[D55] 5506 Napajedla - Babice
Re: [D55] 5506 Napajedla - Babice
Velkým strašákem byl požadavek odpůrců na posunutí trasy. Jak jste je přesvědčil?
Šlo o vůli se domluvit. Pomohla metoda cukru a biče. V něčem jsme mohli ustoupit, na druhou stranu museli pochopit, že s trasou se hýbat výrazně nedá. Pokud by k tomu došlo, na rovinu jsem jim říkal, ať vzhledem ke stabilizované trase v zásadách územního rozvoje na obchvat Litomyšle na minimálně dalších deset let zapomenou. Všechno změnit včetně nového posudku vlivu stavby na životní prostředí by vyvolalo ohromné zpoždění.
Z rozhovoru s Ing. Mátlem
https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/r ... zpravy_mvo
Takže asi tak o posunu trasy do tunelu.
Šlo o vůli se domluvit. Pomohla metoda cukru a biče. V něčem jsme mohli ustoupit, na druhou stranu museli pochopit, že s trasou se hýbat výrazně nedá. Pokud by k tomu došlo, na rovinu jsem jim říkal, ať vzhledem ke stabilizované trase v zásadách územního rozvoje na obchvat Litomyšle na minimálně dalších deset let zapomenou. Všechno změnit včetně nového posudku vlivu stavby na životní prostředí by vyvolalo ohromné zpoždění.
Z rozhovoru s Ing. Mátlem
https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/r ... zpravy_mvo
Takže asi tak o posunu trasy do tunelu.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Já bych tady jen doplnil, že pojem "stoletá voda" nemá žádnou souvislost s časem, tedy s těmi sto lety. Stoletá voda je označení průtoku takových rozměrů, že pravděpodobnost takové události je 1 % za rok (slovy jedno procento). Je to tedy jen statistická pomůcka, která se navíc v čase neproměňuje! Neaktualizuje se (pokud je mi známo) na základě proměny klimatu v posledních desetiletích (ke které nepochybně dochází - příčiny nechme stranou) a ani nebere v potaz například urbanistické změny za dlooooouhá desetiletí v celém horním a středním toku řeky Moravy (a pochopitelně ani na přítocích) - tím myslím hlavně fakt, že ze zastavěných ploch (a že jich neustále přibývá) napršená voda odteče (nevsákne se), čímž pochopitelně trvale zvyšuje pravděpodobnost Q100. Vliv těchto a mnoha jiných faktorů razantně zvyšuje pravděpodobnost příchodu stoleté vody. Při zohlednění těchto informací je zcela logické, že stoletá voda propláchne řeku třeba každých 30 let a stále se jedná o stoletou vodu, protože formální označení se zachovává. Prostě proto, že to původní 1 % vlivem těchto faktorů naroste například - a teď fakt plácku - na třeba 4 %.
Přiložím taky graf, jak razantně za poslední dekády přibývá záplav - https://ourworldindata.org/grapher/numb ... try=~Flood
A závěrem můj názor: Není tunel pod Makovou a místo toho estakáda - ok, v pořádku. Takto by se to dneska dělat nemělo, ale je to akceptovatelné řešení. Ale podjezd a zářez pod tratí, hned u řeky a v takovém podloží považuji za ústupek, který se stát neměl. Je však pozdě to teď řešit x).
Neohrozila by třeba ta tisíciletá voda ty nábřežní zdi, které tam budou? Nebo toto riziko je vzhledem k hloubce založení minimální, až nulové?
To je sice pravda, ale spíš to bude tak, že bude chodit častěji stoletá voda než že by došla tisíciletá. Takže za přežité bych to nepovažoval.
Bohužel to tak není. Q100 jako další Qxy se aktualizují.Fados93 píše: ↑25.2.2025 13:32:04Já bych tady jen doplnil, že pojem "stoletá voda" nemá žádnou souvislost s časem, tedy s těmi sto lety. Stoletá voda je označení průtoku takových rozměrů, že pravděpodobnost takové události je 1 % za rok (slovy jedno procento). Je to tedy jen statistická pomůcka, která se navíc v čase neproměňuje! Neaktualizuje se (pokud je mi známo) na základě proměny klimatu v posledních desetiletích (ke které nepochybně dochází - příčiny nechme stranou) a ani nebere v potaz například urbanistické změny za dlooooouhá desetiletí v celém horním a středním toku řeky Moravy (a pochopitelně ani na přítocích) - tím myslím hlavně fakt, že ze zastavěných ploch (a že jich neustále přibývá) napršená voda odteče (nevsákne se), čímž pochopitelně trvale zvyšuje pravděpodobnost Q100. Vliv těchto a mnoha jiných faktorů razantně zvyšuje pravděpodobnost příchodu stoleté vody. Při zohlednění těchto informací je zcela logické, že stoletá voda propláchne řeku třeba každých 30 let a stále se jedná o stoletou vodu, protože formální označení se zachovává. Prostě proto, že to původní 1 % vlivem těchto faktorů naroste například - a teď fakt plácku - na třeba 4 %.
Přiložím taky graf, jak razantně za poslední dekády přibývá záplav - https://ourworldindata.org/grapher/numb ... try=~Flood
A závěrem můj názor: Není tunel pod Makovou a místo toho estakáda - ok, v pořádku. Takto by se to dneska dělat nemělo, ale je to akceptovatelné řešení. Ale podjezd a zářez pod tratí, hned u řeky a v takovém podloží považuji za ústupek, který se stát neměl. Je však pozdě to teď řešit x).
Zdravím.
Někdo z diskutujících tu dal informaci o výškách na místě:
Výškový profil:
u řeky je 182 m n. m.
trať 189 m n. m.
Hladina řeky Moravy není v těchto místech bůh ví jak nízko proti břehu i v normálním stavu. Vcelku by mě zajímalo, jak bude vycházet povrch dálnice vúči hladině řeky v tom nejnižsím místě tj, pod tratí když trať je na 189m. Jaká musí být světlá výška mostu pro dálnící? Kolik je potřeba brát v potaz konstrukci mostu?
Ještě pod povrchem dálnice bude muset být kanalizace, to je zas co já vím 1-1,5m níž. Aby vůbec vyšla kanalice bez čerpadel a nějaké přečerpávající stanice. Stačit bude pak větší déšť a bude veselo. Bude to nejnižší místo, kde očekávám že se bude stékat voda z obou stran.....
Cipísekmp.
Někdo z diskutujících tu dal informaci o výškách na místě:
Výškový profil:
u řeky je 182 m n. m.
trať 189 m n. m.
Hladina řeky Moravy není v těchto místech bůh ví jak nízko proti břehu i v normálním stavu. Vcelku by mě zajímalo, jak bude vycházet povrch dálnice vúči hladině řeky v tom nejnižsím místě tj, pod tratí když trať je na 189m. Jaká musí být světlá výška mostu pro dálnící? Kolik je potřeba brát v potaz konstrukci mostu?
Ještě pod povrchem dálnice bude muset být kanalizace, to je zas co já vím 1-1,5m níž. Aby vůbec vyšla kanalice bez čerpadel a nějaké přečerpávající stanice. Stačit bude pak větší déšť a bude veselo. Bude to nejnižší místo, kde očekávám že se bude stékat voda z obou stran.....
Cipísekmp.
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Nevím, kolik je minimální podjezdná výška mostů přes dálnici, ale třeba značky musí být min. 5,6 metru nad vozovkou. Dále předpokládám, že v nejnižším místě úseku budou nějaké zásobníky, akumulující dešťové srážky.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
4.8 m na dálnici + 0.15 m bezpečnostní odstup + průhyb konstrukce... takže 5.0 - 5.1 m
To z ničeho bohužel nevyplývá. Tedy že by chodily stoleté vody a tisícileté ne. Proto bych takhle významné stavby projektoval raději hodně nad stoletou vodou. V roce 1997 na Moravě a 2002 v Čechách byla voda hodně nad stoletou povodní. To jsou ty rozsáhlé povodně, Ale lokálních povodní nad Q100 tady bylo ještě více, viz třeba minulý rok na severu Moravy a ve Slezsku.Aram96 píše: ↑25.2.2025 14:19:41To je sice pravda, ale spíš to bude tak, že bude chodit častěji stoletá voda než že by došla tisíciletá. Takže za přežité bych to nepovažoval.
A bohužel to může kdykoliv přijít znovu. Ony ty pojmy jako "stoletá" nebo "tisíciletá" jsou pojmy vztahující se k minulosti. Tedy platí pro dobu relativní klimatické stability. Nyní se prokazatelně klima mění, ať už je to člověkem nebo přírodou, nebo obojím, ty extrémní jevy jsou bohužel objektivně častější než v minulosti.
Tak aby u Napajedel nevzniklo podstatně větší "napajedlo" jako vzniká v centru Ústí nad Labem jednou za pár let. Tam je to zatopené každou chvíli. Vím, že je to podstatně něco jiného, ale jde o to, že to nefunguje jak to bylo naprojektováno. A nefunguje ani údržba a správa toho zařízení. To jsou varovné příklady
https://www.idnes.cz/usti/zpravy/protip ... zpravy_grr
A že v tom podjezdu bude muset být kapacita nadrží pořádná... 
-
Tomáš Němec
Železniční trať je v místech podjezdu výš, asi 193 m.n.m. Výška nivelety dálnice by tak mohla být 186-187 m.n.m., což je zhruba stejně, jako má dnešní I/55 v těchto místech. https://mapy.cz/s/kufogulaboCipisekmp píše: ↑25.2.2025 18:19:44 Výškový profil:
u řeky je 182 m n. m.
trať 189 m n. m.
Potvrzuji, podle DMR 5G je trať 193,3m.
Dobrý den.
Snad to nejak všechno vyjde neboť si reálně opravdu nemyslím, že teď to bude někdo přeprojektovávat.
Jen když si to tady přečtu, tak mám takové cukání aby z toho nebyla druhá "Pohůrka". Spodní voda od Moravy, štěrkopísky kolem, nestabilní svah, zajištění odtoku dešťových vod gravitačně....
Cipísekmp.
Snad to nejak všechno vyjde neboť si reálně opravdu nemyslím, že teď to bude někdo přeprojektovávat.
Jen když si to tady přečtu, tak mám takové cukání aby z toho nebyla druhá "Pohůrka". Spodní voda od Moravy, štěrkopísky kolem, nestabilní svah, zajištění odtoku dešťových vod gravitačně....
Cipísekmp.
Nejnižší místo na D55 před podjezdem je 186,12 m n. m. Mostovka železničního mostu je v nadmořské výšce 193,340 - 193,748.
D47 už máme, teď ještě D48
Takže pokud bychom všechna vyjádření shrnuli, žádný prů..r se nekoná ! 
Myslím že všichni budeme rádi když opravdu žádný prů... nenastane. Jak jsem psal výše, u tunelu Pohůrka byli taky všichni přesvědčení že je vše realizovatelné a v pořádku a ejhle.....
Z těch nadmořských výšek pokud je povrch dálnice cca 186m n. m., a břehy jsou cca 182 tak to jsou 4m. Voda by mohla být v normálním stavu určitě 2m pod břehem takže je tam 6m. Když si odečteme cca 2m hloubku kanalizace pod dálnicí tak jsme na 4m nad vodou. Nějaká ta jímka a pod tak ono tam zas tolik prostoru není ale předpokádám že ten kdo to projektuje není trubka a ví co dělá. Možná se byl i na místě podívat
Cipísekmp.
Z těch nadmořských výšek pokud je povrch dálnice cca 186m n. m., a břehy jsou cca 182 tak to jsou 4m. Voda by mohla být v normálním stavu určitě 2m pod břehem takže je tam 6m. Když si odečteme cca 2m hloubku kanalizace pod dálnicí tak jsme na 4m nad vodou. Nějaká ta jímka a pod tak ono tam zas tolik prostoru není ale předpokádám že ten kdo to projektuje není trubka a ví co dělá. Možná se byl i na místě podívat
Cipísekmp.
Když vidím poměry výšek, tak bych asi z vody tak velkou hlavu neměl, i když žádná velká vata tam není, o tom žádná. Popravdě si ani neumím představit, jak velká by to musela být povodeň, aby se tam řeka zvedla o 2 m vztazeno k obrovské rozlivové ploše na obou březích.
Větší obavy ve mně vzbuzuje ten hluboký zářez a geologie, tam mám větší strach, aby to neujelo při stavbě nebo i pak později.
Větší obavy ve mně vzbuzuje ten hluboký zářez a geologie, tam mám větší strach, aby to neujelo při stavbě nebo i pak později.
koní pod kapotou není nikdy dost 
-
Marcinescu
- Kontaktovat uživatele:
Dole po proudu Moravy je ve Strážnici 3 SPA 700cm .... 2m nic není.Sněhulák píše: ↑27.2.2025 14:50:17 Když vidím poměry výšek, tak bych asi z vody tak velkou hlavu neměl, i když žádná velká vata tam není, o tom žádná. Popravdě si ani neumím představit, jak velká by to musela být povodeň, aby se tam řeka zvedla o 2 m vztazeno k obrovské rozlivové ploše na obou březích.
Ve Spytihněvy je momentalne v Morave nějakých 115cm vody.
1. stupeň povodňové aktivity 1. stupeň povodňové aktivity 400[cm]
2. stupeň povodňové aktivity 2. stupeň povodňové aktivity 500[cm]
3. stupeň povodňové aktivity 3. stupeň povodňové aktivity 600[cm]
extrémní povodeň 3. stupeň povodňové aktivity (!extrémní povodeň) (Q50) 680[cm]
Takže nastoupání o 3m je "pouze" první povodňový stupeň.......
Cipísekmp.
1. stupeň povodňové aktivity 1. stupeň povodňové aktivity 400[cm]
2. stupeň povodňové aktivity 2. stupeň povodňové aktivity 500[cm]
3. stupeň povodňové aktivity 3. stupeň povodňové aktivity 600[cm]
extrémní povodeň 3. stupeň povodňové aktivity (!extrémní povodeň) (Q50) 680[cm]
Takže nastoupání o 3m je "pouze" první povodňový stupeň.......
Cipísekmp.
Jj, spatne jsem se vyjádřil, uvažoval jsem 2 m od aktuální hrany břehu, ne hladiny, což je dost velký rozdíl, za to se omlouvám. Loni v září se tam lehce voda objevila, ale jen kolem řeky, ne na tom poli, a to byla na 3SPA.
Povodně jsou jak výškově tak zejména objemově až neuvěřitelné násobky běžného stavu. Viz srovnejte níže:
Dnes - Vltava v Praze dosáhla ve Velké Chuchli průtoku cca 90 m3 při výšce hladiny 55 cm
14. srpna 2002 - Vltava v Praze dosáhla ve Velké Chuchli průtoku 5160 m3/s při výšce hladiny 782 cm
Takže výškově je to 14x násobek, objemově dokonce 57x násobek .... je to až neskutečné
Další fotka pro představu z jiného místa, naopak severně od Prahy. Značka výšky hladiny povodně z toku 2002 je umístěná u 3 kulatého okénka zleva nahoře na zařízení zdymadla, porovnejte výšku třeba v porovnání se zaparkovaným autem dole.
https://mapy.cz/s/hahuvehada
Když se pohledem otočíte, tak na staré budově Povodí Vltavy je to značka na levé okraji domu vedle okna ve 2.n.p.
https://mapy.cz/s/holuvaloce
Dnes - Vltava v Praze dosáhla ve Velké Chuchli průtoku cca 90 m3 při výšce hladiny 55 cm
14. srpna 2002 - Vltava v Praze dosáhla ve Velké Chuchli průtoku 5160 m3/s při výšce hladiny 782 cm
Takže výškově je to 14x násobek, objemově dokonce 57x násobek .... je to až neskutečné
Další fotka pro představu z jiného místa, naopak severně od Prahy. Značka výšky hladiny povodně z toku 2002 je umístěná u 3 kulatého okénka zleva nahoře na zařízení zdymadla, porovnejte výšku třeba v porovnání se zaparkovaným autem dole.
https://mapy.cz/s/hahuvehada
Když se pohledem otočíte, tak na staré budově Povodí Vltavy je to značka na levé okraji domu vedle okna ve 2.n.p.
https://mapy.cz/s/holuvaloce
Tak ty obě značky vypadají úplně absurdně na budovách pohodově osvětlených sluncem... 
-
Triklinický
Stále nerozumím tomu, jak mohl být schválen projekt dálnice D55 procházející městem Napajedla v souběhu se silnicí první třídy 1/55, když se tu přímo nabízí obchvat 4km tunelem pod kopcem Maková. https://mapy.cz/letecka?mereni-vzdaleno ... 83413&z=15
Současný projekt neřeší původní záměr stavby dálnice a ten je, že dálnice D55 má svést dopravní zatížení (tím se rozumí i hlučnost a prašnost) z komunikace první třídy 1/55 mimo obce a města. Silnice 1/55 o celkové délce 150km je intenzivně využívána nejen vnitrostátní ale i mezinárodní tranzitní dopravou, protože její trasa končí na hraničním přechodu Poštorná – Reintal. Dá se předpokládat, že dokončením dálnice D55 v úseku Napajedla - Babice a Bzenec - Rohatec se mezinárodní kamionová doprava procházející Napajedly zintenzivní. Navrhovaná estakáda s drahým, komplikovaným a nebezpečným, 16m hlubokým zářezem do spraše na konci města nemá pro Napajedla žádný pozitivní dopad. Domnívám se, že občané Napajedel s projektem nebyli dostatečně seznámeni.
Na stavbu tunelu mohlo přispět ministerstvo obrany.
Pod kopcem maková už se nachází podzemní protiatomový kryt.https://sam-napajedla.webnode.cz/fotoga ... yt-makova/
Současný projekt neřeší původní záměr stavby dálnice a ten je, že dálnice D55 má svést dopravní zatížení (tím se rozumí i hlučnost a prašnost) z komunikace první třídy 1/55 mimo obce a města. Silnice 1/55 o celkové délce 150km je intenzivně využívána nejen vnitrostátní ale i mezinárodní tranzitní dopravou, protože její trasa končí na hraničním přechodu Poštorná – Reintal. Dá se předpokládat, že dokončením dálnice D55 v úseku Napajedla - Babice a Bzenec - Rohatec se mezinárodní kamionová doprava procházející Napajedly zintenzivní. Navrhovaná estakáda s drahým, komplikovaným a nebezpečným, 16m hlubokým zářezem do spraše na konci města nemá pro Napajedla žádný pozitivní dopad. Domnívám se, že občané Napajedel s projektem nebyli dostatečně seznámeni.
Na stavbu tunelu mohlo přispět ministerstvo obrany.
Pod kopcem maková už se nachází podzemní protiatomový kryt.https://sam-napajedla.webnode.cz/fotoga ... yt-makova/
No možná právě pro ten kryt se nechce dělat tunel, taky novinka, kterou jsem nevěděl. Jinak trasa sice prochází Napajedly, ale průmyslovou částí, kde i tak je a bude hluk z koridoru. Vím, to zatížení je jinak, ale troubící lokomotivy v noci jsou parádní. Aktuální silnice tam taky bude hlučet pořád, protože všichni po dálnici jezdit prostě nebudou a ani to nelze.
Ono pane kolego nejde POUZE o výši prostředků na stavbu tunelu, ale hlavně o nemalé prostředky na jeho provoz. Zde je ten zakopaný pes. Jinak platí filmové : čo bolo, bolo... Takže teď je to už pouze pozdní pláč na toto téma.