Návrhy na změnu dopravního značení

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
egelebege

Re: Návrhy na změnu dopravního značení

Příspěvek od egelebege »

Italii nekopírovat. Pro neznalé řidiče je jejich značení matoucí. Například tady se zdá, že pravý pruh je odbočovací a na Milano pokračují jen levý a prostřední ale neni tomu tak
dvs

Příspěvek od dvs »

Cca před rokem jsme tu hledali piktogram na městský okruh Prahy. zde Nedávno jsem podobný symbol našel jako logo na plakátech ke dni otevřených dveří Blanky. Je sice trošku jinačí, ale na značení by se mi líbil.
Přílohy
LogoMO.png
LogoMO.png (2.27 KiB) Zobrazeno 8108 x
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

a místo toho domečku by tam hol být Pražský hrad :crazy: :) :)
MiKu

Příspěvek od MiKu »

Když se podle nového pojetí mají měnit na SPMV zelené značky za modré, řešilo se také už, jestli se bude přemalovávat i VDZ nebo alespoň to zůstane dálniční? :jidlo:
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Další pěkně značená objížďka pro NA do Úval
objižďka.JPG
objižďka.JPG (59.67 KiB) Zobrazeno 7620 x
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Tak při svátcích posílám zas jeden můj pohled na věc, tentokráte z okolí Brna ;)

Originál zděs: http://goo.gl/maps/CK1FO

Moje představa tutaj:
ex-196-2-vizu-x.JPG
ex-196-2-vizu-x.JPG (38.57 KiB) Zobrazeno 7361 x
Nosorožec

Příspěvek od Nosorožec »

pastva pro oči....
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

Tomu se nedá nic vytknout. Snad jen místo "centrum" bych použil tečku v kolečku, ale to je jen pro úsporu místa. Hlavně dálniční křížení by se už konečně mohlo používat. V Rakousku tak krásně odlišuji sjezdy do vidlákova od těch důležitých.
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Je to pěkný, ale... k Bratislavě by se ještě vešla Břeclav - tuzemský "dálkový" cíl, ten praporek zkus šoupnout do nějakýho oválu a co pořád máte s těmi MPZ? Je to zbytečný symbol navíc
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

Pěkný ale to co je tam teď je taky v pohodě. Tyhle starý značky co mají ještě nápisy "EXIT" byly celkem povedený co se týče značení dálkových cílů. Bojím se co tam bude, až to vymění za novou...
egelebege

Příspěvek od egelebege »

"EXIT" je kapitola sama pro sebe. Nechápu proč jsou ty výjezdy poangličtěný
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

Ten EXIT, to byla tenkrát blbost, s tim souhlasím, šlo mi o značení cílů, jediné co bych ještě vytkl je absence červeného číslíčka.
monin

Příspěvek od monin »

jeni013 píše:Tomu se nedá nic vytknout. Snad jen místo "centrum" bych použil tečku v kolečku, ale to je jen pro úsporu místa. Hlavně dálniční křížení by se už konečně mohlo používat. V Rakousku tak krásně odlišuji sjezdy do vidlákova od těch důležitých.
Perfektní. Kloubouk dolů.
S tím centrem souhlasím. Klidně by stačilo jen kolečko s tečkou. A ty symboly státu tam určitě nechat - není to určitě žádný "zbytečný" symbol na víc, je to podstatná věc.

Snad je otázka. Jaká je šance, že se něco takového dostane i do reálu? Je nějaká?
Nebo u nás už na věky zůstaneme jen s "Městským okruhem, Prosekem, Výstavištěm a Brnem nebo Ústím nad Labem..." ?
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
egelebege

Příspěvek od egelebege »

monin píše: A ty symboly státu tam určitě nechat - není to určitě žádný "zbytečný" symbol na víc, je to podstatná věc.
K čemu? Myslíš že je někdo, kdo neví že Vídeň je v rakousku?
monin

Příspěvek od monin »

egelebege píše:
monin píše: A ty symboly státu tam určitě nechat - není to určitě žádný "zbytečný" symbol na víc, je to podstatná věc.
K čemu? Myslíš že je někdo, kdo neví že Vídeň je v rakousku?
Tak ty to určitě víš kde je Vídeň a já taky. Já třeba dokonce vím i kde je např. i Como a kde je Lugano. A přesto je na okruhu okolo Milana směrem na CH značeno Como a Lugano s (CH).
Ale možná se budeš divit, ale někdy tam jeden i někdo, kdo tam jede poprvé a to nejen okolo Milána na Como. Třeba i okolo Brna na Vídeň, nebo Bratislavu.
Prostě ten symbol tam patří už jen pro rychlejší a snažší orientaci. A také proto, že třeba Bratislava je na Slovensku. Vídeň v Rakousku. Lugano ve Švýcarsku. A Brno v Česku. A to i přes neexistenci hraničních kontrol.
Brno České Budějovice Plzeň Ústí/L. Hradec Králové
Bratislava (SK) Wien (A) Linz (A) Nürnberg (D) Dresden (D) Wroclaw (PL)
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Ten kdo neví že Vídeň je v rakousku, Bratislava na slovensku by radši neměl vyjíždět na silnice a na dálnice už tuplem ne. Takovým lidem by stejně nápis Wien se symbolem (A) nic neřekl. Průměrně inteligentní člověk to ví už ze základky.
Italský značení radši nezmiňuj. To je totiž celkově tragičtější než to naše
vit.spinka

Příspěvek od vit.spinka »

Nejde přeci o to, jestli je Vídeň v Rakousku, ale o to, že chci-li jet do Rakouska, mám jet na Vídeň.
(A mimochodem, je to Vídeň, Wien, Vienna, Beč, Bécs, Wenen, Dunaj nebo Bech?)
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Tak dáme u Prahy vedle nápisu BRNO ještě červenobílou orlici, aby jsme věděli že tímto směrem (na Brno) se dostanu na Moravu
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Si vem, že podle této logiky by na PO symbol (D) mohl být skoro všude
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

Znázornění MPZ v kolečku je především pro orientaci přespolních že se zaprvé:
- po této silnici dostanou do jiného státu
- a zadruhé: nejedná o žádný místní cíl, který by mohl znít podobně -> tady je MPZ vhodně sladěna s anglickým WIEN, tedy sběrnice mezinárodní dopravy.

Navíc, podíváte-li se o kousek dál uvidíte, že ta MPZ z toho ostatního bordelu hezky vykukuje, takže optické zjednodušení.
Uznávám, že předpokládat, že řidič je idiot není dvakrát výhodné, jenom to vychovává další líné opičky, ale kdyby se to přehnalo, tak dnes řídíme dle trigonometrie.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Marodim, tak si hraju abych nezlobil :twisted: ... následující video zobrazuje FIKTIVNÍ situaci na MÚK Brno-jih směr Praha, např. uzavření Pisáreckého tunelu a nutnost vedení tranzitu po opačné straně VMO s využitím jinde v Evropě standardního žlutého značení pro vedení dočasných cílů:

Líbilo? :)

Jinak k těm výše uvedeným příspěvkům:

Zahraniční ovály jsou zaváděny po celé Evropě, nevidím důvod, proč se toho nedržet, nemusí se navíc používat jen u zahraničního cíle ale třeba i samostatně a pak to velmi zlepšuje čitelnost značek, kdy se místo názvu země uvede prostě její "piktogram".

Co se týče otázky, jak moc mají tyto návrhy šanci vejít v realitu, tak říkám na rovinu, že velmi malou ;) Ale některé drobné změny typu značení uzlu (dálniční kříž) nebo doplnění dálkových cílů na odbočkách z okruhu by se podařit časem mohly...
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Mapmane moc pěkný! :ok: ale nebyl bych to já kdybych něco nezkritizoval :twisted: mezi cíly Praha a Svitavy ta čárka být nemusí! Jinak "zahraniční ovály" se po evropě (myšleno západní) rozhodně nezaváděj. Zavedli se v německu jen kolem našich hranic a od Mnichova k Rosenheimu (směrem od Salzburku tam nejsou!). Vyjímku tvoří jen Rakousko (o itálii se bavit nebudu)
adi88

Příspěvek od adi88 »

A to já jsem pro ovály všemi ne 10 ale rovnou 20. A že to západ nemá je spíš jeho chyba než správné řešení. Evropu mám docela projetou, vždycky mi stačilo mrknout před cestou do mapy a nikdy jsem nebloudil. Až na malou vyjímku, belgicko-francouzské pomezí. Opravdu každý ví, že Charleville-Mezieres je ve Francii kdežto Florenville v Belgii? Už i z hlediska bezpečnosti provozu, zejména na velkých dálničních křižovatkách je lepší, když řidič bez nějakých dlouhých pohledů a zapínání mozku vidí, kudy na Slovensko, do Rakouska atd. Blava i Vídeň jsou možná příklady notoricky známé, ale Zlín a Trenčín většina cizinců naprosto neodliší co je v CZ a co v SK. Jinak mapmanův návrh moc pěkný :ok: . Jen tu čárku bych dal taky pryč...
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

mapman píše:Líbilo? :)
Jojo, to by bylo móc pěkné...
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Pokud máš Evropu projetou a stačilo ti mrknout do mapy a nikdy jsi nebloudil, tak je evidentní, že jsi se bez oválů bez problémů obešel.
Opravdu každý ví, že Charleville-Mezieres je ve Francii kdežto Florenville v Belgii?
V čem je problém? Prostě pokud chci jet do Florenville tak tam jedu. Když mi stačí Charleville-Mezieres tak jedu jen tam. K čemu mi je symbol státu?
Charleville-Mezieres je město velikosti Jihlavy u který mě taky nezajímá v kterym kraji leží. Nebo když pojedu z Hradce do Pardubic tak taky nepotřebuju na návěsti informaci, že budu přejíždět do jinýho kraje. V tom je kouzlo otevřený evropy, ale jak tak koukám tak tady je spousta lidí co stále kladou důraz na hranice a možná by i některý nejraději zas republiku obehnali plotem
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“