I/50 obecně

Brno (I/42) – Brno-východ (D1) – peáž po D1 – Holubice (D1) – Slavkov u Brna (I/54) – Uherské Hradiště (I/55) – Uherský Brod – Slovensko
Lenny
Autor

Re: I/50 obecně

Příspěvek od Lenny »

Našel jsem tuto větu:
I. Historie a současnost komunikace I/50
Do života města Bučovice vstoupila komunikace I/50 v roce 1961 Rozhodnutím ministerstva vnitra ČSR o změnách v silniční síti okresu Vyškov.

V této souvislosti mě napadla otázka, jak byla před tím trasována silnice I/50?
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Nevím tedy, jak je to myšleno, ale v autoatlase z roku 1957 silnice 50 přes Bučovice vede. Přes město dnes silnice vede v naprosto stejné linii jako tenkrát, jen byly některé prudší oblouky zmírněny zbouráním zástavby.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Re: I/50 Bučovice, obchvat

Příspěvek od NullDeVoid »

Tomáš Němec píše: 7.3.2024 12:22:16
NullDeVoid píše: 6.3.2024 21:16:54 Ne, je to útok na I/50, kde místo ní máme připravovat S50. Ze začátku aspoň od D1 k Nesovicím. Ideálně za D55.
S tímhle nemůžu souhlasit. Kategorie a hlavně MÚK je tady zvolena adekvátně. 4 pruhy mají být připravovány tam, kde se výhledově neplánuje dálniční tah, který by velkou část dopravy převzal (třeba I/38 mezi D11 a D1). Tady ale plánujeme D49, kam se velká část hlavně nákladního tranzitu směr SK přesune, pro spojení Brna s UH a jeho okolí bude pak silnice dostačovat. Stavět 4 pruh přes Chřiby fakt ne..
Dívám se na mapu, a: Moje S50, co je mezi D1 a D55, je pro úplně jinou oblast a provoz, než D49 (která je taky docela vzdálená, a bůh ví, jestli se to dotáhne na hranice). Moje S50 má sloužit oblasti okolo UH, UB, a všem těm městům tam v okolí, má je spojit s Brnem/D1. D49 naopak má spojit Slovensko s naším Hulínským křížením.
Ve své vizi v podpisu sice s S50 pokračuju dál, pak to měním jen na M50 na hranice, ale to je něco do ještě vzdálenější budoucnosti. Celá ta 50tka jede na Trenčín přímo. D49 míří spíš na Slovenskou D1.
Věřím, že obě spojení mají smysl. Důležité je ale mít taky na paměti nějakou prioritizaci. Ve střednědobé budoucnosti bych začal se stavbou S50 od D1 směrem na D55. A až po dostavbě D49 bych řešil, jestli potřebujeme S50 a M50 na Slovensko.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Tomáš Němec píše: 7.3.2024 12:22:16 Tady ale plánujeme D49, kam se velká část hlavně nákladního tranzitu směr SK přesune
D49 sice odvede dost dopravy, hlavně té nákladní, ale upřímně nečekejme že se z I/50 stane nějaká méně vytížená jednička. Dopravní model z dokumentace EIA pro D49(I/49) přisuzuje v roce 2032 (resp. po dokončení stavby) v úseku mezi Vizovicemi a Horní Lidčí intenzity 6600 voz/den z toho 1700 NA (var. 2 - bez přivaděče Pozděchov), v přeshraničním úseku pak dokonce jen 5300 voz/den (1900 NA) a myslím že nemusíme být zdaleka daleko od pravdy. Z toho nám může vyplývat to že z I/50 nezmizí více jak 4000 voz/den, z toho samozřejmě značnou část bude tvořit kamionová doprava. Proč tak málo? Je to jednoduché.
  • hraniční přechod v Hrozenkově slouží i lokální dopravě v relacích UH/SM - Trenčín a okolí (spíše osobní doprava a LN)
  • značná část přeshraniční dopravy pokračuje nikoliv pod D1 ale po I/9 směrem na střední Slovensko na Bánovce/Prievidzu, případně dále - ta tu rozhodně zůstane furt, D49 s ní nic neudělá. Na Zvolen a BB už to časově výhodné moc není, ale výrazně kratší než přes Bratislavu, pro NA řekl bych že vcelku atraktivní. Pokud Slováci pohnou s výstavbou západních úseků R2, může se paradoxně natáhnout dost nové dopravy právě na I/50
A teď teda co s I/50? Rozhodně souhlasím že tahat čtyřpruh přes Chřiby je prasárna a rozhodně jsem proti (Baťa měl zajímavou myšlenku panoramatické dálnice přímo po hřebeni kolem Brda, ale asi dobře že se to nestihlo zrealizovat a zbyly tam jen rozestavěné základy :D )
Já osobně vidím aktuálně jako nejrozumnější variantu udělat čtyřpruh S50 od D1 (exit 210) minimálně za Slavkov po odbočku I/54, případně až před Bučovice (nebo od I/54 alespoň jako S13,5). Dále pokračovat přeložkami v režimu S13,5 + MUK, nějak vyřešit Nesovice a obejít všechny ty 3 malé obce (Brankovice, Malínky, Kožušice) a dovést ke stoupání do Chřibů, které bych nechal tak jak je. Dále pak až po Uherský Brod rozšířit ve stávající stopě na S13,5 tam kde to půjde (obchvat SM+UH zřejmě ponechat tak jak je, rozšíření by bylo mega drahé) a dodělat případně MUK (od Chřibů po Kunovice MUK jsou). Za Uherským Brodem směr na Slovensko udělat hlavně stoupací pruhy (hned za UH + z Bystřice na Nový Dvůr), obchvat Bystřice a Hrozenkova? srovnání blbých oblouků a horizontů (např. https://mapy.cz/s/racacotaza)
Tomáš Němec

Příspěvek od Tomáš Němec »

PetrN: Souhlas, 4pruh za Slavkov, maximálně dotáhnout před Bučovice a dál jen obchvaty, příp. 2+1 (někde). Proto mi ten navržený obchvat Bučovic přijde celkem v pohodě. Hlavně, že ho nezprasili nějakou okružkou!
asdf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od asdf »

NullDeVoid: Po dostavbe D55 to už z priestoru UH/UB bude do Brna o pár minút kratšie ako po súčasnej I/50 cez Chřiby. Po úplnej dostavbe to zasa bude z priestoru VM do Brna bližšie cez Břeclav a D2. Ja by som sa možno ani nebál obchvat obcí za Bučovicemi vyriešiť proste tým, že sa na Buchlováky pritlčie zákaz vjazdu ND nad 12t.

PetrN: Nezabúdajme, že v Bystřici pod Lopeníkem začína CHKO (o.i. hlavný dôvod prečo je D49 trasovaná tam kde je). Takže je otázka čo je vôbec v takej oblasti reálne. 4 pruh je rozhodne nereálny, nie som si istý či by skrze tú CHKO boli vôbec nejak reálne obchvaty, max. možno tie stúpacie pruhy niekde. Ale ono to ani pri súčasných úrovniach zas až tak moc netreba, nejaký extrémny výskyt kamiónov tam beztak nie je. Na Slovensku sú teraz priority D3 a R4, potom zrejme D1 na Ukrajinu, peňazí nieto, takže západných úsekov R2, ak sa niekedy v dohľadnej dobe dožijeme (skôr 2040 než 2030), tak to takmer určite budú len polprofily (tak ako obchvat Bánoviec nad Bebravou). Leda ak motyka vystrehlí, tak štvorpruh od D1 niekam po Mníchovu Lehotu (okolo Trenčína).
PetrN

Příspěvek od PetrN »

asdf píše: 10.3.2024 22:40:01 4 pruh je rozhodne nereálny, nie som si istý či by skrze tú CHKO boli vôbec nejak reálne obchvaty, max. možno tie stúpacie pruhy niekde. Ale ono to ani pri súčasných úrovniach zas až tak moc netreba, nejaký extrémny výskyt kamiónov tam beztak nie je.
Samozřejmě, 4-pruh je nesmysl, trasování od Bystřice ponechat určitě současné kvůli CHKO, ale stoupací pruh to chce bez debat přibližně v této délce: https://mapy.cz/s/gudasovoma, evidentně ten úsek neznáš, když můžeš napsat že tam není moc kamionů. Z dat ze sčítání vidíš že tam je kolem 1800x NSN v pracovní dny, což z toho dělá jednu z nejzatíženějších silnic I.třídy těžkou nákladní dopravou v ČR. V tom stoupání z Bystřice na Nový dvůr jsou pomalé vláčky osobáků za kamionama vidět prakticky neustále, předjet to jde leda až na Slovensku a nebo když to vezmeš zkratkou přes zákaz vjezdu ze serpentiny nad Hrozenkovem dolů přímo do vesnice, což jsem si docela oblíbil :D

Ad Buchláky vs. D55, za mě je upřímně totální nesmysl dávat zákaz těžkého tranzitu na I/50. Trasa po D1 a D55 (dokončená) do Starého Města bude po dálnici pro osobáky nepatrně rychlejší, ale furt to bude skoro o 40km víc (55km vs. 93km mezi MUK D1 x I/50 a D55 x I/50), pro kamiony bude furt rychlejší stará trasa, protože nevyužijí rychlostní potenciál dálnice. Obchvaty třech malých obcí mezi Nesovicemi a Chřiby jsou nezbytné.
asdf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od asdf »

PetrN: No, použijem ten úsek za rok asi 30x (ak nepočítam víkendy) ale buď v zlé časy alebo neviem. Alebo mám len nejak zo Slovenska skreslené vnímanie toho či je 1800 nákladných vozidiel v pracovné dni na štátovke veľa alebo málo. Proste mi príde, že tú cestu z Brna na Považie dám buď keď to ide dobre a žiadne kamióny nie sú, tak za 2:20 a keď sa celú dobu veziem za kamiónom, tak za niečo málo menej než 2 a pol hodiny. :D

TIe kamióny možno nevyužijú rýchlostný potenciál dialnice, ale zasa využijú to že sa nemusia na 2 dlhé kopce voziť 40 po stúpacom pruhu a potom 50 dole na 2 a na brzdách, čo tiež nie je na zahodenie.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Tak 1800 kamionů (NSN) denně (+500 dalších nákladních SN/P+TN/P) je dost na běžnou silnici I.třídy bez ohledu na to jestli je to v ČR či na Slovensku, samozřejmě to ale nesmíš srovnávat s extra přetíženými tahy, kde už velmi dávno měla stát dálnice... Podle slovenského sčítání 2022 je na I/9 u Drietomy 2700x T, dál na Bánovce pak dokonce 3000x T (T je součet všech nad 3,5 tuny - z českého SN(P)+TN(P)+NSN), přetížení rekordmani jsou samozřejmě I/11 Žilina-Čadca nebo I/18 Strečno kde je +/- 6000x T.. Oproti tomu I/16 Detva-Lučenec kde se staví R2 máš +/- 3000x T, na východ od Košic na I/19 směr Michalovce jen kolem 2000x T a je tam v plánu dálnice

Jinak potřebu stoupáku na I/50 potrhuje fakt toho 200m převýšení na vzdálenosti 4km. Jinak doporučuju se projet po I/50 třeba v pondělí dopoledne a pokud možno ve směru na Slovensko (prázdnější směr), ale uvidíš v protisměru krásnou několikakilometrovou kolonu před semaforem v Uherském Brodu, kterou tvoří z většiny kamiony :-)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

asdf píše: 11.3.2024 11:37:58 PetrN: No, použijem ten úsek za rok asi 30x (ak nepočítam víkendy) ale buď v zlé časy alebo neviem. Alebo mám len nejak zo Slovenska skreslené vnímanie toho či je 1800 nákladných vozidiel v pracovné dni na štátovke veľa alebo málo. Proste mi príde, že tú cestu z Brna na Považie dám buď keď to ide dobre a žiadne kamióny nie sú, tak za 2:20 a keď sa celú dobu veziem za kamiónom, tak za niečo málo menej než 2 a pol hodiny. :D

TIe kamióny možno nevyužijú rýchlostný potenciál dialnice, ale zasa využijú to že sa nemusia na 2 dlhé kopce voziť 40 po stúpacom pruhu a potom 50 dole na 2 a na brzdách, čo tiež nie je na zahodenie.
Tak to máš opravdu jen pocitově, 50 je doslova jak dálnice. Je to brutus kolik kamionů zde jezdí. A to jsem tudy jel vždy spíše dopoledne nebo odpoledne, neumím si ani představit, jak to zde vypadá brzo ráno, když se NA rozjíždějí z odpočívadel.

Z UH do Brna přes D55 pojede maximálně ten, co má služební naftu a neplatí nic. :) Je to samozřejmě nesmysl, naopak bude 50 i po další dekády velmi důležitou silnicí a to i s vysokou zátěží NA, protože prostě propojení Brna s celou tou aglomerací UH vygeneruje provozu až až. A to naprosto nehledě na jakoukoli jinou stavbu ať v ČR či na SK.
Jestli někdy bude hotová D49 a R6, tak odpadnou řekněme 2/3 NA z 50. A teprve pak se ta silnice dostane svým zatížením na nějaké normální hodnoty odpovídající silnici první třídy s kategorií 2 nebo 3 - pruh. Nyní je tam provoz, pro který běžně stavíme i dálnice.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Arame, z variací dopravy (TP189) pro nákladní soupravy vyplývá že nejvyšší intenzity během dne jsou mezi 9-14h, to platí víceméně obecně pro veškerou nákladní dopravu jak na dálnicích, tak silnicích I. a II. třídy. Ostatně to potvrzují i data z ASD ŘSD, tady jsou intenzity kamionů v jeden běžný pracovní týden v září 2022 na profilu I/50 mezi UH a Uherským Brodem (součet obou směrů)
UH-UB_kamiony.png
UH-UB_kamiony.png (26.15 KiB) Zobrazeno 4972 x
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Jo a mimochodem, dohledal jsem data z výstupů v rámci SUMPu Trenčína z roku 2019, součástí byl i velký směrový průzkum. Z tranzitujících kamionů přes oblast kolem Trenčína ze silnice I/9 v Drietomě se dělily proudy přibližně v poměru 9:10:8 na Žilinu (D1) : Prievidzu (I/9) : Trnavu (D1)... Nejvíc mě teda zaráží ten jižní směr po D1, smysluplně mě napadá snad jen obsluha průmyslu v Trnavě/Nitře z Polska/Ostravska či Olomoucka? a to za mě asi trochu netradiční cestou přes Přerov a Uherské Hradiště, ale bylo to v roce 2019... To jen k tomu kolik kamionové dopravy má potenciál z I/50 odvést nová D49
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Díky. Takže odvede ještě znatelně méně než jsem psal dokonce. Toliko k potřebnosti pořádné 50ky.

Aha, tak to jsem poměrně překvapen s tou nákladní špičkou. Ono to asi bude i podle lokalit a vzdálenosti od hranic, kde často nocuje velká část kamionů. Každopádně díky za statistiku. :ok:
asdf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od asdf »

PetrN: Ja som tadiaľ za posledný rok išiel v pondelok doobeda niekoľokrát smerom ZO Slovenska a teda najdlhšia fronta v UB čo som zažil bola ani nie ku ceduli. Tak som mal asi šťastie alebo neviem. Ale tie časy som sa tam určite vyskytoval a rozhodne mi to neprišlo ako najhoršia cesta ktorú poznám. Taká I/43 z Brna do Svitav je subjektívne ďaleko ďaleko horšia čo do kamiónov a pritom podľa sčítania ich je tam proti I/50 sotva polovica. Možno je to tým, že je v pomerne veľkom podiele trasy proti I/50 užšia a kamionisti idú pomalšie. Inak si to vysvetliť neviem. Takisto keď si prehrávam štatistiky obvyklej premávky na Google maps, tak v Uherskom Brode nevidím nič čo by nasvedčovalo kilometrovým frontám kamiónov...

Jediné čo býva naozaj upchaté a to nespochybňujem je medzi Brnom a Bučovicemi taký ten klasický "Exodus Brunensis Magnus" po tom keď sa všetci ráno (pôsobiac podobné problémy opačným smerom) nahrnú do Brna a poobede zas zdrhajú domov. Ale aj ten mi na I/43 príde subjektívne ďaleko horší a viac zdržujúci než na I/50 a pritom podľa sčítania je tam tých vozidiel toľko isto.

Inak k tomu 9:10:8 no oblasť medzi Trenčínom, Trnavou a Nitrou je jedna z najpriemyselnejších na Slovensku, sú tam 2 automobilky, fúra ďalších firiem zo segmentu automotive a iný priemysel (v podstate na úrovni oblasti medzi Trenčínom a Martinom, kde naopak vo veľkých strojárskych závodoch dochádza skôr k úpadku než rozvoju). A netradičná? Lepšia cesta tam nie je, ledaže z vyslovene Ostravska cez Jablunkov. Inak sú až do výstavby D49/S49 všetky prechody na Slovensko väčšia zachádzka než Trenčín a cesty v horších parametroch. Leda dostavba D55 možno časť tejto dopravy pošle smer Moravské Lieskové (ak tam cestou nie je niekde zašitý nejaký zákaz vjazdu nad 12t).
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Tady ale nikdo netvrdil že je I/50 hrozná, je to naopak jedna z těch lepších jedniček v ČR co se šířky a směrování týče, mám tu cestu vcelku rád, hlavně úsek od Buchlova po Uherský Brod a kolem Bánova to je celé S11,5. Na I/50 je obecně několik málo závad co je nutné vyřešit, protože se nedá očekávat zásadní úbytek dopravy s novou D49, to je to oč tu běží, že I/50 bude mít stále svůj zásadní a neupadající význam.

Srovnávat to s hrůzou I/43 absolutně nejde, tam je spousta vesnic, směrové i výškové poměry povětšinou šílené, ale proto tam snad taky jednou bude "dálnice". Tady I/50 by se měla uvést do nějakého udržitelného normového stavu, tj. hlavně některé chybějící ochvaty, stoupák z Bystřice do Bílých Karpat (obzvlášť když v opačném směru z Hrozenkova je), doplnění 2+1 i na rovinách tam kde to vhodně půjde, což by nemělo být ani drahé, směrové vedení většinou vyhovuje.

Díky za potvrzení správné teorie s průmyslovosti oblasti Trnava-Nitra, pravda že jsem se nad tím nikdy nezamýšlel a hlavně mě nenapadlo, že tam může být z I/50 taková silná vazba. Z Ostravska či Polska (A1) bych čekal že se pojede spíš přes Jablunkov, od Olomouce potažmo vlastně i navazující D35 a tím pádem i západní části Polska to dává smysl přes I/50 Hrozenkov a troufnu si říct že i po dostavbě D49 bude Hrozenkov v této relaci stále atraktivní.
V případě D55 do Bzence si myslím že furt bude vyhrávat I/50 nad I/54 pro cestu na D1 u NMnV, bude to časově asi srovnatelné s mírným prospěchem I/50 (na vzdálenost nastejno)
Sněhulák

Příspěvek od Sněhulák »

případě D55 do Bzence si myslím že furt bude vyhrávat I/50 nad I/54 pro cestu na D1 u NMnV, bude to časově asi srovnatelné s mírným prospěchem I/50 (na vzdálenost nastejno)

Přes Strání na I/54 nesmí nákladní doprava, je tam omezení na 3.5t, takže Hrozenkov (I/50) a pak Sudoměřice, což ale jaksi postrádá smysl při cestě od SZ na Trenčín/Trnavu/Nitru. Proto si tato silnice význam podrží. Navíc ND je jedno, jestli jede 85km/h po dálnici nebo pěkné jedničce, takže bude stále preferovat kratší cestu, což od Brna bude na Trenčín a střední Slovensko stále I/50, ne D49.
koní pod kapotou není nikdy dost :)
Sněhulák

Příspěvek od Sněhulák »

= z toho vyplývá, že obchvat(y) až po Střílky určitě mají smysl a jsou potřeba. Buchlaky nechat tak, jak jsou, tam se asi nic rozumného za rozumný peníz vymyslet nedá, a pak vyladit pár drobností od UB až na kopec k Lopeniku a SK hranici.
koní pod kapotou není nikdy dost :)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Přesně tak. A všude pouze MÚK a tam, kde se bude silnice stavět nová, tak 3-pruh.
Na I/50 není těch přeložek potřeba zase tak moc, aby se to nezvládlo. Jenže průser je v přípravě, prostě se vůbec nic nechystá a nějak to ani nevypadá, že by to brněnské tankovalo ..
kot

Příspěvek od kot »

Asi mají zamotanou hlavu ze 6 pruhu na D1... A nejen D1 .Tím je ale neomlouvám ! Otázkou je i personální kapacita.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

No, oni spíš celkově celá léta řešili opravdu jen dálnice a VMO a max ty totálně nejpalčivější věci, což byly 3: Břeclav, Lechovice a Znojmo. Z toho jediný úspěch zaznamenali u Lechovic a je to tam spíš trochu Pyrrhovo vítězství (podoba obchvatu totálně zastaralá a přežitá).
Do pořádné přípravy Bučovic je také pořádně dokopalo spíš až město samotné. Vlastní iniciativa čehokoli většího na jedničkách byla naprosto na bodu mrazu. Tomu je snad naštěstí konec, teď už ledacos začínají nebo začali alespoň studovat, a to i I/38 konečně. Tak snad se něco začne připravovat co nevidět. I/23 tak trochu stála na kraji. Ale jak mohli nechat takhle daleko zajít 50 a 43, to mi hlava nebere prostě. Dálnice nedálnice. Alespoň tu 52 trochu zkulturnili v rámci možností.
Uznávám, měli toho na práci samozřejmě o dost více, kvůli stavbám v jiných krajích. Ale jedničky jako by prostě neměli ve správě vůbec... posolit, zalepit a zdar. To raději nemluvím o tom, že jejich opravy posledních asi 2 let nevydrží jedinou, bez nadsázky, jedinou zimu bez děr. :!:
kot

Příspěvek od kot »

Tvůj poslední odstavec Arame : :ok:
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

Křižanovice, úprava křižovatky - zbývá poslední pozemek.
stav k 20.4.2024 (ve stejném rozlišení zobrazeno níže)
stav k 2.4.2023

I_50 Krizanovice, uprava krizovatky 2024-04-20.jpg
I_50 Krizanovice, uprava krizovatky 2024-04-20.jpg (258.02 KiB) Zobrazeno 4716 x
PetrN

Příspěvek od PetrN »

asdf píše: 10.3.2024 22:40:01 Po dostavbe D55 to už z priestoru UH/UB bude do Brna o pár minút kratšie ako po súčasnej I/50 cez Chřiby. Po úplnej dostavbe to zasa bude z priestoru VM do Brna bližšie cez Břeclav a D2.
Toto se tu řešilo pár měsíců zpět, ale nedávno jsem jel z jihu Brna do NMnV, a to po D2, Hodonín, Myjavu. Ale napadla mě jedna myšlenka, kterou jsem si následně ověřil a vlastně mě překvapila. S ohledem na výše řešené cesty od Starého Města do Brna, že když někdo bude chtít mermomocí využít dálnici, tak je kombinace D55+D2 zejména ve směru dále na Prahu ještě kratší než D55+D1.
Pro trasu MUK D55 x I/50 -> MUK D1 x D2 to vychází následovně:
- I/50 + D1: 67 km (současný stav bez přeložek)
- D55 + D2: 99 km (stav kompletně dokončené D55)
- D55 + D1: 107 km (komplet D55 i se zohledněním té šílené zákruty na nájezdu od UB na D55)
Brnak46

Příspěvek od Brnak46 »

Po letech příprav konečně zahájena soutěž na úpravu křižovatky u Křižanovic VZ0201988: I/50 Křižanovice, křižovatka
ada031

Příspěvek od ada031 »

Prvotní termín pro zhotovitele byl stanoven na 07.11.2024
Odpovědět

Zpět na „I/50“