Praha všeobecně

Pražský a Městský okruh, radiály a ostatní pražské komunikace
Odpovědět
Cody

Re: Praha všeobecně

Příspěvek od Cody »

O metru se rozhodlo už v roce 1967 ;)
http://hl.ospea.info/modules.php?name=C ... page&pid=4

Přijde mi levnější posunout tramvajové koleje v místě přechodu o 2-3 metry na sever, až se budou opravovat, než stavět podchod...
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Taky koukám, že měl Chalupa nějákého ideového předchůdce. Akorát že ten chalupův výplod byl narozdíl od tohoto historického bohužel dotažen až k realizaci :cry:
dvs

Příspěvek od dvs »

Cody píše:O metru se rozhodlo už v roce 1967 ;)
To ale nevylučuje, že v územním plánu v roce 1969 to bylo zakreslené ještě pro podpovrchovou tramvaj... Ta spojka I.P.Pavlova - Karlák by tomu odpovídala. Jo a ta SJM od Nuseláku mi přijde jako povrchová varianta.
Dr.Fe1

Příspěvek od Dr.Fe1 »

Taky mám za to, že SJM měla být povrchová. Bloky domů mezi Sokolskou a Legerovou (dnešní vedení SJM) měly být zbourány a nová SJM měla vést středem. Podle obrázku možná akorát měla být zapuštěná s mimoúrovńovými podjezdy kolmých ulic. Taková pěkná dálnice středem města, ještěže na to nedošlo :roll:
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Jo jistě, povrchová v zářezu, aby ji příčný komunikace mohly přecházet mimoúrovňově. Náhodou ty návrhy kolem roku 70 by město opravdu zprůjezdnily .. dejme tomu na úroveň současný Vídně, za cenu nějaký tý stovky stoletých činžáků, takže dneska by skoro nebylo nad čim fňukat. Jenže mezitim došla škvára .. a skoro mi to začíná připadat škoda. Protože dneska to budou akorát likvidovat developeři skleňáků a uliční síť se nehne ani o milimetr.
Pokud se chcete opravdu pokochat, musíte hloubějc do těch šedesátých let, tam je i ten čtyřlístek na hraně Karlova .. tam fakt netušim, jak chtěli naložit s reálně existujícim terénem ;-)

A 69 už je evidentně zakreslený metro, protože volný vedení tunelů pod zástavbou. PT měla víceméně kopírovat uliční síť a být převážně hloubená (jak by to taky jinak z dvacíti a více metrů vyjíždělo na povrch).
P_V

Příspěvek od P_V »

Jonáš: Také bychom si mohli povzdechnout nad ještě starším, rovněž pohřbeným plánem. Za první republiky se rozhodlo, že se hlavní pražské ulice rozšíří, aby pojaly bující automobilismus. Bylo nařízeno, že nové domy se musí postavit tak, aby dodržovaly nově vytyčenou šířku. A tak máme dnes hlavní ulice podivně zubaté, a nejnovější domy se už zase staví ve staré linii...
Neříkám že by se díky tomu nemusel stavět MO & spol, ale volnější ulice by nebyly na škodu.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No vono to přišlo totiž pozdě, to se mělo vytyčit někdy v pulce nebo poslední čtvrtině devatenáctýho století .. po stavebnim boomu kolem přelomu století už bylo tak nějak po saisoně. Stejně jako je po postavení Carefouru v celý ploše zrušený Tatrovky pozdě řešit Smíchov a Kartouzskou a návaznost na Jiráskův most, ze který zůstalo torzo. Mmch v těch starejch UP je taky přeložená Olšanská mezi hřbitovy a baráky telekomu, aby přímo navazovala na spojku do Malešic a nemuselo se bourat Nákladový nádraží .. ono při pohledu z tý vysílací věže to je dobře vidět i okem, že by to tak bylo bejvalo lépe a radostněji. A asi se do nich ani při kreslení nových plánů moc nekouká, ač při navrhování věcí, který se už jednou neosvědčily ;-) by to nebylo vůbec na škodu.

A docela je legrace, jak se ta historie opakuje, když zajedete do takového Tehova nebo Mnichovic nebo možná i Chuchle a jiný periferie Prahy, tak tam spontánně vznikaj nový obytný okrsky z bývalýho území chatových a rekreačních osad, aniž by někdo řešil komunikace .. takže tam všude vedou dlouhý klikatý a mnohdy slepý uličky šířky tří metrů mezi ploty, kde má potíž vyhnout se s protijedoucim autem pomalu i chodec nebo cyklista. A že se tam obyvatelstvo bez aut neobejde vůbec, protože jiná doprava tam neexistuje. Dlouhý a náročný couvání .. naštěstí někteří osvícenější osadníci zapouštěj vrata až několik metrů do hranice pozemku. Prostě jsou v životě období, kdy veškerá regulace od satana jest, a podle toho to pak dopadá nafurt.
mejla

Příspěvek od mejla »

Potvrzuji, jak psal JirkaS, to D opravdu takto melo byt, ja jako Modranak to sleduju uz pomerne dlouho ;) Dnes se D planuje v trase vetve C a stejne ted dlouho nebude, protoze politicke rozhodnuti bylo prodlouzeni A...Mam dojem ze D je asi zaklete...
dd

Příspěvek od dd »

Pak je ještě varianta "Napoleonova Paříž": Celé město zbourat a postavit nové a ve velkém stylu. :-D
mejla

Příspěvek od mejla »

dd: to by byla varianta Stalingrad ... ;)
P_V

Příspěvek od P_V »

dd píše:Pak je ještě varianta "Napoleonova Paříž": Celé město zbourat a postavit nové a ve velkém stylu. :-D
To se plánovalo za komančů s celými čtvrtěmi. V první fázi vystěhovat obyvatelstvo do sídlišť po obvodu města, ve druhé fázi totálně přebudovat širší centrum. Z toho důvodu se celou dobu dlabalo na údržbu starší zástavby a tak zůstalo půl století zakonzervováno.
Marooned17

Příspěvek od Marooned17 »

P_V: svým způsobem jsem za tu konzervaci rád - nechci samo obhajovat komunisty. Ale díky té konzervaci - na nic nebyly prachy - například nedošlo v Praze k velkoplošné výměně dělených oken za ta prázdná jednodílná, jako se to stalo v západoněmeckých městech - pak vám ty baráky připadaj jakoby slepé. Nebo nedošlo k velkoplošné likvidací celých historických čtvrtí za účelem developerismu jako například v Bruselu. Zmizelo toho v Praze zbytečně hodně i tak, ale hodně také paradoxně zůstalo zachováno.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Jo, hodně, všetně stísněný dopravní infrastruktury, na kterou každej nadává .. to je holt ta druhá strana kůrky. Jinak stačí se podívat v těch starých UP, která všechna území tam jsou zašrafována "k přestavbě" .. na to nemohlo bejt nikdy, i kdyby tady socik definitivně zvítězil.

Ona ta Napoleonova Paříž nebo Francjosefova Vídeň má taky dost zachovaných starých bloků a uliček, ale dá se do nich dojet po širokym bulváru. Kdyby se to nepojímalo celoplošně, ale přestavěly by se jen ty poloviny bloků kolem hlavních tříd, tak by se to zmáknout dalo, samozřejmě ne se stavebnictvim, který umělo jen panelák. Mně třeba docela zamlada zaujal Norimberk nebo další německý města, postavený ze sutin po válce .. kromě těch "slepých oken" a odlišnýho rastru členění fasády tomu v porovnání se starýma barákama skoro nebylo co vytknout. Rozhodně ne ulice, dimenzovaný na vyhnutí dvou koňských povozů.
Mike

Příspěvek od Mike »

mejla píše:dd: to by byla varianta Stalingrad ... ;)
nebo Varšava, záleží komu fandíte ;)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
dd

Příspěvek od dd »

Ve Stalingradu ani ve Varšavě jsem nebyl, tak nemohu soudit. Ale Paříž dnes obdivují turisté z celého světa a nikdo se nebouří nad tím, že byla zničena historická část města. Když se chce a jsou peníze, tak jde udělat přestavbu dobře. Ale Češi jsou konzervativní a navíc na to stejně nemáme peníze, tak je to jen takové tlachání. Můj názor je, že ty klasické pražské činžáky až takovou historickou hodnotu nemají, i když mezi nimi samozřejmě výjimky jsou. Ale zejména v těch tehdy dělnických čtvrtích jako Žizkov, spodní Holešovice, Vršovice, Nusle, Smíchov, Karlín apod. to byly byty pro masy, ne výkvět architektury.
Marooned17

dd: Pražské činžáky hodnotu nemají... a proto je to nejvyhledávanější bydlení, viz takové Vinohrady ale i ten Žižkov nebo Karlín a Vršovice, Smíchov.

Vony jsou tam jiný hodnoty, než rychlá dostupnost hypermarketu gumokolem.

Jonáš: Srovnávat situci Norimberku a Prahy po válce je mimo. Chápu, co myslíte, že architektura těch novostaveb není nic proti ničemu, ale věřím, že Norimberk by radši měl problémy s úzkými uličkami za cenu toho, že by měl svoje staré nádherné historické jádro neporušené.

A ještě něco. Řešit dopravu v momentě, kdy mám k dispozici široké bulváry umí každý. Ale řešit město jako Praha, to je pořádný oříšek. Kdyby Praha vypadala jako každé druhé německé město, zdaleka by nebyla tak zábavná.
Naposledy upravil(a) Marooned17 dne 11.2.2012 21:04:18, celkem upraveno 1 x.
Sch

Příspěvek od Sch »

nikdo se nebouří nad tím, že byla zničena historická část města.
A co třeba Montparnasse, byly to prý uzké špinavé uličky, ale s atmosférou. A teď je tam černá věž a okolo betonová džungle. A rozhodně je dost kritiků této asanace ze šedesátých let.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Sch píše:A co třeba Montparnasse, byly to prý uzké špinavé uličky, ale s atmosférou. A teď je tam černá věž a okolo betonová džungle. A rozhodně je dost kritiků této asanace ze šedesátých let.
Podle mě veškeré asanace dělané od 50. let výš vzbuzují odpor. Nejen proto, že ještě žijí pamětníci, ale hlavně proto, že se poněkud zvrhla architektura. Při pražské asanaci Josefova vznikla normální funkční čtvrť. Kdyby se to dělalo dneska, vznikne tam hromada solitérů, které spolu nemají co společného. Něco jako je Nový Karlín - architekti si za to udílejí ceny, ale vznikla šedivá kancelářská čtvrť, ve které se žít nedá.
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

dd píše:...Ale Paříž dnes obdivují turisté z celého světa a nikdo se nebouří nad tím, že byla zničena historická část města. Když se chce a jsou peníze, tak jde udělat přestavbu dobře. Ale Češi jsou konzervativní a navíc na to stejně nemáme peníze, tak je to jen takové tlachání...
Dnes je něco takového absolutně nemožné, na to potřebujete totalitární systém. Zářným příkladem a poučením budiž nám stavba Národní knihovny, kde by se peníze našly, ale pražtí pepíci si přece nenechají tu krásnou historickou Letnou zohyzdit takovým blobem. A všichni tak trochu tušíme, že to neprošlo ne kvůli tomu, že by se znehodnotil výhled na Pražský hrad, ale z něj. Nicméně vybudování nového Karlína nebo Žižkova by se zkomplikovalo právě tím, že by se stavělo za soukromé peníze a to by se nějaká architektonická jednota držela jen ztěží. Za dvacet let se tady ušla dlouhá cesta, ale 95% developerských projektů jsou mrtvá obydlí bez duše a jakékoliv atmosféry.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Marooned: však jsem ho s Prahou taky nesrovnával, tak mi to nepodsouvejte. Jen jsem konstatoval, že i zbořený město se dalo po válce postavit slušně, ne jak asanovanej horní Žižkov za bolševika.
jeni013: a pro ten blob to platí taky, zaplaťpámbu za pražskýho pepika Klause.
rob3rt

Příspěvek od rob3rt »

Mike píše:nebo Varšava, záleží komu fandíte ;)
Varšava je spoza volantu opravdu pěkná, všude spousta pruhů, místem se tam nešetřilo... Ale pěšky jsou stejně nejhezčí různé uličky a náměstíčka zrekonstruovaného starého města ;-)
Dopravní značení nesmí být vnímáno pouze jako svévole státních orgánů a místo pro možný postih řidičů, což v daném případě (omezení rychlosti z důvodu snížení hluku v místech, kde není zástavba) nelze jinak vyhodnotit. - ODA KŘ Hl.m.Prahy PČR
Marooned17

jonáš píše:však jsem ho s Prahou taky nesrovnával, tak mi to nepodsouvejte. Jen jsem konstatoval, že i zbořený město se dalo po válce postavit slušně, ne jak asanovanej horní Žižkov za bolševika.
Jo v tom souhlasím, to srovnání mi vyplynulo z kontextu nějak, omlouvám se. :crazy:

JirkaS píše:Něco jako je Nový Karlín - architekti si za to udílejí ceny, ale vznikla šedivá kancelářská čtvrť, ve které se žít nedá.
Tohle je přesné. Podepisuji.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

ÚOHS rozhodl, že Natland group (J&T) může převzít firmu Eltodo...

http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-e ... odo-743176

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonom ... mu-eltodo/

k samotné akvizici došlo v listopadu 2011, viz http://www.eltodo.cz/ru/informacni-serv ... ltodo.html

Oznámení zahájení řízení na ÚOHS 20.1.2012 viz http://www.compet.cz/hospodarska-soutez ... odo-ag-as/ a na připomínky bylo zákonných 5 dní...

Oznámení o povolení akvizice na ÚOHS zde http://www.compet.cz/hospodarska-soutez ... at-eltodo/

Samotné rozhodnutí jim tam ještě nevisí.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
michal

Příspěvek od michal »

Nemáte někdo situačku nebo vizualice budoucího stavu u Motola? Docela by mě zajímalo, jak to tam(hlavně řešení ulice Kukulova) bude po dostavbě metra vypadat.
Odpovědět

Zpět na „Praha“