Dokončení Blanky

Odpovědět

Kdy bude Blanka zprovozněna?

Anketa končí za 19.9.2015 12:14:55

listopad 2014
0
Žádná hlasování
prosinec 2014
5
6%
1Q 2015
19
22%
2Q 2015
18
21%
3Q 2015
17
20%
4Q 2015
10
12%
před dalšími volbami
8
9%
to nikdo neví...
9
10%

Celkem hlasů: 86

-xdas-

Re: Dokončení Blanky

Příspěvek od -xdas- »

Mike píše:myslím, že jasnou ukázkou je stojící kolona aut - kdekoli - vedle prázdného cyklopruhu
až bude stejná kolona cyklistů, pak má cenu pro ně něco dělat.
Neni potreba kolona cyklistu, staci jich zlomek a uz auta budou mit problem s objizdenim cyklistu. Staci vlevo par aut v odbocovacim nebo protijedoucim pruhu a uz se tvori za cyklistou vlacek aut.
Odesláno z mého GT-I9070P pomocí Tapatalk 2
GiuseppeS

Příspěvek od GiuseppeS »

P_V píše:
pivko píše:Houby s octem, chachar si myslel ... cyklobuzna odtáhne, odkud přišla.
kde se to vypíná?
Dát do seznamu blokovaných .... Také jsem to udělal, toto bylo od pivka přes čáru ... :(
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Moc nechápu tu nenávist některých z vás vůči cyklistům. Já sám cyklista nejsem, takže nejsem na rozvoji cyklostezek zainteresován, ale nic proti tomu nemám a nové cyklostezky naopak většinou vítám, jako další možnost dopravy i rekreace. Chce to jen trochu vzájemné tolerance k jinak smýšlejícím a jinou formu dopravy preferujícím lidem.
pivko

Příspěvek od pivko »

Já proti cyklistům také nejsem, stavbu cyklostezek bych podpořil (tam, kde to má smysl), už jen proto, aby se cyklisté nemotali na běžných silnicích.

Co mi ale vadí hodně je současný trend podpory cyklodopravy tím, že se omezí průjezdnost dané komunikace pro automobilovou dopravu. Oni to mají cyklobuzny dobře vymyšlené - nasáčkujeme se mezi ostatní dopravu, tím jí zpomalíme na rychlost cyklisty a pak budeme řvát, že lidi ta auta vlastně vůbec nepotřebují.

Jinak ale cyklodoprava v Praze bude vždy marginální, kromě těch několika málo relací, které jsou po rovině. Ukažte mi někdo podobně kopcovité město, kde by cyklistika hrála nějakou podstatnější roli.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

pivko píše:Oni to mají cyklobuzny dobře vymyšlené...
A není to náhodou spiknutí celosvětového židovstva? :crazy:

Jinak... K Mnichovu. Praha se mu ani náhodou nemůže rovnat (subjektivně) intenzitou automobilové dopravy - všude se tam autem dá celkem pohodlně dostat, kromě nejcentrovatějšího centra i zaparkovat, i centrum je na poměry Prahy dost dobře průjezdné... Ale k tomu všude funguje hodně intenzivní cyklodoprava (i v zimě). Je to určitě o celoměstské koncepci a absenci občasných výkřiků ve formě cyklopruhu odnikud nikam.
Standa

Příspěvek od Standa »

Dr. Fe1: Ono to není myšleno proti cyklistům, ale proti cykloaktivistům. Ti například ani moc nechtějí cyklostezky, ale preferují cyklopruhy a jiné formy omezování IAD. Např. dnes platí, že kde je cyklostezka, nesmí jet cyklista po silnici, ale právě cykloaktivisté usilovně lobují, aby se to v nejbližší novele zrušilo...

Naprosto přesně to popsal Michal R: "Je to celé zase stejná písnička. Někde je bytostně přesvědčen či má svojí "víru", že cyklistika spasí dopravu v Praze, emise v Čechách a ochrání pralesy v Amazonii.... Je to daleko víc víra, než racionální a věcná úvaha. A protože se někteří rádobypolitici (třeba pako Hudeček) nemají moc nápadů, jak se vymezit, naoko se paktují s mašíbly z Auto*mat ve snaze získat tím "body".... "
jonáš

Příspěvek od jonáš »

pivko píše: Co mi ale vadí hodně je současný trend podpory cyklodopravy tím, že se omezí průjezdnost dané komunikace pro automobilovou dopravu. Oni to mají cyklobuzny dobře vymyšlené - nasáčkujeme se mezi ostatní dopravu, tím jí zpomalíme na rychlost cyklisty a pak budeme řvát, že lidi ta auta vlastně vůbec nepotřebují.
Taky dobrej zkrat. Pokud jsou někde cyklopruhy, tak maj právě ten význam, že cyklista v nich nezdržuje a "nezponmaluje na rychlost cyklisty" auta v normálnim pruhu a naopak kolona aut nezdržuje průjezd cyklisty. Mezi Výtoní a Křižovnickou mu dneska při naprostý neprůjezdnosti náplavky ani nic jinýho, než zpomalovat auta na svou rychlost nezbejvá.

Jinak kopce jsou obvyklá výmluva těch, co na kole nejezděj, jak už tady někdo psal, a navíc do řady z nich se dneska může cyklista zcela legálně nechat vyvézt metrem nebo tramvají.

Stando, to ale platí jen tam, kde je cyklostezka vyhrazená. Ne kde je mix s pejskaři a bruslaři nebo dokonce jen milostivě povolenej průjezd obytnou zónou na náplavce.
Standa

Příspěvek od Standa »

jonáš píše:...Stando, to ale platí jen tam, kde je cyklostezka vyhrazená. Ne kde je mix s pejskaři a bruslaři nebo dokonce jen milostivě povolenej průjezd obytnou zónou na náplavce.
Zní to logicky, ale nejsem si úplně jistý. Znám případ, kde šlo dokonce o stezku pro pěší s dodatkovou tabulkou "cyklistům vjezd povolen" a podle policie tam neměli jezdit cyklisti po souběžné komunikaci. Každopádně prý cykloloby prosadí zrušení...
Mikulik

Příspěvek od Mikulik »

Cyklisté by se měli oddělit od autom. dopravy, co nejvíce jak to jde. Já bych na kole rozhodně po Miladě Horákový směr Prašný most fakt jet nechtěl, ale jet po cyklostezce vedoucí po chodníku vedle mi připadá jako velmi rozumné řešení, které ovšem Praha ovládaná cyklofašisty a nikoli normálními cyklisty, motoristy jako jsem já, neakceptuje.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Já bych zas nechtěl jet na kole po chodníku, kde je na každym rohu obrubník napříč a ještě hafo cedulek "cyklisto sesedni z kola". Pro pohyb rychlostí chůze mi stačej nohy .. ale určitě se nějakej kompromis dá najít, což je taky vše, co se ta hrozná "cyklolobby" snaží (a mnohdy ani nedokáže) dosáhnout. Ten abnormální stav myšlení "všechno pro auta" už je potřeba konečně posunout blíž k realitě.
Standa

Příspěvek od Standa »

jonáš píše:... ale určitě se nějakej kompromis dá najít, což je taky vše, co se ta hrozná "cyklolobby" snaží (a mnohdy ani nedokáže) dosáhnout. ...
Vzhledem k tomu, že jsem s pár představiteli měl tu čest osobně, poněkud Váš optimismus nesdílím. Tedy pokud vycházím z toho, že pro výkon své práce potřebujete používat i něco jiného, než MHD či jízdní kolo ;) (jak jsem kdysi z Vašich příspěvků pochopil).
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Kdyby jezdili jen ti, co to opravdu pro výkon svý práce ten konkrétní den nutně potřebujou, to by bylo město volný ;-) .. ne, já si opravdu myslim, že zúžení pruhu na 2,8 m když je vjezd kamionu do města v podstatě zakázanej a busy po daný trase běžně nejezděj je správnej krok. Kromě jinýho to přestane aspoň některý širony svádět, aby tam smažili devadesát. A kompromis se dosahuje jednánim, ne tim že ho už přinesete na stůl hotovej .. to pak bude čtvrtkompromis.
dvs

Příspěvek od dvs »

Jenom k té otázce povinnosti použití cyklostezky. V zákoně je to celkem jasné
http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-361#p57
Nic o tom, že to musí být vyhrazená cyklostezka, tam není. Praxe už je, ale složitější. Někdy to vede k docela absurdnímu přeznačkování. Už jsem viděl červený cyklopruh na silnici a vedle na chodníku stezku pro chodce a cyklisty (teď mi konečně došel důvod). Ty chodníkové cyklostezky nemám rád ani jako chodec.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Tim "vyhrazená" jsem právě myslel "stezka pro cyklisty", nikoli "stezka pro chodce a cyklisty".
Jinak možnost výběru je fajn, po chodníkový stezce třeba pojede ráda krokem dámička s děckama, po silničnim cyklopruhu třicítkou rychlej dojížděč do práce. Smyslem zrušení té blbosti je umožnit tuhle volbu, i když tam neni cyklopruh. Ono někdy člověk prostě přijede po silnici, zahne doprava k vodárně a ani nemusí z ničevo hned poznat, že u tý ohrady za stromama na druhý straně silnice a tramvaje je nějaká stezka (pominu-li že je pro "a cyklisty"). Někdy ta souběžná cyklostezka vede třeba i desítky až stovky metrů od normální komunikace, a neni ani jasný jestli stejnym směrem, tam je to ještě zmatenější co je to "je-li zřízen" když to vede jinudy a jinam.
Absurdní přeznačkování je vůbec zdejší specialita, to je na jinou debatu. Přitom stará dobrá přednost zprava je zároveň dobrej zklidňující prvek a ve spoustě míst by stačila bez dalších serepetiček. Tady je zrovna super čerstvej příklad značkovýho rébusu .. trvalo mi to aspoň dvě minuty, a tak dlouho se v křižovatce ani snad stát nesmí :lol:
http://forum.ceskedalnice.cz/download/file.php?id=5816
pivko

Příspěvek od pivko »

Kopce nejsou problém, to už jsem tu slyšel asi tak třikrát, nicméně na příklad města, které je podobně kopcovité, jako Praha a přitom tam cyklistika tvoří nezanedbatelnou část běžné dopravy pořád čekám marně :o)
dvs

Příspěvek od dvs »

jonáš píše:Tim "vyhrazená" jsem právě myslel "stezka pro cyklisty", nikoli "stezka pro chodce a cyklisty".
Cyklista musí použít i tu stezku pro chodce a cyklisty.

Ve vyhláčce k dané značce je do už úplně jasné
http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2001-30#p10
m) "Stezka pro chodce a cyklisty" (č. C 9a), která přikazuje chodcům a cyklistům užít v daném směru takto označeného společného pruhu nebo stezky; chodci a cyklisté se nesmějí navzájem ohrozit; značka ukončuje platnost značek č. C 7a, č. C 8a a č. C 10a,
Standa

Příspěvek od Standa »

Díky za upřesnění příslušného paragrafu, jsem zvědav, jak to dopadne s případnými změnami.

Jinak tu máme dost souvislou diskusi s dokončením Blanky sice vzdáleně související (díky současnému vedení MHMP :) ), nicméně asi přeci jen zasluhující přesun do nějakého cyklotématu v rámci Prahy ;) . Omlouvám se adminům za svůj díl na přidělávání práce.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

pivko píše:Kopce nejsou problém, to už jsem tu slyšel asi tak třikrát, nicméně na příklad města, které je podobně kopcovité, jako Praha a přitom tam cyklistika tvoří nezanedbatelnou část běžné dopravy pořád čekám marně :o)
To je beztak irelevantní v situaci, kdy každé druhé "citykolo" začíná být vybavováno elektromotorem...
Ale nevím; nevybavuju si ani jiné město podobné velikosti, které má nějaké kopce - z auta v pojetí turisty (po hlavní do centra, tam kouknout a zase ven) vypadá i Praha jako placka...

Ale to stejně nic nemění na tom, že cykloprovoz narostl za posledních 10 let několikanásobně - to co jsem dřív potkával při 16 km cestě do školy v ideálním počasí, potkávám dnes na 4 km cestě do práce v zimě... A to je skoro zázrak , když veškerý rozvoj "cykloinfrastruktury" je zaměřen prakticky jen na turisty a rekreaci, pro zjednodušení a zrychlení normální dopravy je skoro nepoužitelný až překážející...
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Když pominu to slovo "podobné velikosti", tak mám čerstvou zkušenost z celkem kopcovitého Bamberka (kopce 100 výškových metrů, to je asi stejně, jako jezdím denně Vltava -> Kobylisy) a kol tam jezdí spousta - i do těch kopců, nejen po rovině.
(Bamberk = cca 70 tisíc obyvatel)

Pro mě kopec znamená, že už si nemůžu vyjet v běžném pracovním oblečení, ale musím si vzít něco "funkčního", protože se prostě zapotím.
Po centru (na oběd, ...) jezdím klidně i v obleku.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Napadl Regensburg (151 tis., kopce podobné Praze). Bohužel není najetý googlem, ale podle nemnoha fotek z ulic tam kol jezdí docela dost...

Graz (256 tis., kopce s Prahou nesrovnatelné), cyklistů celkem hafo (z vlastí zkušenosti).
pivko

Příspěvek od pivko »

Já jsem to možná napsal blbě - zajímalo by mě, kde v těch kopcovitých relacích je cyklistů hafo. V Praze je jich na náplavce i některých stezkách taky dost... Prostě příklad, kde se kolo v masovém měřítku používá jako běžný způsob dopravy (oběma směry) třeba v podobné relaci jako Střešovice - Václavák.

Elektropohon to možná řeší, ale není to pak náhodou už to fuj fuj motorové vozidlo?
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

pivko píše:...ale není to pak náhodou už to fuj fuj motorové vozidlo?
Tady snad nikdo neřeší, že by motorové vozidlo mělo být fuj fuj (i když elektrokola se mi taky nelíbí, ale to je spíš věc principu). Ale o přijatelnou míru umožnění provozu kol (a koneckonců i pěších) nikoliv jenom "vše pro auta" jak je to teď ; chodník na kterém stojí všechny sloupy, popelnice, předzahrádky, kdejaká dodávka s ručně psanou cedulkou zásobování, pak řada parkujících aut a pruh se stojící kolonou aut, případně tramvaj. To vše zrcadlově na druhé straně a zadlážděné kočičíma hlavama na které aby si člověk pořídil skoro sjezďáka...
pivko

Příspěvek od pivko »

Jaktože neřeší? Jedním ze základních argumentů, kterým se obhajují omezení automobilové dopravy ve prospěch cyklistické dopravy je právě to, že jde o bezmotorový, tedy přísně zelený a sluníčkový způsob dopravy.

Jinak tohleto "vše pro auta" je taky pěkná blbost. Silnice totiž jsou pro auta, pro co jiného by měly být? Jasně, jsou výjimky typu rezidenčních oblastí, kde jsou intenzity minimální a sdílení stejné vozovky chodci, cyklisty i automobily lze provozovat bez podstatnějšího omezení všech zúčastněných. Pokud ale narvete cyklisty na vytíženou komunikaci, vede to nutně ke zhoršení průjezdnosti a zvýšenému riziku pro všechny zúčastněné. Typickým příkladem je třeba v Praze Koněvka a její slavné namalované piktogramy. Cyklista, který se tam objeví, je sebevrah a nevidím sebemenší důvod, proč je v tom ještě podporovat.

Jenže to jsme zase u toho. Cyklobuzny kvičí, jak je celá ta komunikace "jen pro auta". A já dodávám ano, a je to tak zcela správně. Ať táhnou na cyklostezku, která tam ostatně opodál už dávno existuje.
Naposledy upravil(a) pivko dne 15.7.2014 16:50:04, celkem upraveno 1 x.
Mike

Příspěvek od Mike »

chápu, že to chtějí někam nacpat v centru, kde prostě to místo není
ale proč na rohanu slavnostně postaví kapacitní komunikaci s chodníky "zatím" odnikudnikam a pak z ní kus umalují na cyklopruh ?
to je ta nekoncepčnost, která musí každého motoristu minimálně popíchnout
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

pivko: To já zas chápu tak, že městská ulice není jen kanál pro auta, ale obecně místo pro život. Takže nelze jen preferovat auta, je potřeba brát ohled taky na chodce a další. Tady jsem na tématu dokončení Blanky - právě odvedení aut do tunelu by mělo vést k tomu,aby byla povrchová silnice víc pro lidi (chodce) než jenom jako dopravní kanál s co nejrychlejší průjezdností pro IAD. Uvědomte si, že podle těch silnic taky někdo bydlí, pracuje atd ......
Odpovědět

Zpět na „Městský okruh“