Vize naší dálniční sítě
Re: Vize naší dálniční sítě
Zapomínáš na to, že úspěšnost předpovědí klesá s časovým horizontem. Pro počasí je pravděpodobnost pro 14-denní, že vyjdou pod 30 %. A to je docela málo ne.
Kapacita vozovky se navrhuje pro horizont 20 či 25 let. Tam to vyšlo a tady ne. To je celé.
Kapacita vozovky se navrhuje pro horizont 20 či 25 let. Tam to vyšlo a tady ne. To je celé.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Jako že stejný podnik, který staví dálnice, holt jednou pracuje s velkorysým plánem, zatímco podruhé, i když intenzity budou ještě horší, pro změnu ne, protože se nám prostě nechce nebo to z nějakého důvodu nejde? Nebo jak to myslíte?
Ne že by to sem patřilo, ale z dlouhodobých dat povodí je jasně vidět, že cca od 18. května obě nádrže odpouštěly srovnatelnym (šnečim) tempem, až se dostaly pár metrů pod hladini zásobního prostoru. Akorát že těma Hracholuskama proteklo 80 kubíků, z čehož 50 šlo furt na Plzeň, Vávro (zatimco centrem šlo víc jak 300 z Radbuzy a Úhlavy, který přehrady nemaj .. a shit happened) tak Orlíku přitejkalo skoro 2000 a den to držel na nízkým odtoku, než postavili hasiči (po kolena ve vodě co přihučela z Berounky) v Praze ty stěny. Holt některý legendy maj tuhej život, novináře by patřilo čas od času postříletmichal píše: na v.d. Hracholusky si vysvětlili meteorologická data po svém a začali vypouštět o 14 dní dříve než přišla velká voda. Na Vltavské kaskádě začali vypouštět, když začalo pršet
No já ale nemluvím o tom, že by tím něco zachránili. To v žádném případě. Jen mě překvapuje, že dispečer tohoto vodního díla řeknete toto:
„Sledovali jsme i střednědobé prognózy zejména zahraničních meteorologů, hlavně americký a anglický model. A ty tehdy ukázaly, že tudy bude procházet systém tlakových níží po nebezpečné linii od Středomoří, přes Balkán až po střední a severovýchodní Evropu. Tyto systémy přinášejí vydatné srážky, a zvláště pokud setrvají delší dobu, působí problémy,“ dodal.
Mně to přijde jako taková autonomní správa v rámci organizace, kde ne všichni pracují podle stejných modelů a informací. Jinými slovy: asi jako když si někdo na ŘSD řekl, že intenzity v roce 2040 budou u Lipníka takové, že stojí za to udělat tam pořádnou múk. Nic proti, jsem rád. Ale ptám se: jak to, že si to samé neřekne i někdo, kdo projektuje múk Sedlice?
„Sledovali jsme i střednědobé prognózy zejména zahraničních meteorologů, hlavně americký a anglický model. A ty tehdy ukázaly, že tudy bude procházet systém tlakových níží po nebezpečné linii od Středomoří, přes Balkán až po střední a severovýchodní Evropu. Tyto systémy přinášejí vydatné srážky, a zvláště pokud setrvají delší dobu, působí problémy,“ dodal.
Mně to přijde jako taková autonomní správa v rámci organizace, kde ne všichni pracují podle stejných modelů a informací. Jinými slovy: asi jako když si někdo na ŘSD řekl, že intenzity v roce 2040 budou u Lipníka takové, že stojí za to udělat tam pořádnou múk. Nic proti, jsem rád. Ale ptám se: jak to, že si to samé neřekne i někdo, kdo projektuje múk Sedlice?
Ne, vy melete z novin něco o tom, že tupci na Orlíku, zatimco borcíí v Hracholuskách, což ani neni pravda. Na Orlíce dokonce odpustili o metr víc, ale Mže se holt vlejvá do Berounky stejně až pod Plzní, zatimco Berounka do Vltavy už nad Prahou. Projektování křižovatek pak odráží momentální stav kasy a snadnost výkupu pozemků úplně stejně, jak předpovědi počasí stav tlakový níže nad Islandem. Mezitim se měněj normy, vláda i celkovej pohled na stav věcí vezdejších.
BTW Orlík za poslední týden zase metr proti odpuštěnýmu stavu po povodni nabral. Bydlete na kopci.
BTW Orlík za poslední týden zase metr proti odpuštěnýmu stavu po povodni nabral. Bydlete na kopci.
Dobře. Pánové z Hracholusk si honili body v rámci podniku, zatímco pravda je zcela jiná, nejsou to hrdinové ani jasnovidci a jejich vyjádření kolegy z Vltavské kaskády neprávem poškozuje. Pracujme s Vaší teorií, nikoliv s mou, vyčtenou z novin. Nemám s tím problém. Z Vašeho příspěvku mi vyplývá poslední dotaz: co se tak razantně změnilo, že múk Bělotín je při vlastně vyšších intenzitách v roce 2040 postavena zcela jinak než múk Lipník? Jsou to stavby z té samé doby, projektované v rámci té samé stavby 4704 a museli mít to samé územní rozhodnutí. Dvě křižovatky, jedna stavba, ten samý čas vzniku. Porávnávejme tedy porovnatelné.jonáš píše:Ne, vy melete z novin něco o tom, že tupci na Orlíku, zatimco borcíí v Hracholuskách, což ani neni pravda. Na Orlíce dokonce odpustili o metr víc, ale Mže se holt vlejvá do Berounky stejně až pod Plzní, zatimco Berounka do Vltavy už nad Prahou. Projektování křižovatek pak odráží momentální stav kasy a snadnost výkupu pozemků úplně stejně, jak předpovědi počasí stav tlakový níže nad Islandem. Mezitim se měněj normy, vláda i celkovej pohled na stav věcí vezdejších.
Na první pohled: múk Bělotín 3 dálniční směry a múk Lipník 4 dálniční směry.
"Při plánování dálnic se nedívám na mapu Čech, ale na mapu Evropy."
Co vlastně řešíš? Tvar křižovatek, že jedna je rozštěpná a druhá trubkovitá? Obě mají pro převládající směry přímé větve.
D47 už máme, teď ještě D48
Mám málo stresu v práci, tak ještě se nervuju nad tím, proč se R35 s výhledem 24tis/den připojuje/odpojuje k D1 dvoukilometrovým kolektorem 2+2, zatímco R48 se s 32 tisíci odpojuje/připojuje jedním pruhem. A v porovnání s múk Sedlice je ta bělotínská ještě svatá, kéž by byla v Sedlicích aspoň taková... Nechme to být. Mám pocit, že se něco dělá špatně, resp. že se stejné věci řeší jak koho napadne. Ale když s tím nejdu nic dělat, nebudu si stěžovat a řešit to v diskuzi.Lenny píše:Co vlastně řešíš? Tvar křižovatek, že jedna je rozštěpná a druhá trubkovitá? Obě mají pro převládající směry přímé větve.
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
32 tis. na R48 v Bělotíně? Ale kdeže, tam nebude nikdy víc jak 25 tis., ale i tak je jednopruhové odpojení nesmyslné s tím souhlasím.
R48 -> D48 se podařilo!
No tak to řeknu hned, ne?michal píše:...se nervuju nad tím, proč se R35 s výhledem 24tis/den připojuje/odpojuje k D1 dvoukilometrovým kolektorem 2+2, zatímco R48 se s 32 tisíci odpojuje/připojuje jedním pruhem...
MÚK Lipník překvapivě není jen křižovatka D1 a R35. Je to v podstatě jedna útvarová křižovatka, která zahrnuje 3 MÚK (Trnávka, Bohuslávka a Loučka). A protože máme taky nějaké normy, které se překvapivě projektant (většinou) snaží dodržet, musí se to vyřešit takto ... tj pomocí kolektoru.
Že je MÚK Trnávka (II/437) zbytečná se shodneme asi všichni. Bez ní by kolektory byly podstatně kratší.
Jinak ty vaše opěvované intenzity 2040 pocházejí zhruba z roku 2010, z doby, kdy ještě nebyly známé výsledky celostátního sčítání 2010 a vycházelo se ze sčítání 2005 a odhadovaných koeficientů růstu.
A taky např. MÚK Lipník, jakožto křížení D35 a D1 je přibližně v této podobě plánováno několik desítek let, Bělotín i Sedlice jsou podstatně novější.
A je to jak píše Jonáš ... značnou roli v tom historicky hrála určitě i předpovědi tlakový níže nad Islandem.
Aha. Normy... Já zapomněl na toto zásadní zaklínadlo... Pak to jsou ještě peníze, které někde prostě nedáme, zatímco jinde rozhazujeme plnými hrstmi. A když se to dá dohromady, je tady reálný obraz politiky výstavby dálnic u nás...
A myslíte, že někdy někoho napadne, že by se ty normy taky mohly změnit? Že by v našem státě mohly být odpojovací/připojovací pruhy před křižovatkami D či R delší než je stávající norma, platná i pro múk Dolní Kotěhůlky? Předpokládám, že ne...?
Jinak děkuji všem za odpovědi.
A myslíte, že někdy někoho napadne, že by se ty normy taky mohly změnit? Že by v našem státě mohly být odpojovací/připojovací pruhy před křižovatkami D či R delší než je stávající norma, platná i pro múk Dolní Kotěhůlky? Předpokládám, že ne...?
Jinak děkuji všem za odpovědi.
-
Marooned17
Michal: odpověděl´ste si sám.
-
Marooned17
Pan Rusnok před měsícem:
Zdroj: http://zpravy.ihned.cz/politika/c1-6013 ... ske-navyky
Nechápu, proč v situaci, kdy si půjčujeme peníze s úrokem do dvou procent, proč si nepůjčíme víc a nezačneme dělat něco, o čem víme, že je to potřeba.
HN: Jako například co?
Například dálnice mezi Hradcem a Olomoucí je už sto let naprojektovaná, takže nejde o stavbu, která by z hlediska budoucnosti byla omylem.
Zdroj: http://zpravy.ihned.cz/politika/c1-6013 ... ske-navyky
Tady je odkaz na aktualizaci č. 1 Politiky územního rozvoje.
http://www.mmr.cz/getmedia/61d7b821-8d1 ... y_text.pdf
srovnávací verze:
http://www.mmr.cz/getmedia/5bfcd9c9-bcb ... i_text.pdf
Zajímavá je nová mapka silničních koridorů.
http://www.mmr.cz/getmedia/61d7b821-8d1 ... y_text.pdf
srovnávací verze:
http://www.mmr.cz/getmedia/5bfcd9c9-bcb ... i_text.pdf
Zajímavá je nová mapka silničních koridorů.
- Přílohy
-
- PÚR silniční doprava 2014.JPG (128.63 KiB) Zobrazeno 8057 x
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Nová? Vidím tam rok 2008 a i tahy poněkud nedávají smysl.
EDIT: Koukal jsem do toho materiálu a jestli to dobře chápu, tak ty změny z něj jsou promítnuty do mapky výše. Nicméně přijde mi to dosti matoucí.
EDIT: Koukal jsem do toho materiálu a jestli to dobře chápu, tak ty změny z něj jsou promítnuty do mapky výše. Nicméně přijde mi to dosti matoucí.
R48 -> D48 se podařilo!
Hlavně že v té aktualizaci je nová formulace článku 23 
Ty nové koridory jsou docela logické, ale poněkud nechápu vypuštění některých starých - např. S4 (úsek I/35 z Liberce na Žitavu od I/13 na hranici) je přece v TEN-T !
Předpokládám, že ta S4 se vypouští jen proto, že už je dokončená (skoro).
Jinak ty nové koridory S13 mi nápadně připomínají jednu moji x let starou mapku
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 526#p13526
mapman píše:Předpokládám, že ta S4 se vypouští jen proto, že už je dokončená (skoro).
Tak tak... hnedle jsem si na vaši mapku také vzpoměl, bo jsem si ji kdysi stahoval
Díky a pěkný den!
To je myšleno jako čára z Budějek do Vídně, jestli jedním nebo druhým koridorem jsem nepřemýšlel, každopádně podle mých dnešních znalostí by se mohlo jednat o spojnici vycházející z MÚK Roudné s přeložkou II/156 a pokračující spíš podél této silnice k Novým Hradům a pak podél trati až do Gmündu. Přes Suchdol určitě ne, tam je CHKO. Pěkný den rovněž 
A že už tenkrát, tam máš některé R komunikace, značená červeně jako dálnice. To ta vize s tím přejmenováním R na D, je už tak "stará"?
Jinak jsem se na to tu asi už ptal. Ale neuvažuje se i o zavedení oficiálních názvů dálnic u nás? Aby to nebylo jako nyní, kdy občas je to drážďánská dálnice, nebo bratislavská dálnice (např. Zelená vlna) a jindy zase teplická, nebo břeclavská dálnice (tisk, tv).
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Prosím pěkně, Rakušané by rádi postavili novou kapacitní silnici spojující Dolním Rakousko s Českem. Už dnes je v tomto smyslu (stoupající pruhy, MÚKy) rekonstruována velká část trasy Krems - Zwettl - Vitis (silnice 37, 38, 36).mapman píše:To je myšleno jako čára z Budějek do Vídně, jestli jedním nebo druhým koridorem jsem nepřemýšlel, každopádně podle mých dnešních znalostí by se mohlo jednat o spojnici vycházející z MÚK Roudné s přeložkou II/156 a pokračující spíš podél této silnice k Novým Hradům a pak podél trati až do Gmündu. Přes Suchdol určitě ne, tam je CHKO. Pěkný den rovněž
Zde by se jednalo o odbočku u Zwettlu směrem na Vitoraz a hraniční přechod u Vyšného. Už dlouho se zamýšlí postavit prodloužení II/156 Nové Hrady - Vyšné (portal.cenia.cz/eiasea/download/.../JHC312_oznameni.pdf). Jsme ale bohužel v Česku, takže se nic nestaví.
No a dále by samozřejmě bylo potřeba celkově zrekonstruovat silnici II/156, která s výjimkou několika kilometrů před a za Strážkovicemi má na svůj význam dost špatné parametry.
O všem se ví, ale nic se nedělá. Nevím, kde je problém, zřejmě nedostatek peněz a zájmu na české straně.
Ano, ta myšlenka je velmi stará, tak rok 2007/2008 a to jsme nebyli první, kdo s ní přišel...monin píše:A že už tenkrát, tam máš některé R komunikace, značená červeně jako dálnice. To ta vize s tím přejmenováním R na D, je už tak "stará"?Jinak jsem se na to tu asi už ptal. Ale neuvažuje se i o zavedení oficiálních názvů dálnic u nás? Aby to nebylo jako nyní, kdy občas je to drážďánská dálnice, nebo bratislavská dálnice (např. Zelená vlna) a jindy zase teplická, nebo břeclavská dálnice (tisk, tv).
Oficiální názvy se zatím zavádět nemají, u nás to nemá tradici. Spíš by to chtělo, jak píše můj předřečník, zajistit nějaké pořádné financování výstavby a přizpůsobit vhodným způsobem právní předpisy pro přípravu a výstavbu liniových staveb...