Já nevím, co chcete řešit. Jsou města, evropská i mimoevropská, kde je hustota osídlení i zahlcení automobily mnohem, mnohem větší a funguje to. Nevšiml jsem si, že by v těchto městech probíhalo hromadné omezování dopravy tak, aby se problém přesunul jinam - jak je to ve zvyku tady, nebo že by tam snad všichni jezdili na kole.Kubajsu píše:To je nepopiratelný faktStanda píše:...na cyklistice ekonomiku nepostavíte...![]()
Ovšem na druhou stranu zároveň je vidět dost nepříjemné přeplnění Prahy (a vlastně všech měst) auty. Dřív nebo později se to musí nějak vyřešit a obávám se, že další výstavba komunikací pro auta (kromě základního systému okruhu a radiál) to určitě nevyřeší - už jen protože prostě není místo. Takže "babo raď".
V těchto městech lze narazit na několik věcí a jednou z nich jsou garáže pro veřejné parkování na každém rohu, dokonce i v místech nejbližších centru. Proč to nefunguje v Praze je vcelku jasné, není to dost sluníčkový, městu je nedostatek parkování evidentně jedno (ale to je tak zřejmě v celé ČR) a byznys je snazší, když zpřátelená firma maluje na zem modrou čáru a odtahuje.
Stejně tak semafory, značky a přechody. Místo toho nechat řidiče si navyknout na používání vlastního rozumu a učit je vzájemný toleranci, tak ne, všechno označkujeme a osemaforujeme, všechno musíme řidiči sdělit, respektive přikázat značkami, i jaký má mít obutí. Takže potom když řidič jede po magistrále, tak ne aby sledoval situaci kolem sebe, ale dává pozor především na tachometr, rychlostní kamery a případně kde zrovna stojí policie s radarem. To na bezpečnosti a plynulosti skutečně přidá. Povaha česká holt.
O chybějících radiálách, městském a pražském okruhu a nezájmu dostavět, se snad nemusím zmiňovat. Pro mě by např. PO přes Suchdol byla spása.
Po Praze jezdím pouhých cca 6 let a konstatuji, že počáteční nadšení z relativně plynulé a nepříliš omezené dopravy celkem rychle střídá zklamání z dalšího a dalšího, často zbytečného omezování pod záminkou rekonstrukce, cyklo-něco, revitalizace, blabla.
Místo toho, jak Prahu zprůjezdnit, se řeší, jak ji zneprůjezdnit. Super. Omezování už někdy něco dlouhodobě vyřešilo? Nevím o tom.