[D1] 01191.A MÚK Brno jih
Re: [D1] 01191.A MÚK Brno jih
To není něco čím by se projektant mohl hrdě v prsa tlouct. Spíše je to ostuda že to nedokázali navrhnout efektivněji. Ty čtyři! pruhy na I/41! na vjezdu do Brna... se mi teda otevírá kudla v kapse...
Ten přehnaný a neadekvátní dovětek prosím ignorovat. Omlouvám se. Už nejde smazat. A z nějakého důvodu ani nahlásit.
Autor tím chtěl jen říct, že se mu to zdá zbytečné
Autor tím chtěl jen říct, že se mu to zdá zbytečné
Na stránkách MD ČR visí stanovení přechodné úpravy, ale se špatnou přílohou (D10 Kosmonosy).
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Já se asi nechytám v čem vidí Beekee problém? I/41 v uspořádání 2+2 na vjezdu do Brna je přece naprosto v pořádku s ohledem na aktuální návaznost na Hněvkovského a budoucí přímou návaznost na Bratislavskou radiálu a východní segment VMO rovněž ve 2+2, navíc hlavní trasa této páteřní silnice půjde na VMO směr Vinohrady, nikoliv do centra!
Nebo snad naráží na ten kousíček kde jsou v kolektoru 4 pruhy v jednom směru, z toho ale 2 jsou odbočovací na D1, 1 z kolektoru směr Brno a 1 z hlavní trasy D2 na Brno? (ve vizualizaci ten přejezd dělicího pásu není, ale je evidentní kde bude, právě v tom rozšíření kolektoru o levý pruh).
Ten přejezd z D2 na I/41 centrum se mimochodem bude otevírat až s prodloužením kolektorů k Chrlicím, nebo rovnou? Otázkou je, jestli bude jednopruhová kolektorová část před MUK Avion ve směru do Brna zvládat dopravu do města + do Avionu. Ikdyž dopravy do města je aktuálně rozhodně méně než té odbočující na D1, které ten jeden přídatný pruh společně s D2->Avion často nestačí a štosuje se to tam i v pŕípadech když to dále v prostoru MÚK D1xD2 už jede v pohodě...
Nebo snad naráží na ten kousíček kde jsou v kolektoru 4 pruhy v jednom směru, z toho ale 2 jsou odbočovací na D1, 1 z kolektoru směr Brno a 1 z hlavní trasy D2 na Brno? (ve vizualizaci ten přejezd dělicího pásu není, ale je evidentní kde bude, právě v tom rozšíření kolektoru o levý pruh).
Ten přejezd z D2 na I/41 centrum se mimochodem bude otevírat až s prodloužením kolektorů k Chrlicím, nebo rovnou? Otázkou je, jestli bude jednopruhová kolektorová část před MUK Avion ve směru do Brna zvládat dopravu do města + do Avionu. Ikdyž dopravy do města je aktuálně rozhodně méně než té odbočující na D1, které ten jeden přídatný pruh společně s D2->Avion často nestačí a štosuje se to tam i v pŕípadech když to dále v prostoru MÚK D1xD2 už jede v pohodě...
Určitě až s otevřením dlouhých kolektorů k Chrlicím. Nedávalo by to teď ani jinak smysl. Naopak směrem z Brna doufám, že to budou řešit tak, jak ve vizualizaci, čili vlastně jako finální stav, připojení levým na I/41 rovnou do D2 ještě před MÚK Ikea.
Já jen prostě doteď nechápu a prostě nepochopím, proč není stavebně nachystán ten průjezd MÚK Ikea vpravo na 2 průběžné. To je naprostý diletantismus. Normálně se měly postavit 2 průběžné, k tomu odbočovák k Ikee, připojovák od ní a se zprovozněním této stavby mít klidně ten levý průběžný vyšrafovaný a zavřený. Takhle se to bude pár let po této přestavbě znovu muset stavebně předělávat.
Beekee: zbytečné to může někomu přijít snad jedině na první pohled. Když se na to člověk podívá blíže, je to přesně akorát, myšleno ta D2 a I/41. Nenapadá mě jediné místo, kde by se dalo šetřit na pruhu. To by musely snad vznikat prasárny typu připojovák 50-100 m, to tady nemá co dělat.
Já jen prostě doteď nechápu a prostě nepochopím, proč není stavebně nachystán ten průjezd MÚK Ikea vpravo na 2 průběžné. To je naprostý diletantismus. Normálně se měly postavit 2 průběžné, k tomu odbočovák k Ikee, připojovák od ní a se zprovozněním této stavby mít klidně ten levý průběžný vyšrafovaný a zavřený. Takhle se to bude pár let po této přestavbě znovu muset stavebně předělávat.
Beekee: zbytečné to může někomu přijít snad jedině na první pohled. Když se na to člověk podívá blíže, je to přesně akorát, myšleno ta D2 a I/41. Nenapadá mě jediné místo, kde by se dalo šetřit na pruhu. To by musely snad vznikat prasárny typu připojovák 50-100 m, to tady nemá co dělat.
Vždyť už to tu dávno padlo, že v rámci pokračování se tam 2 pruhy provedou, tam se nemusí nic extra předělávat:Aram96 píše: ↑7.10.2025 10:36:59 Já jen prostě doteď nechápu a prostě nepochopím, proč není stavebně nachystán ten průjezd MÚK Ikea vpravo na 2 průběžné. To je naprostý diletantismus. Normálně se měly postavit 2 průběžné, k tomu odbočovák k Ikee, připojovák od ní a se zprovozněním této stavby mít klidně ten levý průběžný vyšrafovaný a zavřený. Takhle se to bude pár let po této přestavbě znovu muset stavebně předělávat.
Aha no já vycházel teď z vizualizace a tu jsem považoval za nejaktuálnější právě. Tam ve směru na Břeclav 2 průběžné nebyly.
Tak je to dobře, díky za upřesnění.
Tak je to dobře, díky za upřesnění.
No pravda je že mi ten propoj D2/41 unikal.
Nicméně i tak..., že by pro místní dopravu musely být dva samostatné odbočováky... Pak od IKEY na Brno to bude přes dva pruhy. Spíš bych ten propojovák od D2 připojil a měl klasické 3 pruhové řešení, kde by připojovák od IKEY přešel v odbočovací rampu, která by se pak rozdělila. Prostě ty 4 pruhy mi tam moc neštymují.
Nicméně i tak..., že by pro místní dopravu musely být dva samostatné odbočováky... Pak od IKEY na Brno to bude přes dva pruhy. Spíš bych ten propojovák od D2 připojil a měl klasické 3 pruhové řešení, kde by připojovák od IKEY přešel v odbočovací rampu, která by se pak rozdělila. Prostě ty 4 pruhy mi tam moc neštymují.
Beekee: no po dostavbě jižní tangenty a prodloužení kolektorů až k MÚK Chrlice II (D2xD52) té "místní" dopravy I/41-D1 bude klidně více než té dálkovější D2-D1, za mě jsou ty 2 odbočovací pruhy z kolektoru na D1 naprosto v pořádku. Kromě veškeré dopravy z oblasti Modřic/Chrlic a okolních nákupáků to bude i v současnosti velmi silný provoz z II/380 aktuálně využívající k D2 spojku ulicí "Roviny", nově se bude napojovat přes kruháč na MÚK D2xD52xI/41 přímo do kolektoru I/41 nikoliv do hlavní trasy D2 (teda podle aktuálních návrhů)
Aram96: Vizualizace je opravdu aktuální a odráží skutečný stav v rámci stavby MÚK Brno-jih. Ve výkresu sdíleném mapmanem je jasně vidět růžovým podkladem (+červené hrany) co se bude realizovat až v rámci navazujícího zkapacitnění D2, což je mj. ten odbočovák od D1 na Ikeu a mírná úprava/zúžení přilehlého "ostrůvku" a rozšíření zpevnění. Nemyslím si že by to mělo způsobit obtíže na připojující se dopravě z kolektoru obzvlášť když bude v provozu zmiňovaný propoj z kolektoru na D2...
K absenci dvoupruhových připojení/odbočení na D1, bylo by průchozí na takové novostavbě namalovat toto? Já bych s tím neměl nejmenší problém, sloužilo by převážně pro osobáky, které následně pokračují do kolektoru I/41 (levý pruh na navazující rampě). Rampa má v celé délce dostatečnou šířku na dva pruhy... V zahraničí nic neobvyklého, v ČR aktuálně i třeba na D0xD5, a to přímo z průběžného pruhu, tady by to bylo jen z kolektoru s významně nižší předpokládanou rychlostí
Aram96: Vizualizace je opravdu aktuální a odráží skutečný stav v rámci stavby MÚK Brno-jih. Ve výkresu sdíleném mapmanem je jasně vidět růžovým podkladem (+červené hrany) co se bude realizovat až v rámci navazujícího zkapacitnění D2, což je mj. ten odbočovák od D1 na Ikeu a mírná úprava/zúžení přilehlého "ostrůvku" a rozšíření zpevnění. Nemyslím si že by to mělo způsobit obtíže na připojující se dopravě z kolektoru obzvlášť když bude v provozu zmiňovaný propoj z kolektoru na D2...
K absenci dvoupruhových připojení/odbočení na D1, bylo by průchozí na takové novostavbě namalovat toto? Já bych s tím neměl nejmenší problém, sloužilo by převážně pro osobáky, které následně pokračují do kolektoru I/41 (levý pruh na navazující rampě). Rampa má v celé délce dostatečnou šířku na dva pruhy... V zahraničí nic neobvyklého, v ČR aktuálně i třeba na D0xD5, a to přímo z průběžného pruhu, tady by to bylo jen z kolektoru s významně nižší předpokládanou rychlostí
Samozřejmě že by to výhledově šlo, rampa je na to připravená, jen to teď není kapacitně potřeba. Dvoupruhová je ale hlavně proto, aby se při opravě povrchu nemusela zavírat celá a mohla se opravit po pruzích.
Souhlasím, že toto opatření bude aktuální nejdříve s dokončením Jižní tangenty a zkapacitněním D1 kolem Brna... Pokud řešit nějaké změny oproti projektu této MÚK v nejbližších letech, tak snad jen to potenciální dvoupruhové připojení rampy z D2(I/41) na Prahu, pokud by se to ve špičkách na té rampě ve spojení do jednoho pruhu štosovalo...
Ano, to 2-pruhové napojení od Ostravy (obousměrně) bude třeba až s jižní tangentou - s ní by se to však mělo rovnou tak udělat. Především určitě to připojování. Jinak by byla celá přestavba za 4 mld téměř k prdu a pouze by pomohla v plynulejších rampách, nikoli v kapacitě D1 jako takové. Pruhy z D2 i z kolektoru by měl vést až na samotnou D1 bez předchozího slučování. Podobně tak bude nesmysl hnát od Ostravy všechno na D2+kolektor jedním pruhem, když rampa je na dva. Škoda totiž je a chyba od začátku, že pro směr na centrum nevznikl nový třetí pruh vlevo.
Petrův návrh je logickým řešením "alespoň takhle".
2-pruhové napojení na Prahu snad s dokončením dalšího úseku 6-pruhu od Vídeňské k Brno-západ bude také.
ALE: Počítá se alespoň po zprovoznění křižovatky Jih s vyznačením pořádné dlouhého 2-pruhového odbočování od Prahy ? Nebo to bude prostě jen pravý (současně už zprovozněný) a 2 pruhy až na pár metrech před samotným odbočením ? Tohle pomůže proudu od Prahy nejvíce. Poté je tam už "rozpletový" úsek o 3 pruzích (centrum/D2/kolektor), to je řešené dobře. Důležitá bude kapacita odbočení na hlavní trase.
(marně jsem teď hledal všude, mám za to, že se to už možná řešilo, ale nenašel)
2-pruhové napojení na Prahu snad s dokončením dalšího úseku 6-pruhu od Vídeňské k Brno-západ bude také.
ALE: Počítá se alespoň po zprovoznění křižovatky Jih s vyznačením pořádné dlouhého 2-pruhového odbočování od Prahy ? Nebo to bude prostě jen pravý (současně už zprovozněný) a 2 pruhy až na pár metrech před samotným odbočením ? Tohle pomůže proudu od Prahy nejvíce. Poté je tam už "rozpletový" úsek o 3 pruzích (centrum/D2/kolektor), to je řešené dobře. Důležitá bude kapacita odbočení na hlavní trase.
(marně jsem teď hledal všude, mám za to, že se to už možná řešilo, ale nenašel)
Já jsem měl za to, že od Kývalky po Holubice má mít D1 3+3 pruhy. Takže jsem předpokládal, že tady budou na mostě taky 3+3 a vše ostatní bude navíc. Přiznám se, že teď tedy fakt nerozumím tomu, z jakého důvodu jsou průběžné jen 2+2. Jsou důvodem peníze? Nebo něco jiného (třeba, že to není potřeba a podle odhadovaného zatížení to vychází)?
Jde o jediné místo mezi Kývalkou a Holubicemi, kde opravdu 3+3 potřeba není a nebude. (pokud se udělají dobře rozplety od Ovy a Phy)
Něco málo to ušetří samo o sobě, protože se s vnitřkem křižovatky nebude muset hýbat vůbec. O dost více to ušetří na navazujících úsecích, kde by všude muselo být o pruh více. A napojení D2 na D1 do obou směrů bude celkově asi snazší. Lepší slučovat 2+2 než 3+2, protože jeden z připojováků vytváří nový sólo pruh a nemusí se připojovat do jedoucího proudu.
Něco málo to ušetří samo o sobě, protože se s vnitřkem křižovatky nebude muset hýbat vůbec. O dost více to ušetří na navazujících úsecích, kde by všude muselo být o pruh více. A napojení D2 na D1 do obou směrů bude celkově asi snazší. Lepší slučovat 2+2 než 3+2, protože jeden z připojováků vytváří nový sólo pruh a nemusí se připojovat do jedoucího proudu.
janneckar: ještě bych Arama doplnil. Nejen že to není potřeba, ale 3+3 na průjezdu po D1 by byly spíše kontraproduktivní a horší řešení než 2+2 vzhledem k velmi silným odbočujícím proudům z/na D2 (zejména od Prahy), už jsem to zde psal v minulosti že cca polovina ze všech kamionů co přijíždí k Brnu od Prahy pokračuje dále na D2. Průjezdní doprava západ-východ kolem Brna moc silná není a s dostavbou D35 (+ třeba slovenské D3 a české D48) bude ještě klesat. S výstavbou Jižní Tangenty (D52) se další velmi silná nákladní relace (Polsko/Ostrava-Rakousko) z aktuálně průjezdní dopravy po D1 přes MÚK změní na odbočující z D1 na D2+D52. Co se týče nákladní dopravy tak na tomto průjezdu po D1 pak zůstane naprosto minimální intenzita. 2+2 je tak zde rozhodně lepší pro celkovou kapacitu i plynulost.
Otázkou zůstává MÚK Brno-centrum, tam taky byly navrženy jen 2+2 na průjezdu a finální stav asi ještě nevíme, ale stále doufáme v 3+3
ikdyž to vidím jako dost problematické vzhledem k navrženému tvaru křižovatky. Po dostavbě jižní tangenty D52, S73 přes Bystrc a východního VMO se naopak budou kapacitní nároky zvyšovat v přímém průjezdu po D1, takže 2+2 tam považuji za špatné řešení, ale třeba jsem jen skeptik
Ikdyž nakonec budou jen 2+2, tak furt bude v záloze oboustranný přímý průjezd kolektorem (namísto třetího pruhu), který může být leckdy klidně volnější než hlavní trasa 
Otázkou zůstává MÚK Brno-centrum, tam taky byly navrženy jen 2+2 na průjezdu a finální stav asi ještě nevíme, ale stále doufáme v 3+3
Ke slavnostnímu zahájení realizace stavby došlo 9. 10. 2025.
Aktuální info z letáku.
Aktuální info z letáku.
První omezení o víkendu. Avizované uzavření ram na Brno od 2.1.2026
Již tento víkend čeká řidiče výrazné omezení provozu. Od páteční půlnoci do nedělního rána budou úseky v křížení dálnic D1 i D2 v Brně v noci sjízdné pouze v jednom pruhu obousměrně. Ve dne bude provoz v režimu 2+2.
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/presta ... zpravy_azu
https://zdopravy.cz/omezeni-pro-80-tisi ... ky-262132/
Infografika o uzavření ramp.
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/presta ... 114718.jpg
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/presta ... 114703.jpg
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/presta ... 114646.jpg
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/presta ... 114631.jpg
Již tento víkend čeká řidiče výrazné omezení provozu. Od páteční půlnoci do nedělního rána budou úseky v křížení dálnic D1 i D2 v Brně v noci sjízdné pouze v jednom pruhu obousměrně. Ve dne bude provoz v režimu 2+2.
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/presta ... zpravy_azu
https://zdopravy.cz/omezeni-pro-80-tisi ... ky-262132/
Infografika o uzavření ramp.
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/presta ... 114718.jpg
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/presta ... 114703.jpg
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/presta ... 114646.jpg
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/presta ... 114631.jpg
Beekee, u infografiky je vždy DO (ne OD) 2.1.2026 (pak to samozřejmě bude pokračovat), ale opravdu by mělo dojít k uzavírce všech čtyřech ramp už teď od víkendu...
Jsou i stránky www.d1brno.cz
D47 už máme, teď ještě D48
-
Diaľničiar
- VIP
Tak tedy, stavba MÚK Brno-jih (D1 x D2) začala. Potrvá dva roky a bude stát 3,2 miliardy Kč (130 milionů EUR) bez DPH. Když se to srovná, za tuto částku se buduje uzel D1 x D4 na Slovensku. +- inflace

Včera odpoledne kolem čtvrté kolona kamionů na D2 ke křižovatce Brno-Jih dlouhá až na 13 km...
Ještě video ze zahájení stavby:
https://www.youtube.com/watch?v=fXs5XIbXGSw
Ještě video ze zahájení stavby:
https://www.youtube.com/watch?v=fXs5XIbXGSw
Tak to myslím že asi každý očekával, stejně tak nastoupání kolony od MUK k Rohlence a její propojení s pondělní klasikou k Rousínovu. Teda psalo se o koloně kamionů až k Vyškovu, tj. 35km... Nic na co bychom nebyli od léta 23 do jara 25 zvyklí...
Teď už je jen otázkou jak to bude vypadat příjezd od Prahy ve čtvrtek a pátek... Osobně si tipuju že by to nemuselo být tak zlé (rozuměj kolona až k Bíteši), přecejen teď je otevřená rampa od Vídně na Vyškov včetně dlouhého připojováku. Mimochodem, teď by dočasně dávalo smysl nějak vyznačit tři regulérní pruhy, když pak v zúžení končí ten levý...
Teď už je jen otázkou jak to bude vypadat příjezd od Prahy ve čtvrtek a pátek... Osobně si tipuju že by to nemuselo být tak zlé (rozuměj kolona až k Bíteši), přecejen teď je otevřená rampa od Vídně na Vyškov včetně dlouhého připojováku. Mimochodem, teď by dočasně dávalo smysl nějak vyznačit tři regulérní pruhy, když pak v zúžení končí ten levý...
Tak pokud stojí jen kamióny, tak je v pohodě. Když si tranzitující neumí nebo nechtějí najít náhradní trasu, tak ať si tam hodiny poskakují. Jet např. od Prahy na Bratislavu přes Brno je v době rekonstrukce na hlavu. Horší pokud se zablokuje i osobní doprava.
Asi nevíte co je to jezdit s kamionem. a kdo řidičům určuje trasy.
Vybrat si jinou náhradní trasu z Prahy na Bratislavu kudy? Přes Hradec, Svitavy a ... zas to Brno! Nebo líp přes Olomouc Přerov Zlín na Trenčín a dolů na Blavu? Jako fakt?
To, že jsme uprostřed Evropy pos..al už praotec Čech a tak se tady teď křižují všechny trasy ze severu na jih a z východu na západ

Vybrat si jinou náhradní trasu z Prahy na Bratislavu kudy? Přes Hradec, Svitavy a ... zas to Brno! Nebo líp přes Olomouc Přerov Zlín na Trenčín a dolů na Blavu? Jako fakt?
To, že jsme uprostřed Evropy pos..al už praotec Čech a tak se tady teď křižují všechny trasy ze severu na jih a z východu na západ
No bohužel tu ale máme furt denně v průměru nežádoucích 1500 kamionů co tranzitují přes ČR od Lanžhota (D2) přes D1 na Rozvadov (D5) v součtu obou směrů, i přestože je to z Maďarska k Norimberku přes Rakousko (A1) o 70 km kratší, resp. z Bratislavy o 55km.... Třeba jich ale tato "akce" část odradí...