velmi záleželo na tom, jak by to bylo prezentováno. Pokud tak, že odteď můžete chlastat a pak řídit, to by skutečně asi mnoho dobrého nepřineslo. Na druhou stranu, pokud by se to řeklo tak, že doteď byly tahanice o to, co to ta nula vlastně znamená, vedlo to ke zbytečným sporům atd., takže teď to sjednotíme s Evropou na 0,5 ale běda, jak budete mít víc, nebo i míň, ale způsobíte nehodu, nevěřím tomu, že by to znamenalo nějaký Carmageddon. Spíš pro spoustu lidí jen legalizaci právě toho stávajícího stavu.

Taky by to šlo udělat postupně, nejdřív třeba do 0,3 atd.
Mosquit píše:U nás se sice prezentuje 0,0 ale ve skutečnosti to bude něco kolem 0,3 - než vás dovezou k doktorovi na přeměření, tak jste pod 0,2 a je "vyhráno". Samozřejmě je to zbytečná ztráta času a nervů.

Myslím, že prezentovat to jako 0,0 je v pořádku.
Dle metodiky (MDČR) je to do 0,24 na Drageru. 0,2 dle lékařů neprokazuje pití alkoholu a 0,04 je odchylka měřícího přístroje. Na krev se už dnes nevozí, pokud řidič nezpochybňuje dechovou zkoušku.

Viz též http://www.osbid.cz/2010/03/metodika-md ... u-v-dechu/
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

A o tom mluvím - nadýchám 0,3, zpochybním, dojedu k lékaři, v krvi bude 0,19 = neprůkazné.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

pivko píše: ... tak mám co?
koupit mu za 6 mesicu jako darek tester do auta. a ano, znovu podekovat policii, protoze v pripade nehody vsechny naklady zaplati z vlastni kapsy, pojistovny se k tomu postavi zady.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Polský rekord v Habarticích 192 km/h, to už je stěží překonatelné.
http://liberec.idnes.cz/clanek.aspx?c=A ... -zpravy_tm
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Standa

Příspěvek od Standa »

Lenny píše:Polský rekord v Habarticích 192 km/h, to už je stěží překonatelné....
Přímo na hranicích se má letos dělat "bezpečný přechod" s ostrůvkem, možná by to chtělo nějakou vjezdovou bránu i z druhé strany...
Mike

Příspěvek od Mike »

Mosquit píše:A o tom mluvím - nadýchám 0,3, zpochybním, dojedu k lékaři, v krvi bude 0,19 = neprůkazné.
tak to někdy v reálu zkuste ;)

a na svobodné pozor, taky mně celkem zaujali, než jsem v posledních volbách do kr.zastupitelstva viděl jejich kandidátku :zvraci:
zastupitel z Měšic, který vybudoval obecní strážníky a drží je jen po dobu, kdy si na sebe vydělají, o zoně 40 v té samé obci ani nemluvě
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Mike píše:a na svobodné pozor, taky mně celkem zaujali, než jsem v posledních volbách do kr.zastupitelstva viděl jejich kandidátku :zvraci:
zastupitel z Měšic, který vybudoval obecní strážníky a drží je jen po dobu, kdy si na sebe vydělají, o zoně 40 v té samé obci ani nemluvě
Co taky čekáte od strany, která káže o liberalismu, ale v jejím čele jsou lidé, kteří nikdy nepodnikali, zato byli vždy přisáti na stát nebo různé přidružené lobistické spolky.
Mike

Příspěvek od Mike »

ano, přiznávám, byl jsem - i ve svém věku - chvilku naivní 8-)
balance

Příspěvek od balance »

Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“