Praha všeobecně

Pražský a Městský okruh, radiály a ostatní pražské komunikace
Odpovědět
GiuseppeS

Re: Praha všeobecně

Příspěvek od GiuseppeS »

pivko píše: Myslím, že hledat racionalitu u pakáže typu Automat (kterou ale také platíme z našich daní) nemá smysl. Oni prostě bojují proti automobilové dopravě jako takové a tohle je prostě jedna z bitev. Zkoušejí, co si ještě lidé nechají líbit.

Uzavření Smetanova nábřeží by vedlo k závažnému narušení dopravní obslužnosti v centru. Pokud někdo jede od Intercontinentalu k ND, jaké má možnosti - objíždět to po magistrále a přes Karlák? Nebo už přes tak dost dopravně zatíženou Malou stranu? Pěší zóna na Smetanově nábřeží jako taková je pěkná věc, ale musí to být kudy rozumně objet. A to tady v žádném případě není.
Dík za další názory k záležitosti "Smetanovo nábřeží" v sousedním tématu http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... &start=337. Sorry, že si to takto vytahuju sem, ale vzhledem k urputnosti Auto-matu to možná bude časem na samostatné téma ...
Sch

Příspěvek od Sch »

Navrhl bych zjednosměrnění, Smetanovo nábřeží směrem na sever, Mála Strana směrem na jih. Na Malé straně by se vyřešil problém neprůjezdnosti pro tramvaje, protože auta mají stejnou trasu v celé délce, směrem na jih se kolona tvoří ve Valdštěnské, kde je celkem bez problémů, jen křižovatka Klárov, by asi měla problém, to je k dalšímu dořešení.
Na Staroměstské straně, je kolona hlavně v Divadelní, kde také nepřekáží, nemožnost levého odbočení z mostu Legií, by velmi ulevila této křižovatce, ale opět by se ještě více zaplnilo levé odbočení na Jiráskově mostě, které nemá kapacitu, opět k dořešení.
Úplné uzavření Smetanova nábřeží akorát totálně ucpe Malou Stranu, takže to bez koordinace obou břehů udělat nejde.
Jezdím tam pravidelně, ale upřímně nepotřebuji to, zvláště s Blankou.
pivko

Příspěvek od pivko »

Co říkáte novému nápadu páně Hudečka?

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/dopr ... 77438.html
michal

Příspěvek od michal »

Tak tenhle pán můj hlas nedostane. Ne že by se mi ten nápad Prahy jako města vlídného k cyklistům a chodcům nelíbil. Naopak!!! Ale podle mě to bere za špatný konec - za ten populistický. Snaha vymezit se velkým dopravním investicím z dob Béma je jedna věc a celkem chápu, že se o to pokouší. Ale je potřeba si uvědomit, že cyklopruh na magistrále nedělá Prahu pro cyklisty atraktivnější. Jen nebezpečnější... Má - li se Praha v tomto směru začít nějak rozvíjet, musí to být koordinovaně, na základě nějaké strategie - což toto tím dojmem rozhodně nepůsobí. Tam, kde je dost místa pro auta, uděláme i místo pro cyklisty? Třeba na JS...? Pokud chci vytlačit auta z města, musím nabídnout dostatečně atraktivní alternativu. Jízda na kole po magistrále to podle mě fakt není :lol: :crazy:
kentanjack

Příspěvek od kentanjack »

To nedává smysl, ten člověk snad žije ve světě iluzí.
Dyť tam jsou MÚK, respektive připojovací a odpojovací pruhy, jak to na těchhle místech chtěj řešit? To v připojovacím pruhu bude muset řidič zastavit a pozorně sledovat, jestli se zezadu v cyklopruhu neřítí nějaká špatně viditelná nudle? A při sjezdu budu muset zastavit v průběžném levém pruhu, zablokovat auta za mnou a počkat, až projede několik uřícených cyklistů rychlostí 20 km/h a pak budu moct teprve odbočit? Huh?

Už teď jsou problematická některá zúžená místa, např. toto: http://mapy.cz/s/83bw - neumím si představit, že se tady přimaluje další pruh.

Tohle může vyhovovat jen chronickým cyklistům "vysíračům", kteří si naopak budou užívat blokování automobilové dopravy.
Mike

Příspěvek od Mike »

je to jen plácnutí moravského stréca do okurkové sezony
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Standa

Příspěvek od Standa »

To je pěkné, toto, to se povedlo :kladivo: ! Jsem zvědavý, jak se dají zúžit jízdní pruhy třeba na Nuselském mostě, to bude velmi poučné :) . Každopádně by se měly tyto geniální myšlenky co nejvíce šířit, aby se Pražané mohli před volbami 2014 náležitě rozmyslet, koho volit :twisted: !
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Na Nuselskym mostě se nic zužovat nemusí, protože oba široširý chodníky jsou už asi dvacet let vedený jako cyklostezka smíšená. Dtto kolem velký části JS je luxusní cyklistická doprovodná komunikace, jakou tam auta při ucpání nikde široko daleko nenajdou. Mně to fakt baví, takový poučený kontraglosy z absurdistánu ;-)
Standa

Příspěvek od Standa »

Jonáš: No já se obávám, že ty chodníky cykloexpertovi asi stačit nebudou :) ...
Kdy si myslíte, že by mohl být cyklopruh na Nuselském mostě zaveden. Už teď, kdy probíhá rekonstrukce?
V rámci rekonstrukce ten pruh určitě nevznikne. Myslím, že je to reálné na jaře příštího roku. Zúžení těch pruhů je předpokladem, aby se objevilo místo pro cyklopruh po obou stranách.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Chodník na Nuseláku je úzký. Právě proto, že je to hlavně chodník. A to je podle mého problém skoro všech rádoby cyklostezek v Praze - míchání chodců a cyklistů. U toho vzniká při jedné jízdě tolik zdraví nebezpečných situací, že je nezažiju na silnicích za rok (cca 5-10 tis. km). Všude musí být minimálně rozdělení čárou, jinak je to pro jakoukoliv jinou než rekreační dopravu nepoužitelné.

A k magistrále. Tam by stejně asi nikdo nejezdil, kromě vysíračů z automatu... Co chybí v Praze dost, jsou ucelené tahy - např. z Vinohrad se na Smíchov skoro nedá rozumně dostat, přitom by stačilo preznačit (a pokud možno zrušit dlažbu) pár jednosměrek...
Standa

Příspěvek od Standa »

Kubajsu: Já mám třeba hodně rád cyklostezku na bývalé trati z Hlaváku na Krejcárek, jenže na ni nic nenavazuje, takže je pro nějakou praktickou cestu nepoužitelná.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Právě. Vede od nikud nikam, takže jsem po ní zatím ani nejel. Stejně tak bývalá vlečka ve Vysočanech; na tu se pro jistotu nedá ani najet... Takovéhle "výkřiky" nemají nejmenší smysl, protože jsou pro dopravu prakticky nepoužitelné...
X236K
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X236K »

Aby nam magistrat tim vsim zklidnovanim dopravy a parkovacimi zonami centrum nezabil. Kam se lidi nedostanou, tam logicky nejedou, ze...
Standa

Příspěvek od Standa »

X236K: No to je právě jeden z těch důvodů, které mě tak vytáčejí, že potom píšu poněkud ostřeji (teď si to raději víc hlídám ;) ).

Kubajsu: Přitom by stačilo přidat pár napojení a byla by z nich krásná cyklovýpadovka od Hlaváku na východ a severovýchod. Trochu megalomansky by se to dalo propojit takhle. Lávka nad nádražím Libeň je sice trochu divočina, ale využilo by jí určitě i dost pěšáků - rozhodně mi přijde smysluplnější, než obdobný nápad na Žižově (z Parukářky na Vítkov). Navíc by tahle trasa napojila pár potenciálních cílových objektů (O2 Aréna, Sporthotel)
X236K
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X236K »

Do jaké fáze přípravy se dostal ten Bémův nápad se zakopáním magistrály? Byl to tenkrát jen výkřik do tmy a nebo byly připraveny výkresy a rozpočet?
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Standa: Nebo takhle
kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

Ale pánové, ať se dítka tuží a užijou si nějaké to dobrodružství http://www.mapy.cz/s/83LK s nulovou variantou
Standa

Příspěvek od Standa »

Kubajsu: To by bylo mnohem jednodušší, jenže jsou tam přejezdy přes dvoje docela používané koleje železničního depa Libeň a navíc v tom podjezdu na Spojovací je jen úzký chodník (určitě ne širší, než Nuselský most) a potenciální kolize s východní částí MO. Mám to tam celkem prochozené, třeba ten přechod přes Spojovací se skoro nedá použít (proto jsem tam zvažoval tu menší lávku - ostatně něco takového bylo i na nějaké vizualizaci) Možná takhle, ale zase je tam lávka alespoň 130 m. Posunem lávky blíž ke Sporthotelu by se sice dala zkrátit na polovinu, ale zase už by tam hrozil konflikt s východní částí MO (jsem nenapravitelný optimista :) , věřím, že se jednou postaví!).

Kyk: Trochu adrenalin, ale dá se. K Žižkovu je z obou stran široký chodník, párkrát už jsem ho na kole projel nahoru i dolů (přes Harfu ale kolo raději převedu :) ). Na Spojovací je to horší, užší chodník, občas i chodci. Mám ji spíš prochozenou, ale s cyklisty jsem se zatím vždycky poskládal. Z Novovysočanské bych měl na kole strach a chodníky má prakticky nepoužitelné.
dvs

Příspěvek od dvs »

X236K píše:Do jaké fáze přípravy se dostal ten Bémův nápad se zakopáním magistrály? Byl to tenkrát jen výkřik do tmy a nebo byly připraveny výkresy a rozpočet?
Výkresy byly připraveny pro EIA. Žije si to vlastním životem a možná i bylo 11.6.2013 veřejné projednání (na webu je jenom pozvánka a bylo to v období povodní).
http://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_PHA601
V deníku z 21.6.2013 je z té doby také zmínka o tom samém, ale z jiného pohledu
http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/t ... 30621.html
= zastupitelstvo Prahy neschválilo změnu územního plánu a tím to zablokovalo.
Podrobnější diskusi do vlákna Severojižní magistrála
Sch

Příspěvek od Sch »

Kam se lidi nedostanou, tam logicky nejedou, ze...
Jestli to myslíte takto: Kam lidé plynule nedojedou autem a zdarma nezaparkují, tam nejedou...

Tak to s Vámi nemohu souhlasit, většina lidí se již dnes pohybuje v centru bez auta, a část řidičů by auto oželela, pokud se jim to vyplatí a něco je tam láká. Jde o to ty podmínky nastavit tak, aby se jim to vyplatilo a bylo centrum dost lákavé.

Parkovací zóny jsou správný směr. Kritici mluvili o vylidnění částí města se zónami, protože návštěvy nebudou mít kde zaparkovat, řemeslníci nezaparkují atd., ale k žádnému vylidňovány nedošlo. Jsem toho názoru, že rezidentní karty by se dokonce měli drasticky zdražit, ale to je politicky ožehavé téma. To by jistě přimělo mnoho majitelů aut, jestli se jim vyplatí auto vlastnit, pro jednu cestu týdně, uvolnil by se tlak na neubývání uličních parkovacích stání v centru a byla by průchodnější kvalitnější úprava uličního parteru pro pohyb obyvatel bez ocelového brnění automobilu po ulicích. A je již dokázáno, např. v NYC, že chodec v ulici utratí víc než motorista, čili čím víc chodců přitáhnete do ulic, tím víc příležitostí pro podnikání a tím víc lákadel pro chodce, (pozitivní zpětná vazba). Takto funguje oživování centra města.

Čili já souhlasím s urbanistickým směrem, zastávající názor, že méně aut v ulicích centra města (stojících i jedoucích) toto centrum oživí. Po zavedení pěší zóny na Václaváku se třeba ukáže, že garáže Slovan jsou vlastně zlatý důl, protože najednou se těch 300m docházky na atraktivnější Václavák ukáže jako přijatelná vzdálenost.

Bavíme se ale o centru, na periferii je to jinak, tam je parkování po omezenou dobu zdarma poměrně důležité lákadlo.
Jakub Šponar

Příspěvek od Jakub Šponar »

kyk píše:Ale pánové, ať se dítka tuží a užijou si nějaké to dobrodružství http://www.mapy.cz/s/83LK s nulovou variantou
Teď jen nevím jestli je to ironie, nebo míněno vážně. Tam to už teď stojí za prd(aut jak na...) a v živých barvách vidím jak tam cyklisti do kopce křížej ten čtyřpruh(odbočka k bejvalý Sazce)
kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

Vpodstatě to byla ironie, ale, od čeho tam máme přechod? Levé odbočení zprava...
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Kubajsu píše:A k magistrále. Tam by stejně asi nikdo nejezdil, kromě vysíračů z automatu... Co chybí v Praze dost, jsou ucelené tahy - např. z Vinohrad se na Smíchov skoro nedá rozumně dostat, přitom by stačilo preznačit (a pokud možno zrušit dlažbu) pár jednosměrek...
Například ucelenej tah z Krče/Pankráce na Nové Město .. to jsem jezdil po magistrále dávno předtim, než nějakej Automat vůbec založili, na Hlavní nádraží přímý spojení jak víno a lepší nikdy neexistovalo ani existovat nebude. Za bolševika si tam člověk ještě o úkladnou vraždu ani nekoledoval :lol: Ale pokud se tam prohlásí padesátka za definitivní, tak opravdu nejsou potřeba pruhy široký tři a půl metru a dá se ten cyklo/chodník patřičně rozšířit.
kot

Příspěvek od kot »

Jeden pruh pro kola a druhý pro bruslaře... :lol:
dvs

Příspěvek od dvs »

Na webu ÚRM se objevil duch!

Duch metropolitního plánu.
Je tam zymýšlených nových mostů přes řeku Vltavu - objevuje se tam most v Chuchli, Sedlci apod. a něčím čemu říkají propojení.
Pak je tam ještě zajímavý obrázek s těmi bulváry

http://www.uppraha.cz/uploads/assets/do ... eze_mp.pdf
Odpovědět

Zpět na „Praha“