elektronické dálniční známky

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
bumbik

Re: Dálniční známky

Příspěvek od bumbik »

promiň Lenny je to sice menšina, ale já to beru z pohledu D a R po kterých jezdím a to je právě D1 do Brna, D2 do Břeclavi, občas po D1 u Ostravy a jinak R48 a R56 a R35, takže z mého pohledu je to tak půl na půl ... ale uznávám, že jsou i D a R ve skvělém stavu a za to palec nahoru, ale přeju si, aby v tomto stavu byly všechny, což bohužel zatím nejsou ... takže se omlouvám, ale na to jsem prostě musel reagovat, že dálnice jsou luxus, za který si musíme připlatit (jo mělo by to tak být, ale zatím cca 280 km, jak jsi napsal tím "luxusem" rozhodně nejsou, takže tam bych si představoval nezpoplatnění, protože tam mi přijde zpoplatnění skutečně absurdní)

argument pro nezpolatnění dálnic pro osobáky, viz:
edit: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci ... zpecnejsi/

tak na tomhle jsem si přihřál polívčičku :D
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Mike

Příspěvek od Mike »

Lenny píše:.... Katastrofální stav je na R7, ale to není dálnice. ...?!
to sice není, ale zpoplatněná je a tom tato diskuse byla
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

absolutně nezáleží na faktu, v jakém stavu je povrch dálnice, pokud je bezpečno po něm jezdit jako po tělesu (že na vás nespadne skála, tunel atp.), je to stavba, zdvojená silnice, která řeší tranzit kolem obcí nebo přes ně, šetří čas i PHM a proto je to luxus, za který je nutno platit, je zcela nedůležité, se porovnávat "a jak je to jinde", protože 21. století bude navazovat na 20. století výstavby, která pak po nezpoplacení pouze přenáší zátěž dalších oprav do dalších období a ve světě, kde není dostatek peněz (protože jdou jinam), se nebudeme již v globálu bavit na úrovni zda to zpoplatnit nebo ne, ale jak to zpoplatnit, v jakých časech dát vyšší sazby a koho přinutit po tem jezdit; i proto je zpoplatnění "nějak" řešeno třeba v tom Německu, nemluvě o faktu že nákladní doprava dávno platí (nutno říct, že Německo pro ně i investuje, třeba v letech 2013-2015 se rozšíří počet parkovacích míst pro nutné odpočinky o 15.500; český problém zaplněnosti těchto míst po 20.00 je rovněž problémem, který se neřeší nijak)

nikdo vás nenutí užívat dálnice se špatným povrchem, můžete klidně jezdit jinudy a že to obchází i část tranzitu, za to může špatná legislativa, ale tranzit jako takový se snaží jít i po té "špatné" D1 a ad Pražský obchvat, nemyslím že jeho nová část je "přílepkem", horší je, že od nehody jednoho kamionu se několik týdnů nechává 1 tubus uzavřen :roll:

kdo si opravdu myslí, že by se snad měla D1 vypustit ze zpoplatnění jenom proto, že se desítky let prakticky nic nedělalo a teď je to v takovém žalostním stavu ten je opravdu mimo realitu, již jen pro to, že když ty zdroje nebyly doposud, tak ubráním dalších se stav opravdu nemá jak zlepšit

jen pro doplnění, jsem kritik nic nedělání na D1, ale to je jiné téma
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
bumbik

Příspěvek od bumbik »

chápu argumenty a ikdyž o tom mám své pochybnosti, pokud zpoplatnění pomůže urychleně ten stav D1 řešit, tak fajn, ovšem s jednou věcí s vámi fakt nesouhlasím - ta úspora PHM - při vyšší rychlosti auto má vyšší otáčky tudíž i vyšší spotřebu, takže ano šetří to čas, nejezdí se obcemi (obchvaty) atd. ale zrovna palivo to neušetří a už vůbec né tankodromy, kdy se spotřeba ještě zvýší víc, jelikož motor se víc "nadře" při překonávání těch nerovností ... koneckonců už několikrát i v médiích zaznělo z úst více lidí, že když jedou po kvalitních zahraničních dálnicích, tak mají o litr nižší spotřebu než, když jedou např. po české D1 ... ;-) počítám, že po modernizaci D1 se tento rozdíl smaže ;-)
Diaľničiar
VIP

neustálé popojíždění v kolonách, postávání na křižovatkách, na přechodech, zpomalování a rozbíhání zcela jistě PHM neušetří; nebavím se o tom, když někdo jede 150 km/h, ale pro tranzit to úspora je a pro mnoho osobních aut rovněž
ty jámy zas až tolik na PHM neudělají - apropo na paralelních trasách to zas až tak lepší není ;)

a opětovně porovnávat zahraničí není dobré, protože v zahraničí se i na jedničkách jede lépe než na těch českých (nebo slovenských)

že to je s nějakým rozdílem pro to zahraničí, je možné, ale porovnávejte porovnatelné v zemi s tím, co vlastně řešíte ;)
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

bumbik píše:chápu argumenty a ikdyž o tom mám své pochybnosti, pokud zpoplatnění pomůže urychleně ten stav D1 řešit, tak fajn, ovšem s jednou věcí s vámi fakt nesouhlasím - ta úspora PHM - při vyšší rychlosti auto má vyšší otáčky tudíž i vyšší spotřebu, takže ano šetří to čas, nejezdí se obcemi (obchvaty) atd. ale zrovna palivo to neušetří a už vůbec né tankodromy, kdy se spotřeba ještě zvýší víc, jelikož motor se víc "nadře" při překonávání těch nerovností ... koneckonců už několikrát i v médiích zaznělo z úst více lidí, že když jedou po kvalitních zahraničních dálnicích, tak mají o litr nižší spotřebu než, když jedou např. po české D1 ... ;-) počítám, že po modernizaci D1 se tento rozdíl smaže ;-)
Základní poučka je, že je lepší konstantní rychlost, než její neustále změny - což platí hlavně pro kamiony a možnost konstantní rychlosti je právě to, co dálnice nabízí. Sice v absolutních číslech může být spotřeba vyšší, ale zase je kratší cestovní čas. Zkus si stejnou trasu urazit v daném čase po dálnici a pak po souběžné komunikaci nižší třídy a porovnej spotřeby.
Srovnávat D1 s nedefinovanou "zahraniční dálnici" lze jen těžko, protože D1 je ve své nejstarší části dost specifická, jsou tam poměrně velká stoupání, takže ji srovnávat třeba s polskou A4 z Katowic do Krakowa je úplně mimo mísu, neb vede jiným terénem.
R48 -> D48 se podařilo!
jonáš

Příspěvek od jonáš »

bumbik píše:chápu argumenty a ikdyž o tom mám své pochybnosti, pokud zpoplatnění pomůže urychleně ten stav D1 řešit, tak fajn, ovšem s jednou věcí s vámi fakt nesouhlasím - ta úspora PHM - při vyšší rychlosti auto má vyšší otáčky tudíž i vyšší spotřebu, takže ano šetří to čas, nejezdí se obcemi (obchvaty) atd. ale zrovna palivo to neušetří a už vůbec né tankodromy, kdy se spotřeba ještě zvýší víc, jelikož motor se víc "nadře" při překonávání těch nerovností ... koneckonců už několikrát i v médiích zaznělo z úst více lidí, že když jedou po kvalitních zahraničních dálnicích, tak mají o litr nižší spotřebu než, když jedou např. po české D1 ... ;-) počítám, že po modernizaci D1 se tento rozdíl smaže ;-)
Jednak, nikdo vás nenutí 8-) jet po dálnici maximálkou, můžete jet s kamiony 90 a šetřit .. a potom, musíte D1 srovnávat s nějakou podobně "horskou" dálnicí, ne s celkem rovinatym Německem nebo dolnim Rakouskem. Pokud máte v autě měřič okamžitý spotřeby, tak se občas mrkněte, kolik si to cucne do kopce. A největší žrout je rozjíždění a zpomalování, zejména pokud používáte brzdy. 8-)
Standa

Příspěvek od Standa »

Se spotřebou mám zajímavou zkušenost, hornatý terén mi ji za normálních podmínek (třeba bez protivětru) moc nezvyšuje, protože zpravidla to, co musím nastoupat, následně zase sklesám - třeba na D1 je to mezi Prahou a Brnem zhruba nastejno i při jednosměrné cestě. Na Vysočině u Větrného Jeníkova si vždycky říkám, jak to naše auto strašně chlastá a potom už se to jen zlepšuje ;) !

K tomu zpoplatnění dálnic: "Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme proti tomu protestovat, ale to je asi tak všechno." Diaľničiar má pravdu, časy dálnic zadarmo jsou už pasé... Ale pro uklidnění, třeba v Argentině se běžně platí i za obyčejné silnice a bez alternativy!
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Standa píše:Se spotřebou mám zajímavou zkušenost, hornatý terén mi ji za normálních podmínek (třeba bez protivětru) moc nezvyšuje...
To je dané konstrukcí motoru (ve většině případů). Nejlepší účinnost je na plný plyn. Takže když se jede do kopce prakticky na plno a pak z kopce na volnoběh, bude výsledek lepší než při stálé zátěži motoru např. 40%...

Nesmí to ale být natolik hornaté, aby člověk musel do kopce podřazovat a z kopce brzdit...
bumbik

Příspěvek od bumbik »

o tom, že je D1 mezi Prahou a Brnem hodně hornatá jsem nevěděl, pak to tedy s tou spotřebou chápu, omlouvám se, děkuji za informace :-)
Diaľničiar
VIP

Standa píše:Ale pro uklidnění, třeba v Argentině se běžně platí i za obyčejné silnice a bez alternativy!
No a pro nákladní dopravu to začíná být zaváděno prostřednictvím mýta již i v EU, postupně s tím, že se zcela vymezují úseky, kam se nedostane. Později třeba se pak zavede elektronické všude i pro osobáky. Prostě se všechno směruje jinak :arrow: ale k jedinému cíli.

Ad bumbik: kdo chtěl ten pochopil, kdo nechce, ten se směje nepodstatnímu. Protože ano, ze stavebního pohledu by třeba dnešní D1 nebyla takovým způsobem stavěna. ;) Teď to porovnám, je to stejné jako výstavba na Stuttgart, kde se sice proto tvoří kolony, protože se za chodu staví nová trasa, plno mostů a tunelů, od "kopečkových" dálnic na dlouhé trasy se ustupuje. Ale to je zas jiné téma.
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Marooned17

Příspěvek od Marooned17 »

monin

Příspěvek od monin »

Kde si to našel? To je jak z Haló novin. Hned je po ránu člověku veseleji :lol:
Tak už jen to, co má ten člověk na hlavě, či jak se jmenuje, vypovídá naprosto a dokonale za vše. A to jsem tolerantní člověk a je samozřejmě jasné, že si na tu hlavu může dát klidně i pytel z brambor, to je jeho věc. V tom jeho článku už jen schází výkřik "zrušte prachy"! Nejhorší, ale na tom je, že to ten člověk myslel vážně. A že na toto, naopak zase slyší u nás hodně lidí a ještě tomu mohutně tleskají. :oops:
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
jonáš

Příspěvek od jonáš »

:lol: Větvička že by něco myslel vážně?
dvs

Příspěvek od dvs »

Co kdyby se ty známky zlevnili zpátky na 800Kč a zavedli se na všechny dělené čtyřpruhy s omezeným přístupem.
Marooned17

Příspěvek od Marooned17 »

monin, jonáš: Však jsem to raději nekomentoval :-)
Mike

Příspěvek od Mike »

dvs píše:Co kdyby se ty známky zlevnili zpátky na 800Kč a zavedli se na všechny dělené čtyřpruhy s omezeným přístupem.
kdyžuž tak na těch 400,-
pak už by ke zrušení byl jen krok ;)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Petanecek

Příspěvek od Petanecek »

Rád bych se uvedl srovnání z Asfinagu, kde je krásně vidět cena za km zpolatněných komunikací v dané zemi. Srovnání ve státech užívajících "nálepkový" systém v rámci "střední" evropy a srovnání délky zpoplatněných komunikací, ku ceně roční známky a jejich cenu za 1 km komunikací.

Stát Délka platné sítě(km) Cena roční známky(EUR) Euro pro 1 km
Rakousko 2.178; 82,70; 0,038;
Slovinsko 606; 110*; 0,18;
Maďarsko 1097; 143; 0,13;
Slovensko 631; 50; 0,079;
Česká Republika 1.192; 58; 0,049;
Švýcarsko 1.700; 33; 0,02;

V článku se také zmiňují o Itálii, jako zvláštní kategorii pro platbu zpoplatněných komunikcí a také o Slovinsku, kde se již platí za výšku auta nad přední nápravou (proto ta hvězdička).
Originála & zdroj: http://www.asfinag.at/newsroom?-2277267 ... -view-full
Zdržuji se hlavně jižně od Dunaje, ale rád se podívám i na severní břeh a sem tam i na západ od Rýna.
Hanes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hanes »

K tomu můžu dodat jen jedno: cena 1500Kč je v pořádku, pokud to převedeme na dobu platnosti, která je 427 dnů vychází cca 3,513 Kč za den. Každý z nás vyhodí denně daleko více peněz za spoustu věcí, které kolikrát ani nepoužijeme. Jen si uvědomte kolik zaplatíte, když jedete k moři na dovolenou například do Chorvatska. A to platíte jednou tam a podruhé zpátky, kde máte další dny roku?
Na konci světa: I/60 a kousek od civilizace: A 94, jinak na cestě mezi nimi.
Likas

Příspěvek od Likas »

Mě 1500,- připadá taky v pohodě. Např. cesta od maďarských hranic Srbskem do Niše a zpět je za 700,- - dvě cesty jsme na ceně naší roční známky. A třeba průjezd Francií od Německa do Španělska je taky pěkná pálka. Já si na náš systém nestěžuju.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

ikdyž jsem spíš zastáncem zrušení plateb za dálnice s prospěchem pro obce, tak si myslím, že když platit, tak systém známek ať lepených či elektronických ale ZDŮRAZŇUJI SYSTÉM ČASOVÉHO ZPOPLATNĚNÍ je super a dávám mu palec nahoru, protože je to podle mě optimální :-)
bumbik

Příspěvek od bumbik »

tak v otázkách václava moravce mluvil stanjura i prachař a oba se shodli na dálničních známkách pro další 4 roky, výborně ;-) a navíc žádné zdražování, zachování 1500 kč roční známka, ideální ;-)
Dan

Příspěvek od Dan »

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci ... -nebudeme/

ještě to tak, spíš by to mělo být naopak..
dvs

Příspěvek od dvs »

Tak další pokud o krajskou dálniční známku
http://www.novinky.cz/ekonomika/337446- ... kraje.html
monin

Příspěvek od monin »

Já bych zavedl ještě i okresní dálniční známky. Proč by měl někdo, kdo chce jen v rámci svého okresu, jet jen o kousek dál autem, posekat si na druhou zahradu trávu, platit ještě 300 Kč? A okresní známky bych dal za kilo - vepřového, hovězího, nebo skopového.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“