argument pro nezpolatnění dálnic pro osobáky, viz:
edit: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci ... zpecnejsi/
tak na tomhle jsem si přihřál polívčičku
to sice není, ale zpoplatněná je a tom tato diskuse bylaLenny píše:.... Katastrofální stav je na R7, ale to není dálnice. ...?!
Základní poučka je, že je lepší konstantní rychlost, než její neustále změny - což platí hlavně pro kamiony a možnost konstantní rychlosti je právě to, co dálnice nabízí. Sice v absolutních číslech může být spotřeba vyšší, ale zase je kratší cestovní čas. Zkus si stejnou trasu urazit v daném čase po dálnici a pak po souběžné komunikaci nižší třídy a porovnej spotřeby.bumbik píše:chápu argumenty a ikdyž o tom mám své pochybnosti, pokud zpoplatnění pomůže urychleně ten stav D1 řešit, tak fajn, ovšem s jednou věcí s vámi fakt nesouhlasím - ta úspora PHM - při vyšší rychlosti auto má vyšší otáčky tudíž i vyšší spotřebu, takže ano šetří to čas, nejezdí se obcemi (obchvaty) atd. ale zrovna palivo to neušetří a už vůbec né tankodromy, kdy se spotřeba ještě zvýší víc, jelikož motor se víc "nadře" při překonávání těch nerovností ... koneckonců už několikrát i v médiích zaznělo z úst více lidí, že když jedou po kvalitních zahraničních dálnicích, tak mají o litr nižší spotřebu než, když jedou např. po české D1 ...počítám, že po modernizaci D1 se tento rozdíl smaže
Jednak, nikdo vás nenutíbumbik píše:chápu argumenty a ikdyž o tom mám své pochybnosti, pokud zpoplatnění pomůže urychleně ten stav D1 řešit, tak fajn, ovšem s jednou věcí s vámi fakt nesouhlasím - ta úspora PHM - při vyšší rychlosti auto má vyšší otáčky tudíž i vyšší spotřebu, takže ano šetří to čas, nejezdí se obcemi (obchvaty) atd. ale zrovna palivo to neušetří a už vůbec né tankodromy, kdy se spotřeba ještě zvýší víc, jelikož motor se víc "nadře" při překonávání těch nerovností ... koneckonců už několikrát i v médiích zaznělo z úst více lidí, že když jedou po kvalitních zahraničních dálnicích, tak mají o litr nižší spotřebu než, když jedou např. po české D1 ...počítám, že po modernizaci D1 se tento rozdíl smaže
To je dané konstrukcí motoru (ve většině případů). Nejlepší účinnost je na plný plyn. Takže když se jede do kopce prakticky na plno a pak z kopce na volnoběh, bude výsledek lepší než při stálé zátěži motoru např. 40%...Standa píše:Se spotřebou mám zajímavou zkušenost, hornatý terén mi ji za normálních podmínek (třeba bez protivětru) moc nezvyšuje...
No a pro nákladní dopravu to začíná být zaváděno prostřednictvím mýta již i v EU, postupně s tím, že se zcela vymezují úseky, kam se nedostane. Později třeba se pak zavede elektronické všude i pro osobáky. Prostě se všechno směruje jinakStanda píše:Ale pro uklidnění, třeba v Argentině se běžně platí i za obyčejné silnice a bez alternativy!
kdyžuž tak na těch 400,-dvs píše:Co kdyby se ty známky zlevnili zpátky na 800Kč a zavedli se na všechny dělené čtyřpruhy s omezeným přístupem.